5. JUN  2001 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

S prichodom prvych junovych dni sa priblizil aj termin "stahovania narodov". Veru, dovolenkove obdobie je tu a mnohym robi vrasky na cele. Predstavy o tom ako a kde prezit dovolenku maju, avsak realita je ina. Treba sa prisposobit financnym moznostiam. Na dovolenkovu strunu sme naladili aj nasu anketu, v ktorej sme sa pytali: Mate svoju vysnivanu dovolenku? Ako prezijete tu tohtorocnu?

anketovym mikrofonom


Vysnivana dovolenka a realita

Manzelia Tana a Rudo Hunovci, Valaska:

- Asi by sme sa sli pozriet do Talianska, hlavne kvoli tomu, ze mame radi more. Ale momentalne nie su na to financie. Dva razy sme uz boli v Juhoslavii a vtedy sme boli aj na vylete v Taliansku. Je to uz pat rokov a odvtedy sme sa nikde nedostali. Tento rok budeme doma, mame jedno dieta, takze mozno sem-tam sa pojdeme pozriet na termalne kupalisko. Ale suvislu dovolenku neplanujeme.

Kvetoslava Kanuscakova, obchodna zastupkyna, Zvolen:

- Najradsej by som isla do Nemecka za sestrou, ktoru som nevidela uz rok. Ale svagrinu mam v Spanielsku, cize som nutena ist tam s manzelom. Ale keby som si mala vybrat, najradsej by som tyzden stravila doma, spala a isla len niekde do lesa alebo na kupalisko.

Roman Nosko, mechanik, Zavadka nad Hronom:

- Moja vysnivana dovolenka? Tunis alebo nieco take. Na dovolenku ideme trojclenna rodina do Chorvatska. Raz som uz bol s manzelkou v zahranici, ale na Slovensku pravidelne chodievame kazdy rok niekde aspon na ten tyzden.

Jana Durisova, nezamestnana, Brezno:

- Momentalne sa nechystam nikde, pretoze minuly rok som bola na Cypre a to sa neda kazdy rok. Takze to bol aj moj splneny sen, bola to vynikajuca dovolenka. Tohto roku budem len doma a na rok to bude opat zahranicie, snazim sa kazdy druhy rok.

Monika Gregorova, predavacka, Podbrezova:

- Mojim snom je ist do Grecka na Rhodos. Lenze dovolenka v tomto roku nebude, pretoze v auguste sa vydavam. Pri terajsej financnej situacii asi nebude ani svadobna cesta. Treba setrit peniaze na byt a mozno, ze casom nasetrime aj na dovolenku.

Pavol Terem, poziarny technik, Zvolen:

- Po absolvovani minulorocnej dovolenky v Chorvatsku to vychadza tak, ze na dovolenku budeme chodit len kazdy druhy rok, pretoze mi to nedovolia financne moznosti. Bezny clovek nie vzdy kazdy rok na to ma, aby si usetril na dovolenku pri mori. Ale s manzelkou a so synom sa urcite vyberieme do Prahy, dali sme si totiz taky ciel, ze sa pojdeme previezt vlacikom. No a urcite to potom este bude niekde pri vode, pretoze v lokalite Zvolena je velmi vela termalnych kupalisk, takze tam vobec nie je problem oddych pri vode. No a moj sen? Urcite by som sa este chcel vratit do Chorvatska, som z tych ludi, ktori radi dovolenkuju pri mori, takze nieco okolo mora, ale exotickejsie, nejaky Egypt, Tunisko, mozno Grecko. Ale pre nas je skor po financnej stranke atraktivne prave to Chorvatsko, Taliansko, cize blizsie krajiny.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

SPS Brezno v L. P. Meudone

Brezno, Meudon, Pariz - europske mesta take rozdielne a zaroven podobne svojim zivotom, krasami, ludmi, ktori v nich ziju.
Krasne a nezabudnutelne majove chvile stravili vo Francuzsku studenti a pedagogovia Strednej priemyselnej skoly Brezno. Bohaty program im pripravili priatelia z druzobnej skoly L. P. Meudon.
Dvaja studenti z Meudonu Frederic Pellin a Arnaud Bouchet vyuzili odbornu staz v Zeleziarnach Podbrezova a. s. na ziskanie vedomosti z oblasti priemyselnej udrzby, vyroby a riadenia, za co patri podakovanie personalnemu riaditelovi Mgr. Marianovi Zimovi, Ing. Milanovi Podkonickemu a Ing. Petrovi Mlynarcikovi, ktori sa im venovali.

(kovepa)

Dakujeme ujo Duhan

Ivan Duhan - jeho meno sa uz celych dvadsat rokov spaja s detmi, ktorym ucarovalo rybarstvo. V aktivnom veku - ako vodic sanitneho vozidla, po "sichte" raz do tyzdna viedol zaujmovy utvar Mlady rybar v Centre volneho casu v Brezne. Ucil deti rybarskym zakonom, rozne "finty" z vlastnej praxe, doplnal spomienkami a zazitkami. Venoval sa im trpezlivo a s laskou. Deti, ktore navstevovali kruzok viacej rokov, ho oslovovali ujo Duhan.
Nie je nasim cielom spocitat to mnozstvo deti, ktore pan Duhan zasvatil do tajov rybarskeho sportu. Len mu chceme povedat za vsetky deti, ktorym sa venoval po celych dvadsat rokov, prave teraz, ked sa rozhodol prenechat vedenie kruzku mladsim - dakujeme ujo Duhan.

Za vsetky deti Eva Dienova 

Stretnutie s princom Charlesom

V nasom zivote su chvile, na ktore sa jednoducho nezabuda. A ked sa o nich hovori aj s odstupom casu, stale sa nam javia ako zive a neopakovatelne. Takto by sme mohli charakterizovat chvilu, na ktoru bude vdaka svojej sikovnosti a tvorivosti este dlho spominat Stevka Rusnakova, absolventka breznianskeho gymnazia, dnes posluchacka Lekarskej fakulty UK v Bratislave.
Iste si spominate na to, ako koncom oktobra poctil Slovensko svojou navstevou britsky princ Charles. A Stevka mala tu cest stretnut sa prave s touto vyznamnou osobnostou. Ako som uz spomenula, nie nahodou. Toto stretnutie bolo odmenou za vyhru v sutazi anglickej poezie.
Dovolte mi, aby som odcitovala cast zo Stevkinho listu, ktory bol prispevkom do skolskeho casopisu vychadzajuceho v gymnaziu: ,,Uz od rana s nami organizatori tohto podujatia nacvicovali sposob, akym mame princa Charlesa oslovit: ,,Your Royal Mayesty" (vase kralovske velicenstvo) s miernym uklonom a dalsie zasady spolocenskeho spravania.
Pravdupovediac, cakala som nejakeho namysleneho pana, ktory sa mozno ani nepozrie na tu stranu, kde stoji nejaka bezvyznamna studentka zo Slovenska. Upozornila by som este na fakt, ze okrem mna tam boli sami dekani, docenti a ini vyznamni ludia (skupinka asi dvadsiatich ludi). Bola som v miernych rozpakoch, co tam vlastne hladam.
Konecne prisla ta dlhoocakavana chvila a vo dverach sa objavil princ Charles. Svojim spravanim mi uplne vyrazil dych. Zbadala som veseleho usmiateho chlapika v ,,obycajnom" kockovanom saku s malou, cervenou ruzickou vo vrecku. Necakal na ziadne ponizujuce uklony, naopak, priatelsky mi podal ruku a povedal jednoducho: ,,Hello!" V tom okamihu zo mna vsetka trema a pocity stiesnenosti odpadli a zacala som sa s tzv. velicenstvom rozpravat tak, akoby sme sa poznali uz cele roky. Pytal sa ma na studium, rodinu, sutaz anglickej poezie... Rozhovor trval len niekolko minut, ale zanechal vo mne hlboky dojem. Som velmi hrda na to, ze raz budem moct svojim detom porozpravat, ze mi princ Charles podal ruku a rozpraval sa so mnou ako so seberovnym clovekom."

K. Nemcova, studentka III.A triedy Gymnazia v Brezne

Vazena redakcia Horehronia,
obraciam sa na vas s otazkou spotrebitela:

Cele znackove plavky stoja v jednej predajni na Chalupkovej ulici v Brezne 1960 korun a presne taky isty model v predajni v Banskej Bystrici stoji 1470 korun. Zarazil ma takmer 500-korunovy rozdiel v cene. Preto ma zaujima, ake pravidla ma stanovenie vysky rabatu a nakolko su zavazne pre predavajuceho?

Pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj nas informovali, ze tu plati zakon c. 18/96 Z. z. o cenach, podla ktoreho je povolena liberalizacia cien. Teda podnikatel si moze stanovit lubovolnu cenu.

Vazena redakcia Horehronia, pri prechadzke Breznom mi padlo do oka podla mojho nazoru nie velmi esteticke rozmiestnenie skal pred EKA modou i pri kostole a drevene polkmene pred Horehronskym muzeom. Myslim si, ze takato "vyzdoba" patri skor k rekreacnej chate a nie na namestie. Kto navrhol tento projekt a co tym sledoval?

Technicke sluzby v Brezne, okrem inych verejnych sluzieb, zabezpecuju aj udrzbu verejnej zelene. Tak ako pri vsetkych ostatnych sluzbach i pri tejto sa snazime za existujuce financne prostriedky zabezpecit co najviac. Netreba ani velmi vymyslat, staci chodit s otvorenymi ocami po inych mestach tak na Slovensku ako aj v zahranici, prelistovat odbornu literaturu a navrhov je neurekom.
Nasou snahou bolo skraslit mesto. Co vsak bolo snahou autora tejto otazky, neviem.

Ing. Tomas Gabon


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT