Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

15

10. APRIL  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 
h0115a.jpg (14133 bytes) Vsade naokolo vrcholia pripravy na sviatky jari, upratujeme, nakupujeme, pecieme, varime, zdobime. Na takejto krase si mozete popast oci na vystave v Horehronskom muzeu este do 11. aprila. Nielen popast, ale aj kupit kraslice, ozdoby a vselico ine, a tak si sprijemnit velkonocnu atmosferu.Vsade naokolo vrcholia pripravy na sviatky jari, upratujeme, nakupujeme, pecieme, varime, zdobime. Na takejto krase si mozete popast oci na vystave v Horehronskom muzeu este do 11. aprila. Nielen popast, ale aj kupit kraslice, ozdoby a vselico ine, a tak si sprijemnit velkonocnu atmosferu.

Rezonovala reforma verejnej spravy

V dnoch 4. a 5. aprila sa v Bratislave uskutocnil XI. Snem Zdruzenia miest a obci Slovenska, na ktorom sa zaregistrovalo 673 delegatov rozhodujucich v mene 2765 miest a obci. Snemovanie primatorov a starostov navstivila takmer cela politicka spicka. Medzi delegatmi nechybali ani predstavitelia nasho Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria na cele s jeho predsedom a primatorom Brezna Ing. Vladimirom Faskom, ktoreho sme hned po navrate poziadali o rozhovor.

Hlavnou temou rokovania bola meskajuca reforma verejnej spravy. K akym zaverom ste dospeli?
- Cely XI. snem bol prakticky v znameni reformy verejnej spravy. K tejto reforme sme prijali aj stanovisko, kde kritizujeme sucasny postup, spomalovanie tempa reformy a najma to, ze sa cela reforma v mediach zakomponovala len do politickeho rozdelenia Slovenska na osem, dvanast a co ja viem kolko samostatnych velkych uzemnych celkov (VUC). Ale podla prevaznej vacsiny starostov, primatorov a vedenia ZMOSu treta vediet predovsetkym obsah, to znamena kompetencie a podmienky ich vykonavania a potom formu, politicke rozdelenie republiky. Ano, vlada prijala model symetricky, nakoniec ho prijal aj ZMOS, cize kolko samostatnych VUC, tolko krajskych uradov. Poviem otvorene, ze nase zdruzenie bolo za asymetricky model, t. j. za tri kraje a osem VUC. V tomto zmysle som vystupil aj v ramci diskusie, kde som zdoraznil, ze najskor treta riesif financne zabezpecenie kompetencii. V prijatom stanovisku k reforme verejnej spravy sa hovori, ze uplynuly cas pririesol novelizaciu Ustavy SR, ktora bola v suvislosti s reformou nevyhnutna na upresnenie postavenia a posobnosti samospravy VUC. Hovori aj o uprave zakona o samosprave obci a zacali sme uz rozpravat aj o stanovach ZMOSu, kde sme ciastocne zaradili institut VUC.

- Co ste zakotvili do zaverecneho uzesenia?
- Z uznesenia snemu by som chcel obyvatelov nasho okresu oboznamit s jednotlivymi bodmi. A sice, XI. snem ZMOSu ziada vladu v rozpocte na rok 2002 zohladnit opravnene naroky obci a zvysit podiel obci na republikovych daniach minimalne o objem, ktorym sa vyrovna narast podielovych dani narastu medzirocnej inflacie za roky 1999 - 2000. Ziadame, aby vlada a prevadzkovatelia, najma plynari vratili obciam financne prostriedky, ktore investovali do rozvodov plynu, elektrickej energie a do rozdielu ceny tepla regulovanej a nakladovej. Takisto sme ziadali, aby Vlada pripravila a zabezpecila realizaciu transformacie majetku podnikov vodarni a kanalizacii bezodplatnym prevodom do vlastnictva obci. Mesto Brezno tu bude mat problemy pre vysoke naklady do cisticky odpadovych vod, kde este splacame uver, co bude predmetom valneho zhromazdenia buducej akciovej spolocnosti. Obce ziadaju, aby stat zakonom bezodplatne odovzdal pozemky v jeho vlastnictve nachadzajuce sa v intravilanoch obci a miest do ich majetku. Dalsia ziadost sa tyka vyclenenia financnych prostriedkov na zriadovanie priemyselnych parkov v objeme 600 milionov konun a na vykon verejnoprospesnych prac 3,5 miliardy korun v statnom rozpocte na rok 2002. Ziadame zabezpecit financnu a institucionalnu podporu rozvoja cestovneho ruchu. Tyka sa to aj nasho regionu, vieme v akom stave bol cestovny ruch pred zmenou spolocenskeho zriadenia a v akom devastovanom stave je teraz nasa pycha - oblast Talov a Chopku. Mnohych obcanov urcite zaujima vysporiadanie vlastnictva pozemkov, kde ziadame, aby vlada rocne do roku 2005 vyclenovala tolko financnych prostriedkov, aby v ramci ROEPu sa legalizovalo vlastnictvo pozemkov.Aby na rok 2002 bolo v statnom rozpocte uvazovane so 100 milionmi korun pre Program obnovy dediny. Poziadavky na narodnu radu sa tykali akceptovania stanoviska ZMOS pri prerokuvani zakona o VUC a zakona o volbach do organov VUC, podpory samospravy miest a obci pri schvalovani rozpoctu na rok 2002, urychlenia prerokovania zakona o odpadoch, ktory mal povodne platit od 1. januara; resp. od 1. marca, dufame, ze sa tak stane do 30.juna.Tretim zakladnym dokumentom, ktory sme` prijali, je Programove zameranie ZMOSu po XI. sneme: Chceme sa venovat refomre verejnej spravy podla principov ZMOS. Dalsie programove zameranie prakticky kopiruje poziadavky na vladu a na narodnu radu, samozrejme cez vlastnu pracu regionalnych zdruzeni, predsednictva a rady ZMOSu, jednotlivych zastupitelstiev obci a miest.

- Ako teda hodnotite cele rokovanie?
- Ako kazdorocne na sneme sa zucastnila velka cast starostov a primatorov z celeho Slovenska, bolo to vyse 80 percent pozvanych delegatov. Myslim si, ze stretavat sa jedenkrat rocne je malo, podla mna by bolo treba, skusenosti si vymienat viackrat, nielen v ramci predsednictva a rady, ale aj v ramci celeho zdruzenia cez delegatov jednotlivych zdruzeni minimalne dvakrat do roka. Treba medzi sebou komunikovat, odbone sa vzdelavat, jednak voleni predstavitelia, poslanci, primatori, starostovia, ale aj pracovnici vykonnych aparatov, cize mestskych a obecnych uradov, aby kvalita nasej prace bola kazdym rokom na vyssom stupni. Lebo aj ulohy, ktore vyplynu z reformy verejnej spravy, budu tazsie a narocnejsie prave na vykon odborneho aparatu obecnych a mestskych uradov.

Dve otazky
clenovi predstavenstva Lions clubu Brezno
MUDr. Vladimirovi Hudecovi:

- Co bolo cielom vikendoveho pobytu prezidentov Lions clubov na Taloch?
- Na pozvanie prezidenta Lions club Brezno Ing. Jana Grenera sa cez vikend na prelome marca a aprila uskutocnilo pracovno-spolocenske stretnutie prezidentov Lions clubov z celeho Slovenska. Takmer stopercentna ucast pozvanych hosti potvrdila spravnost myslienky usporiadat takuto akciu. Lions club Brezno ako jeden z najmladsich z rodiny tychto klubov na Slovensku sa podujal zorganizovat stretnutie vedeni v spojitosti s vymenou a odovzdanim skusenosti starsich klubov, pretoze poniektore v tomto roku oslavuju desiate vyrocie vzniku. Pocas celeho stretnutia rezonovali myslienky vzajomneho porozumenia pomoci tym, ktori to potrebuju, ale aj vytvorenia priestoru pre mladez v spojitosti s medzinarodnymi vymennymi letnymi prazdninovymi tabormi. Po uspesnej pracovnej casti stravilo tridsat ucastnikov stretnutia prijemny vecer v kolibe hotela Partizan. Okrem kvalitneho jedla a dobrych napojov ucastnici nezabudli na hlavnu myslienku - charitu. V spontannej zbierke vyzbierali financne prostriedky, ktore pouziju v juni pripravovanej akcii pre telesne postihnute deti nasho okresu, bude to navsteva prezidenta republiky v Bratislave. Na zaver vikendoveho stretnutia sa vsetci zhodli na potrebe takychto akcii. Naviac v buducnosti planuju taketo stretnutie s prezidentmi celeho distriktu Slovenska i Ciech.

- Ako dopadla zbierka pre povodnami postihnutych obyvatelov Ukrajiny?
- V pondelok 2. aprila sa Lions clubu Brezno podarilo uspesne zavrsit dalsiu z charitativnych akcii. V marci sa zrodila myslienka pomoct obyvatelom povodnami postihnutej Ukrajiny. Obyvatelia okresu boli o zbierke obnoseneho satstva oboznameni pomocou letakov. V prvej faze poskytol priestory clen predstavenstva Lions clubu Brezno Miroslav Matovic v pneuservise, dalsej faze sa satstvo zhromazdovalo vo dvore hotela Dumbier, kde celu akciu koordinoval viceprezident klubu Ing: Michal Kic. V zaverecnej faze nakladania pomohol dalsi clen predstavenstva klubu Norbert Seemann. Akcia bola o to narocnejsia, ze naklady na prepravu satstva do Uzhorodu musel znesat Lions club Brezno, pretoze limit financnych prostriedkov humanitarnych organizacii na tuto akciu bol vycerpany. Plne nalozeny kamion s vyse dvesto kartonmi bol zo dvora hotela vypraveny v priebehu 2. aprila. Organizatori sa stretli s velmi dobrym ohlasom obyvatelov Brezna i sirokeho okolia a za postihnutych obyvatelov Ukrajiny im vyslovuju vrele podakovanie. Vdaka patri aj vedeniu mesta za umoznenie realizacie tejto charitativnej akcie.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT