19. AUGUST 1998 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

SStretneme sa na Velkom Boku

V minulom roku sme sa v Socialnodemokratickej strane Slovenska okresu Brezno rozhodli ucitevat si kazdorocne pamiatku Slovenskeho narodneho povstania vystupom na vrchol Velkeho Boku v Nizkych Tatrach nad obcou Polomka. Polozime kytice kvetov k pamatniku SNP v obci Polomka a k pamatniku na zrube, kde na Vianoce 1944 boli zajati a neskorsie v Mauthausene popraveni clenovia americkej Greenovej misie, ktora pomahala povstalcom a s nimi ustupila po potlaceni povstania do hor.

Slovensky narod presiel pocas dlhej historie mnohymi prikoriami a uskaliami, ktore formovali jeho charakter, huzevnatost, odolnost a silu. SNP je podla nas najvyraznejsi historicky bod, ked cely narod v mohutnom vzopati proti tyranizujucej fasistickej zvoli prejavil tuzbu po slobode a demokracii a rozhodol sa ju vybojovat so zbranou v ruke.

Neskorsie som sa dostal ku knihe Bohusa Chnoupka "American v povstani", v ktorej autor pretlmocil autenticky rozhovor priameho ucastnika bojov clena americkej Greenovej misie. Rozpravanie, ktore je velmi putave, je doplnene mnohymi archivnymi dokumentmi a vypovedami priamych ucastnikov, dava nam, ktori sme vojnu a povstanie nezazili, hadam prvykrat moznost spoznat tuto etapu narodnooslobodzovacieho boja v plnej nahote, bez oslavnych prikras a jednostrannosti minulych obdobi, v plnej tragike chyb a omylov, ale o to posobivejsie. Je citit pociatocnu euforiu povstania, ktora pozdvihla narod k boju za posvatny ciel slobody, tazkosti bojov pri nedostatku zbrani a potravin, chaos v koordinacii medzi povstaleckou armadou a partizanmi, vyciny banditov, ktori sa schovavali za partizanov, aby pachali zverstva, hrozy a hrdinstvo ustupu do hor, biedenie, zimu a hlad, smrt, bezvychodiskovost situacie, ale predsa len nadej na vitazstvo.

V minulom roku sa v den vyrocia Povstania a nasho vystupu zmenilo krasne jasne letne pocasie na dazd a hmlu. Ale hmlu a dazd v teply letny den v privetivych polomskych lesoch, s istotou, ze po splneni ciela vystupu sa doma dobre najeme a lahneme si spat do suchej a teplej postele. Ale v novembri a decembri 1944, v case ustupu, v studenych dazdoch, fujaviciach, boli povstalci vycerpani, bez jedla, zbrani a municie a pod neustalymi utokmi fasistickych okupantov. Mnohi toto krute, ale slavne obdobie neprezili, mnohi vzhladom na cas, ktory uz ubehol, nie su medzi nami. O to viac si treba tuto slavnu etapu pripominat, ked vacsina povstala do boja, bez ohladu na narodnost, nabozenstvo, politicku prislusnost, do boja za slobodu, rovnost a demokraciu proti fasistickej diktature.

Verime, ze aj tento rok ked sa 29. augusta o 7. hodine pohneme od pamatnika SNP v Polomke smerom k vrcholu Velkeho Boku, bude nas viac ako vlani, ze stretneme takych, ktori priamo alebo z pocutia vedia o SNP mnohe povedat a ze si takto skromne na chodniku a na kopci, ktory mnohe pamata, uctime pamiatku a podakujeme sa tym, ktori v rozhodujucej chvili boja o slobodu a demokraciu nezavahali.

Emil Gröne

Pozvanky

Povstalecka vatra SNP

TJ Vatra Banska Bystrica organizuje 20. rocnik tradicneho sportovo-turistickeho podujatia, ktore sa uskutocni 22. augusta. Prezentacia, slavnostne otvorenie a start turistickej a cykloturistickej casti je od 7. do 8. hodiny pri Pamatniku SNP. Turisti si mozu vybrat jednu z piatich tras od 5 do 20 kilometrov. Ich cielom je narodna kulturna pamiatka povstalecka obec Kaliste. Odtial ucastnikov dopravia do ciela pred Pamatnik SNP. V cykloturistickej casti su stanovene tri trasy od 50 do 125 kilometrov. Pre rekreacnych bezcov a rodicov s detmi organizatori pripravuju pri Pamatniku SNP bezecky okruh. Po jeho absolvovani kazdy ucastnik obdrzi vecny dar.

Rally SNP

VIII. rocnik Rally SNP je vrcholnou akciou poriadanou Slovenskym camping a caravaning clubom za spoluprace s Narodnym automotoklubom Slovenskej republiky. Uskutocni sa v dnoch 28. augusta az 1. septembra v ATC Nemecka pri Hrone.

Kam za futbalom

II. liga 4. kolo

23. augusta o 16.30

Stropkov - Podbrezova

III. liga 4. kolo

23. augusta o 16.00

Bela - Dubova (Budac - Romanec, Hnilica - Jurista)

IV. liga sk. Juh 4. kolo

23. augusta o 16.00

Hrochot - Brezno (Hrcka - Kocur, Laciak - Balajthy)

V. liga sk. C 4. kolo

23. augusta o 16.00

Predajna - Lovcica (22.8., Fabry - Korcok, Jodas - Kysel), Valaska - Rakytovce (Kacz - Ihring, M. Krahulec - Chmelik), C. Balog - Brusno (Jacmenik - Parso, J. Filkus - Drozd)

I. trieda 4. kolo

23. augusta o 16.00

Vlkanova - Osrblie (22.8., Debnar - Janciar, Gonda - Hrcka), Balaze - P. C. Balog (o 10.30, Kastiel - Kostial, Polenkovic - Kosec), Bravacovo - Badin (Hikker - Melcer, Murin - Krahulec), Helpa - Kraliky (Vanik - Kotran, Krupa - Mojzis), Myto - Poniky (Sedliak - Sitarcik, Ridzon - Turna)

II. trieda 2. kolo

23. augusta o 16.00

Nemecka - Malachov (Turna - Stulajter), Salkova - Jasenie (Balog - Polenkovic, Kostial), D. Lehota - Podlavice (Benko - Kadlec, Fararik), Hronec - Riecka (22.8., Sitarcik - Ridzon, Caban)

III. trieda sk. B 2. kolo

23. augusta o 16.00

P. Polhora - Benus (Kvoriak - Pavliak), Zavadka - Pohorela (Caban - Citara), H. Lehota - Sihla (22.8., Suchy - Sico), Telgart - Michalova (Vrbovsky - Chriastel)

III. liga dorast 4. kolo

23. augusta o 13.30

Radvan B - Brezno (Priechod, Klacko - Frolo, Kastiel - Cernak)

IV. liga dorast sk. Juh 4. kolo

23. augusta o 13.30

Zarnovica - Dubova (Kralik - ObFZ ZH), Podbrezova - Tisovec (Valaska, Ihring - M. Krahulec - Chmelik)

II. liga SZ a MD 2. kolo

22. augusta o 10.00 a 12.00

Zilina B - Brezno (23.8. Krsko - Cerchlan, ObFZ ZA)

III. liga SZ a MD sk. Stred 2. kolo

22. augusta o 10.00 a 12.00

Sasova - Dubova (Gajdos - Medved), Kremnicka - C. Balog (Kratochvila - Kralka)

IV. liga ziaci sk. C 2. kolo

22. augusta o 14.15

Brezno B - Hlinik n/Hr. (23.8. o 10.00, Sitarcik ml.), Zavadka - Brusno (M. Krahulec)

I. trieda dorast sk. B 2. kolo

23. augusta

Hronec - Brusno (22.8. o 13.30, Ridzon - Caban), Polomka - Zavadka (10.00, Kotran - Krupa)

I. trieda ziaci sk. B 4. kolo

23. augusta o 10.00

Osrblie - Myto (Citara), Helpa - Polomka (14.30, Krupa - Kotran), Bravacovo - P. Polhora (Balaz)

MZ 2. kolo

22. augusta o 10.00

D. B. Bystrica - Brezno B (Bakosova, Fararik), Radvan B - Dubova (Vidiecan), Selce - Podbrezova (Repisky), P. C. Balog - Brezno (Sitarcik ml.)

Vykonny vybor MS FK Brezno pozyva vsetkych hracov B druzstva starsich ziakov na futbalovy trening v stredu 19. augusta o 16. hodine na stadion.

Sipkarska liga

V priestoroch Dart clubu Brezno sa 14. augusta uskutocnilo 23. kolo ligy jednotlivcov muzov a 12. kolo ligy zien. Ked sme spomenuli, ze spicka u zien sa vyrovnava, sa tentoraz plne potvrdilo. Tentoraz nezvitazila Marika Medvedova, avsak znovu sa dostala az do finale, kde bola nad jej sily vyborne hrajuca Iveta Mozerova. Tretia skoncila Katarina Medvedova. Aj napriek dovolenkovemu obdobiu sa zucastnilo ligy styridsatsedem hracov. Uz je pravidlom ucast muzov z Revucej, Banskej Bystrice a Zvolena. Znovu startoval aj zahranicny hrac Francesco Taliny z Talianska. Tentoraz sa presadil hrac zo Zvolena Peter Martin, ktory presiel pavukom bez prehry a vo finale zdolal hladko Cyrila Belaka z Valaskej. Treti skoncil Dusan Striez z Banskej Bystrice. Bratia Tschampovci opat povrdili svoju dobru vykonnost a pri naozaj kvalitnej a vyrovnanej spicke obsadil Jozef stvrte a Ivan 5. - 6. miesto. Na 5. - 6. mieste sa spolu s nim umiestnil Rasim Cupar, ktory sa tak na 20 bodov priblizil k Michalovi Tajbosovi v celkovom poradi. Treti je Jozef Siman, 4. Robert Mozer, 5. Miroslav Dolinsky, 6. Ivan Tschampa.

Dalsie 24. kolo sa uskutocni 21. augusta v priestoroch Dart clubu o 18. hodine. Dna 22. augusta o 11. hodine sa uskutocni MASTER stredne Slovensko v Dart clube Brezno, kde vas srdecne pozyvame.

(lh)

Vydareny vystup

KST pri TJ Druzstevnik Helpa usporiadal v druhu augustovu sobotu pri prilezitosti 54. vyrocia SNP uz 23. rocnik turistickeho vystupu na Velky Bok, (1727 m n.m.), na ktorom sa zucastnilo vyse patdesiat turistov zo vsetkych kutov Slovenska. Najmladsim ucastnikom podujatia bol trojrocny Ondrej Oravkin z Bratislavy a najstarsim sestdesiatsestrocny Jozef Pribilina z Helpy. K vydarenemu podujatiu prispelo aj nadherne letne pocasie s krasnymi vyhladmi do sirokeho okolia pocas celej trasy. Na zaver podujatia vsetci, ktori vystupili na vrchol, obdrzali ucastnicke diplomy a zapisali sa do vystupovej knihy. Po zostupe v doline Hlozkova sa uskutocnila tombola o vecne ceny.

Mgr. Jozef Pupis

Prvy rocnik o Pohar starostu obce

V nedelu 16. augusta usporiadal Dobrovolny poziarny zbor v Ciernom Balogu - Dobroci 1. rocnik poziarnickej sutaze o Pohar starostu obce Cieny Balog. Za pekneho pocasia spolu zapolilo devat pozvanych druzstiev, ktore skoncili v nasledovnom poradi: 1. Hronec - muzi, 2. Lom nad Rimavicou, 3. VU 8261, 4. Hronec - zeny, 5. Brezno - Mazornikovo, 6. Osrblie, 7. Cierny Balog - Dobroc, 8. Valaska, 9. Bravacovo. Osobitne uznanie si zasluzi poziarne druzstvo zien z Hronca, ktore sa nedalo zahanbit v silnej konkurencii muzskych poziarnych druzstiev.

Je chvalihodne, ze sa do podobnych podujati zapaja aj nase vojsko a dokazuje svojim umiestnenim schopnost vcas zasiahnut aj v pripade zivelnych pohrom. Podujatie sa uskutocnilo pod patronatom starostu obce Cierny Balog Rudolfa Kovacika, za pritomnosti predsednictva OV DPO v Brezne a zastupcu prednostu Okresneho uradu Brezno Ing. Dusana Cejteya.

Takze Putovny pohar starostu obce Cierny Balog "putuje" tentokrat do Hronca. Verime, ze buduci rocnik bude tiez rovnako uspesny a preveri poziarnu pripravenost dobrovolnych poziarnych zborov v obciach.

Ing. Milan Giertl,

predseda DPZ Dobroc

Dubova mala blizko k triumfu

Po tri dni sa bojovalo v Dubovej na volejbalovom turnaji o vitaza 26. rocnika O pohar Petrochemy a medzinarodneho majstra Slovenska na antuke. Velmi blizko mali vobec k prvemu triumfu na tomto prestiznom a pravidelne silne i medzinarodne obsadenom turnaji i domaci hraci, ktori vo finale prehrali s ukrajinskym majstrom Doroznikom Odesa 1:2 (-9, 6, -17). Dubovej sa takto nepodarila odveta za Vysne Hagy, kde taktiez prehral vo finale s Odesou. Samotny finalovy duel sa niesol v urputnom boji, kde hlavne v tretom sete bol velmi dramaticky volejbal. Petrochema prehravala uz 4:8, ale po zmene stran vyhravala 14:13. Nakoniec sa vsak tesili Odesania, ked zvitazili 19:17 az po stvrtom tajbrejku. Na tretom mieste skoncil Mariupol Markochin. Takto sa Dubova vo dvoch turnajoch umiestnila ako najlepsie slovenske druzstvo. Na turnaji boli vyhodnoteni aj najlepsi hraci, ked najlepsi smeciar bol Michal Nebotov, najvsestranejsi hrac Peter Harvanek (obaja Petrochema Dubova) a najlepsi nahravac Gumenuk (Odesa). V Petrocheme su vsak trpezlivi a optimisticky naladeni, ked v minulom roku obsadili 3. miesto, teraz druhe a na buduci rok by sa patrilo zvitazit.

Vladimir Urban


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT