18. APRIL  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Co najblizsie k praxi

Vysledky dosahovane Hotelovou akademiou v Brezne v priprave mladej generacie pre oblast hotelierstva a gastronomie boli dovodom pre jej vyber a zaradenie do medzinarodneho kanadsko-madarsko-slovenskeho ph0116d.jpg (14787 bytes)rojektu, ktory sa od novembra minuleho roka realizuje pod nazvom Hotelovy a gastronomicky manazment. Cielom projektu je aplikovat vysledky Saskatchewanskeho institutu aplikovanej vedy a technologie - SIAST v tvorbe a inovacii obsahu odborneho vzdelavania zhrnuteho do ucebnych osnov jednotlivych odbornych predmetov. Projekt okrem SIASTu podporuje Kanadska medzinarodna rozvojova agentura CIDA. Za slovensku stranu je jeho odbornym garantom Statny institut odborneho vzdelavania zriadeny pri Ministerstve skolstva SR v Bratislave. Ministerstvo skolstva Madarskej republiky ma byt napomocne pri odovzdavani svojich skusenosti zo spoluprace s touto kanadskou vzdelavacou instituciou, ktora zacala este pred zapojenim Slovenska do projektu.
Vystupne vedomosti, zrucnosti a postoje, ktorymi disponuju studenti po ukonceni stredoskolskeho studia, by mali co najviac zodpovedat poziadavkam praxe, aby sa v nej absolventi skoly dobre uplatnili. Kanadsky partner ziskava reprezentantov z praxe na spolupracu uplatnovanim metody DACUM. Jej hlavna filozofia umoznuje, aby poziadavky na vstupnu uroven vedomosti, zrucnosti a postojov absolventov skoly zadavali samotne hotelovo-restauracne podniky - ich potencionalni zamestnavatelia. Hotelova akademia v Brezne ma dlhorocne skusenosti zo spoluprace s takymito typmi podnikov pri realizacii odbornej praxe studentov, ale aj pri umiestnovani svojich absolventov.
Projekt, ktoreho cielove ukoncenie je naplanovane na marec 2002, pokracoval v dnoch 4. a 5. aprila v priestoroch odbornych ucebni skoly castou, v ktorej tazisko prace bolo prave na manazeroch hotelovo-restauracnych podnikov. Pri aplikacii metody DACUM vyskolenou facilitatorkou Dr. Mariou Fartelovou zo Statneho institutu odborneho vzdelavania z Bratislavy a pod odbornym dohladom skusenej odbornicky z Kanady, definovali pracovne povinnosti pri riadeni podniku a jeho casti a z nich vyplyvajuce ulohy. Vytvorili DACUM diagram, ktory bude podkladom pre inovaciu obsahu vzdelavania a ucebnej osnovy predmetu hotelovy a gastronomicky manazment, ktory sa vyucuje v 4. a 5. rocniku hotelovej akademie. Na pracovnom stretnuti DACUM sa dva dni delili o svoje skusenosti strnasti manazeri z roznych typov hotelovo-restauracnych podnikov. Uplatnovana metodika DACUM vyzadovala, aby sa podniky navzajom lisili svojim zameranim, velkostou a regionalnou lokalizaciou tak, aby tvorili vzorku zariadeni, v ktorych by sa mohli absolventi hotelovej akademie po jej ukonceni zamestnat ako hotelovi a gastronomicki manazeri strednej urovne. Medzi zucastnenymi odbornikmi z praxe boli napriklad konatel hotela Dumbier Ing. Michal Kic, majitelka a manazerka Slovenskej restauracie Dana Brzacova, majitelka a manazerka penzionu Flautner Bystra Magda Flautnerova, riaditelka hotela Golf Tale Ing. Maria Duriancikova, nechybali ani zastupcovia kupelnych zariadeni z a. s. Kupele Brusno, a. s. Agrozdrav Dudince, ale aj z dalsich zariadeni z regionu Liptova - z hotela Borova Sihot Liptovsky Hradok, hotela Janosik Liptovsky Mikulas a z dalsich zariadeni.
Je velmi potesitelne s akym zaujmom a ochotou pristupovali k praci v ramci tejto casti projektu, co pozitivne ocenila aj odbornicka na tvorbu ucebnych osnov a aplikatorka metody DACUM zo SIASTu v saskatchewanskom hlavnom meste Regina Carrol Morris. Manazeri reprezentovali vzorku tridsiatich podnikov takmer z celeho Slovenska, s ktorymi Hotelova akademia Brezno spolupracuje a ktore su zapojene do prace v roznych castiach projektu. Aktivny pristup reprezentantov hotelovo-restauracnych podnikov hodnotila ako dokaz dobrej prace skoly pri nadvazovani kontaktov s praxou v tomto odbore i vyraz pozitivneho vztahu zamestnavatelov ku skole.
Dalsi ucastnici pracovneho stretnutia - pracovnici Statneho institutu odborneho vzdelavania z Bratislavy a vyucujuci odbornych predmetov z Hotelovej akademie z Brezna - mali v zmysle metodiky DACUM ulohu pozorovatelov a tazisko ich prace bude v dalsich etapach projektu pri vypracovani navrhu inovacie ucebnych osnov.
Vedenie skoly dakuje vsetkym ucastnikom za pracu v ramci projektu a podporu prejavenu skole pri priprave hotelovych a gastronomickych manazerov stredneho typu, ale aj ostatnym zariadeniam zapojenym do projektu. Jeho zaverecna faza spojena s inovaciou obsahu vzdelavania v odbornych predmetoch podla poziadaviek praxe pozitivne posunie kvalitativnu uroven vychovno-vzdelavacieho procesu v oblasti odborneho skolstva. Aplikacia metody DACUM je v podmienkach slovenskej vzdelavacej sustavy prva. Po ukonceni projektu sa predpoklada zavedenie jej uplatnovania nielen v ramci hotelovych akademii, ale aj v tvorbe a inovacii obsahu vzdelavania v inych typoch strednych odbornych skol. Hotelova akademia v Brezne si uvedomuje mieru zodpovednosti za jej experimentalne overovanie a dakuje Statnemu institutu odborneho vzdelavania v Bratislave, od ktoreho dostala doveru pri vybere skoly na overenie metody DACUM. Potreba prisposobovat sa zmenam a aktualnym poziadavkam doby je zakladom uspesnosti vzdelavacej sustavy kazdeho statu.

h0116c.jpg (16900 bytes) Zlata coba do Brezna

To najvyssie ocenenie si odniesli pracovnici breznianskej prevadzky a. s. Belamo Banska Bystrica pod vedenim Julie Bizonovej zo sutaze o Zlatu cobu, ktoru v ramci medzinarodnej vystavy Alimenta-Gastra-Coba v Nitre kazdorocne zaciatkom aprila uskutocnuje Zvaz pekarov, cestovinarov a cukrarov Slovenska. Do sutaze sa prihlasilo okolo sestdesiat firiem z celeho Slovenska, pekari v kategorii pecenie chleba, jemneho a bezneho peciva a cukrari v kategoriach klasicka torta a cukrarenska fantazia. Breznania sa zapojili do obidvoch kategorii. Zlatu cobu si odniesla torta Lovu zdar z kategorie cukrarenska fantazia, dielo cukrarky Olgy Bukovcovej.Pozornosti poroty neusla ani velkonocna torta Ivety Lasutovej, ktora bola vystavena medzi ocenenymi vyrobkami. Obidve torty si mozete pozriet vo vyklade novootvorenej predajne Belamo na namesti.

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT