23. MAREC 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Matematicky klokan

Vo stvrtok 18. marca v ramci medzinarodnej sutaze Matematicky klokan riesilo rovnake netradicne matematicke ulohy takmer 1,5 miliona skolakov vo viac ako 20 europskych krajinach. Zapojili sa do nej aj ziaci zakladnych a strednych skol v Breznianskom okrese. Vysledky v ramci Slovenska budu spracovane v najblizsich tyzdnoch, europske budu zverejnene az v oktobri. Cielom sutaze je prispievat k zvysovaniu zaujmu o matematiku a logicke myslenie, pomahat ucitelom identifikovat talentovanych ziakov a poskytnut skolam moznost objektivneho porovnania urovne matematickych vedomosti ziakov jednotlivych rocnikov.

Stretnutie odbojarov s ucitelmi dejepisu

Vo stvrtok 18. marca sa v Zakladnej skole K. Raposa na Skolskej ulici v Brezne uskutocnilo pracovne stretnutie vyucujucich dejepisu zo zakladnych skol okresu Brezno s odbojarmi, ktoreho sa zucastnil aj veduci odboru skolstva a kultury okresneho uradu Ivan Stehlik. Clenovia historicko-osvetovej komisie pri OV SZPB Frantisek Kreutz, Stefan Giertli a Jan Zemko hovorili o vyzname SNP v aplikacii na udalosti z nasho regionu, informovali o zamerani aktivit tejto komisie k 55. vyrociu SNP a odpovedali na otazky ucitelov.

Okresne zhromazdenie Unie zien Slovenska

Vo stvrtok 11. marca na okresnom zhromazdeni Unie zien Slovenska v Brezne rokovali zeny z Breznianskeho okresu. Medzi sebou privitali za Okresny urad v Brezne Ing. Janku Mihalovicovu, za okresnu organizaciu Slovenskeho zvazu zdravotne postihnutych Elenu Gadosiovu a za Krajske centrum Unie zien Slovenska v Banskej Bystrici Etelu Soltesovu. Predsednicka okresnej organizacie Ing. Maria Sabakova predniesla spravu o cinnosti a Mgr. Maria Sulejova spravu o hospodareni v uplynulom roku. K pritomnym zenam sa prihovorili vsetci zucastneni hostia. V diskusii si vymienali skusenosti a podali namety na dalsie aktivity v buducnosti. O naplni cinnosti pedagogicko-psychologickej poradne v Brezne informovala jej riaditelka Mgr. Olga Jorcikova. Na zaver si kulturnym programom a drobnymi darcekmi pripomenuli MDZ.

Helpan pozdravil kardinala

Klub KDH v Helpe zorganizoval v sobotu 13. marca zajazd do Kosic pri prilezitosti troch vyznamnych zivotnych jubilei kardinala Jozefa Tomka: 75. vyrocia narodenia, 50. vyrocia knazskej vysviacky a 20. vyrocia biskupskej vysviacky. Zdravicou a spevom kardinala pozdravil aj MSZ Helpan. Zasluhu na tomto zajazde ma i PD Agrohelp poskytnutim autobusu formou sponzorstva.

Francuzski studenti navstivili Brezno

Od 12. do 20. marca boli hostami Strednej priemyselnej skoly a Hotelovej akademie v Brezne studenti Lycee profesionel z Meudonu. Styridsatdva studentov, z nich trinast v priemyselnej skole a dvadsatdevat v hotelovej akademii, s profesormi Jean-Pierrom Champagnolom, Patriceom Blinom a Danielom Compagnonom malo bohaty program. V sobotu rano si v sprievode slovenskych studentov prezreli Brezno, popoludni navstivili Horehronie, v Polomke sa stretli so starostom obce, vecer prezili v Bumbarase pri tonoch ludovej hudby, v Sumiaci si pozreli zbierku zvoncov Mikulasa Gigaca. Nedela patrila lyzovacke vo Vysokych Tatrach, kde ich cakala aj exkurzia v hoteli Grand. Pocas tyzdna kazda skola pripravila pre studentov osobitny program. Hostia hotelovej akademie absolvovali zajazd do sklarni v Poltari, poobzerali si Lucenec, kde nevynechali ani hotel Reduta. Pivovar v Banskej Bystrici, prehliadka mesta a hotela Lux boli na programe v utorok. Prirodny skanzen v Pribyline, kupanie v Besenovej im vyplnili stredajsi program. Vo stvrtok pod odbornym dohladom pripravovali pochutky slovenskej kuchyne so slovenskymi studentami v hotelovej akademii, odkial je aj snimka Viktora Sajgalika. Potom si svoje sily merali v telecvicni na sportovom popoludni plnom sutazi a hier. Lyzovacka, plavaren, sauna, kolky, hotel Partizan a vselico ine ich cakalo v piatok. Podobny program pripravili aj pre hosti priemyselnej skoly. Ti okrem toho absolvovali elektornicku sutaz, prezreli si Zeleziarne Podbrezova, navstivili keramicku v Lubietovej. Na zaver pobytu ich prijal aj primator Brezna. Podla slov pri sobotnajsej rozlucke ich dojmy boli vyborne, pobyt prekonal ocakavania a prispel k prehlbeniu spoluprace. Francuzsky student Yannick Christophe ostane tyzden na odbornej praxi v Zeleziarnach Podbrezova.

Co zistila "soika"

Pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v jedenastom tyzdni skontrolovali devatdesiatstyri prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali patdesiatosem kontrolnych nakupov. Z tychto nakupov bolo tridsattri predrazenych, frekvencia predrazenia predstavuje 56,9 percenta.

Pre kvalitativne chyby, prekrocenie doby spotreby a nedodrzanie informacnych povinnosti inspektori v tridsiatich troch prevadzkovych jednotkach pozastavili dvestodvadsat druhov tovaru za 170 617 korun. V dvanastich prevadzkovych jednotkach zlikvidovali tridsatjeden druhov tovaru nevhodneho na konzum, resp. surovin nevhodnych na pripravu jedal v hodnote 2791 korun. Ulozili sestdesiatdva blokovych pokut za 47 500 korun a na mieste spisali dvadsatjeden protokolov.

V Dome textilu na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne deklarovanej kvalite nezodpovedal jeden druh tovaru za 1660 korun. Symboly na osetrovanie chybali pri desiatich druhoch tovaru v hodnote 17 240,20 koruny, neuplne oznacenie symbolmi na osetrovanie zistili kontrolori pri osmich druhoch v hodnote 20 374 korun.

Opytali sme sa za vas

notara JUDr. Stefana Demiana:
Co znamena u notara oznacenie "sudny komisar"?

- Podla zakona o notaroch a notarskej cinnosti (notarsky poriadok) je notar statom urcenou splnomocnenou osobou vykonavat notarsku cinnost a dalsiu cinnost podla tohto zakona. Notar takuto dalsiu cinnost vykonava, ak to ustanovi osobitny zakon. Takymto zakonom je Obciansky sudny poriadok, ktory v ustanoveni § 38 upravuje, ze sud moze poverit notara, aby ako sudny komisar prejednal dedicstvo a v pripadoch, ked su splnene zakonne podmienky, vydal osvedcenie o dedicstve. V ramci tohto poverenia notar ako sudny komisar vykonava vsetko potrebne na prejednanie dedicstva, pripravuje podklady potrebne na vydanie uznesenia, sudne navrhy na uznesenia sudu, najma uznesenia o skonceni konania o dedicstve.

Kedze sa ukony v konani o dedicstve, ktorymi je notar povereny ako sudny komisar, povazuju za ukony sudu, notar sa pri ich realizacii spravuje Obcianskym sudnym poriadkom. (V tejto suvislosti mi neda, vzhladom na skusenosti z praxe, poukazat na to - kedze mnohi nereaguju ani na opakovane vyzvy a predvolania notara ako sudneho komisara v dedicskych veciach, cim hrubo stazuju postup konania, ze im moze byt z dovodov vyssie uvedenych ulozena v ramci poriadkoveho opatrenia aj pokuta do vysky 5000 korun).

Zaverom, ak by som mal strucne zhrnut odpoved na vasu otazku, tak oznacenie "sudny komisar" znamena, ze notar v ramci svojej dalsej doplnkovej cinnosti posobi na zaklade poverenia sudu ako sudny komisar v sudnom nesporovom, najma dedicskom konani.

Vcelari z Horehronia rokovali

Zima bola tohto roku na sneh naozaj bohata. Priroda si pod bielou perinou poriadne oddychla. Blizi sa jar, sneh pomaly mizne a vsetko sa zacina prebudzat zo zimneho spanku. Vcely uz maju za sebou prve jarne prelety. Hoci pred letacmi v zahrade este lezi sneh, ked zasvieti slnko a teplota sa na teplomeri vysplha na 9 az 10 stupnov Celzia, letace oziju. Vcelari castejsie navstevuju svoje vcelnice a pozoruju vcelstva.

Je tu vsak aj cas vyrocnych clenskych schodzi. Clenovia Zakladnej organizacie Slovenskeho zvazu vcelarov v Polomke sa stretli na rokovani vyrocnej clenskej schodze 14. marca, aby vyhodnotili rok 1998. V klubovni Spolocenskeho domu v Zavadke nad Hronom Cyril Gandzala, tajomnik zakladnej organizacie, privital chovatelov vciel z celeho Horehronia. Na uvod rokovania si minutou ticha uctili pamiatku zosnuleho clena organizacie, dlhorocneho clena vyboru, aktivneho tajomnika, Juliusa Orolina. Cyril Gandzala predlozil spravu o cinnosti za uplynuly rok. Zakladna organizacia v sucasnosti zdruzuje 93 chovatelov vciel z Horehronia, od Bacucha po Telgart, ktori obhospodaruju 914 vcelstiev. Chvalyhodne je, ze vlani prijali piatich novych clenov a od roku 1991 po prvykrat zaznamenali narast vcelstiev o 58 hodin. Hlavna cinnost bola zamerana na produkciu medu, kde hodnotili uplynuly rok ako priemerny. Dolezitou ulohou bolo osetrovanie vcelstiev proti kliestikovi kyselinou mravcou v letnom obdobi a zadymenim v jeseni. Vybor pre svojich clenov a ich rodinnych prislusnikov v lete v Pohorelskej Masi pripravil Vcelarsku nedelu spojenu s prednaskou. Cyril Gandzala pripomenul vyznam casopisu Vcelar pre vzdelavanie vcelarov. Hospodar predlozil spravu o hospodareni v roku 1998 a navrh rozpoctu na tento rok. V diskusii si vcelari vymenili svoje skusenosti z prace okolo vciel.

Na zaver rokovania prijali uznesenie, v ktorom schvalili plan prace na rok 1999, clenov vyboru, delegata Pavla Hrusku - predsedu na zasadanie SZV, prijali troch novych clenov. Pri chutnom obcerstveni sa rozprudila ziva diskusia. Vcelari z Horehronia si aj takouto formou utuzuju priatelstva a vymienaju skusenosti.
Juraj Orolin


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT