29. MAJ  2001 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Konci maj, ktory okrem toho, ze je lasky casom, je aj mesiacom bezpecnosti cestnej premavky. Svedcili o tom castejsie kontroly vodicov motorovych vozidiel dopravnymi policajtmi popri nasich cestach. Bezpecnosti na cestach sme venovali aj nasu anketu, v ktorej sme sa zamerali na spravanie vodicov, ale aj chodcov, prosto na vase skusenosti v tejto oblasti.

S anketovym mikrofonom


o bezpecnosti na cestach

Ladislav Pohorelec, dochodca, Benus:

- Su dvojaki vodici, svedomiti, ktori si davaju na cestach pozor, ale su aj taki v luxusnych autach za nie poctivo zarobene peniaze, ktori nerespektuju chodcov ani nikoho. Ti, ktori si na auto poctivo zarobili, vedia si vsetko vazit. Ja som robil vacsinou na tazkych zahranicnych strojoch, na bagroch, na buldozeroch, ale popri tom som jazdil aj na svojom osobnom aute. Teraz uz auto nemam.

Veronika Revesova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Myslim si, ze je vela chodcov, ktori by si mali davat pozor a prechadzat len cez priechody a vodici zase by mali uprednostnit chodcov na priechode. Nedavno som absolvovala autoskolu, a tak viem, ze vela ludi vybehne na cestu, ani sa neobzru. Naopak, ked idem s kocikom, stojim pred priechodom, ale mnohi ma nepustia. Sem-tam uz aj ja jazdim, ale len pomalicky pri mensej premavke, pretoze este nemam vela skusenosti.

Igor Kysel, zvarac, Brezno:

- Niektori vodici su dobri a ked vidia, ze viaceri stojime pred priechodom, zastanu. Ale casto sa stane, ze stojim sam a nevsimaju si ma. V meste este hej, ale mimo mesta malokedy. Vodicsky preukaz nevlastnim, teraz je to velmi nakladne.

Vlado Lenk, kuric, Brezno:

- Velmi to neviem posudit, lebo auto nemam. No a z pozicie chodca nemam zle skusenosti, v meste su semafory a tam, kde nie su, niektori vodici zastanu, ale niektori nedaju prednost. Viete, ludia su rozni a tak isto su aj vodici a chodci dobri i zli. Kym som mal auto, myslim si, ze som bol dobry vodic.

Maria Stulrajterova, dochodkyna, Brezno:

- Ako chodkyna som sa nestretla s bezohladnymi vodicmi. Ja radsej pockam, pretoze clovek musi mat dost casu na taketo veci. Skor pribrzdi chodec ako sofer, ked je rozbehnuty. V tom je bezpecnost premavky. Myslim si, ze by mali byt bezpecnejsie priechody hlavne pri skolach a na Ulici CSA pred Televizorom, kde byva vela urazov. Kompetentni by mali porozmyslat nad nejakym riesenim.

Maria Dekretova, na materskej dovolenke, Michalova:

- Niektori vodici zastanu, niektori nie. Urcite to zavisi od charakteru. Som z dediny a pozorujem, ze tam dost rychlo jazdia, moznoze tu v meste este pomalsie a bezpecnejsie ako u nas. V dedine je obmedzena rychlost, ale na bocnych cestach mam velakrat strach o deti. Bojim sa, aby ich nezrazilo auto.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Nasim mamam

Aj u nas sa uz udomacnilo, ze v druhu majovu nedelu si spomenieme na svoje mamy a spolu s nimi oslavime Den matiek.
Na svoje mamy nezabudli ani ziaci Zakladnej umeleckej skoly v Brezne a spolu s ucitelmi pripravili v stredu 16. maja koncert venovany prave im. V plnej koncertnej sale potesili svoje mamicky, babicky a ostatnych hosti skladbami znamych skladatelov, basnickami a piesnou, za co si vysluzili zasluzeny potlesk.
Tych, ktori sa na tomto koncerte nemohli zucastnit, pozyvame na absolventske koncerty 5. a 13. juna a na zaverecny koncert 20. juna. Tesime sa na stretnutie s vami na nasich koncertoch.

M. Majerova

Deti v Mestskej materskej skole v Brezne netrpezlivo cakali na slavnostny den - sviatok plny nehy - pretoze neexistuje ani jeden jediny tvor na nasej planete, ktoremu by nechybala najneznejsia potreba a tou je pohladenie, pomaznanie sa, pritulenie. Kazdy z nas, ale najma deti to potrebuju. Ony najviac pocituju vrele objatie, laskave lono ci ponuknutu ruku.
Nadisiel den s velkym D - Den matiek. Deti pekne oblecene prisli 11. maja do domu kultury polaskat bytost, ktora ich privedie az k dveram dospelosti, ale ani potom ich nikdy za nimi nezatvori. Nezabudli na srdecne privitanie mamiciek, babiciek, ale aj ostatnych hosti. Pod vedenim uciteliek L. Bamburovej, I. Jancovej, M. Sykorovej a riaditelky M. Kobelovej uplietli prekrasny vencek z basniciek, pesniciek a tancov. Stred slavnosti tvorili cervene a kvetinove srdiecka, ktore boli prijemnym darcekovym prekvapenim pre mamicky. Deti zo starsej triedy veniec ozdobili pestrofarebnymi stuzkami, ktore pri tanci povievali vo vlasoch dievcat a na koseliach chlapcov. Ludove piesne sprevadzala na harmonike Miroslava Vetrakova, ktorej patri srdecne podakovanie. Dakujeme aj sponzorskemu kvetinarstvu za prekrasnu kvetinovu vyzdobu.

Ivona Jancova

Prispeli niecim zo seba

V piatok 18. maja som mal moznost zucastnit sa na zajazde niektorych ziakov a ich pedagogov zo Zakladnej umeleckej skoly (ZUS) v Brezne do Bratislavy. Mladi umelci prijali pozvanie svojej druzobnej skoly - ZUS Karloveska 32 a svojim talentom obohatili program verejneho koncertu ku Dnu matiek, na ktorom ucinkovali spolu s domacimi ziakmi a hostami - ziakmi zo ZUS Trinec.
Koncert sa konal v honosnom priestore bratislavskej Moyzesovej siene, ktory nejedneho interpreta trochu prekvapil a tiez prispel svojim dielom k tomu znamemu rozbuchaniu srdca s neprijemnym pocitom v zaludku pred vystupenim. Ale podla mna, bez toho by to ani nebolo ono. Bola by to len rutinna zalezitost bez citu a ten by ani pri interpretacii hudobneho diela nemal chybat. Trema dava umeleckemu vykonu punc vynimocnosti a nevsedneho zazitku, ale, samozrejme, jej intenzita by nemala byt na ukor kvality.
Ziaci breznianskej ZUS predviedli krasne vykony a prispeli tak niecim zo seba k silnemu umeleckemu zazitku, radosti a povzneseniu, ktore si mohol kazdy z tohto koncertu odniest. A prave to - radost, vnutorne povznesenie a krasne prezitie su hodnoty, ktore moze interpret rozdavat prostrednictvom hudby. Ak to robi s laskou, ma to velku cenu a spatne mu to prinesie stastie, co je hodnota, ktora skryje do vrecka drinu pri cviceni, ako aj mnozstvo obetovaneho volneho casu.
Cely koncert bol velmi krasny a ziaci, kazdy podla svojho gusta, na nom dobre reprezentovali svoju skolu aj mesto: Jana Svantnerova, Michal Jess, Ivana Svinciakova a Martin Stulajter z triedy ucitelky M. Vetrakovej hrou na akordeonoch, Tatiana Nociarova z triedy ucitelky D. Surinovej s klavirnym sprievodom ucitelky D. Giertlovej spevom, Martin Mateides z triedy ucitela I. Nemkyho hrou na husliach, Lenka Velanova z triedy ucitelky J. Kyselovej so sprievodom D. Giertlovej hrou na priecnej flaute a Jana Vetrakova s Mariou Lenghartovou z triedy riaditelky Mgr. G. Pravotiakovej hrou na klaviri.

Zelam im vsetkym vela radosti, trpezlivosti a uspesneho napredovania pri plodnej praci pre potesenie inych aj svoje vlastne.

M. Pacera

Dakujeme...

Obecna organizacia HZDS-LS v Hornej Lehote zorganizovala financnu zbierku na podporu opravy budovy Matice slovenskej v Martine. Reagovala tak na vyzvu k obcanom Slovenska v televizii. Do zbierky sa zapojilo dvadsatpat obcanov a vyzbierali 1700 korun, ktore poslali na vycleneny ucet Matice slovenskej.
Podakovanie patri obcanom, ktori sa do zbierky zapojili akoukolvek sumou.

Obecna organizacia HZDS-LS v Hornej Lehote

Dakujem primarovi MUDr. Tiborovi Bielikovi, vsetkym lekarom, operacnemu kolektivu a celemu zdravotnemu personalu gynekologickeho oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Brezne za obetavu starostlivost o moje zdravie.

Vlasta Fillova

Detske oddelenie Nemocnice s poliklinikou v Brezne dakuje zamestnancom Slovenskych telekomunikacii, a. s., pracujucim v B. Bystrici a v Brezne, zamestnancom Zeleziarni a. s. Podbrezova, useku dopravy pod vedenim Jozefa Durcika za financnu pomoc pri zakupeni detskej elektrickej odsavacky. Dakuje aj firmam Sunik a Compeko.

MUDr. Marta Tisovcikova

Polmaraton Sokolov Hronec sa tesil zaujmu hosti, ale viedol ku sklamaniu bezcov - veteranov

Uz na zaciatku kritickych pripomienok k organizatorom tohto bezeckeho podujatia treba povedat, ze bolo diskriminacne voci veteranskym kategoriam. Aku ucast mozu ocakavat na 4. rocniku v roku 2002? Zaiste nizsiu! Nie vsak preto, aby vsetci ocakavali financne odmeny, ale preto, aby vyhodnotenie prvych troch pretekarov patricne ocenili. Usmevne, alebo polutovaniahodne bolo, ked stali na stupnoch vitazov veterani a prvy z nich dostal financnu odmenu 500 korun, druhemu sa dostalo len podakovanie od vzacnych hosti. Ako by sa asi citil prvy slovensky olympionik Alojz Sokol, keby namiesto olympijskej medaily za tretie miesto mu potriasli rukou?
Nieto co zavidiet spicke amaterskych pretekarov ci profesionalov, ze v kategorii do 40 rokov obdrzali financne odmeny prvi desiati bezci v hodnote 40 100 korun a podobne v kategorii zien do 35 rokov v hodnote 19 100 korun, ale na veteranske kategorie boli odmeny len za prve miesta v hodnote 4000 korun (osem prvych miest). Znovu treba zopakovat, aby v buducnosti organizatori pouvazovali o naprave v markantnom odstupe odmien hlavnej kategorie od kategorie veteranov.
Napriek kritike organizatorov, praca usporiadatelskej sluzby Dobrovolnych poziarnych utvarov obci Hronec, Valaska a Osrblie bola na dobrej urovni v priebehu celeho podujatia. Pochvala a vdaka za povzbudzovanie a vytvorenie dobrej sportovej atmosfery patri obcanom Hronca, Valaskej a zvlast Osrblia.

Vojtech Ridzon


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT