Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

23

5. JUN  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Brezno na vystave v Strasburgu

Po dvojrocnom usili Zdruzenia historickych miest Slovenska sa podarilo zabezpecit instalovanie vystavy tohto zdruzenia v predsali Rady Europy v Strasburgu. Otvorili ju v utorok 29. maja priamo v Strasburgu za ucasti delegacie Zdruzenia historickych miest Slovenska. Clenom tejto delegacie bol aj primator Brezna Ing. Vladimar Fasko, ktory nam po navrate o svojich dojmoch povedal:
- Prezident Asociacie europskych historickych miest a regionov Louis Roppe, ktoremu sa vystava velmi pacila, vo svojom prihovore vyzdvihol aktivitu a schopnost Slovenska prezentovat sa takymto sposobom. Zdoraznil, ze Slovensko tymto cinom dalo priklad vsetkym ostatnym clenskym statom Rady Europy.
Podakovanie patri predovsetkym vedeniu Zdruzenia historickych miest Slovenska, ministerstvu zahranicnych veci i velvyslankyni Stalej misie pri Rade Europy v Strasburgu Eve Garajovej, ktora sa nam po cely cas so svojimi spolupracovnikmi venovala.
Najzaujimavejsie na tom je, ze mesto Brezno bolo v prieceli celej expozicie a jeho prezentacia putala vsetkych navstevnikov. Pocas nasho pobytu vystavu okrem inych hosti navstivili aj velvyslanci Rakuska, Polska a Madarska.

Prvy junovy vikend patril detom

Nielen vikend! Uz od stvrtka zacal kolotoc podujati venovanych sviatku deti celeho sveta. Odstartovali ho na breznianskom namesti, kde sa deturence zabavali na diskoteke, pri hrach, sutaziach a dostali aj darceky od sponzora. Dalsi den ich opat cakalo popoludnie plne hier a zabavy spolu s podbrezovskymi mazoretkami, tanecnou skupinou breakdancu, Detskym divadelnym studiom a hudobnou skupinou Kiwi, to vsetko pod taktovkou mestskeho kulturneho strediska, obcianskeho zdruzenia Ellis a sponzora. "Sportovcov" na breznianskom stadione cakali rozmanite sutaze a ukazky poziarnej techniky. V sobotu mohli oslavenci navstivit Ciernohronsku zeleznicku, kde ich zabaval Maticiarik, sokoliari, vysantili sa pri dobrodruznych hrach i vo vytvarnej dielni. Bezmala styristo ucastnikov sa vydalo na Cestu rozpravkovym lesom nad breznianskou nemocnicou, kde zdolavali rozne sportovo-zabavne discipliny a potom si pochutili na vlastnorucne upecenych spekacikoch a na sladkostiach. Zaujimavy bol aj prvy rocnik sutaze v parkurovom jazdeni na konoch, pod nazvom Polomska podkova ho v nedelu usporiadali v sportovom areali v Polomke. Samozrejme, ze to nie je ani zdaleka vsetko ...

Do ramca tohto sviatku zapadol druhy rocnik detskeho folklorneho festivalu

h0123g.jpg (15732 bytes)Kolovratok 2001 v Helpe

Od piatka do nedele mali deti z Horehronia postarane o hry a zabavu. Najrpv si zasutazili v sportovych disciplinach, aby sa po nich mohli zabavat na diskoteke a pri hudobnej skupine Druhy dych. Neodradila ich ani zima a v amfiteatri ostali do vecernych hodin. V sobotu po uvitacom programe deti helpianskej pobocky Zakladnej umeleckej skoly Polomka sa predstavili dvaja detski ludovi rozpravaci z Pohorelej a z Helpy, spevacka skupina Helpancoka a domaca ludova hudba Jastierka. MDD sem prisli oslavit aj deti z detskych folklornych suborov Maticiarik z B. Bystrice a Zemplincek z Michaloviec. Predstavili sa v tanecnom bloku pod nazvom Prisli hostia k nam. Atrakciou bol vyhliadkovy let v balone - darcek Slovpumpu Trade Zavadka nad Hronom.h0123d.jpg (12654 bytes) Hlavny program festivalu patril nedeli. Svoje hudobne, spevacke a tanecne umenie predviedli vsetky horehronske detske folklorne subory a ich vystupenia boli fantasticke. Od rana v uliciach Helpy deti zivou pozvankou volali obyvatelov do prirodneho amfiteatra a ich pozvanka veru neostala bez odozvy. Odmenou pre vsetkych ucinkujucich bolo plne hladisko. Divakov neodradil ani dazd, ktory sa spustil v priebehu programu. Cakali az do chvile, kedy vystupili hostia - Turiec z Martina a Jirkovak z Jirkova. Po programe vyzrebovali tombolu a styria vitazi sa tesili z peknych cien. Sprievodnou akciou bola sutaz o najkrajsiu vyrezavanu palicu, ktorej vitazom sa stal Patrik Ginic z Helpy. Okrem vyrezavanych palic vystavili aj ine prace deti, okrem rezbarskych a drevenych vyrobkov aj textilne.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT