2. MAREC 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Prazdniny v detskych domovoch

V Chate nad Tajovom pri Banskej Bystrici pocas jarnych prazdnin pripravila pobocka Nadacie Usmev ako dar tyzdenny lyziarsky tabor pre tridsat deti z detskych domovov. Z Breznianskeho okresu sa ho zucastnilo po pat deti z detskych domovov v Brezne, v Helpe a z Osobitnej skoly internatnej vo Valaskej. Pobyt vyuzili predovsetkym na lyzovanie, ale aj na poznavacie tury v okoli. Organizatori pripravili i vzdelavacie prednasky a besedy so psychologom a sexuologom. Na programe boli aj rozne sutaze, zabavne hry, diskoteky, lyziarske preteky a karneval na lyziach. Vacsina deti z breznianskeho domova prezila prazdniny u svojich blizkych a v rodinach, ostalo tu len sedem deti, z nich tri navstevovali putovny tabor. Tri deti z Helpy si zobrali ich matky, ostatne sa vybrali do chaty na Lapinke. Nedobre to vyzeralo v Osobitnej skole internatnej vo Valaskej, kde deti i personal zachvatila chripkova epidemia.

(r)

Zide sa mestsky parlament

V pondelok 8. marca sa vo velkej zasadacke mestskeho uradu stretnu na svojom zasadnuti poslanci mestskeho zastupitelstva. Okrem ineho zvolia zastupcu primatora mesta, budu sa zaoberat rozpoctom mesta na rok 1999, zlozenim a naplnou cinnosti komisii mestskeho zastupitelstva, organizacnou strukturou mestskeho uradu. Schvalia clenov valneho zhromazdenia a dozornych rad Lesov mesta Brezna, s.r.o. a hotela Dumbier, s.r.o. a navrh na verejne uznania a ocenenia za rok 1998.

(r)

Dalsie smerovanie Vydry

Tento vikend v Ciernom Balogu ucastnici recesisticko-sportovej akcie kaklen hovorili o dalsom smerovani Vydry, redefinovali jej poslanie, podrobne naplanovali 17. rocnik Vydrovskych letnych taborov a ich propagaciu. Clenovia Vydry sa stotoznili s tym, ze poslanim Vydry je udrzat kontinuitu dobrovolnych mladeznickych aktivit spojenych s obnovou Ciernohronskej zeleznice a trvalo udrzatelnym rozvojom vidieckeho Mikroregionu Cierny Hron. Nasledne na to prebehli volby clenov do Spravnej rady Vydry, ktorych volebne obdobie je jeden rok a vyzbieralo sa clenske na rok 1999. Dalsia diskusia sa tykala skoleni clenov taborovych rad, ako by mali prebiehat, co by mali obsahovat a kde by sa mali realizovat. Z dalsej diskusie vyplynulo, ze prvoradou ulohou clenov Vydry a jej sympatizantov je dokoncenie Vydrovskeho detskeho arealu a rekonstrukcie trate, ktora vedie popri tomto areali. Dobudovanie podkrovia, ktore ma sluzit ako ubytovna pre dobrovolnikov s predpokladanym terminom ukoncenia najneskor koncom tohto roka prenechaju radsej odbornikom.

(mr)

Pohorela privitala pedagogov

Pocas jarnych prazdnin, kym deti vychutnavali stedre dary pani Zimy, ich ucitelia sa stretli na niekolkych zaujimavych podujatiach, aby rozsirili a doplnili poznatky z mnohych oblasti vychovno-vzdelavacieho procesu. Okrem stretnutia vytvarnikov s lektorom z Banskej Bystrice a celoslovenskej konferencie o inovacnych projektoch v zakladnej skole, konanej v Banskej Bystrici v dnoch 25. - 26. februara, sa v Zakladnej skole Pohorela uskutocnili dve stretnutia.

Prvym bolo 23. februara zasadnutie klubu Lego Dacta, na ktore prislo dvadsatstyri ucastnikov. Stavebnice Lego sa stavaju v sucasnosti jednou z najoblubenejsich ucebnych pomocok, ktora prinasa mnoho radosti, zaujimavych aktivit a dobrych vysledkov ziakom, ich ucitelom i vychovavatelom. Ucitelky Mgr. Sona Sajsova, Mgr. Ludmila Vaculciakova a Mgr. Maria Hutova zo Zakladnej skoly v Pohorelej pracuju s lego-triedami uz viac rokov a na seminari sa podelili so svojimi skusenostami s dalsimi drzitelkami osvedceni pre pracu s Legom z celeho nasho okresu. Velke pochopenie a podporu maju ucitelky v Pohorelej aj u vedenia skoly, coho dokazom bolo aj vystupenie riaditelky skoly Mgr. Danice Schillerovej, ktora prezentovala pracu s technickym Legom so ziakmi 6. rocnika.

Druhe stretnutie 24. februara bolo zamerane na vytvarnu vychovu na 1. stupni zakladnej skoly. Pohorelsku skolu navstivilo v tento den tridsatsest ucastnikov, zvacsa uciteliek 1. - 4. rocnika nasho okresu. S velkym zaujmom si vypoculi odbornu prednasku zastupkyne riaditelky skoly Mgr. Marie Skladanej o roznych zaujimavych a netradicnych vytvarnych technikach, doplnenych mnozstvom ukazok ziackych prac. Pritomne ucitelky si v tvorivej dielni aj prakticky vyskusali niektore postupy a domov si odniesli mnozstvo napadov, inspiracie a vybornej motivacie do dalsej prace.

V mene Odboru skolstva a kultury pri Okresnom urade v Brezne, v mene vsetkych zucastnenych kolegyn dakujem vedeniu skoly, personalu a ucitelkam za srdecne prijatie na pode ich skoly, ako aj za perfektne pripravene a zodpovedne odvedene podujatia, ktore boli prinosom pre vsetkych zucastnenych.

Mgr. Eva Urbanova, inspektorka

h9909c.jpg (20042 bytes)  

 

To, ze niektori motoristi su schopni odparkovat a nechat nocovat svojho tatosa aj v krizovatke, pravdepodobne nikomu nevadi, mozno len soferom, ktori si pri prechadzani tymto usekom zanadavaju. Nielen, ze porusuju vseobecne zavazne nariadenie o parkovani, ale ohrozuju aj plynulost a bezpecnost cestnej premavky.

Snimka: Viktor Sajgalik


CCo zistila "soika"

V osmom tyzdni skontrolovali pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj dovedna devatdesiatsest prevadzkovych jednotiek a "na musku" si okrem ineho zobrali aj hostinec Zuzana na Kuzmanyho ulici v Brezne. V konzumacii uctovanej za 45,50 tu poskodili spotrebitela o patdesiat halierov, pretoze nedodrzali mieru rumu. Na laboratorny rozbor odobrali fazulovu polievku a ten ukazal percento znizenia energetickej hodnoty 39,8, pri hovadzom dusenom na paprike 31,5 % a pri palacinkach so zavaraninou 9,9 %. Dva druhy tovaru v hodnote 490 korun boli po dobe spotreby (cokolada Deva a zuvacky Orbit). Inspektori tu zistili aj porusovanie Vyhlasky MH SR c. 125/95 Z. z. o kategorizacii pohostinskych a ubytovacich zariadeni. V hoteli Stupka - restauracia Tale poskodili spotrebitela o 19,50 v dvoch konzumaciach za 437,50, a to nedodrzanim hmotnosti opekanych zemiakov, tatarskej omacky, uhorkoveho salatu, varenych zemiakov a miesaneho salatu.

Statistika kontrolovaneho tyzdna vyzera takto: zo 73 kontrolnych nakupov 52 predrazenych, frekvencia predrazenia 71,2 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov 10,40. Pre kvalitativne chyby, prekrocenie doby spotreby a nedodrzanie informacnych povinnosti inspektori pozastavili tovar v 26 prevadzkovych jednotkach pri 133 druhoch tovaru za 165 080 korun. V 11 prevadzkach zlikvidovali 18 druhov tovaru za 1510 korun. Za nedostatky mensieho rozsahu na mieste ulozili 66 blokovych pokut za 43 400 korun a pri nedostatkoch vacsieho rozsahu spisali 30 oznameni o zacati spravneho konania.

(tm)

Tiesnove volania c. 150

V uplynulych dnoch sa v tlaci a v elektronickych mediach objavovala sprava o zaniku cestneho zachranneho systemu Slovakia. Clovek bol traumatizovany a dezorientovany vyrokmi o tom, ze ak sa mu stane dopravna nehoda, nebude tych, ktori mu poskytnu potrebnu pomoc.

Zbor poziarnej ochrany prostrednictvom prislusnikov jednotky Zboru poziarnej ochrany Okresneho uradu v Brezne okrem likvidovania poziarov, zivelnych pohrom a inych mimoriadnych udalosti vykonava zachranne prace pri dopravnych nehodach, zabezpecuje technicku a technologicku pomoc, ekologicke zasahy, prace na vode a pod vodnou hladinou, letecku a lezecku zachrannu a zdravotnu pomoc.

Kazdemu, kto sa dovola na telefonnu linku tiesnoveho volania cislo 150 a skutocne potrebuje pomoc, poziarnici su pripraveni ju poskytnut a zabezpecit plnych 24 hodin. Takto zasahovali v minulom roku 535-krat a do dnesnych dni tohto roka bolo hlasenych a vykonanych 74 vyjazdov. Poziarnici-prislusnici jednotky Zboru poziarnej ochrany Okresneho uradu v Brezne su pocas celeho roka pripravovani a overovani na cinnosti, ktore suvisia so zachranou a odbornou pomocou pre obcana.

Problematika uzsej spoluprace a koordinacie pri zachrannych pracach a havariach bola predmetom pracovnej porady zastupcov zloziek zucastnujucich sa na zachrannych pracach pri dopravnych nehodach v Okresnom urade v Brezne, v stredu 24. februara za ucasti odboru poziarnej ochrany, odboru civilnej ochrany, odboru tvorby a ochrany zivotneho prostredia okresneho uradu, Okresneho riaditelstva Policajneho zboru, Mestskej policie mesta Brezna, Nemocnice s poliklinikou Brezno, Emila Stefancika a Mariana Ridzona z odtahovej sluzby, kde bolo predovsetkym dohodnute, ze na ktoromkolvek cisle tiesnoveho volania bude obcanovi poskytnuta alebo zabezpecena pomoc.

Zaroven chcem obcanov ubezpecit, ze v prislusnikoch Zboru poziarnej ochrany v pripade potreby najdu vzdy dobreho pomocnika a pri akejkolvek udalosti na cestach im bude poskytnuta profesionalna pomoc.

kpt. PO Ivan Svantner, nacelnik odboru poziarnej ochrany Okresneho uradu v Brezne

Opytali sme sa za vas

primatora Brezna Ing. Vladimira Faska:

o Vela sa hovori o kulture cestovania a o sluzbach s nim spojenych. Aky je vas nazor na prazdnotou zivajucu uzamknutu cakaren na nastupisti SAD vo vecernych hodinach?

- Aj nedavno som dostal list od "nespokojnych cestujucich", cize anonym. Takymito listami sa nezaoberam, ale kedze ide o vseobecny zaujem, rozhodol som sa prostrednictvom nasich novin odpovedat.

Cele nastupiste, vratane uzavretych priestorov, je majetkom mesta, v najme SAD.

Vazeni cestujuci, troska sa musime sami poobzerat okolo seba. Vasej myslienke vsak v kazdom pripade dam za pravdu, ale... Pred casom pre zlepsenie "kultury cestovania" SAD zabezpecilo predajne automaty na autobusovom nastupisti na namesti, pre obcerstvenie cestujucich. Vsimnite si co zostava okolo nich - spust. Denne pracovnici SAD nastupiste riadia. Predstavte si, co by bolo z priestorov cakarne, keby sme ju nechali non-stop otvorenu? Pokreslene steny, rozbite dvere, lavicky. Nepoukazujme len na kulturu cestovania zo strany prevadzkovatela, ale aj zo strany uzivatela. Prestali sme mat cit a respekt k hodnotam.

Vazeni citatelia, urcite mi date za pravdu. Celu situaciu som napriek tomu prerokoval s vedenim SAD. V jarnych mesiacoch v spolupraci s mestom uvazujeme so skulturnenim vsetkych priestorov a s rozsirenim sluzieb. Bude len na nas cestujucich, aby sme si uzivany priestor sami neskulturnili. Verim, ze do novej turistickej sezony dostane "prevadzkova budova" na autobusovom nastupisti v Brezne kulturnejsi obraz k spokojnosti cestujucich. Dokedy? Prajem nasim pisatelkam prijemne, kulturne cestovanie.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT