5. JANUAR 1999 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Pracovna navsteva z Norska

Na zaklade niekolkorocnej spoluprace odborovej organizacie pri Technickych sluzbach (TS) Brezno s Odborovym zvazom sluzieb bola nasa organizacia poziadana o spolupracu pri vzajomnej vymene skusenosti so zastupcami Odboroveho zvazu sluzieb z Norska. Konkretne mali norski kolegovia zaujem byt svedkami kolektivneho vyjednavania medzi vedenim TS a zavodnym vyborom odborovej organizacie.

V decembri navstivili nasu organizaciu traja norski kolegovia, dvaja profesionalni odborarski pracovnici a jeden tlmocnik. Spolu s nimi prisli aj sprostredkovatelia celej akcie, I. Svihla a Z. Cernicka zo SOZ sluzieb.

Riaditel TS Brezno ich informoval o type organizacie a predmete cinnosti. Zaujimave bolo zistenie, ze v Norsku pracuju technicke sluzby jednotlivych miest (tak sa skutocne volaju) presne na takom systeme ako v Brezne. Tak isto ide o organizaciu, ktora zabezpecuje verejne sluzby pre obyvatelov mesta, co je jej hlavnou cinnostou. Okrem toho poskytuje tieto sluzby aj pre podnikatelske subjekty - za uhradu. Aj predmet ich cinnosti zahrna presne tie iste oblasti ako u nas. Rozdiel bol akurat v sposobe financovania. U nich kazdy obyvatel mesta - platca dane vie, aka cast jeho dane ide pre mesto a ako ju mesto pouzije, ci uz na opravu miestnych komunikacii, udrzbu zelene, cistotu mesta, ale i odvoz odpadu. Boli velmi prekvapeni, ze v nasom meste obyvatelia hradia len polovicu nakladov spojenych s likvidaciou odpadu, ze tu druhu polovicu znasa mesto. U nich je to zalezitost cisto obyvatelov. Mozno aj preto si cistotu svojho okolia potom viac vazia a udrziavaju... Pojem "neplaticov za odpad" absolutne nepoznaju!

Zaujimava bola skutocnost, ze ich odborovy zvaz sluzieb zahrna velmi siroke spektrum pracovnikov, od upratovaciek az po lekarov a predstavuje najpocetnejsi zvaz, maju okolo 250 tisic clenov. Druhy najvacsi zvaz ma okolo 100 tisic clenov.

Hlavnym bodom spolocneho stretnutia bolo kolektivne vyjednavanie vedenia TS so zavodnym vyborom. Za ZV sa ho zucastnili J. Dekretova, M. Kovacikova, M. Gabonova, za vedenie TS M. Pampurikova, Ing. T. Gabon. Obsahom kolektivneho vyjednavania bolo: poskytovanie sluzieb zamestnancom na vnutropodnikove ziadanky, odmenovanie dobrovolnych darcov krvi, upresnenie poskytovania osobnych ochrannych pracovnych pomocok, stravovanie pracovnikov zaradenych do nepretrzitej zimnej sluzby, zabezpecenie permanentiek na klzisko mestskeho sportoveho klubu a formalne upravy existujucej kolektivnej zmluvy.

Skutocny zaujem zo strany norskych kolegov potvrdila aj bohata diskusia o konkretnych problemoch organizacie prace na TS Brezno, kde sa zaujimali o pocty a skladbu pracovnikov, jednotlive druhy prac, ale aj o vyuzivanie pracovnikov z uradu prace. Ze neslo z ich strany len o zdvorilostnu komunikaciu, dokazuje skutocnost, ze svoj dalsi program zredukovali, aby mohli u nas pobudnut dlhsie ako povodne planovali.

Mozno k tomu prispeli aj pracovnici mestskeho hotela Dumbier, ktori pre nas pripravili podmienky tak pre pracovnu cast, ako aj pre obednajsie posedenie na velmi dobrej urovni, k spokojnosti vsetkych pritomnych vratane zahranicnych ucastnikov, ktori sa pri odchode zivo zaujimali aj o moznostiach vyuzitia sluzieb tohto hotela v buducnosti. Pritom zazili dalsie prekvapenie, ked zistili, ze ide o zariadenie v sprave mesta. Na zaver si este prezreli namestie nasho mesta, ktore pod cerstvou snehovou prikryvkou vyzeralo celkom pekne.

Ing. Tomas Gabon

Ako dopadli komunalne volby

Brezno

Ing. Vladimir Fasko (SDL)

Clenovia mestskeho zastupitelstva

VOLEBNY OBVOD CISLO 1

1. PhMr. Jaroslav Dalak (SDL), 2. MUDr. Eva Kacerova (KDH), 3. Ing. Dusan Svantner (SNS), 4. Milan Palovcik (HZDS), 5. Andrej Jursa (SDL), 6. Ing. Emil Lukac (SDL), 7. Ing. Milan Gemzicky (HZDS)

VOLEBNY OBVOD CISLO 2

1. Ing. Jaroslav Demian (SDL), 2. Jan Borovic (SDL), 3. Ing. Jan Pampurik (HZDS), 4. Ing. Anton Jursa (SDL), 5. JUDr. Zdenko Rostar (SOP), 6. Viera Blaskova (HZDS), 7. Andrej Brtko (SNS), 8. Tibor Gilla (HZDS), 9. Gabriel Obernauer (SDL)

VOLEBNY OBVOD CISLO 3

1. Ing. Janka Mihalovicova (KDH), 2. MUDr. Bozena Kilvadyova (KDH), 3. JUDr. Stefan Demian (SOP), 4. Ing. Frantisek Baka (SDL), 5. MUDr. Frantisek Vojtko (DS, SDSS, DU), 6. Marian Javorcik (SDL)

VOLEBNY OBVOD CISLO 4

1. Jozef Rochocky (SNS), 2. Milan Giertl (SDL), 3. Ing. Jan Precuch (SD)

VOLEBNY OBVOD CISLO 5

1. Ing. Zdenko Kolenicka (SDL), 2. Alexander Botev (SNS), 3. Ivan Murinak (SOP), 4. MUDr. Maria Molcanyova (KDH), 5. MUDr. Dusan Luptak (DS, SDSS, DU)

VOLEBNY OBVOD CISLO 6

Ing. Roman Porhajas (DS, SDSS, DU)

VOLEBNY OBVOD CISLO 7

1. Ing. Milan Dolnan (SOP), 2. Milan Juros (SDL)

BACUCH

Jan Turosik, ZRS, pocet clenov obecneho zastupitelstva 12 (9 HZDS, 2 SDL, 1 ZRS)

BENUS

Martin Gonda, SNS, 11 (1 SDL, 7 SNS, 3 KDH)

BRAVACOVO

Ing. Peter Baliak, NEKA, 11 (5 HZDS, 6 SDL)

BYSTRA

Pavel Haasz, NEKA, 9 (9 NEKA)

CIERNY BALOG

Mgr. Tatiana Stulrajterova, HZDS, 21 (5 HZDS, 7 SDL, 8 koalicia: KDH, DU, DS, 1 ZRS)

DOLNA LEHOTA

Stefan Bella, SDL, 12 (2 HZDS, 7 SDL, 2 KDH, 1 NEKA)

DRABSKO

Maria Repkova, KDH, DS, SDSS, 9 (2 HZDS, 2 SDL, 1 SOP, 4 koalicia: KDH, DS)

HELPA

Jozef Fillo, HZDS, 24 (15 HZDS, 2 SDL, 3 SNS, 4 koalicia: KDH, DU, DS)

HORNA LEHOTA

Otto Vacok, SDL, 11 (7 HZDS, 4 SDL)

HRONEC

Igor Nemky, SDL, 12 (1 HZDS, 9 SDL, 2 koalicia: KDH, DU, DS)

JARABA

Ing. Pavol Brecka, NEKA, 9 (1 SDL, 8 NEKA)

JASENIE

Elena Kordikova, KDH, DS, SDSS, SOP, 12 (5 HZDS, 1 SDL, 2 SNS, 4 KDH)

LOM NAD RIMAVICOU

Vladimir Vetrak, HZDS, 9 (4 HZDS, 5 koalicia: KDH, DS)

MICHALOVA

Mgr. Jaroslav Bercik, HZDS, 12 (8 HZDS, 3 SNS 1 koalicia: KDH, DS)

MYTO POD DUMBIEROM

Juraj Misani, NEKA, 12 (1 HZDS, 3 SDL, 8 koalicia: KDH, DU, DS)

NEMECKA

Ing. Anna Zvarova, HZDS, 15 (7 HZDS, 5 SOP, 3 koalicia: KDH, DU, DS)

OSRBLIE

Ladislav Pancik, SDL, 12 (12 SDL)

PODBREZOVA

Ing. Jan Steller, NEKA, 24 (3 HZDS, 9 SDL, 5 SOP, 7 koalicia: KDH, DU, DS)

POHORELA

Ing. Stefan Kral, HZDS, SDL, 21 (8 HZDS, 11 SDL, 1 SNS, 1 KDH)

POHRONSKA POLHORA

Dusan Adamek, HZDS, 12 (2 HZDS, 2 SDL, 1 SNS, 3 koalicia: KDH, DU, DS, 4 ZRS)

POLOMKA

Frantisek Durcenka, SDL, 21 (5 HZDS, 8 SDL, 5 SNS, 3 koalicia: KDH, DU)

PREDAJNA

Ing. Tatiana Contofalska, NEKA, 11 (3 SNS, 8 koalicia: KDH, DU, DS)

RAZTOKA

Marta Sojakova, HZDS, 11 (6 HZDS, 1 SDL, 1 SNS, 3 NEKA)

SIHLA

Stanislav Bitala, HZDS, 9 (7 HZDS, 2 SDL)

SUMIAC

Ing. Maria Betakova, SDL, 12 (5 HZDS, 7 SDL)

TELGART

Martin Mekel, HZDS, 12 (7 HZDS, 3 koalicia: SDL, SOP, 1 koalicia: KDH, DU, DS, 1 NEKA)

VALASKA

Paedr. Dusan Sliacan, SDL, 21 (1 HZDS, 7 SDL, 9 SNS, 4 koalicia: KDH, DU, DS)

VALKOVNA

Ludovit Detvaj, SDL, 11 (3 HZDS, 5 koalicia: SDL, SOP, 1 SNS, 2 koalicia: KDH, DU)

ZAVADKA NAD HRONOM

Pavel Hruska, NEKA, 18 (4 HZDS, 8 SDL, 3 SNS, 3 ZRS)

Starostovia za obce HZDS 35%, SDL 31%, NEKA 24%, SDK 7%, ZRS 3%, poslanci zastupitelstiev HZDS 32%, SDL 30%, koalicia: KDH, DU, DS 18%, SNS 10%, NEKA 5%, ine 2%, okres spolu: SDL 31%, HZDS 30%, KDH 18%, SNS 10%, NEKA 5%, ine 2%, DU 1%.

 

Miestny odbor Matice slovenskej v Helpe oslavoval

h9901d.gif (89218 bytes)Po siestykrat sa v Helpe konali Maticne dni. Prvy den sa zacal 26. decembra otvorenim vystavy Maticnych druzin posobiacich pri Zakladnej skole, Zakladnej umeleckej skole a Detskom domove v Helpe. Vystava niesla nazov Najkrajsi darcek a bola v spolupraci s riaditelkou detskeho domova Mariou Fedorovou, vychovavatelkami instalovana v starobylych, no prekrasnych priestoroch Detskeho domova v Helpe. Na tomto podujati bolo sustredenych vyse sto detskych prac vytvorenych z textilii, dreva, sadry, odpadoveho materialu, kresieb. Tazko bolo posudit, ktora z nich je najkrajsia. No predsa, jedna sa vynimala preciznym vypracovanim a bol nou model budovy detskeho domova, ktory vytvorili chovanci Detskeho domova v Helpe, aby urobili na Vianoce radost svojim tetam - vychovavatelkam. Po otvoreni vystavy nasledoval program Cas radosti, ktory pripravila Maticna druzina pri Detskom domove v Helpe.

Druhy den sa zacal slavnostnou svatou omsou, celebroval ju vdp. Jan Gnip. Na svatej omsi boli pritomni prvy podpredseda Matice slovenskej Igor Kovacovic, starosta Telgartu Martin Mekel a starosta Helpy Jozef Fillo. Folklorne subory Liptovska Teplicka a Telgart so svojimi krasnymi spevmi prispeli k radostnej maticnej vianocnej atmosfere, na ktorej sa tiez svojimi spevmi podielal i miesany spevacky zbor Helpan. Po svatej omsi odviezli z namestia pripravene povozy s konmi ucinkujucich a hosti na okruznu cestu cez Dolinky, Poza Trnie a naspat do Helpy (na dolnej snimke). Kedze nadielka iskriveho snehu bola bohata, pohlad na okolie bol prekrasny.

h9901e.gif (87922 bytes)Vzacni hostia uprimne vyjadrili pochvalu: - Svata omsa bola nadherna a okruzna cesta carovna. Svojou osobitostou ich zaujal popoludnajsi program s nazvom V nocnej tichosti, bol pretkany okrem vianocnych zvykov humornym rozpravanim ludovych rozpravacov z pozvanych obci (na hornej snimke subor Helpan).

A co dodat na zaver? Vdaka patri vsetkym dobrym ludom, clenom folklorneho suboru Helpan, ktori maticiarom praju a podporuju ich cinnost, sponzorom: PD-Agrohelp, predajni Marie Berakovej a predajni Jana Riaposa, ktori poskytnutim svojich produktov obohatili maticny vianocny stol, kucharkam detskeho domova preto, ze i vo svojom volnom case su ochotne pomoct svojim kucharskym umenim a zvlast Marii Janosikovej za vyborne makovniky. Podakovanie patri i zariadeniu komunal za perfektnu obsluhu a dobry pristup k celemu podujatiu.

Maria Mestanova, predsednicka miestneho odboru Matice slovenskej

Snimky: Vladimir Riapos


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT