10. APRIL  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Nasa jubilantka

Sedim v preplnenej sale Mestskeho domu kultury v Brezne. Na javisko vychadza dievcina a prihovara sa obecenstvu krasnymi versami. Su to slova vdaky, ucty, lasky, obdivu. Ucitel... Proste to slovo, a predsa take vynimocne. Slova sa striedaju s piesnami, vinsami, versikmi ci tancekmi. Nejedno oko v hladisku zarosi skryta slza. Slza otcov, mam, starych rodicov, pedagogov. Postavy na javisku prichadzaju, odchadzaju... A ja spominam. Ako ziacka, ucitelka, matka.
Prvy september 1960. Brany Zakladnej skoly Pionierska 2 sa predo mnou otvaraju a ja vstupujem nesmelo, s baznou v srdci do sveta poznania. Vidim svoju prvu ucitelku. Prvy ucitel - to meno vari nik z nas nezabudne, je nasim tichym spolocnikom ci radcom.
Nasa stara skola... Kedy si zacala pisat svoju historiu? Od roku 1960 si presla tolkymi zmenami. Najprv boli rocniky 1 - 9 sucastou dvanastrocnej skoly. Neskor v jednej budove sidlili dve samostatne institucie - ZDS a SVS. Az v roku 1975 nasa povodna budova ostala v uzivani len ZDS a triedy SVS sa premiestnili do novej budovy na Sturovej ulici. Rok 1987 - areal skoly sa rozrasta. Pribuda pristavba, v ktorej dnes sidli cast 1. stupna. Vystavba pokracuje a v roku 1992 sa priestory rozsiruju o dalsiu pristavbu, v ktorej je v sucasnosti skolsky klub, jedalen a niekolko tried 1. stupna. Po siedmich rokoch jestvovania skoly bola zriadena trieda s rozsirenym vyucovanim cudzich jazykov. Deti u nas ziskavaju bohate vedomosti z anglickeho, ruskeho ci nemeckeho jazyka.
Opat sa obzeram spat. Vidim ucitelov, vychovavatelov, ktori tu pocas styridsiatich rokov nechavali kus svojho srdca, lasky ci pedagogickeho majstrovstva a vychovavali buducich lekarov, inzinierov, konstrukterov, ucitelov... Jednou z nich som aj ja. Spominam na prveho riaditela Ctibora Halamu. Po nom tento post postupne preberali Matej Kan, Jan Kasar, Anna Skalosova. V sucasnosti v riaditelskej funkcii posobi Vladimir Kubin. Pod ich vedenim pedagogovia svojou pracou skole vstepovali a vstepuju kredit vzdelavacej institucie najvyssej kvality.
Spomienky letia mojou myslou. Ten pocit je neopisatelny, snad sa neda ani slovami vyjadrit. Roky plynu a ja sa ocitam v pritomnosti. Pred katedrou teraz stojim ja. Ucim deti tak, ako mi to kedysi laskavo vstepovali moji drahi ucitelia. Uz to vobec nie je ta ,,mala" budova s niekolko sto ziakmi. Je to obrovsky kolos - ved v sucasnosti nasu skolu navstevuje 1006 ziakov nielen z Brezna, ale i z blizkych obci. Deti u nas ziju plnohodnotnym skolskym, kulturnym ci spolocenskym zivotom. Prostrednictvom skolskeho parlamentu maju ziaci moznost aktivne sa zapojit do riadenia chodu skoly, ktora je zapojena do celoslovenskeho projektu Skola podporujuca zdravie. V ramci humanizacie skolstva sa zaviedlo vyucovanie predmetu esteticka vychova do 7. a 8. rocnikov. Ziaci 1. stupna pracuju v triedach s prvkami alternativneho vyucovania (hra na flautu). Od 3. rocnika mozu navstevovat triedu s rozsirenym vyucovanim cudzich jazykov. Sportovo a pohybovo nadane deti mozu rozvijat svoje schopnosti od 5. rocnika v triedach zameranych na sportovu pripravu (atletiku). Tito ziaci nas potom reprezentuju a rozsiruju bohatu zbierku trofeji skoly. Nasi ziaci sa mozu pochvalit i inymi uspechmi. Pravidelne a uspesne sa zucastnuju na olympiadach (geografickej, anglickeho, nemeckeho, slovenskeho jazyka...), na recitacnych sutaziach (Hviezdoslavov Kubin, Saliansky Matko...) ci na vytvarnych a spevackych sutaziach.
Skola skvalitnuje vyucovaci proces kvalitnym vybavenim odbornych ucebni (zemepisnej, chemickej, fyzikalnej, ucebne anglickeho jazyka). V sucasnej nepriaznivej financnej situacii je to mozne vdaka sponzorom. Sucastou skoly su tiez ucebne nabozenskej a etickej vychovy, nemeckeho, anglickeho, ruskeho jazyka, skolska zahrada, dielne a kuchynka. Ich vybavenie umoznuje vyucovaci proces v nasej skole viac skvalitnovat.
Co dodat na zaver? Prajem ti, nasa draha skola, aby z tvojich bran vysli tisicky ziakov, ktori budu s laskou a uctou spominat tych, co ich pripravovali pre zivot a ucili ich mudrosti, laskavosti a vsetkemu dobremu. Nuz, prekvitaj nam a rozdavaj nadalej lasku a poznanie.

Mgr. L. Fisnarova

h0115c.jpg (12385 bytes) Ich sikovne ruky vytvorili medovnikovu nadheru

Velkonocne sviatky prinasaju so sebou radost z prichadzajucej jari, sprevadzanu pripravami na ich pokojne prezitie. Vyzdoba bytov, pohostenie kupacov a ostatnych hosti si vyzaduje svoje.
V Hotelovej akademii v Brezne zacali pripravy na tieto sviatky uz v zavere marca. Prave v tomto obdobi sa v priestoroch odbornych ucebni skoly konal kurz pripravy, pecenia a zdobenia medoveho peciva. Viedla ho skusena instruktorka Maria Murarikova z Trencina, ktora sa tomuto umeniu profesionalne venuje uz takmer dvadsat rokov.
Zdobene medovnicky pripravovane studentami hotelovej akademie su nasej verejnosti zname predovsetkym z tradicnej vystavy cukrarenskych vyrobkov s vianocnou tematikou Gastrovianoce Hotelovej akademie v Brezne. Snahou vyucujucich praktickych odbornych predmetov je neustale zdokonalovat a rozsirovat svoje vedomosti a zrucnosti a tie potom odovzdavat studentom. Potvrdenim tohto usilia bolo aj zorganizovanie spominaneho kurzu, ktoreho iniciatorkou bola vyucujuca Alena Hyzdalova. Pri jeho hodnoteni ocenila velky zaujem studentov - hlavne prveho rocnika - o jeho absolvovanie. Pod ich sikovnymi rukami ozivali medovnikove zajaciky, kuriatka ci kraslice (na snimke Petra Gasperana).
Ziskane poznatky a cenne odborne rady budu dalej rozvijat a uplatnovat na vyucovani odbornych predmetov i pri praci v zaujmovych kruzkoch gastronomickeho zamerania. A. Hyzdalova vyjadrila presvedcenie, ze taketo vzdelavacie podujatie na pode skoly nebolo posledne, pretoze zdokonalovaniu a rozsirovaniu vedomosti a praktickych zrucnosti, ziskavaniu novych skusenosti skola pri priprave buducich odbornikov v oblasti hotelierstva a gastronomie venuje velku pozornost a kazda iniciativna myslienka vyucujucich je sprevadzana podporou vedenia skoly.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT