Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 01 5. JANUAR 1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Vazeni spoluobcania mesta Brezna a Horehronia!

Skoncil sa narocny rok 1998, ktory okrem toho, ze bol poslednym rokom volebneho obdobia, samosprava v spolupraci so statnou spravou v nom zabezpecovala dvojnasobne referendum, volby do parlamentu a do samospravy. Aj prostrednictvom novin sa chcem podakovat vsetkym obcanom, ktori sa na tychto aktoch podielali, ako aj za vsetku pracu, ktoru za styri roky vykonali v prospech obcanov svojej obce ci mesta, nasho regionu, v prospech rozvoja nasej spolocnosti.

h9901a.gif (89632 bytes)Uplynule styri roky volebneho obdobia sa niesli v krokoch ziskania statutu okresneho mesta a nasledne v jeho prezentacii doma a v zahranici. Myslim si, ze my - Breznania, sa nemame za co hanbit, mnohi zahranicni, ale aj domaci navstevnici beru na vedomie rozvoj mesta. V kruhoch nas - spravcov mesta, sa neuspokojujeme s tym, co sme dosiahli, ze sme majetok mesta zhodnotili o viac ako tristo milionov korun. Budeme nadalej hladat moznosti, aby sme nielen uspokojovali bezne poziadavky nasich obcanov v meste, na Mazornikove, Podkorenovej, Rohoznej, ci Bujakove. Musime mysliet a konat pre rozvoj celeho mesta vytvaranim prijemneho zivotneho prostredia, vybavenosti uzemia, ale aj zvysovat moralne hodnoty zivota. Ciele nasej prace pozname. Mnohi z vas, vazeni spoluobcania, ste si precitali volebny program SDL a zaroven moj, ako kandidata na primatora. Tento program, v sulade s hospodarsko-ekonomickym, strategickym projektom rozpracujeme do casoveho a financneho horizontu styroch rokov, podla ktoreho sa budeme riadit. Iste sledujete stav hospodarstva Slovenskej republiky. Od tohto stavu a toku financii bude zalezat uspokojovanie vasich poziadaviek, ci nasich predstav. Pre riadenie mesta, priblizenie obcanov ku sprave mesta prijatim novych organizacnych opatreni, aby sirsi okruh obcanov, zapalenych pre vec, mohlo sa priamo podielat na rozvoji svojho okolia a mesta.

Vazeni spoluobcania,

po komunalnych volbach sa funkcie primatora mesta a poslancov ujimaju vami zvoleni obcania slavnostnym zlozenim slubu. Tento akt slavnostneho mestskeho zastupitelstva sa uskutocni v nasom meste v pondelok 18. januara 1999 o 10. hodine vo velkej sale hotela Dumbier, na ktore vas, mili spoluobcania, aj touto cestou pozyvam. Bude to vas prvy osobny kontakt so staronovym primatorom a novym mestskym zastupitelstvom. Uistujem vas, ze vasu doveru nesklamem, co slubujem svojim rodakom, vsetkym spoluobcanom, priatelom a tych, ktori mi nedali doveru sa svojou pracou budem snazit presvedcit o spravnosti mojich cinov.

Zaroven chcem podakovat predovsetkym za seba, ale aj za novozvolenych poslancov mestskeho zastupitelstva vam, ktori ste mi dali doveru, ale aj za doveru, ktoru ste vlozili do ruk novozvolenych poslancov a ubezpecit vas, ze budem konat co najlepsie podla svojho svedomia a vedomia, podla moznosti pre dalsi rozvoj a vaznost nasho mesta. Pri svojej praci vyuzijem vsetky svoje skusenosti.

Vazeni spoluobcania mesta Brezna, Horehronia a casti Gemera, ktora patri do nasho regionalneho zdruzenia!

Pred par dnami sme privitali rok 1999. Tento rok, ci chceme alebo nechceme, ma niekolko zvlastnych privlastkov. Predovsetkym je poslednym rokom 20. storocia, je poslednym rokom zacinajucim jednotkou, je prakticky prvym rokom tretieho volebneho obdobia existencie samospravy. A prave s nastupujucim novym rokom obcianskeho zivota vam vsetkym prajem pevne zdravie, bez ktoreho nemoze ist zivot dalej. Pri dobrom zdravi zelam pokoj a radost v rodinach, uspechy v praci tym, ktori ju maju a volne pracovne prilezitosti tym, ktori si pracu hladaju.

Ing. Vladimir Fasko, primator mesta Brezna

 

Pokojny zaver i zaciatok roka

Zaver roka, kedy okrem sampanskeho strielaju petardy a vystreluju svetlice, je charakteristicky aj zabavou bez zabran. Ta ma mnohokrat na svedomi nejedno nestastie. O tom, ze vynimka potvrdzuje pravidlo, svedci aj tohtorocna silvestrovska noc. Nielen na Slovensku, ale aj v nasom okrese, bol zaver a zaciatok roka pokojny. Kedze na breznianske namestie prislo len par ludi, pravdepodobne vacsina obyvatelov Horehronia oslavovala prichod noveho roku v kruhu svojich najblizsich, alebo na silvestrovskych zabavach, ktorych bolo aj v jednotlivych obciach a okolitych rekreacnych zariadeniach dost.

Na rozdiel od mnohych velkych miest Slovenska v breznianskej nemocnici v porodnici mali prveho januara peknu novorocnu nadielku. Na prichod prveho novorocneho cloviecika si pockali do 8.50 hodiny, kedy Jakubovi Racekovi (3000 g, 50 cm) na svet pomahal MUDr. Ivan Dubiny. Manzelia Janka a Peter Racekovci z Pohorelej sa tesia zo svojho prveho dietata. Ako nas informovala dokumentacna sestra gynekologicko-porodnickeho oddelenia Jana Niklova, druhe dieta Michaela Palusova zo Zavadky nad Hronom sa narodilo o desat minut neskor. Do vecera bol klud a o 20.55 hodine uzrela svetlo sveta Ivana Muranska z Cierneho Balogu a o 23.10 hodine Nikola Muranska z Michalovej. Desat minut pred deviatou 2. januara prisla na svet s pomocou MUDr. Juraja Svantnera prva Breznianka Martina Bartosova (3450 g, 51 cm), druhe dieta manzelov Martiny a Lubomira Bartosovcov z Brezna. Malym novorodencom zelame zdravie a ich rodicom vela trpezlivosti pri ich vychove.

Posledny den v roku sanitka Rychlej zdravotnickej pomoci absolvovala tri vyjazdy, a to k nahlej prihode mozgovej a dychacej, jedneho pacienta prevazala do Banskej Bystrice. Podobnu statistiku zaznamenali aj na Novy rok. Pomoc poskytovali pacientom s nahlou prihodou srdca a obehu a brusnou, jedneho pacienta prevazali do Banskej Bystrice. Sluzbukonajuci lekari charakterizovali sviatky ako velmi kludne, bez havarii a urazov.

- Silvestrovska noc i Novy rok boli pokojne, - informoval nas hovorca Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne kpt. Miroslav Valach. Uviedol kradez jednosedadloveho snezneho skutra z parkoviska pri chate IPS v Bystrej, ktora sa stala niekedy po polnoci. Skuter za 80 000 korun patril T. T. z madarskeho Egru. Na Novy rok dostal ktosi chut na zajacinku. Vlamal sa totiz do zahradnej chatky na Kulbovej, odkial si odniesol dalekohlad, vzduchovu pistol, dva spacie vaky a zo zajacinca styroch zajacov.

Takisto sluzba poziarnikov a cestnych zachranarov bola pokojna. Nemuseli hasit ziadny poziar zapaleny od silvestrovskej vybusniny ani pomahat pri vaznejsej dopravnej nehode.

Kiez by bol takyto pokojny aj cely nastavajuci rok! Rok, na prahu ktoreho sme si pripomenuli 6. vyrocie vzniku Slovenskej republiky a na konci ktoreho sa v pisani datumu rozlucime s jednotkou.

(r)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT