2. FEBRUAR 1999 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

SZPB - k 55. vyrociu SNP

V tomto roku si pripomenieme jubilejne 55. vyrocie SNP, nepochybne vyznamnu etapu slovenskych novodobych dejin. Pri tejto prilezitosti je odporucane vcas zacat s konkretnou pripravou v obciach a v okresnom meste. V prvom rade treba vytvorit spolocne komisie v obecnych a v mestskom urade a koordinacnu komisiu v okresnom urade, kde budu zastupene aj politicke strany a spolocenske organizacie. V spracovanych planoch riesit organizacne a materialne zabezpecenie podujati k 55. vyrociu SNP.

Historicko-osvetova komisia pri Okresnom vybore Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov v Brezne sa zameriava na tieto oblasti cinnosti: Na ziskavanie dokumentacneho materialu o odkaze protifasistickeho odboja, SNP a oslobodzovacich bojov v rokoch druhej svetovej vojny, vratane pisomnych spomienok a fotografii. V tomto roku aj v spolupraci s predstavitelmi mesta a obci bude venovana pozornost pamatnym miestam SNP, pomnikom, pamatnym tabuliam, hrobom padlych, ktorych sa nachadza v okrese Brezno vyse stostyridsat. Z nich pomnik padlych prislusnikov partizanskej brigady Janosik nachadzajuci sa pri chate M. R. Stefanika pod Dumbierom, ktory bol odhaleny 28. augusta 1951. Zub casu a drsne klimaticke podmienky ho vsak uz znacne poskodili. V starostlivosti mesta Brezna i turistickeho oddielu bude uskutocnena ziaduca oprava. V Telgarte budu k pomniku SNP realizovat pamatnu tabulu so zoznamom stotri padlych povstaleckych vojakov, partizanov a obcanov. Aj ZO SZPB v Polomke k pomniku sochy zeny truchliacej nad padlym bojovnikom v SNP navrhuje realizovat pamatnu tabulu s menami padlych. V Ciernom Balogu a v okoli sa staraju o dvadsattri pamatnych miest SNP. V spolupraci so zakladnou skolou ocakavaju vacsiu navstevnost v pamatnej izbe.

V osvetovej cinnosti budu organizovane podujatia k vysvetlovaniu aktualnych otazok z historie odboja a SNP najma pre mladu generaciu. Podla oboznamenia riaditelov skol bude mozne obnovit besedy na skolach aj za ucasti pracovnikov Muzea SNP v Banskej Bystrici. Budeme pokracovat v spoluorganizovani tradicnych turisticko-sportovych podujati, ako su pochody po stopach SNP a oslobodenia, vystupy na Dumbier, na Chabenec, Vepor, Kralovu holu, prechod SNP Nizkymi Tatrami, Clementisovou cestou, Stafetovy beh vdaky, Beh Rudnou magistralou a pod.

Chceli by sme pri prilezitosti 55. vyrocia SNP zverejnovat v Horehroni prispevky zamerane na tematiku Povstania, zvlast o zaznamenanych udalostiach v mestskej a v obecnych kronikach. Podobne aj o ucasti obcanov okresu v protifasistickom, narodnooslobodzovacom boji v rokoch druhej svetovej vojny. Bude mozne zverejnovat aj prace ziakov skol napriklad na temu: co hovorili stari rodicia o SNP.

Pripravovane podujatia, spomienkove stretnutia zahranicnych a nasich veteranov SNP a druhej svetovej vojny a ich pozostalych ocenia nielen historicky prinos Povstania, ale ozivia aj jeho aktualny odkaz pre stredne a mlade generacie.

Jan Zemko


Prejavili ludskost

V pondelok 25. januara sa uskutocnilo zrebovanie akcie Vianocna kvapka pre zivot, do ktorej sa zapojilo 142 ochotnych ludi krv darovat. MUDr. Frantisek Vojtko, predseda Uzemneho spolku Slovenskeho Cerveneho kriza v Brezne, a MUDr. Anna Maruskova, primarka hematologicko-transfuziologickeho oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Brezne, za ucasti dalsich clenov Slovenskeho Cerveneho kriza zrebovali patnastich darcov krvi, ktori budu odmeneni vecnymi cenami. Su to: Pavol Karoly z Brezna, Ivan Lendak z Brezna, Peter Medved z Cierneho Balogu, Mgr. Lubomir Fabus z Brezna, Robert Martinec zo Zavadky nad Hronom, Zuzana Tazka z Cierneho h9905f.JPG (22490 bytes)Balogu, Katarina Adamekova z Hornej Lehoty, Peter Ostrihon z Brezna, Jan Duraj z Bacucha, Peter Mistrik z Nemeckej, Iveta Bukovcova z Brezna, Eduard Sarnik z Podbrezovej, Lubomir Lihani z Brezna, Miroslav Ridzon z Brezna, Jan Kovacs z Pohronskej Polhory.

Uzemny spolok SCK dakuje vsetkym sponzorom, ktori pochopili nasu vyzvu a pomohli obetavych darcov krvi odmenit, a tak zaroven prejavili ludskost a spolucitenie s ludmi, ktori nenahraditelnu tekutinu potrebuju. Dakujeme J. Nepsinskemu -Sens-Satelit, J. Trunekovej - Zlatnictvo, P. Skalosovi - Autosalon Roska Podbrezova, D. Faskovi - Hoby centrum, D. Srnkova - Drogeria, E. Fatunovej, J. Ocelovi.

Snimka: Viktor Sajgalik


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT