19. JUN  2001 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Odvoz odpadu (2. pokracovanie)

V pravidelnej rubrike venovanej problematike odpadu budem dnes pokracovat temou odvoz odpadu.

Na uzemi nasho mesta zabezpecuju (okrem inych) odvoz odpadu aj Technicke sluzby Brezno (TSB). Odvazame odpad domovy, tzn. od cinziakov (C), rodinnych domov (RD), ale aj odpad z ulicnych smetnych kosov, odpad od podnikatelskych subjektov, dalsich institucii. Vozidla na zvoz odpadu su majetkom mesta, v sprave TSB. Pracovnici odvozu odpadu su pracovnikmi TSB.

Odvoz domoveho odpadu od cinziakov (C)

Tu byvajuci obyvatelia (celkove okolo 17000) ukladaju odpad do 1100-litrovych kontajnerov. Tieto su majetkom TSB. Okrem mestskej casti medzi ulicami: Svermova, Fr. Krala, CSA, Laskomerskeho, uz vsetci ostatni obyvatelia C maju moznost triedit domovy odpad. Tzn., ze pri bytovych jednotkach su pristavene kontajnery na papier, sklo, textil a ostatny odpad. Je stanoveny presny harmonogram odvozu odpadu na kazdy den. Pripominam, ze podla vseobecne zavazneho nariadenia mesta su uzivatelia nadob (obyvatelia C) povinni: ukladat odpad len do nadob, udrziavat poriadok okolo nadob...! Poplatky za odpad hradia spravcovia bytov raz za stvrtrok TSB podla poctu najomnikov. Na rok 2001 schvalilo mestske zastupitelstvo pre obyvatelov C zakladny poplatok 250,- Sk/osobu/rok. Podla toho, ako sa obyvatelia snazia spolupracovat pri triedeni odpadu, mozu dostat zlavu az 20% alebo prirazku az 20%, tzn. ze poplatok moze byt od 200 do 300,- Sk/osobu/rok.

Odvoz domoveho odpadu od rodinnych domov (RD)

Obyvatelia RD (okolo 6000) umiestnuju odpad do 110-litrovych kukanadob, ktore su ich majetkom. Je mozne ich kupit v TSB alebo v predajniach so zeleziarskym tovarom. V den odvozu, stanovenom harmonogramom, treba nadobu umiestnit pred branou RD tak, aby bola pristupna pre pracovnikov odvozu. Pracovnici TSB nesmu vstupovat do dvora RD. Po vyprazdneni nadoby ju treba odlozit do dvora RD. Interval odvozu odpadu nemoze byt dlhsi ako dva tyzdne. Poplatky platia obyvatelia RD na cely kalendarny rok priamo prepravcovi odpadu, TSB, bud osobne v pokladni TSB alebo postovou poukazkou, pripadne prevodnym prikazom. Tak ako obyvatelia C aj obyvatelia RD platia podla poctu osob. Pri odvoze raz za tyzden je zakladny poplatok 250,- Sk/osobu/rok, pri odvoze raz za dva tyzdne je to 150,- Sk/osobu/rok. A tak isto je aj u obyvatelov RD poplatok upravovany podla spoluprace pri triedeni odpadu v rozmedzi +20%, -20%.

Odvoz odpadu z ulicnych smetnych kosov

Ulicne smetne kose sluzia na odkladanie odpadu pre obyvatelov pohybujucich sa na verejnych priestranstvach. V poslednom obdobi sa stale viac rozmaha zlozvyk, nosenie domoveho odpadu tak z C, ako aj z RD, ale aj odpadu od podnikatelov, do tychto kosov. Ide hlavne o tych obyvatelov, resp. podnikatelov, ktori tvrdia, ze ziadny odpad nemaju, nadobu nepotrebuju a poplatky neplatia. Zneprijemnuju tym zivot ostatnych obyvatelov dvakrat: znefunkcnia ulicne smetne kose, ktore nesluzia svojmu ucelu, svoj odpad likviduju za peniaze ostatnych obyvatelov mesta. Kedze na kazdom smetnom kosi nemoze sediet policajt, pokial nedojde ku skutocnej spolupraci slusnych ludi, budu neporiadnici zit nadalej na ich ukor.
Podobne je to s nicenim tychto ulicnych smetnych kosov. Neustale su rozhadzovane, demolovane, hadzane do Hrona, rozhadzovane po sidliskach. A nikdy nikto nikoho nevidel... TSB potom nahlasuju len poziadavky na doplnenie kosov. Pritom najlacnejsie kose stoja od 1500,- Sk a viac, smetne kose v parku na namesti stali 6000,- Sk/ks.

Odvoz odpadu od podnikatelov

TSB su prepravcom takeho komunalneho odpadu. Okrem odpadu obyvatelov mesta vozime tento aj od podnikatelskych subjektov. Kazdy takyto subjekt je pri otvarani cinnosti zo zakona povinny prihlasit sa k odvozu odpadu. Typ nadoby zavisi od mnozstva odpadu. 1100-litrovy kontajner je mozne bud prenajat, alebo kupit v TSB. 110-litrovu kukanadobu je mozne kupit, tuto neprenajimame. Odpad od podnikatela odvazame na zaklade pisomnej zmluvy, kde je presne stanovene: druh nadoby, interval odvozu, poplatok, vsetky dalsie podrobnosti.
Obyvatelia aj podnikatelia, ktori nedodrziavaju zakladne ustanovenia zakona o odpadoch a vseobecne zavazneho nariadenia o odpadoch, sa vystavuju nebezpecenstvu pokuty, pripadne inym neprijemnostiam.
V dalsom pokracovani vas budem informovat o triedeni domoveho odpadu.
Akekolvek otazky k problematike odpadu mozete adresovat bud TSB, pripadne do Horehronia.

Ing. Tomas Gabon,
riaditel technickych sluzieb 

Sme nablizku

Chcela by som zacat s podnikanim, konkretne otvorit si predajnu second handu. Ake predpisy platia pre takyto druh tovaru?

Zn. Second hand

- Predavajuci moze realizovat takyto predaj len s povolenim na podnikatelsku cinnost. Ponukane tovary musia byt primeranej akosti, funkcne, neposkodene a zdravotne neskodne. Garanciu zdravotnej bezchybnosti musi predavajuci vediet preukazat potvrdenim o tom, ze textil bol preukazatelne vyprany alebo vycisteny a vyzehleny podla technologie predpisanej na osetrovanie daneho materialu. Vyrobky musia byt oznacene citatelnymi grafickymi symbolmi osetrovania a udrzby.
Vsetky vyrobky vystavene na predaj musia byt oznacene cenou platnou v case ponuky. Predavajuci je povinny viest a uchovavat evidenciu o cenach tovaru. Taktiez je povinny vystavit spotrebitelovi doklad o zakupeni vyrobku, ktory obsahuje predpisane nalezitosti. Z dovozu a predaja pouziteho satstva je zasadne vylucena spodna bielizen.
Predavajuci zodpoveda za chyby pouzitej veci, s vynimkou nedostatkov vzniknutych pouzitim alebo opotrebovanim. Znamena to, ze aj vyrobky mozno za danej podmienky reklamovat.
Upozornujeme, ze dovozca urcenych vyrobkov (patria medzi ne aj pouzite, resp. upravene vyrobky) je povinny predlozit tieto autorizovanej osobe na posudenie zhody so stanovenymi technickymi poziadavkami.
Pred uvedenim urceneho vyrobku na trh je povinny vydat vyhlasenie o zhode. Distributor, t. j. aj predavajuci nesmie distribuovat urceny vyrobok, na ktory dovozca nevydal vyhlasenie o zhode, alebo na ktory nema pisomne potvrdenie, ze dovozca toto vyhlasenie vydal.
Pre informaciu uvadzame niektore zakladne predpisy, ktorymi je predavajuci textilneho tovaru povinny sa riadit: zakon c. 455/1991 Zb. o zivnostenskom podnikani v zneni neskorsich predpisov, zakon c. 634/1992 Zb. o ochrane spotrebitela v zneni neskorsich predpisov, zakon c. 18/1996 Z. z. o cenach v zneni neskorsich predpisov, vyhlaska c. 87/1996 Z. z. v zneni neskorsich predpisov, ktorou sa vykonava zakon c.18/1996 Z. z., zakon c. 264/1999 Z. z. o technickych poziadavkach na vyrobky a o posudzovani zhody..., nariadenie vlady SR c. 400/1999 Z. z. v zneni neskorsich predpisov, ktorym sa ustanovuju podrobnosti o technickych poziadavkach na ostatne urcene vyrobky, Obciansky zakonnik c. 47/1992 Zb. - uplne znenie v zneni neskorsich zmien a doplnkov (najma § 616 az § 627).

Ing. Jozef Skalak,
Inspektorat Slovenskej obchodnej inspekcie v Banskej Bystrici


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT