29. JUL 1998 Strana 9

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

HOROSKOP

BARAN

Naucte sa mudro hospodarit so svojou zivotnou energiou. Aj ked si myslite, ze su jej zdroje nevycerpatelne, mohli by ste zazit sklamanie. Nebudte domyslavy, aj ked mate uspechy v laske, v podstate nedosahujete toho az tak vela.

BYK

Spolahliva pamat vam umozni vyuzit vsetko, co ste sa kedy naucili. Osvojene vedomosti sa snazte uplatnit efektivne s financnou motivaciou. Spory nemusite hlbsie prezivat, ak tvorivym sposobom vyuzijete prilev dusevnej energie.

BLIZENCI

Trapia vas iste priznaky, pocitujete aj zvysenu teplotu. V letnych horucavach sa casto vyskytuju rozne zapaly a infekcie. Preliecte sa! Budete potrebovat vela energie, mate pred sebou vela uloh, ktore vyzaduju sustredenost.

RAK

Zistite stratu vacsej hodnoty. Jednoducho boli ste zabudlivy a vyuzili vas. Dostali ste ulohu, ktora je zaujimava, odborne lakava a ani hmotna stranka nie je zanedbatelna. Najdite sposob jej riesenia, ostatne dorobia ini.

LEV

Nebojte sa smelych krokov, pustajte sa do rizikovych transakcii. Stastie vas neopusti. O kazdom si myslite, ze je vasim neprajnikom, pomaly budete mat okolo seba iba nepriatelov. Zmente svoj styl!

PANNA

Zbavite sa svojich tazivych financnych starosti a zaznamenate priaznivy obrat. Caka vas riesenie problemu, pri ktorom sa vam zide rada skuseneho odbornika. Tento obrat bude mat vplyv aj na vas citovy zivot. Vyhybajte sa slovnym potyckam.

VAHY

Nemajte iluzie o spolahlivosti svojich obchodnych partnerov. Ale nedavajte im najavo svoje overene skusenosti. Aj ked hladate nove zdroje prijmov, nezanedbavajte svoje zakladne povinnosti. Vase vykony maju klucovy vyznam. Sef dobre vie, ze na dovolenku potrebujete peniaze.

SKORPION

Staci vam nepatrny neuspech, hned sa uzavriete do seba a upadnete do pesimizmu. Pojkusajte stastie castejsie. Zobudte sa co najskor, aby vikend bol pre vas nielen krasny, ale aj co najdlhsi. Stoji to za to.

STRELEC

Ste typ cloveka, ktory stale hlada nove moznosti. Podari sa vam nadviazat kontakty, ktore mozu mat pozitivny vplyv na vasu tvorivost. Strelci s umeleckymi ambiciami budu moct chvalit tento tyzden. Kym ostatni prislusnici znamenia sa stale iba pripravuju, oni uplatnia svoju tvorivost bez strachu z rizika.

KOZOROZEC

Zakony gravitacie sice dobre poznate, ale asi ich nedokazete respektovat. Vsetko, co vam moze vypadnut, vam vypadne z ruk, pripadne vyklzne. Dajte si pozor! To, co ste len tusili, sa uz jasne ukazuje v podobe zlovestnej ciernavy. Vas citovy zivot nie je zavideniahodny.

VODNAR

Voci rodinnym prislusnikom budte pozornejsi, najma vyhybajte sa prudkym reakciam na ich neraz naivne otazky. Problemy v praci zacnite riesit az o par dni. Neprepadavajte roznym naladam a najma nevzdavajte sa nadeji.

RYBY

Ak tvorivym sposobom pouzijete prilev dusevnej energie, nesmiete prezivat hadky, spory. Svojou vitalitou a cinorodostou priaznivo ovplyvnite pracovne i mimopracovne vykony. Pracovitost vyuzite co najucelnejsie.

Policajny servis

V noci z 15. na 16. jula sa neznamy pachatel vlamal do ordinacie na prizemi budovy Nemocnice s poliklinikou v Brezne. Odniesol si pisaci stroj Konzul, pocitac 486 s prislusenstvom, 35 prazdnych diskiet a drobne mince. Kradezou a poskodenim zariadenia sposobil majitelke Z. D. z Brezna skodu asi za 31500 korun.

...

Desat minut pred 17. hodinou 17. jula K. J. z Rohoznej viedol Skodu 100 smerom od Brezna do Pohronskej Polhory a pri odbocovani na miesto leziace mimo vozovky nedal prednost v jazde protiiducemu osobnemu autu, ktore viedol K. K. z Cierneho Balogu. Vodic K. J. odmietol dychovu skusku na zistenie alkoholu. Na autach je skoda za 5000 a za 20 000 korun. Nepozornemu vodicovi zadrzali vodicsky preukaz.

...

Ked breznianska policajna hliadka 18. jula o pol jedenastej vecer kontrolovala I. R. z Brezna, vodica Fordu Escort, zistila, ze prevaza 51 nabojov raze 5,6 mm, 3 naboje raze 7,65 mm, 19 nabojnic raze 5,6 mm a masiarsku zrazku s domacky prerobenymi dvoma hlavnami raze 5,6 mm a raze 7,65 mm.

...

V noci na 18. jula v Mlynnej doline spred rekreacnej chaty zmizlo Audi A4 tmavomodrej metalizy ev. c. HBN-B 453 "D". Majitelke R. CH. P. z Nemecka tym neznamy pachatel sposobil skodu asi za 900 000 korun. Vozidlo ma na lavom a pravom zadnom blatniku bielou farbou nastriekanu reklamu AUTO HAUS EHRHARDT Kitenbronner WEG 2 936 46 Hildburghausen so znakmi W Audi. Po vozidle a po pachatelovi vyhlasili patranie.

...

Nasledujucej noci ukradli z parkoviska pred hotelom Dumbier v Brezne biely Peugeot 405 SPZ PZ-67840. Vo vozidle sa nachadzal CD prehravac Blaukpunkt, pas na meno majitela auta E. E. zo Srbska, doklady od vozidla, tricko, rifle a botasky. Skoda cini dovedna asi 347 000 korun. Po aute a po pachatelovi kradeze vyhlasili patranie.

...

Smrtelna nehoda sa stala 18. jula pred 23. hodinou na ceste pri Predajnej. 20-rocny R. P. z Predajnej jazdil na motocykli JAVA 350 bez evidencneho cisla a bez osvetlenia. Celne sa zrazil s protiiducou Skodou Favorit, ktoru viedol J. D. z Popradu a prave predchadzal osobne auto. Po zrazke Favorit presiel na lavu krajnicu v smere jazdy, kde sa niekolkokrat prevratil. Motocyklista tazkemu zraneniu hlavy na mieste podlahol. Vodic auta, jeho manzelka a dcera utrpeli lahsie zranenia. Na aute je skoda asi za 60 000 korun a na motocykli asi za tisic korun.

...

Vo dvoch pripadoch 19. jula tesne po piatej hodine rannej doslo k dopravnym nehodam, pri ktorych uradoval alkohol. V prvom pripade D. G. z Bratislavy jazdil s vozidlom zn. Hyundai Accent v smere od B. Bystrice do Brezna, v mierne pravotocivej zakrute presiel za pravu krajnicu v smere jazdy, kde havaroval mimo vozovky. Vodic, ktoremu elektronicky merac ukazal 1,67 promile alkoholu, vyviazol bez zranenia. Na aute je skoda asi za 60 000 korun. Dalsia nehoda sa stala na Svermovej ulici v Brezne, kde vodic J. G. z C. Balogu na mokrej vozovke so Skodou 120 dostal smyk a narazil do zabradlia. Jemu elektronicky merac ukazal 1,26 promile alkoholu. Aj on vyviazol bez zranenia, odnieslo si to auto (skoda asi za 10 000 korun) a zabradlie (skoda asi za tri tisicky).

...

Desat minut po druhej hodine popoludni 19. jula presiel M. M. z Polomky, vodic Skody 120 na ceste smerom do Helpy do protismeru a celne sa zrazil s protiiducim Daewoo Nexia, ktory viedol S. P. zo Zavadky. Tento utrpel trznu ranu na hlave, tazky otras mozgu, s cim ho sanitka RZP previezla do breznianskej nemocnice, kde ho hospitalizovali. Zranenia s dobou liecenia 7 - 10 dni utrpel jeho spolujazdec malolety P. H. zo Zavadky.

...

Pod ruskom noci 20. jula sarapatili zlodeji v restauracii U draka na Ulici B. Nìmcovej v Brezne. Odniesli si alkoholicke napoje, cigarety, z kancelarie pocitac a prirucnu pokladnicku s hotovostou. Skodu, sposobenu majitelovi J. O. z Brezna, vycislili asi na 310 000 korun. Policajti coskoro pachatelov vypatrali. Su nimi nezamestnani 17-rocny V. C. a 19-rocny M. K., obaja z Brezna, u ktorych cast ukradnutych veci zaistili. Prveho z nich vzali do vysetrovacej vazby.

...

Roznu elektroniku, odevy a spotrebny tovar ukradli 20. jula medzi 10. a 16. hodinou z chaty v Krpacove. Majitelovi V. S. z Brezna vznikla skoda za 66 800 korun a obciankam SRN, ktore tu boli ubytovane, dovedna za 257 820 korun.

...

Nezamestnany 19-rocny K. E. z Brezna sa 20. jula predpoludnim vydal na lup do bytu A. K. z Brezna na Ulici 9. maja v Brezne. Majitelku obral o nausnicu, dve retiazky, videorekorder, hifivezu a 10 000 korun v hotovosti. Pachatela v priebehu niekolkych hodin vypatrali pracovnici odboru kriminalnej policie.

...

Pohorelski policajti zistili, ze 21. jula o pol siedmej podvecer Zavadcania J. D. a S. L. sa cez dieru v oploteni dostali do objektu Horehronskej drevarskej fabriky v Polomke. Zadrzali u nich 17 kusov lignopolovych platni bezmala za 11 000 korun, ktore vratili do zavodu.

(mv)

Co sa udialo v tyzdni od 16. do 23. jula

150

Vo stvrtok 16. jula v Piesku sa Avia prevratila do priekopy a skoncila pri rodinnom dome. Poziarnici ju pomocou tazkej vyslobodzovacej techniky vytiahli a Avia pokracovala v ceste "po svojich". Chora pani 17. jula z bytu na Malinovskeho ulici v Brezne buchanim na dvere volala o pomoc. Susedia ju poculi a zatefefonovali poziarnikom, ktori zistili, ze dvere sa nedaju otvorit pre specialne zabezpecovacie zariadenie, preto pouzili poziarnu plosinu. Na miesto potom privolali rychlu zdravotnicku pomoc. Z rozmoceneho terenu v Jarabej pri kyslej pomocou tazkej techniky vytahovali Favorit, ktory sa tu prevratil 18. jula. Zasahovali aj pri tragickej nehode v Predajnej. Autozeriav pomahal poziarnikom pri autonehode 19. jula na hlavnej ceste pri Lopeji. Vytahovali Hyundai s bratislavskou SPZ. Medzi Helpou a Pohorelou sa 19. jula zrazili auta Daewoo Nexia, dostalo "sus defekt", a Skoda 120. Na miesto nehody vystartovali pohorelski poziarnici a spolu s nimi aj breznianski. Dvom zranenym zo skodovky poskytli prvu predlekarsku pomoc. Na Kuzmanyho ulici v Brezne 20. jula doslu k poruche vodovodneho potrubia, pricom voda tiekla po ceste. Do prichodu vodarov tu riadili premavku. Dvakrat hasili poziare v lesnom poraste, ktore vznikli nedbanlivostou. Na oboch miestach, v Ciernom Balogu v lokalite Ramzovo i v Dubovej na Hrdobicovom kopci, poziar sposobili nedostatocne uhasene ohniska. Na likvidaciu ohna v Ciernom Balogu museli pouzit jednoduche hasiace pomocky, pretoze nedostupny teren im nedovolil dostat sa tam s poziarnou technikou. Na pomoc prisli miestni dobrovolni hasici a obcania. V Dubovej museli pre nedostupnny teren vytvorit dialkovu dopravu vody. Pomahali im dobrovolni hasici z Nemeckej a rychlym zasahom sa im podarilo uchranit hodnoty za milion korun.

154

Slovakisti mali styri vyjazdy, 12-krat odtahovali vozidla, 24-krat poskytli motoristom technicku pomoc a Zlty anjel zasahoval 4-krat.V sobotu 18. jula o 22.45 h im poziarnici nahlasili, ze v Predajnej sa stala dopravna nehoda. V nedelu 19. jula o 13.30 h vytahovali auto zo zrazu pri hlavnej ceste medzi Lopejom a Predajnou a o dve hodiny na to boli uz na ceste medzi Helpou a Pohorelou, kde sa celne zrazili dve auta.

155

Sanitka RZP dovedna vystartovala 22-krat, z toho k jednej nahlej dychacej prihode, piatim nahlym prihodam srdca a obehu, dvom mozgovym, jednej gynekologickej, styrom inym pripadom, dvoch pacientov prevazala do B. Bystrice. Zasahovala pri siedmich urazoch, z nich pat malo spolocneho menovatela - autonehodu. V Helpe 19. jula boli pri dopravnej nehode dvaja ludia zraneni, v Bujakove 20. jula auto zrazilo 19-rocneho muza, ktoreho s otrasom mozgu previezli do nemocnice a v ten isty den v Ciernom Balogu 22-rocny motocyklista narazil do stlpa. Vyviazol s lahkymi zraneniami, ktore si nevyziadali hospitalizaciu. Sedemnasteho spadol z kostolnej veze v Hronci 43-rocny muz. Utrpel otras chrbtice a ma vyklbene prave bedro. Letne horucavy sposobuju kolapsove stavy a prehriatie organizmu, preto najma stari ludia a deti by si mali davat pozor. V chladku je bezpecnejsie.

Uzreli svetlo sveta

Bohdana Baliakova z Benusa, Renata Kacerova z Valaskej, Lubos Belko z Cierneho Balogu, Patrik Pacek zo Zavadky nad Hronom, Nikola Pustajova z Brezna, Filip Auxt z Cierneho Balogu, Sofia Lehocka z Brezna, Diana Bevelaquova z Bacucha, Nikola Gabrisova z Telgartu, Branislav Olah z Cierneho Balogu, Jan Pokos z Brezna, Peter Jamriska z Jasenia, Denis Nikolaj z Valaskej, Filip Vlcek z Michalovej.

Opustili nas

Pavol Michalisko (87) zo Zavadky nad Hronom, Matus Bohacik (69) z Michalovej, Otilia Kuvikova (84) z Brezna, Helena Maruskinova (73) z Polomky, Anna Prepletana (76) z Cierneho Balogu, Margita Faskova (78) z Valaskej, Jozef Capko zo Zavadky nad Hronom.

Spomienka

Tridsiateho prveho jula uplynie desat rokov odvtedy, co nas opustil nas milovany manzel, otec a stary otec

Jan Kupec z Brezna.

Vsetci, ktori ste ho poznali, venujte mu tichu spomienku.

Manzelka, dcery a vnukovia

Podakovanie

Dakujeme vsetkym pribuznym, priatelom a znamym za kvetinove dary a prejavy sustrasti pri poslednej rozlucke s nasim drahym otcom a manzelom

Frantiskom Majchutom.

Dakujeme tiez pohrebnej sluzbe IRIS a pracovnikom Mestskeho uradu v Brezne za dostojnu rozlucku.

Smutiaca rodina


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT