2. MAREC 1999 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

V sobotu 20. februara o 5. hodine 17. minute odstartovala z kozmodromu Bajkonur v Kazachstane raketa s kozmickou lodou Sojuz TM-29. Na jej palube letel po prvykrat v historii aj slovensky obcan, 34-rocny kozmonaut-vyskumnik Ivan Bella, rodak z Dolnej Lehoty. Podplukovnik I. Bella, prislusnik 33. leteckej zakladne v Malackach sa na Zem vratil 28. februara. V treti den jeho pobytu v kozme sme v uliciach Brezna zistovali nazory na tuto udalost:

S anketovym mikrofonom


nasom rodakovi v kozme

h9909d.jpg (45350 bytes)

Ivan Trnka, invalidny dochodca, Tisovec:

- Co si o tom mysliet? Tak, aby som pravdu povedal, neviem kvoli comu tam isli. Ale zase mozeme byt hrdi, ze sa tam dostal. Mozno nie je prvy ani posledny. Mozno, ze nabuduce pojde do kozmu este dalsi Slovak.

Anna Gajdosova, dochodkyna, Brezno:

- Je to pekne, ze raz sa niekde dostanu aj Slovaci. Ked sa tam zucastnili aj ini, preco by aj nas clovek nemohol ist? Ked ma na to a dobre mu pracuje srdiecko, je to dobre.

Gabriela Bubencikova, na materskej dovolenke, Hronec:

- Schvalujem to uz len kvoli tomu, ze proste aj Slovensko ma nejakeho cloveka, ktory sa na to odhodlal. A o to viac, ze je nasim rodakom.

Peter Babcan, statny zamestnanec, Piesok:

- Myslim si, ze to bolo dost nakladne, ale v ramci deblokacie nas to az tak nepostihlo a vo svete nam to kazdopadne urobi reklamu.

Milan Karcely, udrzbar, Nemecka:

- Povedal by som, ze je to dobre. Myslim si, ze celkove pre Slovensko, pre vyvoj je to dobre. Schvalujem to o to viac, ze ide o nasho rodaka.

Maria Brozmanova, invalidna dochodkyna, Polomka:

- Podla mna pre Slovensko spravil vela a robi aj cest tym, ze je nasim rodakom. Ale na druhej strane tie peniaze mohli aj inaksie vyuzit. Ale ked je to z tej dlzoby, tak nech reprezentuje Slovensko.

Robert Miklosko, lesnik, Polomka:

- Je to nieco, cim sa slovensky narod zviditelnil. Nesla len slovenska vyprava, ale su tam viaceri kozmonauti. Ruski kozmonauti su uznavani vo svete a francuzski tiez. Takze je to zviditelnenie celeho Slovenska.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Beseda k 150. vyrociu narodenia P. O. Hviezdoslava

Uskutocnila sa 11. februara o 14. hodine v Zakladnej skole v Brezne - Mazornikove.

Ziaci VII: D triedy ju pripravili pre spoluziakov z dalsich styroch siedmych tried. Kristina Michalovicova nas podrobne zoznamila so zivotom a tvorbou nasho vyznamneho basnika. Do jej vykladu boli zaradene a pekne prednesene uryvky z epickej a lyrickej poezie. Vyjadrovali lasku k matke prirode, rodnej reci, protest proti vojne, neprajnikom Slovakov.

Viaceri z nas dali za pravdu pani ucitelke Kriskovej, ktora hovori, ze ak sa naucime chapat Hviezdoslava, nasli sme kluc k poezii.

Nasa beseda bola dobrym uvodom k sutazi Hviezdoslavov Kubin.

Ziaci VII.D triedy,
ZS v Brezne - Mazornikove

MDZ

Takmer cely svet oslavuje Medzinarodny den zien a hoci to bolo v minulosti aj u nas tak, v poslednych rokoch sa na tento den zabuda a zacal sa slavit sviatok matiek. Nie kazda zena vsak matkou je a matkou moze byt a tak sa mi tato obmena velmi nevidi.

Je vsetko stare aj zle? A tak aj ked sa 8. marec oslavoval v kazdom podniku inak, ja si na tie oslavy spominam celkom rada. Ved este dnes - po rokoch mozem svojim detom hrdo povedat: "Tento obrusok sme dostali na MDZ v robote." Hovori sa: "Kolko ludi, tolko chuti," takze ten pekny obrusok urcite vtedy neocaril kazdu zenu, ale dnes uz nedostane od nikoho nic. A nejde tu ani o tie vecne darceky. Omnoho viac ma vzdy potesilo prijemne posedenie na nejakom detskom predstaveni a veru pri tych detskych basnickach nejednej mamicke zaihrala slzicka v ociach. Uz je to len minulost a vsetkym zenam zostali len spomienky.

A co vy muzi? Ked podniky a organizacie tento sviatok vypustili z kalendarov, vy si niekedy nan spomeniete? Urcite by ste prijemne prekvapili svoju manzelku, matku, priatelku ci sestru, keby ste prisli s kytickou snezienok (hoci, priznam sa v poslednych rokoch som ani nevidela snezienky predavat ako kedysi) alebo azda cokoladou s neznym usmevom. Nech vieme, ze na nas niekto mysli, ze si nas niekto vazi, ze nas potrebujete. Ved si taku malu pozornost iste zasluzime.

Fasiangy, Turice...

Neopakovatelnu atmosferu sme prezili s detmi a rodicmi den pred Popolcovou stredou na fasiangovom karnevale v nasej materskej skole. Bohaty a pestry program mladsich a starsich predskolakov potesil nasich hosti a vyprovokoval v zavere i rodicov do fasiangoveho tanca. Aj ked nas v triede bolo vyse sto, miesto sa naslo pre kazdeho.
Vdaka vam kolegyne i vam mili rodicia za starostlivu pripravu a krasny zazitok.

Riaditelka Materskej skoly v Benusi

Naco su zakony

Pred casom vysiel zakon o ochrane nefajciarov a ja sa pytam naco, ked jeho dodrziavanie nik nekontroluje a jeho porusovanie nik netresta?

Stretavate sa denno-denne s fajciarmi na verejnosti vsade kde sa pohnete. Cakate na autobus a ak nechcete vdychovat dym z nedalekej cigarety, vy musite zmenit svoje miesto! Mlade rodinky idu v nedelu na prechadzku s detmi a rodicia maju v rukach cigarety. Ak im vsak na svojom zdravi nezalezi, mali by mysliet aspon na to, ze ich vlastne deti mozu v buducnosti na ten ich hlupy zlozvyk doplatit. No a kolko rodicov fajci aj v bytoch!

Na pracoviskach vymedzili kutiky pre fajciarov a co sef, ktory zvola poradu a po piatich minutach povie: "Musim si zapalit," a ponukne este aj dalsich dvoch-troch kolegov a vy niekedy hodinu, niekedy viac ci menej vdychujte skodliviny do svojich pluc a nik sa nepyta, ci vam to nevadi. Niekedy dokonca aj protestujete, ale proti presile fajciarov nemate sancu.

Myslim si, ze oboznamit verejnost s ohromujucimi a stale narastajucimi cislami statistik chorob v dosledku fajcenia by nezaskodilo a mozno by sa v prospech nefajciarov nieco aj zmenilo, hoci uznavam, ze obmedzit, ci dokonca prestat fajcit je nesmierne tazke a pre niekoho doslova nemozne!

Rokovali lavicovi demokrati

V sobotu 20. februara sa konala druha cast okresnej konferencie Strany demokratickej lavice Brezno. Okrem zvolenych delegatov sa na rokovani zucastnil minister podohospodarstva Pavol Koncos, poslanec NR SR Anton Hoffman - predseda KV SDL, za ZRS Dusan Cejtey a za SOP Milan Pivovarci.

Okrem hodnotenia cinnosti OV SDL najviac rezonovala v diskusii sucasna tazka situacia na Horehroni. Velka nezamestnanost, stale prepustanie vo fabrikach, ich tzv. tunelovanie si vyzaduje, aby SDL tvrdsie presadzovala vo vnutri koalicie, ale aj na vonok lavicovu politiku. Delegati pozadovali, aby sa narastajucou nezamestnanostou na Horehroni zaoberala vlada. Nesmie zostat lahostajne postavenie mladych ludi, ich prve zamestnanie, ziskanie bytu pri zalozeni rodiny. Dalej je tu problem socialnych internatov pre odchovancov detskych domovov, zvysenie dochodkov podla sucasnych zivotnych nakladov by sa vyzadovalo asi na 6000 korun.

Vystupenie ministra P. Koncosa a poslanca NR SR A. Hoffmana potvrdilo, ze ekonomicky balicek sa prave pricinenim SDL nestal batohom, ktory by zatazil plecia obycajnych ludi este viac. Ani zdravotnictvo a kategorizacia liekov neostala bez povsimnutia. Rovnako problem zdrazovania cestovneho, kedy mnohi zo zarobku 7000 korun musia dat na cestovne 2000 korun. Dotacie do polnohospodarstva, lesnictvo, hospodarenie s drevnou hmotou, zatvorene pily v nasom regione neboli ustami clenov SDL pripominane po prvykrat, aby sa urobili pozadovane opatrenia.

Rokovanie okresnej konferencie SDL potvrdilo, ze SDL sa nesmie dat zahnat masmediami do kuta a dat sa informacne blokovat. Treba urobit vsetko pre to, aby sa spojili vsetky lavicove sily tak, aby sme postupne citili zlepsovanie ekonomickej a politickej situacie nielen na Horehroni, ale na celom Slovensku. Konferencia zvolila patnastclenny okresny vybor SDL na cele s predsedom Ing. Jaroslavom Demianom.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT