10. APRIL 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Scitanie sa blizi

V stredu 4. aprila sa v okresnom urade uskutocnila porada starostov, urcenych zamestnancov mestskeho a obecnych uradov o aktualnych ulohach scitania obyvatelov, domov a bytov v roku 2001, ktore bude 26. maja. Krajsky koordinator (gestor) pre okres Brezno Ing. Pavel Lasak, clenovia okresnej komisie pre scitanie a dalsi pracovnici okresneho uradu podielajuci sa na scitani prerokovali s nimi hlavne vytvorenie scitacich obvodov, zabezpecenie skoleni scitacich komisarov a financne zaistenie celeho procesu v meste a v obciach.

Nastupili novacikovia

Na vykon zakladnej vojenskej sluzby v stredu 4. aprila povolali do Brezna devatdesiatsest odvedencov. Podla novelizovaneho branneho zakona, ktory vstupil do platnosti 1. januara, sa im vojencina skratila na devat mesiacov. Postupne sa zoznamia s povinnostami vojaka Armady Slovenskej republiky, pripravia ich po stranke taktickej, streleckej i vojensko-etickej. Slavnostnu vojensku prisahu by mali zlozit v sobotu 28. aprila o 10. hodine v kasarnach.

Dopravna policia rusi osobne identifikacne folie automobilov

Do 31. marca policia k evidencnym cislam automobilov dodavala osobnu identifikacnu foliu, ktoru majitelia motorovych vozidiel naliepali do praveho spodneho rohu celneho skla automobilu. Ako nas informovala hovorkyna Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne por. Mgr. Dana Kmetova, prveho aprila nadobudla ucinnost nova vyhlaska Ministerstva vnutra SR c. 96/2001 Z. z., ktorou sa meni vyhlaska c. 90/1997 Z. z. Podla nej majitelia pri rozbiti celneho skla alebo pri poskodeni identifikacnej folie nie su povinni poziadat prislusny dopravny inspektorat o pridelenie noveho cisla. Tato povinnost motoristov financne zatazovala a policia tak reaguje na staznosti majitelov aut. Ak sa teda majitelovi vozidla identifikacna folia poskodi uz v aprili, nemusi ziadat o pridelenie noveho identifikacneho cisla.

Opytali sme sa za vas

riaditela Stredneho odborneho ucilista strojarskeho v Brezne Ing. Jozefa Dudasa:

o Ako dopadlo rokovanie so zastupcami ministerstva hospodarstva o delimitacii restauracie a telocvicne v utorok 3. aprila na pode mestskeho uradu?

- Na rokovani sa z ministerstva hospodarstva zucastnil veduci uradu Ing. Peter Kliment a veduci odboru riadenia strednych odbornych ucilist a stredisk praktickeho vyucovania RNDr. Pavel Richtarcik. Ucelom ich navstevy bolo priamo na mieste si pozriet priestory restauracie a telocvicne, ktore v roku 1994 ako celok oddelimitovali v prospech Stredneho odborneho ucilista hutnickeho v Podbrezovej. Ministra hospodarstva som poziadal, aby toto rozhodnutie predchadzajuceho ministra prehodnotil a tieto priestory sluziace na vychovu a vzdelavanie nam vratil spat.
Vsetko to zacalo v roku 1991, kedy ucilistia presli z podnikov pod spravu rezortnych ministerstiev. Stali sme sa tak prispevkovou organizaciou a od Mostarne sme oddelimitovali cely areal. Podla zakona totiz vsetky priestory sluziace na vychovu a vzdelavanie museli bezodplatnym prevodom prejst na noveho zriadovatela. Majetok je statny, my sme len jeho spravcami. Plavaren vsak vykazovala vysoke straty, a tak sme sa dostali do zlej financnej situacie. Zakon hovori, ze ak robite podnikatelsku cinnost (to, co robi skola za peniaze) a tato je stratova, musite ju zrusit. Hladali sme pomoc, ale kazdy odmietol, a tak sme plavaren museli zatvorit a priestory nam oddelimitovali v prospech noveho spravcu - podbrezovskeho ucilista. Minuly rok sme dostali vypoved z telocvicne, lebo menili podlahu. Pretoze restauracia neprinasala zisk, zatvorili ju. Navyse Jednote zrusili stredisko praktickeho vyucovania, kde zabezpecovali odborny vycvik pre profesie kuchar, casnik a predavac. Tychto ludi nemozeme nechat na ulici, treba vytvorit podmienky, aby vychova a vzdelavanie isli nerusenym tempom. Restauracia by bola odbornou ucebnou pre prakticke vyucovanie a poskytovali by sme aj stravu ziakom, zamestnancom a zaujemcom. Pretoze Zeleziarne Podbrezova do tychto priestorov uz vlozili znacne financne prostriedky, trvaju na tom, aby ostali im.
Takze tuto situaciu sme riesili aj za ucasti primatora, riaditela stredneho odborneho ucilista hutnickeho, prednostu okresneho uradu, veduceho odboru skolstva krajskeho uradu a personalneho riaditela Zeleziarni Podbrezova. Pracovnici ministerstva po vypocuti vsetkych nazorov konstatovali, ze minister rozhodne do konca aprila.

h0115d.jpg (15748 bytes)

 

V siesty aprilovy den sa nad ulicami Slovenska vznasala vona narcisov, to Liga proti rakovine uz po piatykrat zorganizovala akciu Den narcisov. Svieza zlta farba tohto kvetu sa totiz stala symbolom boja proti zakernej chorobe - rakovine. V Brezne uz po tretikrat zasluhou oddelenia vychovy ku zdraviu a dobrovolnikov vyrastli stanovistia, vdaka ktorym do zbierky na vychovu, prevenciu a vyskum rakoviny pribudlo 51 698,50 koruny.

Policia1.jpg (9101 bytes)  Betar jeden!

Pred tristvrte na jednu popoludni 21. marca hliadka na Ulici CSA spozorovala skupinku hadajucich sa ludi. Dve vystrasene zeny tvrdili, ze sa boja S. B. Kedze tento muz bol podozrivy z predchadzajucej trestnej cinnosti, predviedli ho na mestsku policiu, kde mu odobrali noz. Pripadom sa potom zaoberal Policajny zbor.

Skoncilo to pokutou a rozbitymi ustami

Desat minut po osmej vecer 22. marca sa v pohostinstve "Prazenica" na Ulici Frana Krala strhla bitka. Alkoholom posmeleni sa do seba pustili P. N. a M. L. z Brezna. Ich roztrzka skoncila porozbijanymi poharmi a zranenymi ustami M. L. Skodu zaplatil P. N. a M. L. sa pravdepodobne pobral k lekarovi.

Bolo im to treba?

Pat minut pred druhou v noci 25. marca hliadka zaregistrovala rozbite okno na budove mestskeho uradu. Pri uteku z "miesta cinu" zadrzala J. N. a J. M. z Brezna. Kedze sa nevmestili do koze, pomohli az donucovacie prostriedky. J. N. sa priznal, ze okno rozbil on a zaplatil blokovu pokutu.

Co bude potom na sude?

Na Vrbovej ulici vzajomne nedorozumenia pastami riesili dve rodiny. Coskoro ich totiz caka sud a asi si este nieco vyjasnovali. Hliadku sem privolali desat minut pred desiatou 26. marca, ale coskoro na to prisli aj prislusnici Policajneho zboru, ktori sa pripadu ujali.

Nocny "zatah"

V noci 29. marca na Zahradnej ulici zadrzali pachatelov podozrivych z trestnej cinnosti. A tak tu hliadka asistovala pri predvedeni J. P., M. P., P. S., R. B. a M. M. na Policajny zbor.

Dobre sa mu spalo?

O tristvrte na sedem rano 29. marca prevzali oznam, ze na Pionierskej ulici lezi na zemi muz. A naozaj, celu noc tu stravil muz z Osrblia, ktoreho prebudili s velkymi tazkostami a nasmerovali na zeleznicnu stanicu.

Nebol to prvoaprilovy zart

Pat minut po polnoci 1. aprila oznamil obcan Brezna, ze mu niekto chce ukradnut benzin z auta na Nalepkovej ulici. Pachatelov zrejme vyrusil, usli a bandasku nechali pri vedlajsom aute, v ktorom boli prazdne bandasky. Hliadka zistila, ze majitelom tohto vozidla je obcan z Helpy. Podla popisu zlodejov zbadali na Sladkovicovej ulici a predviedli na Policajny zbor. Ukazalo sa, ze auto s bandaskami patri im. A tak M. K. a M. P. z Helpy prvoaprilova kradez benzinu v Brezne nevysla.

Zeby ziarlivost?

V stadiu objasnovania je pripad, ktory sa stal 2. aprila tesne popoludni na Mazornikove. Na zaklade oznamenia, ze oproti Belamu sa strhla bitka, hliadka prisla na miesto. Zistili, ze pravdepodobne zo ziarlivosti tu Z. B. napadol J. K. a zranil ho.

Z tlacovej konferencie

aj o novinkach v stavebnom sporeni

B. Bystrica (r) - V piatok 6. aprila predstavitelia Prvej stavebnej sporitelne, a. s., v Banskej Bystrici pozvali novinarov na tlacovu konferenciu venovanu aktualnym otazkam stavebneho sporenia.
Prva stavebna sporitelna, a. s., (PSS) vznikla v novembri 1992 ako specializovana banka na podporu vystavby a byvania. Jej krajsku pobocku v Banskej Bystrici slavnostne otvorili v aprili 1994. Reprezentacne priestory v centre mesta poskytuju dostatocne moznosti nielen na kvalitne odborne poradenstvo klientom PSS, ale aj na metodicke a organizacne riadenie celeho regionu.
Ekonomicke vysledky, ktore PSS, a. s., pocas svojej existencie dosiahla, ju zaradili medzi najuspesnejsie bankove institucie na Slovensku. Uz tretikrat za sebou sa umiestnila na druhom mieste v hodnoteni vsetkych bank na Slovensku. V hodnoteni europskych stavebnych sporitelni ziskala spomedzi 65 stavebnych sporitelni 7. miesto.
Vlani v Breznianskom okrese v stavebnom sporeni uzatvorili 2255 zmluv, objem cielovych sum v tisicoch korun dosiahol hodnotu 394 867 a priemerna cielova suma 175,11. V stavebnom sporeni v tarife junior extra to bolo 252 zmluv, objem cielovych zmluv 42 058 a priemerna cielova suma 166,90.
Od 1. aprila PSS ponuka pat noviniek (stavebny uver len 4,7 percenta, bezplatne urazove poistenie pre dospelych, znizenie poplatku pre dlhorocnych stavebnych sporitelov, mimoriadne medziuvery uz od 100 000 korun a v tarife junior extra dobropis 500 korun pre deti), ktorymi chce este viac vyjst v ustrety svojim klientom.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT