19. JUN 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Mostar vystupi v Raslaviciach

V tohtorocnej folklornej sezone subor Mostar pokracuje v Raslaviciach, kde sa v dnoch 23. a 24. juna zucastni na 33. rocniku Sarisskych slavnosti piesni a tancov Tancami a piesnami z horehronskeho regionu sa predstavi v sobotu v celovecernom programe i v nedelnajsom galaprograme. V dnoch 29. juna az 1. jula budeme moct ich umenie obdivovat na Horehronskych dnoch spevu a tanca v Helpe.

 

Spolupraca sa rozsiruje

Pri vzajomnych stretnutiach predstavitelov Brezna s druzobnym francuzskym Meudonom sa zrodila myslienka uzatvorit dvojstranne zmluvy. Meudon ma totiz dalsie partnerske kontakty s mestami z Izraela, Polska, Anglicka, Belgicka a z Nemecka. Ponuka prisla od zastupcov polskeho Ciechanowa, ktorych zaujalo vystupenie Spevackeho zboru mesta Brezna v Meudone i nasa prezentacia na Vianocnych trhoch. A tak mestske zastupitelstvo schvalilo ponuku Ciechanowa na uzatvorenie dohody o priatelstve a spolupraci podobne ako s Novym Bydzovom a s Meudonom. Prva navsteva delegacie Brezna je naplanovana na 20. az 24. juna. O jej priebehu vas budeme informovat.

Branno-sportovy den

V pondelok 11. juna Centrum volneho casu v spolupraci s Okresnym riaditelstvom Policajneho zboru v Brezne zorganizovalo branno sportovy den zakladnych skol. Dovedna sutazilo styridsatdva deti (styri skoly) v siedmich druzstvach. Trat bola narocna, deti liezli po lane, strielali zo vzduchovej pusky, podliezali siet, skakali vo vreciach a celu trat museli obehnut. Nakoniec sa im predstavili policajni psovodi so svojimi psami. V prvej kategorii (4. - 5. rocnik) zvitazilo A-druzstvo Pionierskej 2 pred B-druzstvom tejto skoly. V druhej kategorii (6. - 8. rocnik) sa najviac darilo Pionierskej 2 pred Pohorelou a Sumiacom. Vitazi obdrzali diplomy a od okresneho riaditelstva Policajneho zboru vecne ceny.

Breznianski maticiari hodnotili svoju trojrocnu cinnost

Za ucasti vzacnych hosti (prvy podpredseda Matice slovenskej Igor Kovacovic, poslanec NR SR Ing. Dusan Svantner, primator Brezna Ing. Vladimir Fasko, riaditel mestskeho kulturneho strediska Mgr. Jaroslav Surina, predseda komisie kultury pri mestskom zastupitelstve Ing. Anton Jursa) sa v nedelu 17. juna clenovia Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne stretli na svojom valnom zhromazdeni.

h0125f.jpg (10688 bytes)Spravu o cinnosti za uplynule trojrocne obdobie clenskej zakladni predlozila predsednicka Maria Maculova. Okrem besied o vyznamnych osobnostiach, koncertov, uvitania novych knih, zajazdov nezabudli ani na podujatia pre mladez zakladnych a strednych skol. Usporiadali devatnast roznych akcii, a to sutazi a kvizov v zaujme rozsirovania ich vedomosti a tvorivych schopnosti. Kontakty nadviazali so Slovakmi zijucimi v Juhoslavii, Polsku, Rumunsku, Madarsku a v Ceskej republike.V tomto obdobi do kulturnych aktivit v meste vlozili 433 345,70 koruny. Podujatia usporaduvali nielen pre svojich clenov, ale aj pre ostatnu kulturnu verejnost v meste, ktora o ne prejavila zaujem. Na tomto valnom zhromazdeni prijali aj programove zamery Matice slovenskej na roky 2001 - 2004. Na rokovani podrobne rozobrali situaciu v Matici v suvislosti s jej majetkom i maximalnym obmedzenim prispevku statu na rozvoj kultury jej prostrednictvom. Tato institucia aj v tazkej situacii preziva a pracuje vdaka svojej clenskej zakladni, sponzorskym darom a podnikaniu.
Vo volbach za predsenicku uz na stvrte funkcne obdobie zvolili Mariu Maculovu.
Poprajme maticiarom vela sil a elanu v ich praci, aby mohli pokracovat v sireni porozumenia a tolerancie v slovenskom narode.

Okresny urad na ihrisku

Vo stvrtok 14. juna sa na futbalovom ihrisku v Bravacove uskutocnil branno-sportovy den pracovnikov Okresneho uradu v Brezne, ktory v pritomnosti starostu obce Ing. Petra Baliaka otvoril prednosta okresneho uradu Ing. Jaroslav Demian.
Sutazilo sa v behu na 400 m, v strelbe zo vzduchovky, v hode granatom i v prechode zamorenym terenom. Absolutnym vitazom pretekov sa stalo druzstvo odboru dopravy a cestneho hospodarstva (Mariana Spisiakova, Milan Kral, Miroslav Pancik s celkovym casom 9,03 min) pred druzstvom organizacneho odboru (Lubomira Kanosova, Milan Michalik, Marian Kurek - 9,21 min) a druzstvom katastralneho odboru (Jana Horvathova, Peter Kvoriak, Ivan Zeleny - 9,25 min).
V ramci sutaze jednotlivcov si najlepsie pocinali Milan Michalik (2,51), Miroslav Pancik a Marian Kurek, zo zien Jana Horvathova (3,01), Erika Goceliakova a Jana Golianova.
Zapolilo dovedna tridsatsest pretekarov zaradenych do dvanastich zmiesanych druzstiev. Najlepsim druzstvam i jednotlivcom prednosta Ing. J. Demian a predsednicka ZO OZ SLOVES V. Gondova odovzdali vecne ceny.
Branno-sportovy den okresneho uradu vyvrcholil sutazami v roznych loptovych hrach a nechybal ani tradicny gulas.

Daniel Rakyta

Opytali sme sa za vas

veduceho osobnej dopravy SAD BBDS, s. p., odstepny zavod Brezno Ing. Jana Tazkeho:
o Ake zmeny nastali v novom cestovnom poriadku?

- Od 10. juna vstupil do platnosti novy cestovny poriadok autobusovej dopravy. Jeho prvou dolezitou zmenou je obdobie platnosti, ktora konci 14. decembra 2002. Tento krok smeruje k zjednoteniu terminov uprav cestovnych poriadkov vo vlakovej a zeleznicnej doprave. Pocas obdobia platnosti bude mozne upravovat platny cestovny poriadok len minimalne. K zmenam, pri ktorych by boli obmedzene existujuce spoje, doslo len v minimalnej miere. Obmedzena bola len cast vikendovych spojov na linke Brezno - Podbrezova - Osrblie.
Na druhej strane sme zaznamenali zvyseny pocet cestujucich na linke Brezno - Banska Bystrica. Na zaklade tejto skutocnosti sme v spolupraci s partnermi zaviedli zrychlene autobusove spoje premavajuce v tomto useku v pravidelnych intervaloch platnych v urcity cas dna. Casy odchodov z Brezna su: 6.00, 6.45, 7.30, 8.30, 9.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.15, 15.00, 15.45, 16.30, 17.30, 18.30 a z Banskej Bystrice: 6.00, 6.45, 7.30, 8.30, 9.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.15, 15.00, 15.45, 16.30, 17.30, 18.30, 19.30. Tieto autobusove spoje premavaju v pracovne dni. Pre informaciu cestujucej verejnosti sme vydali tento rok podobne ako v predchadzajucich informacny cestovny poriadok okresu Brezno. Su v nom uvedene odchody autobusov z vybranych autobusovych zastavok nasho regionu. Tento cestovny poriadok je mozne kupit u vodicov autobusov a tiez v prepravnej a informacnej kancelarii na Namesti gen. M. R. Stefanika 20/15, kde su v predaji aj knizne cestovne poriadky Banskobystrickeho a Zilinskeho kraja, dialkovych autobusovych spojov spolu s dalsimi produktami. Jednym z nich je tiez malo vyuzivany predpredaj na dialkove a medzinarodne autobusove spoje, ktorym je mozne rezervovat si miesto na sedenie v autobuse s dostatocnym casovym predstihom.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT