19. JUN  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Slovensky folklor v madarskom Bekesi

Na zaklade vzajomnej spoluprace medzi detskymi folklornymi subormi Klasok Podbrezova a Bekes pri Ludovej skole umenia v meste Bekesi zrealizoval sa tento rok vymenny zajazd. Deti z Madarska navstivili Slovensko v marci, subor Klasok vycestoval do Madarska v druhej polovici maja. Cielom zajazdu bolo stretnutie slovenskych a madarskych mladych folkloristov a vystupenia Klasku pre divakov slovenskej mensiny v okoli Bekesskej Caby.
h0125b.jpg (17503 bytes)Hladiska na vystupeniach boli zaplnene nadsenym a vdacnym obecenstvom, ktore vykony suboru ocenilo radostnym potleskom. Na vystupeni v meste Mezobereny, kde ziju tri narodnosti - Madari, Slovaci a Nemci, hostitelia srdecne ocenili navstevu suboru v tomto meste a jeho vystupenie. Tento zajazd bol pre vsetkych silnym zazitkom a zaroven utuzil priatelstva deti a ich vztah k ludovemu folkloru.
Za vyznamnu pomoc a podporu pri uspesnom uskutocneni tohto zajazdu dakuje veduca suboru Lenka Spiriakova a clenovia Klasku Obecnemu uradu Podbrezova, generalnemu riaditelovi Zeleziarni Podbrezova a. s. Ing. Vladimirovi Sotakovi, statnemu fondu kultury Pro Slovakia, ludovej hudbe folklorneho suboru Breznan, vsetkym rodicom clenov suboru a ostatnym priaznivcom Klaska, ktori mu roznym sposobom pomahaju.

Stretnutie dochodcov v Bacuchu

V nedelu 10. juna sa uskutocnila ustanovujuca schodza Zakladnej organizacie Jednoty dochodcov Slovenska (JDS) v Bacuchu.

V minulom roku vykazovalo svoju cinnost v okrese Brezno dvanast organizacii JDS, v tomto roku pribudla dalsia v Jaseni a teraz v Bacuchu. Takmer polovicu obyvatelov obce tvoria dochodcovia a v sucasnosti bolo zaregistrovanych sedemdesiatstyri clenov JDS. Na zakladajucej schodzi sa zucastnilo styridsatsedem clenov a niekolko neclenov. Vedenim schodze bol povereny Jozef Kan, ktory sa spolu s pripravnym vyborom uz dlhsi cas venoval priprave a organizacii vzniku noveho obcianskeho zdruzenia zoskupujuceho dochodcov v Bacuchu. Hostami schodze boli predseda okresnej organizacie JDS v Brezne Tibor Gilla a starosta obce Jan Turosik. T. Gilla pozdravil pritomnych a oboznamil ich s poslanim noveho obcianskeho zdruzenia. Poukazal na cinnost uz existujucich organizacii, na vyhody, ktore su poskytovane dochodcom zo strany statu a na potrebu vacsej starostlivosti o starsich a osamotenych obcanov obce.
Hlavnym bodom schodze vsak boli volby clenov vyboru a reviznej komisie. Tajnou volbou zvolili sedemclenny vybor, predsedom ktoreho sa stal Jozef Kan. Za predsednicku reviznej komisie zvolili Mariu Rakytovu.
Novozvoleny predseda JDS podakoval pritomnym za prejavenu doveru a vyslovil presvedcenie, ze postupom casu pribudnu dalsi dochodcovia. Precital plan cinnosti na nasledujuce obdobie, v ktorom hlavnou ulohou bude vystvetlovat ulohy a poslanie JDS medzi dochodcami. Pripravia spolocne posedenia, kulturne akcie v ramci obce, pripadne okresu. Vyslovil tiez poziadavku na starostu obce o poskytnutie miestnosti - klubovne na cinnost zdruzenia.
Starosta Jan Turosik potom tiez pozdravil pritomnych dochodcov, zazelal im mnoho uspechov v ich cinnosti a zaroven prislubil, ze ich poziadavku o poskytnutie priestorov bude riesit na najblizsom rokovani obecneho zastupitelstva.

Maria Cesnakova

Jun - mesiac polovnictva a ochrany prirody

Po zimnom, pre zver prijatelnom obdobi, v ktorom sme vytrvalo prikrmovali najma uzitkovu jeleniu, srnciu i diviaciu zver, v niektorych reviroch i drobnu, vsetci v tomto case v lone krasnej prirody, rozkvitnutych polnych kvetin, vone lesnych stromov a spievajuceho vtactva so zaujmom ocakavame liahnutie mladat.

h0125c.jpg (14616 bytes)Polovnikovou povinnostou je mladata s co najvacsou zodpovednostou ochranovat pred skodcami i neziaducimi vplyvmi a vylepsovat podmienky na ich prezitie. Iste, zaujimaju nas aj prirastky ostatnej zveri, ktora zvysovanim populacie hlavne vlka, medveda, v niektorych lokalitach i rysa v dospelosti narobi znacke skody na uzitkovej zveri. Dnes musime kostatovat, ze nastava iny pomer volne zijucej zveri. Ubuda uzitkova a nastalo premnozenie predatorov, najma vlkov a medvedov, pre ktore su mladata uzitkovej zveri pochutkou. Na poklese najma jelenej a srncej zveri sa velkou mierou podielaju pytliaci, ktori vlastnia najmodernejsie gulove zbrane so specialnou optikou. Verime, ze vydanim noveho zakona, ktorym sa sprisnuju postihy pytliactva, polovna straz ako verejny cinitel v spolupraci s Policajnym zborom dosiahne znizenie vyskytu pytliactva. Dalsim nesvarom v prirode su nezodpovedni obcania, ktori vypaluju travne porasty najma okolo potokov, jazierok, mocarisk a pastvin, kde maju najma kacice, ale i zajace a ine druhy malej zveri a vtactva vytvorene podmienky na hniezdenie a privednie noveho zivota.
Dolezitou castou ochrany reviru v zimnom obdobi je aj ochrana pred zberacmi zhodov a pocas roka pred psami. Najma v obdobi liahnutia mladat, ked mlady zivot jelienka ci srncata a inych potrebuje pokoj, vyhasne len preto, ze nezodpovedni majitelia nechaju svojich psov volne pobehovat po prirode a ti vyliahnute bezbranne mlada ustvu a roztrhaju. Neprijemne je aj poznanie, ze zver sa z denneho zivota preorientuva na nocny sposob, pretoze je velmi vyrusovana roznymi sposobmi cykloturistiky, motorizmu, hlavne terennymi motocyklistami, ktori nerespektuju zakazove znacky vstupu na lesne cesty. Preto je velmi dolezita a uzitocna spolocenska aktivita polovnickych zdruzeni (PZ), aby sirokej verejnosti vysvetlovali vyznam ochrany prirody i volne zijucej zveri. Polovnik je v prvom rade jej ochranca, pripravuje krmivo, stavia nasypniky, krmelce, soliska, do ktorych dodava jadrove krmivo, letninu, objemove krmivo a pocas zimneho obdobia brodi chodniky ku krmnym zariadeniam, v lete cisti studnicky, chodniky, priechody zveri. Vo forme granul a medicialnych liz chrani zver pred bakterialnymi a parazitarnymi chorobami a az potom je na rade vykon polovneho prava a prirodzena radost z ulovku a trofeje.
Na propagaciu a zvysovanie odbornych polovnickych vedomosti ma Okresna organizacia Slovenskeho polovnickeho zvazu v Brezne k dispozicii videokazety a odbornu literaturu. Vyuziva ich aj pri chovatelskych vystavach trofeji, pri kurzoch kandidatov na I. polovny listok a v kruzkoch mladych priatelov polovnictva (KMPP) zalozenych pri polovnickych zdruzeniach. Vedomosti o polovnictve a lasku k prirode v tejto mladezi treba prehlbovat a premenit na trvaly zaujem, pretoze je to zaruka aj do buducnosti - zachovat vysoku uroven slovenskeho polovnictva.
Okresna organizacia SPZ rozvija tuto cinnost formou kruzkov mladych priatelov polovnictva
pri polovnickych zdruzeniach. V sobotu 9. juna bolo v Hlohoveckej chate za Hroncom okresne kolo KMPP, kde z osmich druzstiev zvitazilo PZ Gajdoska Hronec so 433 bodmi pred Vapenicou Helpa (426) a PZ Certovica Brezno (422). Spomedzi jednotlivcov bol najlepsi Juraj Mak z Vapenice Helpa (156) pred Petrom Kovacikom z PZ Certovica Brezno (149) a Jankou Galovou z PZ Gajdoska Hronec (147). Sutaziaci v disciplinach -poznavanie zivocichov, vtakov, stop a trusu zveri, casti parozia (jelen, srnec, daniel), urcenie kory stromov a drevin, azimutu a odhadu vzdialenosti, strelba zo vzduchovky, chod na choduloch a pisanie testov - preukazali velmi dobre vedomosti a volu po vitasztve. Najdolezitejsia vsak bola ich ucast a nadviazanie priatelstiev medzi clenmi kruzkov. Na uspesnom zvladnuti sutaze sa podielali skusobni komisari a clenovia PZ Gajdoska, za co im patri vdaka a uznanie.
Dolezitou a existencnou skutocnostou v sucasnoti je zodpovedne vypracovanie planov lovu zveri. Musime si uvedomit, ze pocet zveri v dosledku spomenutych javov, hlavne jelenej a srncej, sa znacne znizil aj v nasom okrese. Ochrana zveri vo volnej prirode by sa preto mala stat povinnostou nielen polovnikov a ochranarov, ale vsetkych milovnikov prirody.
h0125e.jpg (11053 bytes)Pri prilezitosti mesiaca polovnictva a ochrany prirody na slavnostnej schodzi Rady Okresnej organizacie SPZ Brezno
v pondelok 11. juna predseda OKO SPZ M. Oberhauser a tajomnik D. Brozman odovzdali vyznamenania Za zasluhy o rozvoj polovnictva zasluzilym clenom: zlaty odznak Antonovi Kovacikovi (Korytarska C. Balog). strieborny odznak Jurajovi Cibulovi (Gajdoska Hronec), Vladimirovi Kluciarovskemu (Straceno D. Lehota), Antonovi Pobisovi (Dobroc C. Balog), bronzovy odznak Ing. Jaromirovi Pobisovi (Richtarovo Valaska), Miroslavovi Zacharovi (Dobroc C. Balog), Janovi Vesturovi (Homolka Polomka), Mgr. Petrovi Danisovi (Korytarska C. Balog), Milanovi Luptakovi (Certovica Brezno), Jaroslavovi Jablonskemu (Cierny Diel Raztoka), Jurajovi Liptakovi (Kolesarove Zavadka), Milanovi Tlucakovi (Pohorela), Ing. Janovi Longauerovi (Lesy mesta Brezno), Ing. Ivanovi Barbierikovi (Richtarovo Valaska), Milanovi Paucikovi (Gajdoska Hronec). Bronzovy odznak a diplom pravom patri kolektivu PZ Pohorela za viacrocnu upesnu cinnost pri organizovani okresnej streleckej sutaze v malokalibrovke v ramci okresnej organizacie.

Juraj Cibula


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT