Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 12 23. MAREC  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

 

Vysokou nezamestanostou na Horehroni sa zaoberal aj minister Peter Magvasi

Brezno (ria) - V sobotu 20. marca v sidle Breznianskeho okresu vyvrcholil trojdnovy pracovny vyjazd vedenia ministerstva prace, socialnych veci a rodiny v Banskobystrickom kraji. Na pode Okresneho uradu v Brezne sa minister Peter Magvasi stretol s prednostom a dalsimi pracovnikmi uradu, zastupcami regionalneho ZMOSu, aby sa zaoberali socialno-ekonomickou situaciou v okrese.

Minister uviedol, ze zakladnym problemom Banskobystrickeho kraja je prudko stupajuca nezamestnanost. Vyvoj je ovplyvneny stagnaciou alebo upadkom strojarskych, stavebnych podnikov a v Breznianskom okrese aj drevospracujuceho priemyslu. V okrese je velmi nepriaznivy vyvoj vo vyplacani davok socialnej pomoci. Pokial v auguste minuleho roka vyplatili 6,6 miliona korun, tak v poslednych mesiacoch je to uz 15 milionov korun mesacne. Tato skutocnost uzko suvisi s velkym rastom dlhodobej nezamestnanosti na Horehroni, ktora vytvara velku napatost vo vyplacani davok, vyclenenych zo statneho rozpoctu, co potom stazuje financovanie okresnych uradov. Okresny urad prace v Brezne k 28. februaru evidoval 7867 nezamestnanych, co je 20,84 percenta, z toho je 1128 nezamestnanych Romov. So starostami a primatorom Brezna hovorili na temu bytov, ako o velmi vaznom probleme, verejnoprospesnych prac a trojgeneracnych rodin, ktore sa rozpadaju nielen v mestach, ale uz aj na vidieku. Je nevyhnute zacat systemove riesit budovanie socialno-zdravotnickych zariadeni, ktore by sa o starsich ludi starali. Pri rokovani s manazmentom Zeleziarni Podbrezova ocenil, ze podnik napriek svetovej recesii je stabilizovany a je stabilizujucim prvkom nielen na Horehroni, ale aj v kraji. Minister navstivil aj Slovpump v Zavadke nad Hronom a Strojarne Piesok, kde sa stretol s vedenim podnikov.

Ake vychodiska vidi z nepriaznivej situacie v okrese prednosta Ing. Jaroslav Demian? " Na rokovani s ministrom sme spolocne hladali moznosti ako zlepsit situaciu, ake kroky podniknut. Treba citlivo zvazovat, aby sa okresny urad prace cez svoje pohladavky nestal "likvidatorom" strojarskych firiem, lebo vsetky maju zavazky aj voci inym poistovniam a fondom. Hovorili sme aj o nadviazani na strategickeho zamestnavatela Zeleziarne Podbrezova, ale dalsie kroky neporiesime na okresnej a myslim si, ze ani na krajskej urovni. Centrum musi dat prvy podnet a my by sme ho vedeli zrealizovat."

 

Vazeni obcania
predavajuci i kupujuci!!!
V suvislosti s bliziacimi
sa velkonocnymi sviatkami
primator mesta Brezna
vyhlasuje sutaz

SVIATKY JARI

Cielom sutaze je vytvorenie optimalnych podmienok pre kupujucich a zapojenie vsetkych podnikatelov predajni do tejto sutaze. V ramci nej budu obyvatelia hodnotit: najkrajsi vyklad, priestory (cistotu) pred predajnami, kulturnost predaja a pristup predavacov ku kupujucim, vyzdobu predajnych priestorov.

V tomto a v nasledujucom cisle Horehronia (na strane 9) najdete anketovy listok, kde mozete napisat nazov predajne, ktora podla vasho nazoru najlepsie splna uvedene kriteria. Anketove listky odovzdavajte do 14. hodiny v stredu 31. marca vo vestibule mestskeho uradu, kde bude umiestnena urna, pripadne postou na adresu: Mestsky urad Brezno, Nam. gen. M. R. Stefanika 1, 977 01 Brezno s oznacenim obalky "Sviatky jari".

Anketove listky su zrebovatelne a traja vyzrebovani ucastnici ankety budu odmeneni peknymi vecnymi cenami. Vysledky najdete v Horehroni vydanom v 15. tyzdni.

Tesime sa na vasu ucast v ankete a verime, ze aj predavajuci pochopia, ze tato sutaz im pomoze preukazat svoje schopnosti a kvality.

Vysokou nezamestanostou na Horehroni sa zaoberal aj minister Peter Magvasi

 

Narcis - kvet, jeden z prvych jarnych kvetov, kvet zivota i nadeje

V europskych krajinach je narcis symbolom boja proti rakovine a Den narcisov, ktory spaja srdcia a mysle ludi proti rakovine, ma uz dlohodobu tradiciu. Uz dlhe desatrocia bojuje ludstvo proti tejto zakernej chorobe, ktora patri v sucasnosti medzi hlavne diagnozy, na ktore sa umiera. Kazdy rok ochorie na Slovensku takmer 20 000 ludi na rakovinu a mnohych sa podari zachranit, ked pridu vcas a poskytne sa im vsestranna pomoc. O to sa snazi Liga proti rakovine SR, ktora je dobrovolnou, nezavislou, charitativnou organizaciou. Vznikla v januari 1990 a v tom istom roku bola prijata za clena Europskej asociacie narodnych lig proti rakovine. Jej programom a cielom je spolu s celou verejnostou bojovat proti zakernej chorobe, poskytovat viac informacii o tom, ako sa treba chranit a ako chorobu spoznat vcas, pomahat zlepsit diagnostiku a liecbu, podporovat vyskum, poskytovat rady pre liecenych a vyliecenych pacientov, zakladat a podporovat svojpomocne kluby a rozsirit psychosocialnu pomoc pre postihnutych a ich rodiny. Na podporu tejto uslachtilej myslienky a programu Ligy proti rakovine v SR bol vyhlaseny Den narcisov, a to 26. marec 1999 ( v buducnosti to bude vzdy tyzden pred Velkou nocou).

Ustrednou temou Dna narcisov bude Prevencia fajcenia u mladeze. Pretoze fajcenie je hlavny rizikovy faktor, ktory sposobuje vyskyt rakoviny pluc, ale aj inych organov. V Brezne a v okolitych obciach Den narcisov organizuje Uzemny spolok Slovenskeho cerveneho kriza v spolupraci s Nemocnicou s poliklinikou a odborom skolstva a kultury Okresneho uradu v Brezne. Bude zriadene niekolko stanovist (v nemocnici, na namesti, v uliciach mesta, na pracoviskach, v zakladnych a strednych skolach), kde okrem symbolu Dna narcisu, sa bude rozdavat informacny a vychovny material, brozury, letaky so zameranim na prevenciu, vcasne priznaky, na sposobe diagnostiky a liecby najcastejsich nadorovych ochoreni. Verejnost moze podporit program Ligou proti rakovine a Den narcisov moralne, materialne a financne. Ziskane financne prostriedky sa pouziju na podporu viacerych onkologickych zariadeni, vratane detskej onkologie a na podporu vyskumnych projektov. Zamyslime sa nad vyznamom Dna narcisov a podporme vsetci jeho poslanie.

M. Parobekova,
oddelenie vychovy ku zdraviu


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT