19. AUGUST 1998 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

S anketovym mikrofonom

Na muske turisti

Tentokrat sme si na musku opat zobrali turistov. Pytali sme sa ich, kde dovolenkuju, ci su s pobytom spokojni, pripadne na co maju tazke srdce. Tu su ich odpovede:

Ludovit Szaboci zo Sale:

- Ubytovani sme v chate Poniklec v Osrbli. Paci sa nam tu, pocasie je dobre, strava tiez. Patnast rokov sme chodievali do Dobsinej, teraz sme to zmenili, lebo tam to uz pozname. Boli sme uz na Taloch, na Dedinkach. Je tu pekne. Prisli sme zo Sale a blizko nas je termalne kupalisko, ktore vyhladavaju ludia od Zvolena, Banskej Bystrice. My naopak, chodime do hor.

Lubos Musil z Brna:

- Som z Moravy a prechadzam celym Slovenskom. Neviem, co by som vam povedal. V Brezne som sa zastavil a mam nasmerovane do Slovenskeho raja. Ked pojdem naspat, chcel by som sa zastavit v Tatrach. Uvidim, ako to tam bude drahe, lebo sa hovori, ze v Tatrach je draho. Ak to znesie moja penazenka, tak tam zostanem a ked nie, pojdem do Nizkych Tatier na Chopok, na Srdiecko.

Manzelia Viera a Dusan Vrsanskovci z Bratislavy:

- V Jarabej pod Certovicou mame uz patnast rokov chatu a chodime sem pravidelne. V Nizkych Tatrach sa nam velmi paci. Tu je najlepsie vtedy, ked je v Bratislave 35 stupnov, lebo sme juzne typy a zima nam nevyhovuje, takze teraz je to idealne. Varime si sami a da sa nakupit vsetko, co bezne potrebujeme, takze z Bratislavy uz tentoraz nenosime nic. Predtym sme chodili nalozeni, auto plne vsetkeho, aj zeleniny, ale teraz uz netreba nosit nic. Tento rok mame trochu zlozitejsi, pretoze sme tu aj s rodicmi a mali nejake zdravotne problemy, preto sme nijaku turistiku nerobili, ale inac ano. Okolie pozname uz dobre.

Manzelia Ing. Pavol a Blanka Gbelskovci z Budmeric:

- Dovolenkujeme v Tisovci pri rodicoch, chodievame sem kazdy rok. Paci sa nam tu. Ja som tu vyrastala, je to pre mna vsetko zname. Manzel je z Bratislavy, jemu su tieto hory vzacnejsie. Su tu hory, ktore u nas chybaju a najradsej chodim na huby. Je tu lepsi vzduch a clovek sa tu lepsie citi. Na tri tyzdne sem kazdy rok prideme. Jedine, co je tu horsie, tak je to zasobovanie oproti nasim mestam na zapadnom Slovensku z hladiska potravin. Kde sme boli? Napriklad v Dobsinskej ladovej jaskyni, chystame sa este do Demanovskej, chceme ist lanovkou na Chopok, pochodit po zaujimavych miestach.

(ria, md)

Nech ju picha tricko aj svedomie

V stredu 12. augusta som sa vybrala do mesta nakupovat. Zastavila som sa vo FAY mode, kde mi do oka padli dve pekne modne tricka. Rozhodla som sa kupit si ich. Zaplateny tovar lezal zabaleny na pulte, kym som si este pozerala dalsie veci. V obchode nas nebolo vela kupujucich. Obdivujem pani alebo slecnu, ktora zaplateny cudzi balik s kludnym svedomim zobrala so sebou. Chcela by som jej touto cestou zazelat, aby sa jej tricko velmi dobre nosilo a pichalo ju tak, ako v rozpravke o koseli upradenej z niti bodliaka, ktora pichala svojho nositela pri klamstve. Nech ju moje tricko picha za neciste svedomie.

Upozornujem dotycnu mladu osobu, ze ked ju stretnem, urcite ju spoznam. Z pamati sa mi nevymazu vzorove letne nohavice a kriklavo zelene tricko, okuliare zapichnute vo vystrihu a tmave vlasy zachytene v gumicke. V pripade, ze sa rozhodne balik vratit naspat do obchodu, v ktorom ho zobrala, budem jej vdacna.

(ek)

Vystavka doma tkanych kobercov

V juli sa uskutocnila vystavka doma tkanych kobercov - po sumiacky pokrovcov, ktora bola spojena so sutazou. Vystavku si pozrelo vyse styristo navstevnikov, okrem inych aj z Ciech a Nemecka. Sutaz bola anonymna a navstevnici rozhodli o vysledku.

Prve miesto ziskal koberec, ktory tkala Maria Chamkova, za co dostala odmenu tisic korun, z druheho miesta a odmeny patsto korun sa tesila Viera Kozickova a z tretieho Alzbeta Miseckova s odmenou tristo korun. V Sumiaci tka domace koberce vyse tridsat zien, vacsinou stare matere. Z mladych sa naucilo tkat viac ako pat dievcat. Mozno, ze za niekolko rokov tradicia doma tkanych kobercov zanikne. Treba dodat, ze vsetky koberce boli velmi pekne, vsetkym, aj tym co nevyhrali patri uprimna vdaka a uznanie.

Na vystavku financne prispela nadacia Ekopolis z Banskej Bystrice z financnych prostriedkov kanadskeho velvyslanectva a sumou patsto korun prispel podnikatel Ing. Vladimir Siman z Brezna. Touto cestou im dakujeme.

Vladimir Cupka

Podakovanie

V mene vsetkych dochodcov aj v mene ostatnych pacientov, chcem podakovat novemu riaditelovi Nemocnice s poliklinikou v Brezne, ze dal zrusit zamky na otvaranie WC za dve koruny. Nebola to pre nemocnicu dobra vizitka. Ked som videla pred dverami WC este starsich odo mna, ako lovia v taskach penazenky (palice oprete o stenu), nakoniec vylovia pat korun a samozrejme sa WC zaseklo, tak mi bolo z toho vsetkeho velmi smutno.

Este raz vdaka pan riaditel.

E. Gasperanova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT