25. SEPTEMBER  2001 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ustavicne prehustovanie automobilovej dopravy, s tym suvisiaci hluk, emisie skodlivin vo vzduchu, vo vode a v pode, ktore trvalo znehodnocuju zivotne prostredie, kazdorocne vedu predstavitelov europskych krajin k organizovaniu Dna bez aut. Inak tomu nebolo ani v tomto roku, ked aj Brezno sa v piatok 21. septembra zapojilo do akcie V meste bez mojho auta. Este predtym sme v uliciach zastavovali majitelov i nemajitelov aut a nahravali ich nazory na tuto akciu.

anketovym mikrofonom


 

"V meste bez mojho auta"

Juraj Hudak, palic, Brezno:

- Myslim si, ze to nema ziadny zmysel z toho dovodu, ze jeden den nezachrani toto ludstvo. Ja auto nemam, keby som ho mal, do takejto akcie by som sa mozno zapojil, mozno nie. Podla situacie, ved clovek auto niekedy surne potrebuje.

Anna Cellarova, dochodkyna, Brezno:

- V dnesnej dobe si niektori ludia svoj zivot bez auta nevedia predstavit. Myslim si, ze auto je pre ich zivot potrebne, ale zase nejake hranice by mali byt, napriklad mohli by byt take ulice, po ktorych by clovek mohol prejst bez toho, aby musel davat pozor na auto, cize pesie zony, ale neviem, ci je to mozne v nasom meste. Auto uz nemame, ale myslim si, ze myslienka na jeden den nepouzit auto nie je zla. Len neviem, ci ti, ktori su odkazani na auto, to mozu dodrzat.

S. P., dochodca, Brezno:

- Viete, my stari ludia to nemame lahke. Auto mam, rad by som sa zapojil. Ale co ak sa prave v piatok nieco stane mne alebo nebodaj mojej zene a budeme potrebovat odvoz? Inak myslienku dna bez aut schvalujem, aj ked je to len kvapka v mori.

Renata Bohacikova, nezamestnana, Pohronska Polhora:

- Moze byt. Aj ja sa rada zapojim. Autom casto nejazdim, takze v mojom pripade sa to da a v piatok nikde nepojdem.

Peter Sramko, student, Pohorelska Masa:

- Ja dlho nejazdim, ale myslim si, ze jeden den bez aut urcite nepomoze. V piatok to nemozem dodrzat, pretoze prave autom cestujem do skoly.

Andrea Strelcova, krajcirka, Brezno:

- Byvame na Podkorenovej, kde je dost zle autobusove spojenie, takze mi je velakrat vyhodnejsie zajst do mesta autom. Ked sme boli bez auta, neraz som musela ist peso. Moj nazor na takuto akciu? Neviem, my auto potrebujeme.

Jan Janoska, nezamestnany, Pohorela:

- Preco by som nemohol byt jeden den bez auta? Pravdaze sa to da. Hadam auto az tak surne nebudem potrebovat. Ved auta vzdy neboli a zaobisli sme sa bez nich. Suhlasim s podobnymi akciami, neuskodia nasmu zdraviu ani ovzdusiu.

 

 

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Dakovali nam, my dakujeme vam

h0139e.jpg (17317 bytes)Dna 13. septembra vydali sa maticiari z Brezna, P. Polhory a Michalovej po cestach i cestickach do malej obce Kacvin na Severnom Spisi v Polsku za predsedom miestneho odboru Matice slovenskej Antonom Pivovarcikom, aby mu odovzdali 510 slovenskych knih zo svojej zbierky.
Pan Pivovarcik sa podakoval za vsetkych Slovakov, ktori si i napriek neprajnym podmienkam pre mensiny v Polsku, slovensky jazyk udrziavaju a teraz aj vdaka nam budu moct viac citat i slovenske knihy. V tejto slovenskej obci sa uz vyucuje slovensky jazyk len ako nepovinny predmet. Velmi ich zabolelo, ked pri privitani zastupcami obce Slovakov v Polsku minister kultury Milan Knazko vyjadril prekvapenie nad tym, ze i v Polsku ziju Slovaci. O to viac boli vdacni nam, ze my o nich vieme a snazime sa udrziavat s nimi kontakty.
Pri tejto prilezitosti sa chceme my maticiari podakovat trom najvacsim darcom z posledneho obdobia, a to rodine Brodzianskej za 215 knih, rodine MUDr. Martina Stricza za 312 knih a rodine Ing. Antona Stulrajtera za 114 knih. Aj z ich darov sme cast vyviezli do Polska, pripravili na vyvoz Slovakom do Ciech a doplnili sme si inventar miestneho odboru Matice slovenskej na 1106 zvazkov knih.
Dakovali nam, my maticiari uprimne dakujeme vam!

Vybor MO MS Brezno

Mala uvaha

Prostrednictvom Horehronia chcem tlmocit jednu svoju myslienku. Ved myslienka je velakrat zakladom toho, co sa uskutocni. Nie je na mieste cakat so zalozenymi rukami. Hoci poznam sucasnu situaciu, predkladam svoju uvahu.
Sucasna negativne sa meniaca klima bude gradovat a zivelne pohromy budu castejsie sprievodnymi javmi. Smrste, veterne burky, mnohokrat bez hranic, za sebou nechavaju spustosene velke casti uzemia. Na odstranenie je potrebna pomoc. Ide o casovy faktor, aby skody boli co najmensie. Na Pohroni sa pri povodniach a poziaroch nasadzuje vojsko, civilna ochrana. Rychlu tazbu po veternej, snehovej smrsti, vycistenie lesa, hory mozu urobit ludia znali tejto prace, ved pri obrovskej nezamestnanosti sa najdu taki, ktori su v hore doma. Kto by mohol korigovat, okamzite vytvorit profesionalny tim ludi, ktori by boli pripraveni okamzite vyjst s materialnym zabezpecenim na miesto pohromy na niekolko dni, tyzdnov, mesiacov? Lesne zavody na Horehroni by sa mohli teoreticky spojit a z najlepsich zamestnancov, ktori maju vysoku odbornu prax, vytvorit skupinu ludi a vyjst okamzite tam, kde ich potrebuju, celoslovensky, aj za hranicami. Urad prace by mohol od centraly ziadat financie na pripravu, zabezpecenie, dopravu.
Jeden moj znamy sa v Nemecku osobne zucastnil na odstranovani skod v sukromnom lese. Hoci to boli len chlapi z dediny, ktori sa nahodou dostali do lesa odstranovat skody, s pracou boli spokojni postihnuti smrstou i zucastneni drevorubaci. Preco by na Horehroni s pomocou bratislavskych institucii, uradu prace nemohlo byt pripravenych niekolko lesnych robotnikov okamzite sa zucastnit kdekolvek na urcity cas na odstranovani nasledkov kalamity? Niet pochyb, ze sprava o dobre odvedenej rychlej pomoci by sa rozsirila.

Pavol Datko

Nebolo by to lepsie?

Pomerne casto a rada nakupujem v potravinach na prizemi obchodneho domu v Brezne. Je tu dobry vyber tovaru a aj mily personal. Viem, ze skryta reklama v novinach je zakazana, ale to, o com chcem napisat, je skor antireklama.
Ako jedna z mala predajni je otvorena uz o siestej, takze je tu dost zakaznikov, ktori si pred odchodom do prace nakupia. Ked pridem, chlieb a pecivo su uz povykladane, avsak pomedzi nas sa moce upratovacka, ktora umyva dlazku a vysypa smeti. Neraz mi uz posunula vozik, lebo som jej prekazala.
Nebolo by lepsie (aj z hygienickych dovodov), keby dlazku poumyvala vecer, ked predajnu zatvaraju, alebo tesne pred otvorenim? Spokojni by boli zakaznici a mozno aj pani upratovacka.

Dojimave divadielko

Kazdy rok 15. septembra si verejnost pripomina sviatok Sedembolestnej Panny Marie. Pri tejto prilezitosti pripravila krestanska mladez v Bacuchu v nedelu 16. septembra slavnostnu akademiu po svatej omsi v kostole svateho Jozefa.
Pod reziserskou taktovkou studentky PSLG v Revucej Alexandry Medvedovej mladi ochotnici pripomenuli veriacim ,,sedem bolesti" Panny Marie a jej Nanebovzatie v autentickej divadelnej hre. Divadielko bolo velmi dojimave a v mnohych veriacich zanechalo hlboky zazitok.
Srdecna vdaka a Pan Boh zaplat patri panovi fararovi Dusanovi Horvathovi za duchovnu podporu, PeadDr. Stevke Jancovej s dcerkou Lenkou za krasny hudobny sprievod a mladym zanietenym hercom, ktori sa na priprave a priebehu divadielka podielali.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT