19. AUGUST 1998 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Sme nablizku
Som rozvedena, nezamestnana, s dvoma maloletymi detmi. Byvaly manzel neplati na deti pravidelne (2-krat do roka), ale pri vypocitani socialnej podpory brali do uvahy jeho prispevky. Co mam robit, ked niekedy nam nevychadzaju peniaze ani na zivobytie? Ako je mozne postihnut otca mojich deti za to, ze si nesplni svoje povinnosti?

Zn. Co mam robit?

Hmotna nudza je stav, ked prijem obcana nedosahuje zivotne minimum. Prijem obcana na ucely poskytnutia davky socialnej pomoci sa zistuje v kalendarnom mesiaci, kedy bola podana ziadost o socialnu pomoc, no pritom sa prihliada na prijem za dvanast kalendarnych mesiacov pred podanim ziadosti. Prijem deti prijaty v ramci vyzivovacej povinnosti sa povazuje za prijem podla par. 4 ods. 1 pis b/zak c. 125/98 Z. z. o zivotnom minime a z tohto dovodu sa zohladnuje pri vypocte davky. V pripade, ze si povinny neplni dobrovolne vyzivovaciu povinnost urcenu pravoplatnym rozhodnutim sudu, matka nezaopatrenych deti ma navstivit prislusny okresny sud a ziadat vykon rozhodnutia. Takisto ma moznost domahat sa plnenia vyzivneho tym, ze poda na prislusnom obvodnom oddeleni PZ trestne oznamenie na povinneho, pretoze neplnenie vyzivovacej povinnosti je trestny cin. Pokial sa nezaopatrene dieta nachadza v hmotnej nudzi z dovodu, ze si povinna osoba voci nemu neplni vyzivovaciu povinnost poskytne sa dietatu, resp. rodine davka socialnej pomoci. Davkou socialnej pomoci sa doplni prijem dietata a prijem spolocne posudzovanych osob do vysky zivotneho minima, co je pre nezaopatrene dieta 1 350 korun. Narok dietata prechadza na stat az do vysky poskytnutej davky socialnej pomoci, najviac do vysky sudom urceneho vyzivneho alebo sudom schvalenej dohody. Obcan, za ktoreho stat plnil vyzivovaciu povinnost ciastocne, alebo uplne, je povinny organu, ktory davku socialnej pomoci poskytol, tuto vratit v prislusnej vyske vratane zvysenia o 10%. To znamena, ze ak si povinny neplni vyzivovaciu povinnost, napr. 500 korun, bude sa od neho vymahat, ak za neho bude plnit tuto sumu spravny organ - 550 korun mesacne. Zaroven sa umoznuje aj sankciovanie povinnej osoby, ktora neplati sudom urcene vyzivne a stat za nu poskytuje dietatu davku socialnej pomoci.

Citatelke Horehronia odporucam osobnu navstevu odboru socialnych veci, kde jej budu odbornymi pracovnikmi poskytnute konkretne informacie o moznostiach riesenia hmotnej nudze jej rodiny.

Beata Lustiakova,

veduca oddelenia davok

Okresneho uradu v Brezne


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT