5. JANUAR 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Dvadsiata tretia repriza

Divadelny subor Jana Chalupku sa na domacej pode v breznianskom dome kultury predstavil 26. decembra s uspesnou hrou Krcma Pod zelenym stromom uz v dvadsiatej tretej reprize. Chalupkovci pripravuju novy projekt Apokalypsa Janka Krala s reziserom Matusom Olhom, premiera ktoreho je naplanovana na 20. februara.

(r)

Oslavili styridsat rokov

V predposledny decembrovy tyzden si Tisovcania pripomenuli 40. vyrocie otvorenia mestskeho kulturneho strediska, ktore od 22. decembra 1958 zacalo svoju cinnost ako zavdony klub byvalych Svermovych zeleziarni Podbrezova - vysoka pec Tisovec, neskor po jej zruseni pod nazvom Dom kultury ROH a potom Mestsky dom osvety v Tisovci. Pri tejto prilezitosti sa konala konferencia o miestnej kulture a jej smerovani, na ktorej okrem inych odznel aj historicky prehlad cinnosti MsKS z pera sucasneho riaditela Mgr. Stefana Saboa. Vo vecernom galaprograme sa predstavilo osem neprofesiolanych umeleckych telies. Vyvrcholenim bol krst cedecka z vyberu skladieb muzskeho spevokolu Dr. Samuela Daxnera za pritomnosti primatora Kosic Ing. Rudolfa Schustera, CSc., ktory spolu s primatorom Tisovca Bc. Petrom Minacom prevzal krstne otcovstvo.

(an)

Dostali specialne vozidlo

Vianocny darcek v podobe vozidla rychlej technickej pomoci Mercedes 4x4 dostali breznianski poziarnici. Z prispevku Slovenskej poistovne zo zakonneho poistenia motorovych vozidiel bolo pre Banskobystricky kraj bolo vyclenene pat milionov korun a za ne kupene tri vozidla. Dostali ich poziarne jednotky v Banskej Bystrici, Brezne a Ziari nad Hronom. Mercedes v Brezne, po doplneni technickeho vybavenia, bude pouzivany na zachrannu sluzbu pri mimoriadnych udalostiach.

(is)

Umysel splnil poslanie

Stedrovecerna kapustnica pre bezdomovcov bola podavana 24. decembra o 15. hodine. Hoci sa prihlasilo sedem ludi, prisli len traja. Sestry Albertinky uvarili kapustnicu, vyprazanu rybu so salatom a zakusky. Kazdy dostal balicek s potravinami a hygienickymi potrebami, okrem toho aj ocistu a ciste teple oblecenie. Aj ked v malom, dobry umysel splnil poslanie.

(mh)

Novorocny koncert v Predajnej

h9901b.gif (89869 bytes)Po uspesnom Vianocnom chramovom koncerte, ktory sa 28. decembra za hojnej posluchacskej ucasti uskutocnil v rimskokatolickom kostole v Brezne (na snimke Viktora Sajgalika), sa na sviatok Troch kralov 6. januara o 10.30 hodine tento kolektiv predstavi v rimskokatolickom kostole v Predajnej, kde bude spoluucinkovat na svatej omsi a po nej na Novorocnom chramovom koncerte. Do programu koncertu okrem ineho zaradil Vianocnu omsu F dur pre miesany zbor a organ od skladatela Jana Egriho, skladbu J. S. Bacha a Ch. Gounoda Ave Maria, Jozefa Rosinskeho Regina Septum Dolarum, Giovanniho Croce Cantate Domino, vianocne koledy a dalsie. Pod taktovkou doc. Dr. Milana Pazurika, CSc., na organe hra Gabriela Pravotiakova, solo spieva Jana Polomska. Novorocny koncert obohati i recitacia Mgr. Marcely Skultetyovej a Marii Polakovej. Na podujati bude spoluucinkovat i mladeznicky spevacky zbor pri Rimskokatolickom farskom urade v Predajnej.

(DaRa)

Opytali sme sa za vas

primatora Brezna Ing. Vladimira Faska:

o O com rokoval organizacny vybor Svetovej zimnej univerziady ´99 Poprad - Tatry?

V pondelok 28. decembra sa na Strbskom Plese stretol organizacny vybor Svetovej zimnej univerziady spolu s miestnymi organizacnymi vybormi tych miest, kde budu prebiehat jednotlive druhy sportov univerziady. Obsahom rokovania, ktore viedol podpredseda vlady Lubomir Fogas ako novy predseda organizacneho vyboru, boli uz len detaily - od akreditacie cez slavnostny ceremonial, priebeh jednotlivych sportov az po slavnostne zakoncenie. Co sa tyka Brezna, v orsblianskom areali budu uz ako tradicne prebiehat biatlonove sutaze, ktore budu trvat od 23. do 28. januara, pricom v pondelok 25. a stvrtok 28. januara bude slavnostne vyhlasenie vysledkov na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne. Samozrejme, vo volnom case pocas sutazi ako aj pocas dni slavnostneho vyhlasenia vysledkov budu prebiehat kulturne programy zabezpecene nasim miestnym organizacnym vyborom. V najblizsich dnoch nas este caka vela prace v oblasti propagacie, zabezpecenia divackej kulisy a v neposlednom rade ziskavanie financnych prostriedkov na sprievodne akcie.

Organizacny vybor tvori skuseny tim dobrovolnikov, ktory dostal vysoke uznanie od celnych predstavitelov exekutivy IBU po ukonceni Svetoveho pohara v biatlone ´98. Preto aj touto cestou pozyvame spoluobcanov, ziakov a studentov skol na preteky v biatlone, na ktorych sa zucastnia mnohi, ktori sutazili na svetovom pohari.

o Komu patri (nepatri) budova pri Hrone (byvale kadernictvo, pedikura)?

- Byvale kadernictvo na Nabrezi dukelskych hrdinov je zial sukromny majetok, presiel privatizaciou asi v roku 1993. Sucasny stav je nam znamy, mestska policia robi obcasny dohlad, zial nicitelov majetku je viacej a este vacsi zial je to, ze vlastnikovi na jeho majetku nezalezi.

Ked sme zistovali vlastnictvo (aj z pohladu danovych povinnosti aj z pohladu vlastnictva ako takeho), zistili sme, ze vlastnici sa menili a v sucasnosti predpokladame, ze jeho majitel je AUTO DATO s. r. o.

Zial, nemame to este dokazane, ale citatelku uistujem, ze v tychto dnoch situaciu radikalne vyriesime po zisteni stopercentneho vlastnika.

Vlastnika prichadzajuceho do uvahy sme uz vyzvali k zjednaniu napravy. O vysledku budeme nasu citatelku listom informovat.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT