2. MAREC 1999 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Poziarovost v okrese Brezno v roku 1998

V roku 1998 vzniklo na uzemi okresu Brezno dovedna 283 poziarov, ktorymi bola sposobena priama skoda 5 761 100 korun. Nasledne skody pri poziaroch nevznikli ziadne. Pri tychto poziaroch neboli zranene ani usmrtene osoby. Vcasnym zasahom prislusnikov jednotiek Zboru poziarnej ochrany spolu s pracovnikmi zavodnych poziarnych utvarov, clenov dobrovolnych verejnych poziarnych zborov a obcanmi sa podarilo uchranit hodnoty vo vyske 16 399 000 korun.

K zvyseniu poctu poziarov dochadza najma v jarnom a letnom obdobi, ked vyvoj poziarovosti ovplyvnuje vypalovanie travy a zakladanie ohnov v prirode a na skladkach. V tychto pripadoch poziarov dochadza k porusovaniu zakona SNR c. 126/1985 Zb. o poziarnej ochrane v zneni neskorsich predpisov, co moze mat za nasledok financny postih obcanov v ramci priestupkoveho konania. V roku 1998, ale aj v minulych rokoch sa v podstate opakuju tie iste priciny vzniku poziarov. Pripominame, ze ide hlavne o nedbalost a neopatrnost osob, prevadzkovo-technicke poruchy, nevyhovujuci stav vykurovacich telies a kominov, ich nespravnu instalaciu a pouzivanie ako aj umyselne zapalenie. Narast poctu poziarov aj v roku 1998 v okrese Brezno malo za nasledok vykonavanie cinnosti so zvysenym nebezpecenstvom vzniku poziarov, a to najma pri spalovani drevneho odpadu pri tazbe v lesnych porastoch. Niektore pravnicke i fyzicke osoby, ktore vykonavaju podnikatelsku cinnost, casto aj vedome neplnia povinnosti vyplyvajuce z predpisov o poziarnej ochrane pri vykonavani tychto cinnosti. Caste poziare su zaznamenavane aj v oblasti prevadzkovania a uzivania motorovych vozidiel, kde su hlavne priciny v zlom technickom stave elektroinstalacie ako aj v celkovom technickom stave motorovych vozidiel. Na ilustraciu uvadzame pripady poziarov, ktore vyskou priamej skody zasadne ovplyvnili poziarovost:

Dna 11. marca 1998 asi o 16.35 hodine doslo k poziaru sennika 4000 m3, nachadzajuceho sa v objekte Agrospolu a.s. Polomka, ktory je zaroven majitelom sennika. Pricinou vzniku poziaru v tomto pripade bolo namotanie sena na hriadel rezacky, ktore sa vplyvom trenia vznietilo a poziar sa rozsiril na cely sennik. Poziar sposobil skodu na stavebnej casti a skladovanom sene vo vyske 2 500 000 korun. Dna 2. aprila 1998 asi o 13.15 hodine doslo k poziaru rekreacnej chaty, nachadzajucej sa v katastralnom uzemi obce Sumiac, v lokalite nazyvanej Dieliky - Zdiarny Potok. Obhliadkou poziaroviska, ako aj setrenim na mieste poziaru bolo zistene, ze pricinou poziaru bolo vypalovanie sucheho travneho porastu, a to v blizkom okoli chaty. Ohen sa postupne rozsiril na skladku dreva, ulozenej v tesnej blizkosti rekreacnej chaty. Poziar postupne zachvatil celu chatu, pretoze ulozene drevo spolu s chatou tvorili jeden poziarny usek. Poziarom bola sposobena skoda vo vyske 750 000 korun. Aj tento poziar poukazuje na to, ako moze skoncit zdanlivo nevinne vypalovanie suchych travnych porastov a na nezodpovednost a nebezpecnost konania osob, ktore vypaluju. K umyselne zalozenemu poziaru doslo napr. dna 15. augusta 1998 asi o 21.45 hodine v Pohorelej na Ulici kpt. Nalepku, kde bolo umyselne zapalene skladovane suche seno. Toto zacalo horiet a ohen sa rozsiril na celu hospodarsku budovu a strechu prilahleho rodinneho domu. Poziarom vznikla skoda vo vyske 250 000 korun.

Z hladiska celkoveho vyvoja poziarovosti v okrese Brezno sa situacia nezlepsuje a v poslednych rokoch mame mimoriadne nepriaznivy trend. Odzkradluje pretrvavajuci nizky stupen pravneho vedomia v oblasti zakonnosti, moralky a discipliny vacsiny pravnickych i fyzickych osob, ktory vyustuje do porusovania predpisov o poziarnej ochrane, resp. zabezpecovania vyplyvajucich uloh a tym aj k neumernemu narastu poziarovosti. Odbor poziarnej ochrany Okresneho uradu v Brezne sa aj touto formou obracia na obcanov s prosbou o dodrziavanie vsetkych poziarno-bezpecnostnych opatreni, a to za ucelom znizenia nepriazniveho vyvoja poziarovosti a tym aj ochrany zivotov, zdravia a majetku nas vsetkych.

npor. PO Richard Kindernay
OU v Brezne odbor PO

Najpredavanejsie knizne tituly vo februari Knizne centrum, Razusova 8, Brezno

Beletria:
1. D. FISHER: Slepaci bujon pre dusu
2. F. SEIBT: Karol V.
3. D. STEELOVA: Kym nas smrt nerozdeli
4. V. ANDREWSOVA: Dojemna piesen
Detska literatura:
1. JUNIOR: Aby bolo veselo
2. JUNIOR: Ja som male steniatko
3. JUNIOR: Brumko a Brumkacik
4. JUNIOR: Rozpravky pre mudre hlavky
Odborna litaratura:
1. A. HORNAKOVA: Nemcina pre deti
2. SPN: Nemecko-slovensky - slovensko-nemecky slovnik
3. I. STANIKOVA: Anglictina pre deti
4. SPN: Nemcina zo vsetkych stran


Knihkupectvo M. Frgolcova, CSA 7, Brezno

Beletria:
1. V. ANDREWSOVA: Dojemna piesen
2. D. FRANCIS: Dokaz
3. D. STEELOVA: Necakany darcek
Detska literatura:
1. A. RAKAY: Rozpravky z javorovej doliny
2. O. KOZUBEK: O Smrekacikovi, Triesocke a lipovej koliske
3. Velka kniha predskolaka
Odborna literatura:
1. Testy z matematiky pre prijimacie pohovory na stredne skoly
2. Pred startom na VS
3. Testy zo slovenskeho jazyka pre...

Policia patra

Kriminalna policia ziada obcanov o pomoc a spolupracu pri patrani po nezvestnom: Dusan Javorcik, narodeny 3. februara 1958, trvale bytom Brezno Pionierska c.5, ktory je nezvestny od 17. februara 1999, kedy odisiel z domu o 11.45 hodine na autobus z Brezna do Podbrezovej. Do cielovej stanice vsak z nezistenych pricin nedosiel a doteraz sa domov nevratil ani nepodal o sebe ziadnu spravu.

Popis osoby: nezvestny je 184 cm vysoky, stihlej postavy, ma ovalnu tvar, na kratko strihane presedivele vlasy cesane dozadu a modre oci. V case odchodu mal na sebe tmavomodru trojstvrtovu flisovu bundu s karovanym futrom, ciapku ciernobielej farby so siltom, tvz. budajku, nohavice svetlej farby a na nohach mal obute trackingove topanky velkosti c. 8. Nezvestny nema pri sebe ziadne doklady.

Ziadame obcanov, aby akekolvek poznatky o nezvestnej osobe ako aj k jej pohybu dna 17. februara 1999 oznamili na tel. c. 158 alebo osobne v ktoromkolvek utvare policie.

h9909h.jpg (32763 bytes) Kresba: Peter Zifcak

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT