19. JANUAR 1999 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

h9903d.jpg (90155 bytes)

 

 

 

 

 

 

 

 

Daniela Giertlova, ucitelka, Cierny Balog - Komov:

- Pokial je primrznute, tak to velmi nevadi, ale ak je odmak, tak sa smyka a prave tych starsich ludi mi je luto. My si este ako tak pomozeme. Som tu len rok, ale co som si za toto zimne obdobie vsimla, tak niekedy su chodniky upravene, alebo mozno pocasim stecie dolu voda, alebo je na chodniku taky nanos, ze sa smyka a nedobre sa chodi po tom.

Neznamy pan:

- Ako mlady clovek sa na chodnikoch citim bezpecne, ale zniesol by som ich aj lepsie upravene. Zalezi to od toho, kadial idem. Nie vzdy je to take, ako by malo byt.

Ondrej Brndiar, dochodca, Brezno:

- Stari ludia potrebuju ciste chodniky, ale povedal by som, ze oproti Banskej Bystrici su v Brezne dostatocne ciste. Mozno teraz, ked prsalo, trochu im potrva, kym to oskrabu, ocistia.

Jolana Durdakova, dochodkyna, Brezno:

- Zle sa chodi, mali by vycistit chodniky. Po nasej ulici policjati chodia stale, ci mame vycistene chodniky a my sme uz dost stari, nevladzeme, ale ocistime si. Tu, ako som isla, vobec nie su vycistene chodniky. Tak neviem, ako je to. Je tu aj vela vody a keby zamrzla, bolo by to hrozne, neviem si to ani predstavit. Na druhych naliehaju a sami poriadok nerobia.

Jozef Bubeliny, nezamestnany, Cierny Balog:

- Zda sa mi, ze dnes je to v meste nejake kriticke. Do rana prsalo a chodniky nie su este vycistene. Mali by sa viacej starat aj o namestie. S chlapcom sme isli tade a sme celi mokri.

Michal Slezak, dochodca, Brezno:

- Pre nas chorych invalidov je to velmi zle. Smyka sa, je to velmi nebezpecne. Vobec nie som spokojny. Nikdy to tak nebyvalo. Bola povinnost pred obchodom vycistit chodnik. Vobec si neplnia svoje povinnosti.

(ria, ng)


hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Co je trvale, co chvilkove?

Nas zivot je pestry a pekny, ak sme spokojni, vyrovnani a mame sa o co opriet. Ak sa vieme orientovat, vieme co su trvale hodnoty moralky a etiky, vieme o co sa mozeme trvale podopierat. Su to hodnoty vecne platne, su teda nielen materialne, i ked aj tie su dolezite, pretoze davaju istu volnost a pohodu, ked su pocitivo nadobudnute. Vsetci si vieme predstavit ako ale vedia zatazovat, zotrocovat a hnat este do horsich trapeni, ked su nepoctive, vydrete nepeknou cinnostou, ziskane kalnymi metodami. Osoby vyznavajuce a zhromazdujuce len take "hodnoty" mozeme len lutovat. Ale aj tych, ktori im zavidia. Pretoze ani nevedia, co im zavidia. Vycitky svedomia? Pohorseny charakter? Strach pred poskodenymi? Strach z dolapenia a trestu? Z pohrdania vlastnou rodinou a znamymi? Strach z prezradenia a zo sirenia zlej povesti? Strach zo sudu? Strach z policajnych a inych organov? To vsetko a este ine strasti im treba zavidiet? Ved to robia vlastne len preto, lebo sa nevedia inak uspokojit, uzivit ci presadit. Alebo snad dufaju, ze si takto ziskaju respekt a vynutia autoritu? Ukazuju tak len svoju uzkost a nezrelost. Mozno aj ubohost a snad sami dufaju, ze im niekto bude zavidiet akysi pochybny lesk, alebo neslavnu slavu. Povrchne hodnoty, ziskane zradou vlastneho svedomia, cti a zapredanim sa prilis dlho pachnucemu rozkladu za prchavu chvilku pochybneho ukazovania sa a vytocenie svojej pomutenej hlavy poza poctivych ludi. Vacsina ludi si ale pomysli svoje a zasadi ich tam, kde patria, ak si ich vobec vsimne. Prevazne ich zaregistruju az vtedy, ked je zverejnena sprava o ich prichyteni pri ludskej cinnosti, alebo ich vami pristihnu a odhalia. Kto hlada trvale hodnoty, cest, poctivost, moralku a pohodu, je cinny vzdy tam, kde je to prospesne pre neho, jeho rodinu a narod, teda pre ludstvo a nas svet. Vzdy sa mu to oplati a v dobrom vracia.

(bs)


Vianoce v nasom detskom domove

Cele adventne obdobie a Vianoce nam sprijemnilo vela dobrych ludi. Mali sme dvere otvorene pre kazdeho. Vsetkym navstevam sme boli radi a bolo ich vela. Boli rozne. Niektore si posedeli s detmi, porozpravali sa, zahrali. Niektore si posedeli s dospelymi, niektore len rychlo dali darcek a nechceli povedat ani meno. Bolo to vsetko velmi pekne a prijemne pre vsetkych.

Pred Stedrym dnom nas navstivili prednosta Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Ing. Pavol Seckar, CSc, veduca odboru socialnych veci Mgr. Edita Plankova, prednosta Okresneho uradu v Brezne Ing. Jaroslav Demian. Na Stedry vecer si nasiel pre nas cas primator Ing. Vladimir Fasko. Vsetci si posedeli s detmi a priniesli im darceky. Deti ich pozdravili peknym programom, ktory bol prekvapenim aj pre nas. Navstivili nas studenti spolu s vychovavatelmi zo stavebneho ucilista, posedeli s nami a priniesli mikulasske balicky. Navstivil nas riaditel Stavebno-obchodnej spolocnosti Ing. Jan Smolen a priniesol velmi hodnotne spolocenske hry. Vianoce sprijemnili svojou navstevou aj farnici z Lopeja, ktori spolocne so svojim panom fararom vytvorili velmi peknu priatelsku atmosferu. Priniesli darceky a financny dar. S detmi posedeli aj americki lektori z Gymnazia v Tisovci a novinari z Noveho casu, ktori prisli aj s Mikulasom a darcekmi. Ako tradicne, tak aj teraz nas navstivili pracovnici mestskej televizie a najma vdaka Juliusovi Obernauerovi, konatelovi MTK vytvorili vianocnu naladu. Sucasne s nimi prisiel aj majitel firmy SENS - elektronik Jaroslav Nepsinsky, ktory nam nezistne daroval pripojku na kablovu TV, za co mu patri nasa vdaka. Velmi nam pomohli a detom sprijemnili prazdniny mladi vojaci z Vojenskeho uradu v Brezne, pod vedenim podpluk. Michala Kotiana. Organizovali pre deti skoro celodenny program, comu sa nasi chlapci, ale aj dievcata velmi potesili. Firma LUNACO, spol. s r.o., z Lucenca nam pravidelne mesacne dodava sirupy. Lukacovci z Raztoky nas pocas celeho roka zasobuju zakuskami.

Financne nam prispeli: Igor Fabricius, Chata M. R.Stefanika pod Dumbierom, Slovenska sporitelna v B. Bystrici, VUB B. Bystrica, Slovenska poistovna Bratislava, Slovenska poistovna odstepny zavod Zvolen, Jan Steller z Podbrezovej, ktory nas navstivil spolu s Jaroslavom Dalakom z Lekarne pri nemocnici s.r.o. Krajsky sud v B. Bystrici urobil zbierku, za ktoru sme kupili kabaty pre vysokoskolacky, tiez nas navstivili divadenici z Pohronskej Polhory, rodina Komodova z Presova, rodina Tisliarova zo Slovenskej Lupce, Lobreisova z Bratislavy, rodina Stahovcova, Lubos Dobrota z B. Bystrice a este mnoho inych nemenovanych. Najviac nas prekvapil nas Zlaty slavik Pavol Habera velkym darom 25 tisic korun. Za vsetky darceky, pozornosti a lasku zo srdca dakujeme a prajeme vsetkym po cely novy rok vela spokojnosti a lasky, aby ju mohli znova rozdavat.

Drahomira Laslavikova, riaditelka Detskeho domova v Brezne

Podakovanie

V mene vsetkych lekarov pre deti a dorast v spadovom uzemi Brezna, ako aj v mene nasich malych pacientov, sa chcem podakovat Zeleziarnam, a. s., Podbrezova, ze svojim sponzorskym darom prispeli k zlepseniu materialno-technickeho vybavenia LSPP pre deti a dorast, ktora poskytuje nepretrzitu zdravotnicku starostlivost detom do osemnastich rokov. Zdravotnictvo uz dlhsie obdobie prechadza tazkou skuskou, preto o to vacsia vdacnost patri ludom, ktori ostali ludmi a nevahaju pomoct tam, kde je ich pomoc velmi potrebna.

Dakujeme vam

MUDr. Elena Bohacikova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT