Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

16

18. APRIL  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Rozvija medzinarodne vztahy Francuzska a Slovenska

Velvyslanec Slovenskej republiky vo Francuzsku Vladimir Valach na slavnostnom obrade v utorok 10. aprila za ucasti svojej manzelky z ruk primatora Brezna Ing. Vladimira Faska prevzal ocenenie Cestny obcan mesta Brezna.

h0116a.jpg (12355 bytes)V. Valach ma vyrazny podiel na rozvoji priatelskych vztahov Slovenska a Francuzska a hlavne miest Brezna a Meudon. Prisiel s napadom vyhotovit kopiu sochy gen. M. R. Stefanika z breznianskeho namestia a umiestnit ju na miesto, kde vo francuzskom Meudone posobil tento hrdina slovenskeho naroda, letec, hvezdar a politik. Zorganizoval rok generala Stefanika vo Francuzsku, pri prilezitosti ktoreho predseda vlady Mikulas Dzurinda so svojim sprievodom v spolocnosti ministra obrany Francuzskej republiky odhalil sochu v mieste jeho posobenia.
"Svojou tvorivou a aktivnou pracou ste prekrocili hranice svojich pracovnych povinnosti a vysledky vasej prace priniesli plody obyvatelom nasho mesta, ale aj celeho Slovenska. Verim, ze nase ocenenie bude pre vas nadalej motivaciou, ktora vas povedie k priatelskym vztahom k nasmu mestu a ze nenastanu ziadne nepriaznive okolnosti, ktore by ohrozili vas pozitivny vztah k Breznu", - povedal vo svojom prihovore Ing. Vladimir Fasko.
Na zaver primator vyjadril nadej, ze toto ocenenie bude panovi velvyslancovi dlhe roky pripominat slavnostny okamih a pri pohlade na plaketu mesta mu v mysli prebehnu vsetky chvile prace pre spokojnost slovenskeho ludu, pre medzinarodne vztahy Francuzska a Slovenska, pre priatelstvo Brezna s nim. Velvyslanec V. Valach toto ocenenie povazuje za vyjadrenie svojho osobneho spojenia s Breznom, v blizkosti ktoreho styri roky posobil.

Statny tajomnik ministerstva vystavby a regionalneho rozvoja v Brezne

V utorok 10. aprila na pozvanie prednostu okresneho uradu Ing. Jaroslava Demiana a Demokratickej strany na jednodnovu pracovnu navstevu Brezna zavital statny tajomnik ministerstva vystavby a regionalneho rozvoja Ing. Peter Mattos. Tento odbornik na vystavbu zdoraznil, ze informacie z regionov su nevyhnutne pre dalsiu pracu, preto navstevuje jednotlive okresy.

Pocas celodenneho programu sa statny tajomnik stretol s prednostom a s vedenim okresneho uradu, s primatorom ah0116g.jpg (15902 bytes) starostami obci, s podnikatelmi i s obyvatelmi mesta. Pretoze je zodpovedny za vladou schvaleny plan vystavby 14 000 bytov, cielom jeho navstevy bolo oboznamit sa so situaciou v bytovej vystavbe. Na stretnutiach priblizil novelizovanu vyhlasku o prispevkoch zo Statneho fondu rozvoja byvania, v ktorej su zahrnute prispevky na vystavbu a prestavbu najomnych bytov. Strednym vrstvam obyvatelstva stat poskytuje az 50-percentnu dotaciu, ak naklady na vystavbu bytu neprekrocia sumu 15 400 korun za stvorcovy meter. V porovnani s vlanajskom je to narast o desat percent. Hovoril aj o pozickach a dotaciach poskytovanych obciam a mestam. Proslubil, ze v ramci moznosti pomoze.
Na stretnuti s podnikatelmi a obcanmi rezonovala najma otazka stagnujucej bytovej vystavby. Zaznela tu ziadost nasmerovania financnych prostriedkov do vystavby na Mazornikove a do prestavby podkrovnych bytov.

Slovpump Trade, s. r. o., Zavadka nad Hronom s certifikatom kvality

V hoteli Stupka na Taloch v stredu 11. aprila riaditel SGS Slovakia Ing. Jan Papik generalnemu riaditelovi firmy Slovpump Trade, s r. o., Zavadka nad Hronom Pavlovi Vilemovi slavnostne odovzdal certifikat kvality ISO 9001.

h0116f.jpg (11403 bytes)Predstavitelia firmy na tlacovej konferencii novinarov oboznamili s historiou i sucasnostou podniku. Zdoraznili, ze certifikat kvality celeho vyrobneho systemu ich zaradilo medzi dynamicky sa rozvijajuce firmy a zavazuje ku kvalite a plneniu sluzieb klientom. Toto osvedcenie oznacili za zlomovy moment v historii a za prechod k systematickej praci ziskavania novych klientov.
Slovpump Trade presiel roznymi organizacnymi, transformacnymi a nakoniec aj vlastnickymi zmenami, ktore viedli k sucasnej podobe. Nadvazuje na obchodne a technicke tradicie statneho podniku Sigma Zavadka nad Hronom. V sucasnosti je na Slovensku najvacsim vyrobcom cerpadiel, vodokruznych vyvev a kompresorov. Medzi hlavne tohtorocne ciele v oblasti predaja na domacom trhu predstavitelia firmy kladu nadviazanie vyraznejsej spoluprace s odberatelmi vo vsetkych odvetviach priemyslu. K tradicnym zahranicnym odberatelom (vlani predstavoval export 43 % z celkoveho predaja) patria hlavne krajiny strednej a vychodnej Europy, Afriky a Azie. Vyraznejsie presadenie v krajinach zapadnej Europy predpokladaju s novymi vodokruznymi vyvevami a kalovymi cerpadlami. Pozitivne hodnotia, ze ich spolocnost zamestnava vysoky pocet zivnostnikov hlavne vo vyrobnom useku. Priemerny zarobok sa pohybuje vo vyske 18 500 korun. V snahe ziskavat novych mladych technikov chcu uz v tomto roku zacat s budovanim strediska praktickej vyucby ucnov.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT