19. AUGUST 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

List z Meudonu

Primator Brezna Ing. Vladimir Fasko dostal od starostu Meudonu Georgesa Kocha dakovny list, z ktoreho vyberame:

"Po navrate do Meudonu nemozem urobit nic ine, ako sa vam velmi pekne podakovat za vynikajuce prijatie akeho sa mi dostalo v Brezne. Chcel by som sa osobitne podakovat i vasim spolupracovnikom, ktori sa podielali pri realizacii mojho pobytu, a to predovsetkym mojmu priatelovi Jarovi Surinovi a samozrejme tlmocnicke Martine Urbanovej, pretoze to boli prave oni, ktori na zaklade svojej zodpovednosti, mi ulahcili a sprijemnili tych niekolko dni prezitych na Slovensku. Samozrejme, ze najvacsim a najhlbsim zazitkom bola pre mna oficialna cast a som presvedceny, ze sme urobili velky krok predovsetkym v prehlbeni vztahov medzi Meudonom a Breznom, ako i medzi Francuzskom a Slovenskom vo vseobecnosti. Mal som tu moznost upresnit toto vsetko v listoch adresovanych obidvom velvyslancom, s ktorymi mam vynikajuce vztahy a prisluby do buducnosti."

George Koch

Diskusne stretnutia

Nestranicke obcianske zdruzenie VYDRA v spolupraci s dalsimi dobrovolnickymi organizaciami pripravuje v Mikroregione Cierny Hron seriu diskusnych stretnuti kandidatov na poslancov do NR SR vo volbach 1998: vo stvrtok 18. augusta o 19.h v Hronci v obradnej sieni v budove obecneho uradu, v utorok 20. augusta o 19.h v Ciernom Balogu v kulturnom dome, v piatok 25. augusta o 19 h v Drabsku vo velkej sale kulturneho domu a vo stvrtok 27. augusta o 19 h vo Valaskej v kniznici v spolocenskom dome. Zmyslom tychto diskusnych stretnuti je dat volicovi moznost informovat sa o nazoroch najviditelnejsich politickych stran a hnuti a ich predstavitelov nielen prostrednictvom volebnej kampane tej ktorej strany, ale i prostrednictvom verejnych diskusii. Na tieto diskusne stretnutia boli pozvani kandidati HZDS, SNS, SDK, SDL a SOP. Hlavnou temou stretnutia bude Co urobila vasa politicka strana, resp. hnutie za uplynule styri roky pre rozvoj nasej obce a co pripravuje urobit v nasledujucom stvrtrocnom volebnom obdobi.

(mg)

O premiestneni autobusoveho nastupista

V stredu 12. augusta sa v budove Zeleznicnej stanice v Brezne zisli zastupcovia spravy jednotlivych inzinierskych sieti, zastupca projektanta z Banskej Bystrice a zastupcovia mesta Brezna. Predmetom ich rokovania bolo doriesenie podmienok pre dopracovanie projektu stavby premiestnenia autobusoveho nastupista pred zeleznicnu stanicu. Spravcovia sieti dodaju podklady pre projektanta , ktory na ich zaklade do dvoch tyzdnov dopracuje konkretny navrh odvodnenia celej plochy, umiestnenia stanovisk autobusov, ako aj organizaciu celeho chodu dopravy na autobusovom nastupisti.

(r)

Zo zasadnutia mikroregionov Muranska planina

V piatok 14. augusta sa v obci Muran uskutocnilo dalsie pravidelne stretnutie predstavitelov mikroregionu Muranska planina. Na programe zasadnutia bola priprava Letnej skoly pre rozvoj vidieka, ktora sa uskutocni v dnoch 6. az 15. septembra za ucasti studentov slovenskych vysokych technickych skol s ich pedagogickymi veducimi. Studenti sa zameraju v obciach Michalova, Pohronska Polhora, Muran a v meste Tisovec na problemy suvisiace s rozvojom vidieckej turistiky s vyuzitim miestneho potencialu a vypracuju k uvedenej problematike prislusny projekt. Dalsim bodom stretnutia bola navsteva novozriadeneho Informacneho centra Narodneho parku Muranska planina a turisticka vychadzka na bralo Poludnica, odkial je dobry vyhlad na cele okolie.

(ht)

Prve zasadnutie okresnej volebnej komisie

Volby do NR SR, ktore sa uskutocnia v dnoch 25. a 26. septembra, uz klopu na dvere. Harmonogram organizacno-technickeho zabezpecenia parlamentnych volieb urcuje terminy, kedy najneskorsie treba splnit cely rad cinnosti suvisiacich s pripravou a priebehom volieb. Viacere z nich treba urobit v najblizsich dnoch a tak sa 14. augusta v zasadacke Okresneho uradu v Brezne uskutocnilo prve zasadnutie okresnej volebnej komisie, ktore zvolal prednosta okresneho uradu Milan Vojtko. Otvorenim rokovania bol povereny JUDr. Jozef Matuch, veduci organizacneho odboru, ktory oboznamil pritomnych s hlavnymi ulohami komisie. Dalsie rokovanie viedla veduca odboru vseobecnej vnutornej spravy JUDr. Katarina Donovalova, ktora je zapisovatelka komisie a plni i funkciu odborneho poradcu okresnej volebnej komisie. Na zasadnuti sa zucastnila aj Ing. Anna Pecnikova z Krajskej spravy statistickeho uradu v Banskej Bystrici.

V stanovenom termine do 11. augusta delegovali do Okresnej volebnej komisie v Brezne svojich clenov politicke subjekty: Hnutie za demokraticke Slovensko, Madarske ludove hnutie za zmierenie a prosperitu, Strana Madarskej koalicie, Nase Slovensko, Strana obcianskeho porozumenia, Slovenska demokraticka koalicia, Slovenska narodna strana, nezavisla iniciativa - NEI, Slovenska ludova strana, Strana demokratickej lavice, Komuniticka strana Slovenska a Zdruzenie robotnikov Slovenska.

Okresna volebna komisia bude okrem ineho dohliadat na pripravenost okrskovych volebnych komisii zabezpecovat ulohy podla zakona o volbach do Narodnej rady SR. V okrese Brezno, kde je tridsat administrativnych sidiel (obce a mesto Brezno), bolo vytvorenych sestdesiatdevat okrskovych volebnych komisii (z toho dvadsatdva v Brezne). Za predsedu Okresnej volebnej komisie v Brezne zreb urcil Mgr. Jaroslava Dalaka z Komunistickej strany Slovenska a podpredsedu Jozefa Babela zo Slovenskej ludovej strany.

Daniel Rakyta

Opytali sme sa za vas

veducej oddelenia spravy majetku mesta a podnikatelskej cinnosti Mestskeho uradu v Brezne Blazeny Leitnerovej:

o Ktore objekty mesto uz odpredalo a ktore este planuje odpredat?

- Ucinnostou zakona SR c. 138/1991 Zb. o majetku obci presli do majetku mesta Brezna aj budovy, ktore pre svoju cinnost nepotrebuje, pripadne take, ktore by nutne potrebovali rekonstrukciu, na ktoru mesto nema dostatok financnych prostriedkov. Preto v zmysle uznesenia mestskeho zastupitelstva boli v priebehu roku 1996, 1997 a do 30. jula t. r. taketo objekty odsuhlasene a nasledne predane zaujemcom pre potreby ich podnikatelskej cinnosti, s vynimkou predaja budovy na Kuzmanyho ulici a na Ulici B. Nìmcovej 3. Tieto dve budovy boli predane statnej organizacii - pre potreby okresnych uradov.

V roku 1996 bola predana budova na Razusovej ulici 14, budova na Ulici B. Nìmcovej pre krajsku prokuraturu a budova na Kuzmanyho ulici pre potreby okresneho sudu - spolu v celkovej hodnote 2,962 tisic korun. V nasledujucom roku boli predane tri budovy a to - rozostavana budova na Mazornikove, Ulica MPCL (povodne mala po dokonceni sluzit pre ucely zdravotnictva), dalej budova na Chalupkovej ulici 12 a budova na Nam. gen. M. R. Stefanika pre potreby Banky Slovakia. Kupna cena za tieto budovy predstavovala 5 950 000 korun. Do 30. jula t. r. boli odsuhlasene za kupnu cenu celkom 2,259 tisic korun tieto budovy: na CSA 18, na CSA 16, rozostavana budova na Mazornikove (obchodna prevadzka), rozostavany predstavany objekt obchodov a sluzieb na Mazornikove. Predaj budovy na CSA 14, CSA 12, CSA 10 a na Razusovej ulici 19 bol uz mestskym zastupitelstvom schvaleny, ale k podpisu kupnej zmluvy este nedoslo, cim mesto ziska dalsie financne prostriedky. Podpisom uvedenych kupnych zmluv sa uzatvara predaj prebytocneho nehnutelneho majetku vo vlastnictve mesta. Je mozne, ze v buducom obdobi sa uvolnia a odpredaju budovy v dezolatnom stave v sucasnosti uzivane na bytove ucely na Razusovej ulici 29 a 37 a Lichardovej ulici 4.

Zostavajuce budovy - Razusova ulica 23, Sturova ulica 9, CSA 8 a 6 ako aj CSA 20 a budova na Nam. gen. M. R. Stefanika 21 je v najme a o ich osude rozhodne mestske zastupitelstvo v tomto, pripadne nasledujucom volebnom obdobi. Zaroven ich caka aj uloha vysporiadat sa s ucelom uzivania byvalej osady ROMO na Hlavine a arealu Baniska v Brezne.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT