5. JUN 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Mestsky spevokol do Topolcian

V dnoch 9. a 10. juna Spevacky zbor mesta Brezna absolvuje zajazd do Topolcian, kde sa zucastni na oslavach 80. vyrocia vzniku Spevokolu ucitelov Topolcianskeho okresu. Brezniansky zbor pozdravi jubilanta 9. juna programovym blokom osmich skladieb, medzi ktorymi bude i Uvodny zbor z opery Bedricha Smetanu Predana nevesta. Na slavnostnom koncerte okrem domaceho spevokolu vystupi i spevacky zbor z ceskeho kupelneho mesta Luhacovice. Zucastnene zbory zaspievaju aj spolocne skladby J. L. Bellu To den a Eugena Suchona Aka si mi krasna. Brezniansky spevokol bude 10. juna ucinkovat aj pri liturgii sluzieb bozich v evanjelickom a. v. kostole v Topolcanoch. Ucitelsky spevokol z Topolcian sa v roku 1999 zucastnil na IV. rocniku Horehronskych slavnosti zboroveho spevu v Brezne.

Krestania slavili Turice

Krestania na Slovensku podobne ako v inych krajinach slavia v tychto dnoch svatodusne sviatky Turice. Po Vianociach a Velkej noci su najvyznamnejsou udalostou cirkevneho roka. Veriaci si pripominaju zoslanie Ducha svateho, ktory sa zjavil apostolom v patdesiaty den po zmrtvychvstani Jezisa Krista v podobe ohnivych jazykov, aby posilnil ich volu pri sireni evanjelia. Slubeneho Ducha svateho zoslal Jezis Kristus apostolom desat dni po nanebovstupeni, aby prostrednictvom neho viedol svoju cirkev. V tento den pokrstil svaty Peter podla Biblie 3000 ludi, a preto sa povazuje aj za vznik cirkvi. Veriaci prosia najma o tzv. sedem darov Ducha svateho: mudrost, rozum, radu, silu, poznanie, zboznost a bazen Boziu. V katolickych kostoloch boli v nedelu slavnostne svate omse. V sobotu vecer im predchadzali omse na vigiliu zoslania Ducha svateho. V evanjleickej cirkvi svatia Svatodusnu nedelu i Svatodusny pondelok.

Novy zakon o reklame

V Zbierke zakonov vysiel pod cislom 147/2001 Z. Z. zakon o reklame a o zmene a doplneni niektorych zakonov. Ucinnost nadobudol 1. maja a zrusil doteraz platny zakon o reklame c. 220/1996 Z. z. v zneni zakona c. 140/1998 Z. z. Zakon ustanovuje vseobecne poziadavky na reklamu, ochranu spotrebitelov a podnikatelov pred ucinkami klamlivej a nepripustnej porovnavajucej reklamy a posobnost organov statnej spravy pri vykone dozoru nad dodrziavanim tohto zakona. V paragrafe 3 odsek 3 (vseobecne poziadavky na reklamu) sa tiez uvadza: "Reklama nesmie byt skryta." Tento zakon sa aplikuje v pripade, ak iny zakon neustanovi inak (napr. zakon o ochrane spotrebitela, zakon o potravinach, zakon a audiovizii atd.). Zakon zmenil a doplnil aj Obchodny zakonnik v casti tykajucej sa reklamy a zakon o vysielani a retransmisii a o zmene zakona o telekomunikaciach, na vysielanie podla tohto zakona sa vztahuje aj novy zakon o reklame.

h0123c.jpg (15572 bytes)Krasa tela a pohybu dominovali v breznianskej Sokolovni

Sport a krasa dominovali v prvu junovu sobotu v telocvicni Sokolovna v Brezne. Klub aerobiku pri MSK tu totiz zorganizoval uz osmy rocnik aerobik-maratonu, na ktorom sa vo dvoch vekovych kategoriach (do 27 a od 27 rokov) zucastnili sutaziace z Brezna, Podbrezovej, Zavadky nad Hronom a z Cierneho Balogu.
Pod pozornym okom cviciteliek K. Kaliskej, A. Petkovej, I. Vicanovej, Z. Anestikovej si svoje sily meralo vyse styridsat sutaziacich trikrat po patdedsiat minut s desatminutovymi prestavkami. Najvytrvalejsie z nich potom v zaverecnom finale, ktore urcilo v mladsej kategorii poradie pretekarok (vsetky z Brezna): Alexandra Mihova, Maria Mihalovicova, Monika Surova, v starsej kategorii si vavrin vitazky odniesla Renata Harvanova pred Renatou Vatamanovou a Slavkou Natterovou.
K vybornej atmosfere prispelo aj publikom a sponzori, ktori pomohli organizatorom pri zabezpecovani tohto podujatia.

PKB - vyznamny narast klientov

Prva komunalna banka posobi na bankovom trhu a zaroven aj na uzemi mesta Brezna uz od roku 1993. Od svojho vzniku sa zameriava najma na komunalnu sferu a v tomto zamerani pokracuje aj po vstupe zahranicneho investora DEXIA KOMMUNALKREDIT HOLDING. Nezameriava sa vsak len na mesta a obce, ale aj na obcanov a podnikatelov, ktori tu ziju. A prave na ponuknute produkty a sluzby pre obcanov sme sa zamerali v rozhovore s riaditelkou oblastnej pobocky v Brezne Ing. Annou Figlusovou.

o Co obsahuje vasa ponuka pre obcanov?
- Najskor by som rada povedala, ze pocet klientov zo strany obcanov sa nam za posledne obdobie mimoriadne zvysil, co nas velmi tesi. Niekolko rokov nas ludia vnimali ako banku plne zameranu na komunalnu klientelu a som rada, ze sa tento pohlad zmenil. Hoci nasou prioritou je stale financovanie miest a obci, zaujimaju nas aj obcania, ktorych povazujeme za sucast obce. Zalezi nam na tom, ako a kde ludia ziju. Prejavena dovera z ich strany nam robi velku radost, no zaroven nas aj zavazuje. Nasim cielom bude nesklamat ich doveru, poskytnut im atraktivne bankove sluzby, individualny pristup, odborne poradenstvo a istotu, to vsetko na profesionalnej urovni.
Co sa tyka ponuky, nasa banka ponuka obcanom standardne produkty, ktore mozu vyuzit jednak na rychle a spolahlive transakcie (rastove osobne ucty), i produkty na ulozenie momentalne volnych financnych prostriedkov, pripadne produkty na dlhodobejsie sporenie - vkladove ucty s vypovednou lehotou, vkladne knizky, velmi vyhodne detske vkladne knizky, terminovane vklady. Obcania tieto produkty poznaju, podla potrieb si zvolia dobu viazanosti, resp. vypovednu lehotu, cim si zabezpecia vynos z vlozenych penazi. Upozornim skor na velmi vyhodne poplatkovanie za nase sluzby. Klient si moze vybrat bud individualne poplatkovanie alebo niektory zo suborov poplatkov. Je to sposob poplatkovania celej skupiny poplatkov, ktore klienti najcastejsie vyuzivaju v spojeni s vedenim uctu. V jednom vyhodnejsom poplatku su takto zahrnute poplatky za vedenie uctu, vypisy, platobnu kartu, poskytnutie uveru, zriadenie a vyuzivanie Internet Bankingu a pod
o Nasich citatelov v sucasnosti okrem moznosti vyhodneho ulozenia prostriedkov v banke urcite zaujima aj moznost ziskat pozicku ...
- Samozrejme, myslime aj na takuto pomoc obcanom. A musim povedat, ze ju velmi radi vyuzivaju. Kazdeho z nas niekedy prekvapi situacia, ked potrebujeme nejaky obnos penazi, ktory nemame okamzite k dispozicii, alebo nie je pre nas vyhodne rusit napr. viazany vklad. Uz niekolko rokov moze nas klient poziadat o poskytnutie tzv. spotrebneho kontokorentneho uveru. Nasa banka dokonca ako prva zo slovenskych bank prejavila takymto sposobom doveru voci svojim klientom - obcanom. Uver poskytujeme formou debetneho zostatku na osobnom ucte klienta vo vyske 3000 az 40 000 korun. Podmienkou je samozrejme vedeny osobny ucet v nasej banke a jeho aktivne vyuzivanie. K poskytnutiu uveru nepozadujeme ziadneho rucitela, jedinym rucenim je uzavrete zivotne poistenie klienta. Spotrebny kontokorentny uver poskytujeme klientovi na jeden rok, po roku a opatovnom prehodnoteni spoluprace klienta s bankou je ho mozne predlzit. Pri poskytovani uveru neskumame jeho ucelovost, klient moze prostriedky pouzit podla svojich potrieb a taktiez sposobom, aky mu vyhovuje. Dalsou vyhodou poskytnuteho uveru je sposob urocenia - urok plati klient len zo sumy, ktoru prave cerpa, nie z celeho objemu, ktory s bankou dohodol.
o V poslednom obdobi je zaznamenany dynamicky nastup elektronickeho bankovnictva. Ponukate nieco obcanom aj v tejto oblasti, alebo je urcena len podnikatelom a firmam?
- Vobec nie. Ponuka nasej banky je v tejto oblasti velmi bohata a vyuziva ju stale viacej obcanov. Vsetky produkty elektronickeho bankovnictva zriadujeme obcanom bezplatne a do jedneho dna.
o Mozete konkretizovat, co si moze obcan z tejto ponuky vybrat?
- Spomeniem GSM Banking - tato sluzba klientovi umozni ziskat bankove i nebankove informacie prostrednictvom SMS sprav priamo na jeho mobilny telefon. Kazde rano sa dozvie aktualny zostatok na ucte. Na zaklade jeho spravy mu budu zaslane aj dalsie informacie. Phone Banking - tato sluzba umozni klientovi ziskat zostatok na ucte a vypisy z uctu na jeho faxovy pristroj. Internet Info Banking - umozni ziskat klientovi vypisy z uctov a rozne informacie prostrednictvom internetu, predpokladom je samozrejme vlastna e-mailova schranka na internete. Internet Banking System - tato sluzba je medzi klientami najvyuzivanejsia. Umozni im pohodlne a bezpecne realizovat platobny styk cez internet, ziskat rozne vseobecne informacie, sledovat pohyby na svojich uctoch. To vsetko moze klient realizovat v case, kedy to vyhovuje jemu, bez navstevy banky, v podstate dvadsatstyri hodin denne, sedem dni v tyzdni. Spomeniem este WAP Banking - umozni klientovi realizovat platobny styk prostrednictvom mobilneho GSM telefonu, ktory samozrejme tuto sluzbu podporuje. Okrem toho klient vyuzije aj dalsie informacie a sluzby: o zostatkoch na ucte, o dennych i historickych pohyboch, kurzovy listok, rozne vseobecne informacie o banke, tiez nebankove informacie.
Hoci sluzby elektronickeho bankovnictva vyuziva stale viacej obcanov, casto sa stretavame aj s nejakym respektom, ba priam strachom z elektronickeho bankovnictva. Vyuzivanie tychto sluzieb je vsak skutocne jednoduche a klienti si na takyto sposob nakladania so svojimi uctami rychlo zvykaju. V pripade zaujmu zo strany klientov mozu niektore produkty z elektronickeho bankovnictva predviest pracovnici priamo v pobocke.
Tesime sa na vsetkych buducich klientov a verime, ze na zaklade obojstranne vyhodnej spoluprace sa staneme viac ako obchodnymi partnermi.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT