29. MAJ 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Otvorene lekarne

V piatok 25. maja Rada Slovenskej lekarnickej komory rozhodla o preruseni protestnej akcie lekarnikov bez udania terminu o pripadnom pokracovani v nej. Ako nas informoval predseda Regionalnej lekarnickej komory PhMr. Jaroslav Dalak, urobili tak predovsetkym v zaujme pacienta a na zaklade rokovani vo vybore NR SR pre zdravornictvo i s ministrom Romanom Kovacom. Protest farmaceutov, ktori v pondelok 21. maja zatvorili lekarne, vyvolal predovsetkym nedostatok financii na zabezpecenie zakladneho sortimentu liekov. Preto sa na vladny kabinet obratili s vyzvou o kompletne oddlzenie verejnych lekarni, zachovanie plurality zdravotnych poistovni a prijatie systemovych opatreni, ktore by zabranili dalsiemu financnemu prepadu v zdravotnictve. Vsetko toto zakotvili do vyhlasenia, a tak ostava len dufat, ze rokovanie v kludnom prostredi prinesie adekvatny vysledok.

Scitanie obyvatelov domov a bytov

Polnoc z 25. na 26. maja bola rozhodujucim okamihom scitania. Az do 4. juna budu vyplnene tlaciva v domacnostiach preberat scitaci komisari, od nich ich prevezme obec a odovzda okresnemu uradu. Po zhromazdeni podla harmonogramu poputuju na krajsku spravu Statistickeho uradu SR (KS SU SR). Spracovanie udajov sa zabezpeci decentralizovane na vsetkych KS SU SR a centralizovane na SU SR, a to v troch etapach: spracovanie a publikovanie zakladnych vysledkov za obce, okresy, kraje a SR do konca roka 2001, spracovanie a publikovanie uplnych vysledkov do konca roka 2002, spracovanie udajov podla osobitnych poziadaviek uzivatelov, spracovanie Lexikonu obci, poskytovanie udajov do roku 2003.

Rokovali o uzemnom plane

V stredu 23. maja sa na pode mestskeho uradu uskutocnilo medzirezortne prerokovanie navrhu uzemneho planu mesta Brezna za ucasti celeho spracovatelskeho kolektivu. Statne organy, organizacie, fyzicke i pravnicke osoby sa mozu s tymto planom oboznamit v mestskom dome kultury, kde bude vystaveny do 15. juna. Podrobnejsie informacie poskytnu v oddeleni zivotneho prostredia v mestskom urade.

Na bicykli bezpecne

Riaditel Dopraveho inspektoratu Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne kpt. Ing. Milan Novacek otvoril v stredu 23. maja okresne kolo dopravnej sutaze ziakov zakladnych skol celeho okresu s nazvom Na bicykli bezpecne. Sutazilo sa v teoretickej casti a v praktickej jazde na bicykli. Vysledky mladsich ziakov: 1. Telgart, 2. Pohorela, 3. Sumiac, starsi ziaci: 1. Pohorela, 2. Telgart, 3. Polomka, v sutazi jednotlivcov: mladsi ziaci: 1. Miroslav Hrcak (Telgart), starsi ziaci: Peter Krusinsky (Telgart).

Opytali sme sa za vas

hovorkyne Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne por. Mgr. Dany Kmetovej:
o Ako vyzera ,,policajny" stvrtrok v cislach?

- Mozem konstatovat, ze v prvom stvrtroku 2001 doslo v Breznianskom okrese k narastu trestnej cinnosti. Kym vlani sme zaznamenali 205 trestnych cinov, k 31. marcu tohto roka to predstavuje 265 pripadov. Zaroven vsak musim povedat, ze s narastom trestnej cinnosti sa zvysila aj objasnenost tychto trestnych cinov. Z 265 zaevidovanych trestnych cinov bolo 170 objasnenych.
Co sa tyka struktury trestnej cinnosti, v okrese Brezno najcastejsie dochadza k majetkovej trestnej cinnosti, a to hlavne ku kradeziam vlamanim (89), ku kradeziam v rekreacnych chatach (53) a k ostatnym kradeziam, z nich strnastich motorovych vozidiel, veci a suciastok z aut, ku kradeziam v bytoch. V ekonomickej kriminalite evidujeme devatnast trestnych cinov, z ktorych bolo sestnast objasnenych (84,2 percenta). Pracovnici kriminalnej policie v Brezne stopercentne objasnili osem trestnych cinov sprenevery, dva pripady korupcie a dva pripady trestneho cinu skratenia dane. V nasilnej trestnej cinnosti sme v prvom stvrtroku na sto percent objasnili tri vrazdy, tri lupeze a jedno nasilie na verejneho cinitela. Za tri mesiace tohto roka sme neevidovali trestny cin s rasovym motivom ani organizovany zlocin.
Dopravno-bezpecnostnu situaciu mozno hodnotit ako dobru. V tomto obdobi sa stalo 123 dopravnych nehod, pri ktorych vyhasli dva ludske zivoty a styria ludia utrpeli tazke zranenia. Pri tychto nehodach vznikla skoda za 14 981 900 korun. Hlavnymi pricinami su v prvom rade porusovanie zakladnych povinnosti vodica, nespravny sposob jazdy, neprimerana rychlost, alkohol uradoval v piatich pripadoch.

Dlhorocnej funkcionarke SCK Anne Stanislavovej udelili

Zapis do knihy cti

h0122e.jpg (14331 bytes)Vykonna rada Slovenskeho Cerveneho kriza udelila Anne Stanislavovej z Brezna ,,Zapis do knihy cti SCK" za zasluhy o rozvoj SCK a pomoc pri realizacii jeho uloh. Na zaklade toho pri prilezitosti Svetoveho dna Cerveneho kriza prezident republiky prijal 10. maja delegaciu vyznamenanych a ocenenych, medzi ktorymi bola aj pani Stanislavova.

V pondelok 21. maja ju pozval aj primator mesta, ktory jej dodatocne zablahozelal k tomuto oceneniu (na snimke Viktora Sajgalika) za dlhorocnu obetavu pracu v tejto humannej organizacii, v sucasnosti ako predsednicka Miestneho spolku SCK c. 2 v Brezne.

 

 

Policia1.jpg (9101 bytes),,Podpalac" na Vrbovej ulici

O deviatej rano 12. maja prevzali telefonicky oznam, ze na Vrbovej ulici ktosi zalozil ohen. Po prichode na miesto hliadka zistila, ze obyvatel tejto ulice A. P. tam pali kable. Okrem toho, ze tento znecistovatel zivotneho prostredia musel ohen zahasit a za sebou poupratovat, neminula ho ani blokova pokuta.

 

Rozbite zasklil

Na zaklade oznamenia desat minut po piatej popoludni 12. maja, ze v Prednych Halnoch na Jarmocisku sa strhla bitka, hliadka vyrazila "na miesto cinu". Bitkari sa naozaj ,,cinili" a jeden z nich rozbil okno na jednom z domov. Vytrznik G. B. z Brezna to musel napravit - okno dal zasklit - a tym to neskoncilo, pripad je v stadiu riesenia.

Nechcel povedat, kto je

V ten isty den po pol desiatej vecer telefonovali z pizzerie Mida, ze tam maju hosta, ktory nechce zaplatit ucet. Neznamy podnapity muz odmietol hliadke preukazat svoju totoznost, stalo sa tak az na mestskej policii. A tak P. B. z Jasenia sa za svoje spravanie bude este zodpovedat.

Vraj ju udrel!

Blokovu pokutu za telefonicke udanie tesne pred desiatou vecer 13. maja si vysluzila P. K. z Brezna. Oznamila totiz, ze ju jej manzel udrel a vyhodil z bytu. Pravda vsak bola taka, ako zistila hliadka po prichode, ze obaja si vypili a potom sa pohadali ...

Zlodej sa vyparil

Pri nocnej obhliadke mesta pol hodinu po polnoci 14. maja hliadka na Malinovskeho ulici spozorovala Skodu s otvorenymi dverami. Svietila pristrojova doska, ale auto bolo prazdne. Pre podozrenie z pokusu kradeze vec prevzal Policajny zbor.

Zaskolaci

Trojlistok zaskolakov - R. D., L. G. a R. N. z Bujakova - pristihli o tristvrte na devat rano 16. maja v starom cintorine. Chlapcov, ktori sa rozhodli stravit den mimo skoly, odviezli k riaditelovi.

Nasli mrtvu starenku

O deviatej rano 17. maja v spolupraci s poziarnikmi cez okno vnikli do jedneho z bytov penzionu na Ulici Frana Krala. Po prichode dnu ich cakal smutny pohlad, starenka uz nejavila znamky zivota.

A opat dlhoprsti ...

Osemnasteho maja blokove pokuty neminuli dvoch drobnych zlodejov v obchodoch. Najskor o jednej pristihli v Bille J. B. zo Sihly, ktory si bez zaplatenia odnasal dve tycinky za 21,80 koruny. Potom dvadsat minut po stvrtej telefonovali z M-marketu na Nalepkovej ulici, kde sarapatila "cistotna" zlodejka M. P. z Hnuste. Ukradla tu totiz dva cistiace prostriedky za 96,70 koruny.

Bolo mu to treba?

Oznam o rozbitom okne tesne pred desiatou vecer 22. maja hliadku priviedol k budove Specialnej zakladnej skoly na Chalupkovej ulici. Nasli tu len rozbite okno a po pachateloch ani stopy. Coskoro pri Draksiari objavili skupinku siedmich pocernych chlapcov. Vysvitlo, ze jeden z nich - V. P. - bezdovodne rozbil okno. Na jeho rodicoch ostalo zabezpecit zasklenie a zaplatenie pokuty.

Nocna sova

Na dobroduzny, ale neuspesny nocny vylet k Hronu sa dvadsatpat minut po polnoci 24. maja vybrala V. B. z Brezna. Prave, ked sa chystala dve igelitove tasky naplnene smetmi vysypat do rieky, prekvapili ju "muzi zakona". Trest ju urcite neminie.

Co zistila "soika"

Pocas 19. a 20. tyzdna pracovnici Inspektoraru Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj kontrolovali aj v Breznianskom okrese. V hostinci U Babiaka v Polomke im nakup za 50 korun predrazili o dve koruny, ked nedodrzali mieru capovaneho piva. Nedodrzanie miery, tentoraz Vodky, zaznamenali v hostinci Marina v Polomke. Tu bol nakup za 45,40 predrazeny o kurunu sestdesiat halierov, v ktorom okrem zlej mierky uradovalo aj zauctovanie nepodaneho HB cukru.
Celkova rekapitulacia od 7. do 18. maja: 87 skontrolovanych prevadzkovych jednotiek, 51 nakupov, z nich 35 predrazenych, frekvencia predrazenia 68,6 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov koruna sestdesiat halierov. Pri kontrole kvality a spravnosti oznacovania nedostatky objavili v 51 jednotkach pri 279 druhoch tovaru v hodnote 995 318 korun. V dvanastich prevadzkach dali prikaz na likvidaciu tovaru nevhodneho na konzum alebo surovin nevhodnych na pripravu jedal pri 26 druhoch za 1335 korun. Za zistene nedostatky ulozili 69 blokovych pokut v hodnote 54 000 korun a spisali patnast oznameni o zacati spravneho konania.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT