29. JUL 1998 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Vidiek krajsim domovom

Vidiecky dom zvnutra

Architektura rozdeluje rodinne domy podla prevadzky a ucelnosti na mestske a vidiecke (dedinske). Tato typologia bola zrusena mytom vyrovnavania mesta s dedinou. Sme stale svedkami mnohych prikladov byvania na dedine podla vzoru mesta, ale aj naopak, stale viac mestsky clovek tuzi byvat ako vidiecan. Vidiecky dom ma svoje osobite prevadzkove vlastnosti, ktore vychadzaju z osobiteho stylu cloveka na vidieku. Dizpoziciu domu odlieva sposob zivota, dediny a mestecka Slovenska si tento staronovy sposob zivota na vidieku znovuosvojuju. Za zakladne vlastnosti dedinskeho domu mozeme povazovat - byvanie na zemi (1), byvanie na dvore (2), byvanie pod velkou strechou (3), byvanie na uzsom pozemku (4), byvanie spojene s domacim hospodarstvom (5), byvanie v kuchyni (6), byvanie rozdelene na cast dennu - pracovnu a sviatocnu - hostovsku (7), byvanie s oknami do dvora (8), byvanie okolo velkeho stola (9), byvanie so zakutiami, podstienkom, pristavkami ci letnou kuchynou (10). Rozdiel je medzi byvanim na dedine a v mestecku. Dedinsky dom sa vyznacuje "gazdovskou" podobou s prevadzkovou domu remeselnika, rolnika ci aj obchodnika. Do rodinnych domov sa vrati ponuka sluzieb a osobna produkcia bude znovu doverou bez reklamnych nalepiek obchodnych domov. Sluzby budu uspokojovat domace potreby dediny ci mestecka. Sebastacnost v produkcii miestnych produktov pre miestnu spotrebu sa znovu stane pravidlom. Dedinske domy ocakava prichod turistov s ubytovanim v sukromi.

Pod pojom vidiecky dom rozumieme viac typov byvania, prvym je dedinsky spojeny s polnohospodarstvom a najmensim sidlom, druhym je typ byvania v mestecku spojeny so zahradou a sidlom vacsieho rozsahu. Prvy typ nam pripominaju stare domy, domy s dvorom, domy utulne a jednoduche. Charakteristickym znakom tohto domu je obytna kuchyna - velka miestnost pre spolocny zivot rodiny okolo velkeho jedalenskeho stola, dom s dvorom a oddychom na podstienku. Dolezitym sa stava zriadovanie hygienickeho zariadenia (filtra) medzi castou chovu hospodarskych zvierat a cistym dvorom. Kazdy dobry hospodar by mal dbat o hygienu na svojom dvore. Druhym typom je dom v zahrade, dom, ktory vznikol ako symbol oslobodenia sa cloveka dediny od polnohospodarstva, dom cloveka s novym profesionalnym zamestnanim. Vyuzitie zahrady je rozne, nastupuje snaha vyuzit zahradu pre samozasobovanie, ci vyrobu zeleniny na predaj. Urcuje to polnohospodarsky charakter regionov, ina je produkcia zahrady na juhu a severe Slovenska. Na pozemkoch domov sa zahradami pribudaju nove hospodarske stavania - pristavby. Domy so zahradami stoja podla novych stavebnych predpisov v strede pozemkov, su velke a velmi casto nevyuzite. Domy so zahradami na vidieku stoja pred rozhodnutim o svojej buducnosti, boli stavane s predsavzatim byvania dvoch rodin, rodicov a deti. Toto predsavzatie sa nenaplna, byvanie mladych so starymi nie je vitanym riesenim. Kazdy velky dom vidieka stoji pred rekonstrukciou spojenou s otazkou ako ho efektivnejsie vyuzit. Kazda dedina, kazda rodina bude riesit tento problem rodicovskeho domu individualne, jedneho po starych rodicoch - rolnikoch, jedneho po rodicoch tejto doby - uradnikoch, inzinieroch,...Velke domy rozdelime na bytove jednotky.

Na vidieku je stredom byvania obytna kuchyna, tu sa vsetko v prevadzke bytu zbieha, rozbieha, tu sa kazdy s kazdym stretne, tu sa rodi a upevnuje akcieschopnost, odolnost a istota rodiny vidieka. Na rozdiel od mesta, kde je modou individualizacia kazdeho clena rodiny, na vidieku je osvedcenou tradiciou spolupatricnost rodiny, spoluzitie, spoluporozumenie, spoluposobenie, snaha pomoct si navzajom, byt si blizky, je to pocit opory a sudrznosti. To je prednost vidieka. Dedinsky byt je povolany tento styl zivota formovat. Tomu treba prisposobit prevadzku bytu ci rekonstrukciu domu. Pomestovanie prinieslo byvanie "kazdy sam pre seba", velky dom s velkym poctom izieb, kazdy so zivotom vo svojej izbe. Obytna kuchyna s velkym stolom a cisty dvor ako tazisko spolocneho zivota rodiny a priatelov - to je znak vnutra vidieckeho domu. Dom na vidieku ma srdce svojho krvneho obehu, ktore obnova dedin a mesteciek musi vyliecit.

Architektura takto oslovuje kazdeho obcana vidieka - majitela domu: sluzi dom v prospech zivotaschopnej a stastnej rodiny?

Kazda rodina vidieka stoji pred touto ulohou, ako prisposobit svoj dom novym podmienkam socialno - ekonomickeho zivota svojej rodiny, obnova vidieka ocakava tieto odpovede a rozhodnutia.

Prof. Michal Sarafin

 


S niektorymi starostami horehronskych obci

na dovolenkovu temu

Dovolenkove obdobie je v plnom prude. Dovolenkari krizuju cele Slovensko a niektori z nich navstivia aj nase Horehronie. Prave v tejto suvislosti sme sa niektorych starostov opytali, co im mozu ponuknut, co ukazat, cim sa pochvalit ...

Rudolf Kovacik, starosta Cierneho Balogu:

- Ubytovanie a stravovanie poskytuje penzion Hronka v Pustom, Peter Lietavec ubytovava v rodinnom dome v Komove, napojeny je na medzinarodne katalogy a zacina aj s agroturistikou. Podobne aj Ludo Bercik v Zavodi, ktory je napojeny na turisticku kancelariu a Jozef Pobis v Krame a potom niekolki chalupari. Dovolenkari si mozu pozriet Dobrocsky prales, previezt sa Ciernohronskou zeleznickou. Je tu niekolko vyznacenych turistickych tras, naucny chodnik Cierny Balog - Hronec cez Chamarovu. V areali zeleznicky funguje turisticko-informacna kancelaria, je tu muzeum zeleznicky. Pozriet by si mohli aj pamatnik SNP nad Ciernym Balogom.

Jan Marcinko, starosta Dolnej Lehoty:

- Ponuknut mozeme krasnu prirodu Vajskovskej doliny, Palenice, Kotliska. Navstivit by mohli pomnicek obetiam laviny z roku 1958. Ti, ktori maju povolenie, mozu chytat pstruhy vo Vajskovskom potoku. Navstivit by mohli Krpacovo, hoci je v katastri Hornej Lehoty. Je tu aj na nasej strane vela chat, ktore poskytuju ubytovanie. V obci taketo moznosti nemame. Z kulturnych pamiatok by si mohli pozriet kostol Jana Krstitela. No a coskoro navstevnikov obce privita nas novy erb.

Maria Repkova, starostka Drabska:

- Zatial len krasnu prirodu, Dobrocsky prales, Klenovsky Vepor, lokalitu Kysuca, pohlad na Polanu, Vysoke a Nizke Tatry zo Skalnika. V lokalite Kysuca planujeme rozvoj agroturistiky, su tu chatrajuce domceky v majetku obce, z nich styri su vyhlasene za kulturne pamiatky a kaplnka Svatej Anny. Aby sme to mohli rozbehnut, potrebujeme solventneho zaujemcu.

Jozef Fillo, starosta Helpy:

- Ubytovat sa mozu v hoteli Helpa, kde je kapacita 50 lozok. Novy sukromny penzion U Jana ma k dispozicii styri izby. Stravovanie poskytuje hotel Helpa (60 stoliciek), sukromna restauracia Annapolis (40 stoliciek), plus letna zahrada a sukromne pohostinstvo Komunal (100 stoliciek). Ludova architektura nie je v najlepsom stave, na jej obnovu treba vela penazi. Atraktivitou od vlani je jelenia obora s patdesiatimi kusmi jelenej zveri. Pozriet by si mohli kryty sportovy stadion pre tisic divakov, podobny aky maju v Rimavskej Sobote. Dalej stary kostol, amfiteater je zaujimavy len pocas vystupeni. Hlavne cudzinci mozu v nedelu obdivovat ludove kroje, ktore si v tieto sviatky oblecie aj mladez.

Juraj Misani, starosta Myta pod Dumbierom:

- Stravovanie a ubytovanie ponukaju penziony Rojas, Encian, Racio-fit, Dumbier, hotel Mytnik a od 1. augusta aj hotel Myto s plavarnou, saunou, vinarnou. Len ubytovanie poskytuju penziony Emo, Suro a Novodom. Zaujimave su speciality salasa Myto v Zapacoch. Okrem toho je to sest odborarskych rekreacnych zariadeni v Mlynnej doline. Absolvovat mozu vysokohorske tury do okolia, onedlho to bude aj prva cast cyklotrasy Tale - Krpacovo - Lehota..

Ing. Jan Turcan, starosta Nemeckej:

- Stravovacie a ubytovacie sluzby najdu v penzione Hradisko v Zamosti s tenisovym kurtom, kde byvaju aj letne tabory, v chate Nemecka - zariadenie obce v prenajme sukromnika, je pri Hrone, preto je vyhodna pre vodakov, dalej je to rekreacne zariadenie Fakulty elektrotechniky a informatiky STU Bratislava so stravovacimi a ubytovacimi sluzbami a taktiez s tenisovym kurtom. Navstivit by mohli aj Pamatnik SNP a dolinu Sviniarka, ktora ponuka nadherne turistiske tury.

Ing. Maria Betakova, starostka Sumiaca:

- Ubytovat sa mozu v sukromnych penzionoch majitelov: Jozef Melo (8 lozok), Maria Fujkova (10 lozok), manzelov Gonzorovcov v Cervenej Skale (8 lozok). Stravovanie je mozne individualne len na dohodu v restauracii, ktoru ma v ekonomickom prenajme Anna Havajova. Nevyhodou je, ze nasa obec lezi bokom. Ponuknut im mozeme prechod na Kralovu holu, pesiu turistiku, moznost vyjazdu do Dobsinskej ladovej jaskyne, na priehradu Dedinky. Navstivit mozu sukromne muzeum zvoncov Mikulasa Gigaca, greckokatolicky kostol v Sumiaci a rimskokatolicky kostol v Cervenej Skale. Kto vlastni rybarsky listok, moze si nachytat ryby v sumiackych potokoch..


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT