Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 05 2. FEBRUAR 1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Regionalne zdruzenie miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria
ma staronoveho predsedu

* Predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria: Ing. Vladimir Fasko, primator Brezna * regionalna rada: Ing. Maria Betakova, starostka Sumiaca, PaedDr. Dusan Sliacan, starosta Valaskej, Ing. Jan Steller, starosta Podbrezovej, Mgr. Jaroslav Bercik, starosta Michalovej, Ing. Peter Babiak, starosta Bravacova * kontrolna a revizna komisia : Ladislav Pancik, starosta Osrblia, Dusan Adamek, starosta Pohronskej Polhory, Maria Repkova, starostka Drabska * cestni clenovia: Bc. Peter Minac, primator Tisovca, Ing. arch. Peter Rusnak, ARVID Banska Bystrica, Vladimir Strmen, prednosta Obecneho uradu vo Valaskej, Ing. Anna Pravotiakova, byvala starostka Polomky, Rudolf Kovacik, byvaly starosta Cierneho Balogu

Dokazom toho, ze Zdruzenie miest a obci Slovenska zacinaju respektovat, je aj ucast riaditela sekcie verejnej spravy Ministerstva vnutra SR Gejzu Petrika na sneme starostov obci a primatorov miest Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria, ktory sa konal v posledny januarovy stvrtok v najmladsej obci Breznianskeho okresu, v Bravacove. Informoval, ze po prijati Programoveho vyhlasenia vlady ma ministerstvo vnutra ulohu do 31. maja predlozit navrh koncepcie reformy verejnej spravy. Zdoraznil, ze navrh Europskej charty miestnej samospravy este nebol podpisany, ale vlada ho co v najkratsom case ratifikuje. Uviedol, ze v spolupraci so ZMOSom pripravuju projekt skoleni novozvolenych starostov.

Pozvanie na snemovanie prijali aj clenka predsednictva ZMOS Viera Krakovska, prednosta Okresneho uradu v Brezne Ing. Jaroslav Demian, okresny prokurator JUDr. Robert Vagvolgyi, okresny riaditel Policajneho zboru major Mgr. Karol Stromajer a Ing. arch. Peter Rusnak.

Sesthodinovy rokovaci maraton obsiahol okrem ineho podakovanie byvalym starostom, predstavenie novozvolenych, spravu o cinnosti, volby predsedu, clenov rady, kontrolnej a reviznej komisie, upravu stanov, informacie o plneni uznesenia a nametov VIII. snemu ZMOS a o pripravach na IX. snem, ktory bude 24. a 25. februara v Bratislave. Clensky prispevok do regionalneho zdruzenia stanovili na pat korun na jedneho obyvatela podla poctu obyvatelov a pre mimoriadnych clenov na jednu korunu.

Schvalili novy rokovaci a volebny poriadok. Clenmi rady ZMOS sa stali Ing. Vladimir Fasko a Ing. Maria Betakova.

V diskusii zazneli kriticke slova na adresu ekonomickej situacie v regione, meskania podielovych dani, transformacie vod a kanalizacii, predaja komunalnych bytov, tripartity. Toto vsetko a namety Ing. arch. Petra Rusnaka o sustredeni rozvojovych programov v mikroregionoch zakotvili do uznesenia, ktore na zaver prijali.

Jedna otazka

reprezentacnemu trenerovi zien v biatlone Dr. Jurajovi Sanitrovi
* Ako hodnotite ucinkovanie nasich biatlonistiek na 19. svetovej zimnej univerziade?

- Myslim si, ze slovenske biatlonistky svojimi vysledkami potesili siroku sportovu verejnost a prispeli k vydarenemu priebehu biatlonovych sutazi v Osrbli, ako aj celej svetovej zimnej univerziady. Vyzdvihnut musim predovsetkym vynikajucu formu Martiny Schwarzbacherovej, ako aj formu ostatnych dievcat pred majstrovstvami sveta, ktore nas cakaju vo finskom Kontiolahti od 6. februara. Prave univerziada bola urcitym nespecifickym sposobom pripravy na tieto majstrovstva, dufam, ze dievcata ziskali sebavedomie a dobru formu potvrdia i vo Finsku. Uroven sutazi bola skutocne vysoka, vyraznou mierou k tomu prispelo i technicke zabezpecenie v areali v Osrbli a kludne by som ho mohol prirovnat k urovni olympijskych sutazi v Nagane. Na mna velmi dobre posobila divacka atmosfera, ktora najviac gradovala pri sutazi zenskych stafiet a myslim si, ze divaci pripravili skvelu atmosferu vyvrcholenia biatlonovych sutazi v Osrbli. Urcite bol pre vsetkych na namesti v Brezne prekny pohlad pri vztycovani vlajky, ked na stupni vitazov po sutazi v sprinte stali nase dievcata a na stoziari viali tri slovenske vlajky. Ocakavam, ze si udrzime poziciie, ktore sme ziskali po Zimnych olympijskych hrach v Nagane a ze sa predovsetkym presadime v sutazi stafiet, od ktorych si najviac slubujeme.

h9905a.JPG (16997 bytes) h9905e.JPG (17419 bytes)

Tridsiateho januara podvecer na zimnom stadione v Poprade skoncil sedemdnovy sportovy maraton 19. svetovej zimnej univerziady Poprad - Tatry ´99. Zaverecny ceremonial biatlonovych sutazi sa konal dva dni predtym na breznianskom namesti. Slovenske biatlonistky urobili radost bohatou zbierkou medaili. Trikrat zlatom a raz striebrom ovencili Martinu Schwarzbacherovu, Marcela Pavkovcekova vybojovala po jednej zlatej a striebornej medaile, Sona Mihokova ziskala zlato a bronz a Anna Murinova bronz. Najuspesnejsi zo slovenskych muzov bol Marek Matiasko, ktory obdrzal bronzovu medailu. Svistik Tatrik nechybal na sportoviskach univerziady. Meno hlavnemu maskotovi vymyslel Misko Vetrak, ziak druhej triedy Zakladnej skoly v Brezne na Mazornikove, ktory vyhral celoslovensku sutaz, vypisanu organizacnym vyborom.

Osrblie sa rozlucilo s biatlonistami sestnastich statov sveta, aby opat 6. az 11.marca mohlo prijat detskych biatlonistov z celej Europy v ramci Europskych hier deti a mladeze. Fotoreportaz Viktora Sajgalika zo zaverecneho ceremonialu prinasame na strane 11.

Minister na oslavach v Brezne

Za ucasti ministra obrany Pavla Kanisa, predstavitelov kraja, okresu, mesta, Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov, politickych stran a hnuti a obcanov mesta sa v piatok 29. januara uskutocnili spomienkove oslavy pri prilezitosti 54. vyrocia oslobodenia Brezna. Sucastou oslav bola aj slavnostna vojenska prisaha.

Minister v ramci navstevy okresu zavital do sidla vojenskeho utvaru v Brezne, bialtonoveho arealu v Osrbli a podvecer navstivil Dolnu Lehotu,rodisko prveho slovenskeho kozmonauta Ivana Bellu.

h9905b.JPG (27937 bytes) h9905c.JPG (29271 bytes)

Snimky: Viktor Sajgalik


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT