23. SEPTEMBER 1998 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Sme nablizku

Znama mi povedala, ze mam zmenit zdravotnu poistovnu, lebo vraj ta, v ktorej som, nie je dobra. Mam to urobit?

Zn: Zmenit poistovnu?

Na tuto otazku neexistuje jednoducha odpoved, lebo na problem je mozne pozerat z niekolkych hladisk. Samozrejme, vzhladom na otazku citatelky je jej hladisko prvorade. Cize, ak ma zlu skusenost so zdravotnou poistovnou, v ktorej je poistena, nech ju zmeni. Mam informacie, ze niektori stomatologovia odporucaju zmenu zdravotnej postovne, pretoze su prilis limitovani vykonmi, teda dostanu zaplatene len urcitu cast prace, odvedenie pre tu-ktoru poistovnu. U vseobecnych lekarov tento problem nie je uz taky vyhroteny, i ked ani v tejto oblasti nie je vsetko v poriadku.

Takze z hladiska pacienta, pokial ma pocit nespokojnosti so svojou zdravotnou poistovnou, moze ju zmenit, maximalne raz za pol roka, ale pred tymto krokom by som odporucal porozpravat sa s reviznym lekarom zdravotnej poistovne o probleme, ktory vznikol, a az v pripade nevyriesenia tohto problemu by som odporucal prikrocit k takemuto kroku.

Druhe hladisko je pozicia poskytovatela zdravotnej starostlivosti, ci uz statneho, alebo nestatneho. Cim vacsie priechody poistencov z jednej poistovne do druhej, tym vacsia nepriehladnost v registracii poskytovatelmi zdravotnickej starostlivosti. Prakticki lekari su okrem ineho aj plateni takzvanou kapitacnou platbou, to znamena, ze za kazdeho registrovaneho pacianta dostane napriklad prakticky lekar pre dospelych za jeden mesiac sumu 12 korun. Ak sa vsak pacient odhlasi z jednej poistovne a prihlasi sa do druhej, tak osetrujuci lekar o tom vo vela pripadoch nevie, pricom z odhlasenej poistovne uz nedostava platbu za pacienta, a pritom z poistovne, kde sa prihlasil este kapitacnu platbu nedostava. Z toho vyplyva, ze aj tie skromne prostriedky, ktore dostava nestatny lekar za vykony, su umensovane nedokonalostou systemu, ktory vlastne brani v presnej evidencii pohybu poistencov, na co v konecnom dosledku doplaca nestatny lekar.

Zaverom by som dodal asi len tolko. Dnes vsetky zdravotne poistovne maju znacne fianacne problemy a neda sa jednoznacne urcit, ze ta ci ona je lepsia, alebo ta ci ona prezije rok 2000. Vzhladom na minimalizovanie chyb v evidencii a spokojnost vsetkych zainteresovanych by som nateraz neodporucal bezne menit zdravotne poistovne, pretoze na prvy pohlad dnes lepsia zdravotna poistovna uz zajtra moze mat velke problemy. A uplne na zaver, pripadne rozhodnutie by som konzultoval s osetrujucim lekarom. V pripade, ak uz doslo k zmene zdravotnej poistovne, poprosil by som obratom tuto skutocnost nahlasit svojmu osetrujucemu lekarovi, praktickemu pre dospelych, pre deti a dorast, ak ide o dieta, svojmu stomatologovi a u zien taktiez gynekologovi.

Dr. V. Hudec

SLOVENSKA INVESTICNA POISTOVÑA

akciova spolocnost

Vazeni spoluobcania,

dovolte nam, aby sme sa vam predstavili a v kratkosti prezentovali svoju cinnost.

Sme univerzalna, komercna poistovna so sirokou ponukou produktov od zivotnych a urazovych poisteni az po majetkove poistenie fyzickych aj pravnickych osob, s ponukou zodpovednosti za skody pri vykone povolania. Nasa poistovna patriaca medzi pat najvacsich poistovni na Slovensku sa vola Slovenska investicna poistovna, a.s.. Obchodne zastupenie mame aj v Brezne, najdete nas na adrese: Nam.gen. M. R. Stefanika c. 23 (pri EKA - MODA, oproti autobusoveho nastupista).

SIP, a.s. vam ponuka zivotne, urazove, kapitalove poistenie, poistenie kritickych chorob - novy druh zivotneho poistenia, poistenie studijnych nakladov.

Je mozne dojednavat poistenie podla zelania klientov a to kratkodobe - na 5 rokov, ako aj dlhodobe zivotne poistenie. Vzhladom na to, ze SIP ma moznost dojednavat poistenie na nizsie sumy, ako aj uspokojit solventnych obcanov vyska poistneho je rozna. Poistovna sa snazi dojednavat take poistenie, aby vyhovelo kazdemu, podla svojho vyberu a moznosti.

Naviac vam ponukame externu spolupracu ako dovernik. Ak mate zaujem, kontaktujte sa na cisle telefonu: 611 5104, kde dostanete podrobne informacie.

Blizsie informacie vam poskytnu pracovnici SIP, a.s. zastupitelstvo v Brezne a to v pondelok a stredu od 13.00 do 16.00 hodiny.

Tesime sa na spolupracu s vami a dakujeme za prejavenie zaujmu o nasu cinnost. Pracovnici SIP, a.s. vas mezi sebou radi uvitaju, ako aj ochotne poradia.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT