10. APRIL  2001 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Mestska policia v Brezne upozornuje

- obyvatelov na ulici 9. maja, aby dodrziavali dopravnu znacku Zakaz zastavenia. V pripade nerespektovania bude vodicom udelovat blokove pokuty.

- chovatelov psov:
1. Chovatel psa je povinny zabezpecit jeho registrovanie prihlasenim v mestskom urade do 15 dni po jeho ziskani a opatrit ho evidencnou znamkou vydanou tymto uradom. Stratu psa alebo akukolvek zmenu v chove psa, stratu alebo odcudzenie evidencnej znamky, alebo odcudzenie psa je chovatel povinny hlasit do 15 dni mestskemu uradu.

2. Volny pohyb psov na verejnom priestranstve je prisne zakazany. Pri pohybe psa na verejnom priestranstve musi chovatel zabezpecit kontrolu spravania svojho psa tak, aby nemohlo dojst k ohrozeniu osob, inych zvierat, alebo k poskodeniu majetku. Chovatel musi zabezpecit svojho psa dostatocne pevnym vodidlom a obojkom neposkodzujucim zdravie psa. Pri hryzavych a utocnych psoch aj dostatocne velkym nahubkom.
3. Chovatel psa ho nesmie zverit do starostlivosti osoby, ktorá nie je sposobila zvladnut spolahlivo spravanie psa v kazdej situacii.
4. Chovatel je povinny zabezpecit, aby pes neznecistoval verejne priestranstvo a verejne pristupne priestory, najma detske pieskoviska, obchody, predajne stanky a pod. Neposkodzoval kvetinove zahony a travniky.
Ak pes sposobi necistotu, najma exkrementami, vnesenim necistoty a pod., chovatel je povinny tuto necistotu okamzite odstranit.
5. Chovatel je povinny v pripade, ze pes neodovodnene napadne a porani na verejnom priestranstve cloveka alebo ine zviera, dat ho utratit pod dohladom veterinara.

Jarna migracia ziab

Urcite si mnohi z vas, ktori sa pohybovali na trati medzi Breznom a Benusom, vsimli popri hlavnej ceste vo Filipove cervene plastove zabrany. Pre koho sluzia a z akych dovodov su tam tieto zabrany umiestnene?

h0115e.jpg (20730 bytes)Je tu jar a ta je obdobim migracie ziab na miesto svojho rozmnozovania. Pocet ziab sa na Slovensku neustale znizuje. Dovodmi su najma negativne vplyvy cloveka na ich biotopy, ale casto aj priame usmrcovanie na cestach prave pocas jarnej migracie. Najucinnejsim riesenim by bolo uplne vylucenie dopravy na kritickych usekoch, cim by sa uhynom zabranilo. Pretoze to vsak vo vacsine lokalit nie je mozne, bolo nutne pristupit k dalsim alternativnym sposobom ochrany migrujucich ziab. Medzi ne patri umiestnenie dopravnej znacky "Ine nebezpecenstvo" v kombinacii s vysvetlujucim textom a znackou obmedzujucou rychlost automobilovej dopravy, alebo prenasanie ziab v case migracie. Zatial asi najosvedcenejsou metodou je stavba zabran z plastovej folie a nasledny renos zozbieranych ziab cez vozovku. V spolupraci s Narodnym parkom Muranska planina spominane zabrany vybudovali ziaci Zakladnej skoly v Benusi a zaby podla potreby prenasaju cez cestu.
Pri ochrane ziab, takisto aj inych zivocichov ci rastlin, zohrava vyznamnu ulohu enviromentalna vychova deti, mladeze, ale aj dospelych. Je dolezite, aby si ludia uvedomili vyznam tychto zivocichov v nasej prirode, prekonali akysi odpor a strach pred nimi a pochopili nutnost ich ochrany. Je potesitelne, ze prave zaby patria medzi take skupiny zivocichov, ktore sa tesia v enviromentalnej vychove znacnej popularite. Zber a prenos ziab cez cestnu komunikaciu moze byt urcitym zlomom pre cloveka k zmene jeho postoja k tymto zivocichom ci zivotnemu prostrediu vobec.

Ing. Iveta Bartonkova
Zakladna skola Benus


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT