19. AUGUST 1998 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Boli sme zriadeni, sme a budeme tu hlavne pre obcana

Odbor tvorby a ochrany zivotneho prostredia Okresneho uradu v Brezne, v ramci kompetencii osobitnych pravnych predpisov, vykonava suhrnny objem prac statnej spravy I. stupna v oblasti uzemneho rozvoja a stavebneho poriadku, ochrany vod, ovzdusia, prirody a krajiny a odpadoveho hospodarstva.

V roku 1991, pri zriadeni byvalych obvodnych uradov zivotneho prostredia (tieto su od roku 1996 integrovane do suboru statnej spravy Okresneho uradu v Brezne ako jeden z patnastich odborov, sme sa v prvom rade chceli a museli vysporiadat: s atablovanim zvysenia pravneho povedomia sirokych vrstiev obyvatelstva v oblasti tvorby a ochrany zivotneho prostredia ako celku, hlavne formou dennodenneho, trpezliveho ozrejmovania, vysvetlovania obsahu pravnych predpisov v kontaktoch a besedach so vsetkymi stupnami skol v okrese, zaumovymi zoskupeniami, pravne povinnymi osobami, ako i formou clankov v miestnych printovych a elektronickych mediach. S latentnym postojom velkych, strednych a malych hospodarskych a podnikatelskych subjektov veci napravy stavu, ktory poskodzoval, resp. mohol poskodzovat kvalitu zivotneho prostredia i za cenu ulozenia terminovanej povinnosti urobenia napravy, resp. nepopularnych financnych sankcii.

Je potrebne podotknut, ze kvalitativne sa podarilo uzemie okresu Brezno, za ochoty a sñahy zucastnenych, dostat na popredne miesto kanalizaciami a s tym suvisiacimi stanicami cistiarni odpadovych vod, verejnymi vodovodnymi radmi a dodavky zdravotne vhodnej pitnej vody. Ako jedno z prvych uzemi sa vybudovala centralna skladka komunalneho odpadu ako I. etepa komplexu cinnosti v odpadovom hospodarstve. V tejto oblasti nam nadalej absentuje plosna separacia komunalneho odpadu v obciach od druhov, ktore je mozne pouzit ako zdroj druhotnych surovin, cim by sa o 40% zvysila doba zivotnosti skladky a znizili financne naklady - platby za mnozstvo ulozeneho odpadu. Uvedena oblast je plne v kompetencii samosprav mesta Brezno a obci okresu Brezno. V takmer 95-percentnom podiele sme sa v uzemi okresu vysporiadali s hrozbou sirenia kontaminacie zo starych environmentalnych zatazi - skladok odpadu v celkovom pocte 54 v okrese, ktore su predmetom technickych prac sanacie, asanacie, rekultivacii a podobne, podla podmienok in situ. Taketo prace su v objeme (I. etapa) 55 milionov korun realizovane pri skladke priemyselneho odpadu Halda Vajskova v katastralnom uzemi Podbrezova a Dolna Lehota, Vrsina v katastralnom uzemi Nemecka, s objemom cez stovky milionov korun sa postupne zacali realizovat ozdravne prace skladok "gudronov" v katastralnom uzemi obce Predajna a haldy Siklov v katastralnom uzemi Podbrezova. Nech sluzi ku cti zainteresovanych obci a hospodarskych subjektov ako Zeleziarne a.s. Podbrezova a Petrochema a.s. Dubova vo svojich koncepciach hospodarskeho rozvoja postavili ekologiu ako celok do zasadnych priorit.

- S uvadzanim do realneho zivota zasad koncepcnych materialov Velky uzemny celok (VUC) Napant-u a kraja Banska Bystrica. Tieto predurcili uzemie okresu Brezno na prioritu rozvoja turizmu, rekreacie, letnych a zimnych sportov, alternativneho polnohospodarstva a agroturizmu. V plnom objeme zostali zohladnene cenne prirodne specifika okresu Brezno (casti troch narodnych parkov a dovedna dvadsatjeden prirodnych rezervacii, velkoplosne vodohospodarske oblasti), pricom sa pocita s diverzifikaciou existujuceho priemyslu, s etablovanim novych foriem stredneho a maleho podnikania, obnovou a rekonstrukciou povrchov vozoviek statnych ciest a tuneloveho prepojenia cez oblast Certovice, udrzanim prvkov podhorskej architektury a vsetkeho toho, co krajinu robilo a bude robit nasim domovom. Pripravu a schvalenie tychto koncepcnych materialov mala vlada SR a vynalozilo sa na ne viac ako 200 milionov korun. Dnes mozeme teda s hrdostou ukazat svetu, ze uzemne mame Slovensku republiku vyriesenu dlhodobo do rokov tretieho tisicrocia a to za trvalo udrzatelneho stavu rozvoja. Objem vykonu statnej spravy odboru, len pre nazornost, za obdobie od 1. januara do 31. jula predstavuje 3 753 podani na rozhodnutie v spravnych konaniach. To su podania, ktore odbor musi vybavit odo dna podania v lehote 30 az 60 dni. Napriek tomu sa odbor tvorby a ochrany zivotneho prostredia v maximalne moznej miere, okrem inych koncepcnych veci a rieseni pripadnych vzniknutych havarijnych situacii, podiela aj na realizacii projektov Programov obnovy dediny. Na ich realizaciu prispieva aj vyska dotacii zo statneho fondu zivotneho prostredia na uzemi byvaleho obvodu a tunajsieho okresu Brezno, ktora je v prehlade uvedena v tabulke:

rok: 1994 1995 1996 1997 1998 - 1. polrok

mil. Sk 17 560 10 800 8 600 16 278 14 600

Len pre nazornost uvadzam, ze z celkovej sumy poskytnuteho objemu financnej dotacie bolo do uzemia Brezno od roku 1993 po prvy polrok 1998 poskytnutych dovedna 18 milionov korun na cisticku odpadovych vod, 5 milionov korun na plynofikaciu ulic Mliekarenska a Cesta osloboditelov a 0,144 miliona korun na ozdravne opatrenia lesov mesta Brezno, co predstavuje 23,4 miliona korun. Mozno povedat, ze sme v okrese Brezno z hladiska cinnosti odboru tvorby a ochrany zivotneho prostredia dosiahli vela. Vela vsak neznamena maximum. Je este mnohe, co treba napravit a doriesit, co je este pred nami: zavedenie plosnej separacie komunalneho odpadu v okrese, maximalne znizenie emisii skodlivych latok vypustanych do ovzdusia (plynofikacia vsetkych obci okresu je predpokladana do roku 2000, rekonstrukcia spalovne nebezpecneho odpadu Petrochemy a.s. Dubova), udrzanie a obnova mokradnych spolocenstiev a suvisiaceho vyskytu chranenych druhov flory a fauny, zvysenie kvalitativnej urovne a estetiky zariadeni sportu a turizmu, participacia cinnosti smerujucich k revitalizacii veternou smrstou poskodenych lesnych porastov, zvysenie urovne kvalitativnych ukazovatelov povrchovych vod, hlavne znizenim mnozstva vypustanych odpadovych vod a hodnoty BSK5. To vsetko s cielom zvysenia a udrzania zdravych zivotnych podmienok pre sucasne obyvatelstvo a buduce generacie ako jeden z hlavnych a trvalych cielov cinnosti odboru tvorby a ochrany zivotneho prostredia. Vsetkym, ktori sa na plneni ciastkovych a celkovych cielov odboru tvorby a ochrany zivotneho prostredia a Okresneho uradu v Brezne podielali v minulosti, od najmensej po maximalnu moznu mieru, ako i v buducnosti, za ochotnu ruku organizacii, samosprav obci, ci radoveho obcana, v mene spolocneho diela a prace dakujeme.

Ing. Elena Gregorova,

veduca odboru tvorby a ochrany zivotneho prostredia

Mesto zrusilo jasle, ale zriadilo matersku skolu

edine detske jasle v Breznianskom okrese na Ulici Bozeny Nemcovej 17 v Brezne na aprilovom zasadnuti Mestske zastupitelstvo v Brezne zrusilo. Skor ako sa poslanci rozhodli pre tento krok, zaoberali sa situaciou v tomto predskolskom zariadeni. Mesacne naklady za rok 1997 po odcitani prijmov za osetrovne a jednorazoveho prispevku predstavovali 4186 korun na jedno dieta. V minulom skolskom roku zo strnastich zapisanych deti jasle priemerne navstevovalo jedenast. Od septembra t. r. by jedenast deti postupilo do materskej skoly a zostali by tri deti s dalsimi tromi, ktore rodicia prihlasili v termine stanovenom na zapis.

"Je nemyslitelne prevadzkovat zariadenie pre sest deti. Vzhladom na to, ze materske skoly na uzemi Brezna nevyhoveli vsetkym zaujemcom, mesto rozhodlo prevziat uz existujucu matersku skolu, ktora bola v sprave okresneho uradu a nachadzala sa v budove jasiel, rozsirit ju a zriadit mestsku matersku skolu s kapacitou styridsatosem deti," vysvetluje veduca oddelenia socialno-pravnych sluzieb Mestskeho uradu v Brezne JUDr. Bozena Haberova. "Mesto chce pomoct mladym ludom s malymi detmi, ale musim pripomenut dalsi socialny aspekt, ze aj ked zrusilo jasle, pracovnikov neprepustilo. Deti z jasiel ostavaju v materskej skole, pretoze sme vytvorili jednu triedu pre deti od dvoch do troch rokov so strnastimi detmi. Strava do skolky sa uz nebude vozit. Od oktobra minuleho roka kuchyna byvalych jasiel sluzi na varenie obedov pre sto zdravotne tazko postihnutych ludi, ktore im rozvaza opatrovatelska sluzba okresneho uradu. Myslim si, ze je to velke plus, ze teraz budu kucharky stravu pre deti pripravovat priamo v materskej skole. Prevadzkove naklady skolky hradi mesto a pedagogicki pracovnici su v pracovnom pomere s odborom skolstva okresneho uradu, s ktorym pri zriadovani materskej skoly bola velmi dobra spolupraca. Verime, ze dohoda, ktoru sme s nimi uzavreli, bude splnena v plnom rozsahu," dodava JUDr. Haberova.

Prveho septembra privita vynovena mestska materska skola styridsatosem deti. Aj napriek tomu, ze rekonstrukcia jedneho poschodia stala mesto znacne financne prostriedky, poplatky ostavaju nezmenene - stravne dvadsat korun a vysku jednorazoveho mesacneho poplatku si rodicia odsuhlasili sami. Prispevok pouziju na nakup hier a roznych potrieb pre deti, na vycistenie postelnej bielizne v cistiarni.

(ria)
Vystavu Horehronie v kroji, spristupnenu 13. jula, zhliadlo viac ako tristo domacich a zahranicnych navstevnikov Horehronskeho muzea v Brezne. Ako nas informovala autorka vystavy Eva Svajdova, stretla sa s velkym zaujmom, pretoze na malom priestore predstavuje vyse dvesto exponatov zo zbierky ludoveho odevu a textilu muzea v peknej previazanosti na viac ako stovku ciernobielych a farebnych fotografii. Obrazky ukazuju odev na postavach - ciernobiele tradicny odev v minulosti a farebne ludovy odev v sucasnosti. Aky je ciel vystavy? V skratke povedat vsetko o horehronskom kroji, urobit propagaciu regionu prostrednictvom takejto specialnej vystavy, s ktorou sa pocita aj mimo Brezna. Napriklad cast vystavy by mala putovat do francuzskeho Meudonu, na folklorne festivaly, atd. Vystavu si mozete pozriet do konca augusta v budove Horehronskeho muzea na "patdesiatpatke".

(r)

Snimka: Peter Bercik


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT