Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

39

25. SEPTEMBER  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 
h0139h.jpg (20090 bytes) Prve vikendove akcie odstartovali maraton podujati, ktorymi pocas deviatich dni budu zit obcania Polomky a blizkeho okolia. Dni obce Polomka zacali v sobotu, ktora patrila fumanom. Organizatori do bohateho programu zaradili slavnostny sprievod obcou, druhy rocnik sutaze taznych koni (na dolnej snimke), o ktorej sa docitate na strane 11, a furmansku zabavu s mnozstvom sprievodnych atrakcii, napriklad ukazku kompletneho spracovania lanu od zberu az po vyuzitie v ludovom obleceni, zeny v tradicnych krojoch (na hornej snimke) trhali, lamali, cesali, priadli lan a tkali platno, z ktoreho sa vyrabal ludovy odev. Zaujimave bolo aj vozenie sa na taznych konoch, vozoch i v koci. V nedelu po svatej omsi v rimskokatolickom kostole miestni hasici dokazovali svoju zrucnost a piati odvazlivci sutazili v tahani co najvacsieho cesta na strudlu, na co sa prisiel pozriet aj primator Banskej Bystrice Ing. Jan Kralik, CSc. Najviac sa darilo najmladsiemu sedemnastrocnemu Petrovi Tokarovi z Polomky, ktory bez pretrhnutia vytiahol cesto az na tri metre. Za nim skoncili Polomcianky Anna Durcenkova a Rozalia Maruskinova.
h0139i.jpg (17288 bytes)

 

Pod Kralovou holou zneli ozveny staroslovienciny

h0139j.jpg (18371 bytes) Aj siedmym rocnikom festivalu Ozveny staroslovienciny pod Kralovou holou sa ako zlata nit niesla myslienka zachovania bohatstva ludovej kultury, jej hudobnych nareci a originalnych interpretacnych stylov. Organizatori (Matica slovenska, statny fond kultury Pro Slovakia, Stredoslovenske osvetove stredisko Banska Bystrica) podporovani sponzormi uplynuly vikend privitali spevacke skupiny Vernar z Vernara, Sumiacan zo Sumiaca, Telgart z Telgartu, Teplican z Liptovskej Teplicky, Horec zo Strby, Bancan z Banskeho, Kojsovan z Kojsova, Parchovianku z Parchovian, Vranky z Nitry, dievcensku spevacku skupinu a ludovu hudbu folklorneho suboru Zeleziar z Kosic, Spevacky zbor pri chrame Archanjela Michala z Koromie, zmiesanu spevacku skupinu z Chrenovca - Brusna a spevacku skupinu Pavete z Voroneze (na snimke vpravo).
Podujatie zacalo uz v piatok, kedy v Rimskokatolickom kostole sv. Cyrila a Metoda v Poprade ruska spevacka skupina Pavete ucinkovala so zenskou a muzskou spevackou skupinou Telgart. V sobotu vsetkych ucastnikov a hosti (generalny vikar greckokatolickej cirkvi mons. Jan Zavadsky, prvy podpredseda Matice slovenskej Igor Kovacovic a niektori starostovia horehronskych obci) pri prameni Hrona vital starosta Telgartu Martin Mekel i pekne pocasie. To sa sice po prichode na Kralovu holu pokazilo, ale hmlu a chlad coskoro prekonal spolocny program zosnovany z piesni tvoriacich posolstvo celemu Slovensku (na snimke vlavo). Chramove spevy popoludni zneli aj v telgartskom greckokatolickom kostole. Vecerny galaprogram v kulturnom dome, nesuci sa pod dramaturgickou taktovkou doc. Ing. Viliama Jana Grusku, priniesol symbolicke ocenenia v podobe kristalovych ozvien spevackym skupinam z Parchovian, z Telgartu, z Voroneze, spevackej skupine folklorneho suboru Zeleziar z Kosic, spevackam zo Sumiaca a zenskej spevackej skupine z Banskeho. Bodkou za Ozvenami bola svata liturgia, ktoru celebroval mons. Jan Zavadsky za supoluucinkovania ucastnikov Ozvien, a vecerne vystupenie spevackej skupiny Pavete so Spevackym suborom mesta Brezna v breznianskom rimskokatolickom kostole.
- Myslim si, ze podujatie, aj napriek tomu, ze sme ho museli skratit, sa vydarilo a ucastnici sa o rok radi vratia. Program bol chudobnejsi pre nedostatok financii, miestna kultura je totiz uplne na konci zaujmu, - povedala nam predsednicka Miestneho odboru Matice slovenskej v Telgarte Maria Knizkova.
h0139a.jpg (13055 bytes)

 

Predsednictvo Vidieckeho parlamentu v Bacuchu
Vidiek ponuka svoju sudrznost

Bacuch (r) - V dnoch 18. - 19. septembra sa clenovia predsednictva Vidieckeho parlamentu (VIPA) stretli na Horehroni. Hovorili najma o pripravovanych Dnoch vidieka v NR SR a analyzovali moznosti vyuzitia skusenosti zo studijnych ciest.
Predsednictvo VIPA zhodnotilo svoje rocne posobenie a pripravenost predstupit pred zakonodarcov s konkretnymi iniciativami, ktore pomozu zlepsit zivot na vidieku. Sucastou Dni vidieka v NR SR, ktorych mottom je "Hovorme o vidieku", bude prezentacia siete komunikacnych centier a mikroregionov, predstavenie vyrobkov slovenskeho vidieka a diskusne stretnutia s parlamentymi vybormi. Hlavnym cielom bude nastartovanie spoluprace s politikmi smerom k podpore regionalneho rozvoja a ozivenia slovenskeho vidieka.
Analyzovali moznosti vyuzitia skusenosti zo studijnych ciest v Estonsku, Litve, Irsku, Rakusku a vo Svedsku, na ktorych sa zucastnili nielen clenovia VIPA, ale aj cerstvo vyskoleni odbornici pre vidiecky rozvoj. Ich pripravu financovala Europska unia prostrednictvom programu Phare, presnejsie Specialneho pripravneho programu, priorita B pre rozvoj vidieka (SPP-B). Najma svedsky model ukazal, ze rozvoj vidieka sa nezaobide bez dobrovolnickej prace na miestnej urovni, ktoru velmi vhodne doplnaju verejne zdroje.
Vidiek ponuka svoju sudrznost, obornost a volu obyvatelov zapojit sa do rozvoja uzemi, ale ocakava konkretnu podporu zo strany NR SR. Predsednictvo VIPA v oktobri uskutocni aj niekolko stretnuti s predstavitelmi vlady, aby im tlmocili navrhy na spolupracu. "Nechceme vytvarat paralelne struktury, ale snazit sa koordinovat svoje postupy v prospech rozvoja vidieka" - povedal ucastnik zasadnutia Roman Sipos, statny tajomnik ministerstva vystavby a regionalneho rozvoja.
Podla najnovsej studie OECD zije na vidieku viac ako polovica obcanov Slovenska, a preto VIPA bude prezentovat ich poziadavky aj vysledky dobrovolnickej prace v prospech obnovy ekonomickych, duchovnych a kulturnych hodnot v ramci Dni vidieka v NR SR na zaver tohto roka.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT