16. SEPTEMBER 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Patronka nasho naroda

Pri prilezitosti sviatku Sedembolestnej Pany Maria, patronky Slovenska, v utorok 15. septembra vyvrcholila pontifikanou omsou otcov biskupov Slovenska narodna put v Sastine. V sucasnosti je u nas 15. september dnom pracovneho pokoja a v liturgickom kalendari je tento sviatok zaznamenany ako zavazna spomienka. V utorok si aj v kostoloch na Horehroni pripomenuli patronku Slovenska slavnostnymi svatymi omsami.

(r)

Hydinove hody v hoteli Dumbier

Pecena hus, dusena kapusta, zemiakove lokse, kacacie stehno na cesnaku, dusena ryza, kuracie sote s mandlami, dusena ryza, oblozenie, kacacia pecen s jablkami, zemiakove hranolky, oblozenie, tieto a vela inych gastronomickych pochutok najdete tento tyzden na jedalnom listku v hoteli Dumbier. V jedalni vas od 11. do 21. hodiny az do 25. septembra obsluzia na hydinovych hodoch. Ako aperitiv ponukaju gazdovsku slivovicu a po jedle burciak. Pridte, prajeme vam dobru chut!

(rp)

Krajske kolo Vansovej Lomnicky

V sobotu 19. septembra sa v historickych priestoroch Stredoslovenskeho muzea v Banskej Bystrici konal 31. rocnik krajskeho kola Vansovej Lomnicky. Toto podujatie pre milovnikov poezie a prozy usporiadalo krajske centrum linie zien Slovenska. Predsedom poroty bol clen cinohry Narodneho divadla v Bratislave Vladimir Durdik. Nas okres uspesne reprezentovali Renata Kvietkova a Maria Brvenikova, ktora ziskala 2. miesto v prednese poezie.

OV UZS v Brezne

Navsteva v Ciernom Balogu

Tristo ucastnikov 13. rocnika Europskej detskej dopravnej sutaze AIT klubov zo sestnastich krajin Europy, ktoru v sobotu 19. septembra usporiadal v sportovej hale ASK Dukla B. Bystrica, Narodny automotoklub SR, zavitalo v nedelu 20. septembra do Cierneho Balogu. Oboznamili sa s historiou a sucastnostou Cierneho Balogu, s mikroregionmi Cierny Hron a historiou Ciernohronskej zeleznice. Previezli sa vlacikom Hroncianska dolina a pobyt v udoli Cierneho Hrona ukoncili vybornym gulasom, ktory im pracovnici Ciernohronskej zeleznice pripravili na Svatom Jane pred Kamenistou dolinou. Bodkou za vysledkom na Horehroni bola navsteva Bystrianskej jaskyne.

(kk)

Z Pohorelej do Tisovca

V sobotu 19. septembra sa uskutocnil XVIII. rocnik turistickeho prechodu Clementisovou cestou Pohorela - Tisovec. Medzi jeho ucastnikmi bol i podpredseda vlady SR Jozef Kalman, iniciator tohto tradicneho podujatia prednosta Okresneho uradu v Brezne Milan Vojtko, poslanec NR SR Pavol Koncos, primator mesta Tisovca Peter Minac, starosta Pohorelej Karol Lysina, predseda KV SDL v Banskej Bystrici Anton Hoffman a dalsi. Najmladsou ucastnickou Clementisovej cesty bola trojmesacna Tamara Kocurova s obidvoma rodicmi z Bratislavy a najstarsim sedemdesiatrocny viacnasobny ucastnik podujatia Jan Mihok z Rimavskej Pily. V cieli prechodu k pamatniku V. Clementisa v Tisovci polozili za sprievodu dychovej hudby Hradovanka jeho ucastnici kytice kvetov a prehliadli si jeho rodny dom. Pri pamatniku vystupili i mladi poeti pod vedenim Vojtecha Kondrota a dievcenska spevacka skupina z Pohorelej. Na zaver bola v spolocenskej sale mestskeho kulturneho strediska diskoteka, kde sa predstavili i tisovske mazoretky.

(DaRa)

Opytali sme sa za vas

riaditela Technickych sluzieb mesta Brezna Ing. Tomasa Gabona:

Obcania Mazornikova sa stazuju na to, ze technicke sluzby zabudaju na priestranstva na tomto sidlisku. Preco?

- Som velmi rad, ze obyvatelia sidliska sa aj takouto oficialnou cestou zaujimaju o problematiku svojho zivotneho prostredia. V aprili minuleho roka za pritomnosti architekta mesta a riaditela Zakladnej skoly na Mazornikove sme spravili obhliadku na tomto sidlisku. Vyplynuli z toho pre technicke sluzby ulohy a z nich sa nam podarilo zrealizovat tieto: oddelili sme plochu pre parkovanie osobnych aut pred zakladnou skolou, na Ulici MPCL 14 sme na pieskovisku osadili preliezacky a smykacky, medzi restauraciou Domino a cestou na Ulicu 9. maja sme vyrovnali teren. Dalsie prace tu nemozeme robit, pretoze v buducnosti sa na tomto priestore planuje s dalsou vystavbou. Priestor medzi blokmi na Ulici 9. maja 1, 2, 3, 4, resp. 5, 6, 7, 8, oddeluju stromceky. Spolu so ziakmi zakladnej skoly sme vysadili 650 sadenic drevin. Uvazovali sme aj o dalsich pracach, ktore sme doteraz nezrealizovali, napriklad sikmu travnatu plochu pri zakladnej skole upravit do dvoch rovin. Po konzultaciach s odborom vystavby mesta sme od toho upustili, pretoze nas upozornili, ze pod povrchom najdeme zahrabany vsetok zbytocny stavebny material. Uvazovali sme s osadenim starych pneumatik k detskym zariadeniam. Na to treba urobit betonove zaklady, ale v sucasnosti nemame na to financie. Uz existujuce zariadenia za materskou skolou sme neupravovali z tych istych dovodov. Tieto dve posledne ulohy nie su narocne, mozeme ich operativne zrealizovat, ak sa zlepsi naplnanie prispevku mesta na cinnost technickych sluzieb. V sucasnosti su technicke sluzby nutene obmedzovat a rusit sluzby, s ktorymi este v minujlom roku neboli problemy. Opat su to financne dovody.

...

Mariana Giertliho z osobnej dopravy SAD, s. p. Brezno:

Preco autobusy nepremavaju cez otvoreny Baldovsky most?

- Otvorenim Baldovskeho mosta nastala zmena trasy smerom na Mazornikovo, Cierny Balog a Lom nad Rimavicou. Trasu cez malu zeleznicnu stanicu v Brezne schvalil odbor dopravy a cestneho hospodarstva Krajskeho uradu v Banskej Bystrici a presmerovanie cez Baldovsky most musi tiez schvalit tento krajsky organ. Najblizsie zmeny cestovnych poriadkov budu k 27. septembru a takisto ich musi schvalit krajsky urad. Z jedneho dna na druhy nie sme schopni urobit vsetky zmeny. Pri presmerovani dojde k zmenam tarifnych kilometrov, cize aj ceny cestovnych listkov. Toto vsetko treba zapracovat do cestovnych poriadkov, ktore sa musia postupne nahrat do vsetkych elektronickych strojcekov. Autobusy by mali zacat premavat cez Baldovsky most 27. septembra.

Co zistila "soika"

Pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj prekontrolovali v 37. tyzdni stotri prevadzkovych jednotiek. Vykonali v nich sedemdesiatsest kontrolnych nakupov, z ktorych bolo styridsatosem predrazenych, co je 63,2 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov predstavuje 2,20 koruny.

Pre kvalitativne chyby, nedodrzanie doby spotreby a informacnych povinnosti pozastavili tovar v styridsiatich siestich prevadzkovych jednotkach u 244 druhov tovaru za bezmala 297 tisic korun. V osmich prevadzkovych jednotkach zlikvidovali devatnast druhov tovaru nevhodneho na konzum a surovin nevhodnych na pripravu dovedna za 3443 korun. Za nedostatky mensieho charakteru na mieste ulozili 86 blokovych pokut za 70 100 korun a spisali 35 upovedomeni o zacati spravneho konania.

V Breznianskom okrese v hostinci U Daniela v Ciernom Balogu dve konzumacie v hodnote 43,50 Sk predrazili o 1,50 Sk z dovodu nedodrzania miery u piva a borovicky. Na WC cast stien nebola oblozena do pozadovanej vysky 180 cm.

(tm)

Z Majstrovstiev sveta v letnom biatlone Brezno - Osrblie ´98

zlata a strieborna medaila pre Slovensko

Slavnostnym ceremonialom na breznianskom namesti podvecer 17. septembra zacali tretie majstrovstva sveta v letnom biatlone za ucasti viceprezidenta IBU Viktora Mamatova, prezidenta FITA Jamesa L. Eastona, zastupcov, organizatorov, statnej spravy a samospravy. Vladu zastupovali minister dopravy post a telekomunikacii Jan Jasovsky a ministerka skolstva Eva Slavkovska. Po kulturnom programe, v ktorom vystupili folklorne subory Kycera, Mostar, dychovy orchester mesta Brezna, na plochu namestia nastupilo 205 sutaziacich z 22 statov sveta. Kym oficialnych hosti a vypravy vitali na recepcii v hoteli Dumbier, namestim sa ozyvali tony v podani popularnej skupiny Exil.

V piatok v osrblianskom areali majstrovstva zacali uvodnymi rychlostnymi pretekmi muzov a zien. Uspesna pre nase farby bola sobota, kedy boli na programe stihacie preteky. Viac ako dvom tisickam divakov sa Martina Schwarzbacherova, teraz uz obyvatelka Osrblia, odvdacila prvou zlatou medailou zo svetoveho sampionatu. Tato stvornasobna majsterka Europy v letnom biatlone a strieborna zo stafety z vlanajsich MS v letnom biatlone sa vyznala: "Okolo seba som videla ludi, ktori mi pomahali, mojho manzela, mojich rodicov, rodinu z Oravy. Citila som tu radost medzi nimi. Tato medaila bude mat pre mna velku hodnotu. Islo o to, dokazat si aj v lete, ze viem bezat i strielat. Je to urcite dobre naladenie sa pred zimou. Je radost behat aj v lete." Radost z medaily mohli vychutnat aj ucastnici zaverecneho ceremonialu v podvecer na breznianskom namesti. Vitazom ceny odovzdali prezident IBU Anders Besseberg, predseda Slovenskeho zvazu biatlonu a riaditel pretekov Benjamin Leitner, predseda organizacneho vyboru a primator Brezna Vladimir Fasko. Bodku za programom, v ktorom sa predstavili mala dychova hudba Mostarenka a folklorny subor Priehyba, urobila spevacka Ingola.

Tuzbu slovenskych reprezentantiek po medaile sa podarilo naplnit aj v nedelu, kedy stafeta zien v konkurencii osmich krajin skoncila na velmi peknom druhom mieste. Tym stvorica slovenskych reprezentantiek obhajila vlanajsiu striebornu medailu zo sutaze stafiet z MS v Krakove. Podla slov reprezentacneho trenera Juraja Sanitru vsak nase dievcata siahali az na zlatu medailu, stratili ju po smole na tretom useku.

Tieto vyborne vysledky nasich biatlonistiek nech su uz dnes pozvankou na Svetovy pohar v zimnom biatlone, ktory sa v Osrbli uskutocni 15. - 20. decembra tohto roku.

Vysledky: rychlostne preteky muzi (6 km): 1. A. Kobelev (Rusko), 2. W. Pallhuber (Taliansko), 3. O. Rudenko (Rusko), 6. M. Augustin (Slovensko), 25. M. Matiasko (Slovensko), 53. L. Machyniak (Slovensko), 56. R. Hassila (Slovensko), zeny (4 km): 1. N. Talanova (Rusko), 2. N. Lemeshova (Ukrajina), 3. A. Babikova (Polsko), 5. M. Schwarzbacherova (Slovensko), 7. M. Pavkovcekova (Slovensko),15. A. Murinova (Slovensko), 20. T. Kutlikova (Slovensko). Stihacie preteky muzi (8 km): 1. W. Pallhuber (Taliansko), 2. A. Kobelev (Rusko), 3. K. Popov (Rusko), 4. M. Augustin (Slovensko), 32. M. Matiasko (Slovensko), 44. R. Hassila (Slovensko), L. Machyniak (Slovensko), zeny (6 km): 1. M. Schwarzbacherova (Slovensko), 2. N. Lemeshova (Ukrajina), 3. M. Grzywova (Polsko), 11. T. Kutlikova (Slovensko), 13. M. Pavkovcekova (Slovensko), 18. A. Murinova (Slovensko). Stafety muzi 4x6 km 1. Rusko, 2. Ukrajina, 7. Slovensko (Machyniak, Augustin, Hasilla, Matiasko), zeny na 4x4 km: 1. Bielorusko, 2. Slovensko (Schwarzbacherova, Murinova, Kutlikova, Pavkovcekova), 3. Rusko.

Podla poctu ziskanych medaili sa Slovensko umiestnillo na druhom mieste spolu s Talianskom (1,1,0) za jednoznacne najlepsim Ruskom (3,1,3), tretie skoncilo Bielorusko (1,1,0).


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT