3. JUL  2001 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Uprava regulovanych cien, ktore Slovenske telekomunikacie, a. s., zaviedli od prveho jula, vyvolava obavy. Siria sa famy, ze v niektorych mestach ludia hromadne odvolavaju pevne telefonne linky a orientuju sa na mobilne telefony. Este pred tymito zmenami sme v nasej ankete vyzvedali, aka situacia vladne v nasom okrese.

anketovym mikrofonom


Klasicky ci mobilny?

Mariana Lilkova, manazerka, Helpa:

- Mobil mam, je to sice draha zalezitost, ale aj telefon si rozhodne necham, lebo clovek nikdy nevie. Moznoze to telekomunikacie urobia tak, ze teraz poplatky zvysia a ked uz nebudu mat peniaze, asi to znizia. Potom bude pripojenie ovela drahsie, ako teraz odpojenie.Treba im verit, lebo je to nas podnik a mobily ponukaju zahranicni investori a to nie je vzdy najlepsia investicia.

Robert Rolko, palic, Brezno:

- Mam mobil, lebo je to vyhodnejsie hlavne preto, ze nemusim tolko platit. Kolko "prevolam", tolko si zaplatim. Financne je to vyhodnejsie ako klasicky telefon, ktory som zrusil, lebo je velmi drahy.

Jan Kyzek, vodic, Brezno:

- Mame aj pevnu linku aj mobil. Vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody. Mobil ma clovek poruke, ked ho potrebuje. Klasicky telefon sa mozno pomaly neoplati, hovori sa o zvysovani poplatkov. Pouvazujeme a mozno, ze ho aj odhlasime.

Sidonia Macikova, zivnostnicka, Valaska:

- Hovori sa, ze v sucasnosti je vyhodnejsi mobil, ale ja som si to neprepocitala, takze vam neviem povedat. Mame klasicky telefon, pevnu linku a dcerka ma mobil.

Iveta Zivorova, sicka, Brezno:

- Telefon sme zrusili. Ked musite platit mesacne 250 korun plus za impulzy, tak za tie peniaze mozem za dva roky mobil splacat. S manzelom preto uvazujeme o mobile, no a casom si mozeme kupit aj druhy, aby sme mali kazdy svoj. Dnes je moderna doba, lepsie je, ked mate poruke mobil, ako hladat telefonnu budku. Minule som bola v Banskej Bystrici a nemohla som sa dovolat, pretoze tam su uz vsetky automaty na kartu. Keby som mala mobil, bolo by to jednoduchsie.

Ivan Brozman, veduci prevadzky, Polomka:

- Mam klasicky telefon aj mobilny, ale teraz momentalne je asi ovela vyhodnejsi mobil. Pretoze pri tychto zmenach v telekomunikaciach je to velmi drahe. Informacie o tom, ze zlacneli hovory medzi okresmi su zavadzajuce, o co zlacneli, o to skratili impulzy. Takze jednoznacne mobilny telefon. Klasicky telefon si nechavam kvoli internetu.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Hniezdo v triede

V nasej triede sa usadil odvazny parik zltochvostov. Hniezdo si postavili na reproduktore skolskeho rozhlasu. Dnu chodili uzkym hornym oknom, ktore byva vacsinou otvorene. Spociatku boli vtaciky velmi plache, ale postupne si na nas zvykli. Zo zaciatku si samicka do hniezda znasala seno a konariky, vystielala ho perim. Samcek ochranoval svoju druzku. Prilietal s nou, ale cakal na obloku. Myslime, ze sa nas trosku bal. Vsetci sme sa tesili na ich potomstvo.

Ked sme prisli v pondelok 11. juna do skoly, v hniezde na nas uz cakalo pat malych zltochvostov. Vzdy, ked im niektory z rodicov prinasal potravu, vystrkovali zobaciky a hlasili sa svojim dzavotom. Teraz je uz hniezdo prazdne. Cela rodinka vyletela von. Sme rady, ze tito mali tvorovia nas poctili svojou navstevou. Prosime vas, nenicte vtacie hniezda a neublizujte im!

Mirka Murinova a Martina Parasinova,
ziacky 6. A triedy ZS Valaska

 

Tato mila prihoda inspirovala aj k napisaniu basniciek:

Mily vtacik malicky
vletel medzi deticky.
Na rozhlas sa usadil,
svoje hniezdo uhladil.
Deti ho rady maju,
do triedy ho pustaju.



Lucia Cabanova

h0127b.jpg (13596 bytes) Jeden vtacik malicky
do hniezda nosi vetvicky.
Na vetvicky dava pierka,
by bola makka postielka.
Pre vtaciky peknucke,
pre chudatka drobnucke.



Lenka Kovacova

Dobry napad

Prejst sa mestom a nevsimnut si kvetinovu vyzdobu sa jednoducho neda. Nech sluzi ku cti Technickym sluzbam Brezno snaha a ochota nieco pre to urobit. Brezno ako podhorske mesto je aj vstupnou branou do Nizkych Tatier. Preto bol dobry napad vychodene rohy travnikov po chodcoch vylozit umne skalami a doplnit drevenymi klatmi s vkusnou kvetinovou vyzdobou. Najdu sa vsak tiez obcania, ktori sa tesia z toho, ked mozu poskodit, zdevastovat, znevazovat pracu ludi, ktorym ide o to, aby aj pri nedostatku financnych prostriedkov dostalo mesto kvetinovu vyzdobu. Obdivovat a chranit by malo byt samozrejmostou, bohuzial, nie je tomu tak. Lahostajnost, nevsimavost, neucta k tomu, co nie je nasim osobnym majetkom je div nie slovenskym folklorom. To je na skodu nielen obcanov tohto mesta, ale napokon aj celeho naroda. Kde sa takym spravanim chceme zaradit?

Opat s bielou palicou do prirody

V sobotu 23. juna sa v Brezne na autobusovej zastavke uz od rana schadzala zvlastna skupina. Ludia sa obzerali a cudovali: co sa to tam bude diat? Prichadzali dvojice bud so svojim sprievodcom s vodiacim psom alebo s bielou palicou. Jedno mali vsak spolocne - turisticke oblecenie.

O 9. hodine horsky vodca Stanko Kester, clovek, ktory uz dlhsiu dobu pomaha clenom UNSS pri roznych akciach, ale hlavne pri turistickych vychadzkach, nas viedol smerom do doliny Rury. Nielen vychadzka bola cielom nasho stretnutia, ale aj ukazka spravnej chodze po schodoch s vodiacim psom, s bielou palicou alebo so sprievodom a taktiez zvladnutie technik bielej palice. Tieto ulohy sme hravo pod dozorom terennej pracovnicky pani Pancikovej pocas turistickej vychadzky plnili. Mnohi z nasich clenov boli milo prekvapeni, co vsetko biela palica pre nevidiaceho dokaze. Po 4 - 5-kilometrovom pochode, ked nas aj dvakrat ovlazil jemny dazdik, sme dorazili na cistinku, kde nas uz cakal veselo praskajuci ohen a razne a kazdy si do vole mohol upiect, na co mal chut - co si kto doniesol. Nas horsky vodca sa zrazu zmenil na vyborneho zabavaca a s harmonikou a piesnou na perach rozziaril srdcia nasich nevidiacich. A tak sa pomaly jeden po druhom pustili do spevu. Nalada bola vyborna. Opecene dobroty, ktore si ludia doniesli, chutili ovela lepsie, ako doma a pocasie so zatatymi zubami vydrzalo.

Vsetci sme konstatovali, ze to bol prekrasny den, aj ked nebol slnecny. O rok opat medzi stromami.

Aldo Daxner

Zamyslenie sa nad zivotom

Dennodenne sa stretavame s egoizmom, neuctou a posmeskami mladej generacie k svojim rodicom, starsim ludom, ucitelom. Prave k tym, ktorym mozu najviac dakovat za to, ze ziju, su vzdelani a nami milovani. Preto im venujem svoju zversovanu uvahu na zamyslenie sa nad zivotom, ktory je v mladosti krasny, ale aj tazsi, ako sa im v mladosti zda:

Den sa konci - nocka blizi,
vtactvo v lesoch usina,
moja mysel rozcitena
nad zivotom rozjima.
Ako maly kvietok nezny
prisiel na svet kazdy z nas,
by v naruci svojej mamky
prezil stastny detstva cas.
Sladka naruc mamky, otca,
najdrahsi je detsky vek,
tolko lasky a istoty
v celom svete nenajdes.
Prve hlasky v slabikari,
diktaty a rovnice,
prisnost, laska ucitelov,
pocmarane lavice
Roky plynu ako voda,
z chlapca, devy uz je par,
z priatelstva a vrucnej lasky
stastni idu pred oltar.
Kazdy vtacik hniezdo stelie,
zhana lozko z makkych trav,
s laskou krmi svoje mlade,
od Boha to vzacny dar.
Takto plynie zivot cely,
mlade leta ujdu v dial,
len spomienky zostavaju,
este nieco - zvraskavena tvar.
Pamatajte deti nase,
aj vam prejde mlady cas,
majte uctu k starsim ludom,
toto vsetko caka vas.

Ruzena Jakubovska,
Podbrezova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT