23. MAREC 1999 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

h9912f.jpg (62641 bytes)  

MESTO BREZNO PRIPRAVUJE SCHVALENIE UZEMNEHO PLANU SIDELNEHO UTVARU BREZNO.

Obcania mesta, pravnicke a fyzicke osoby maju moznost oboznamit sa s koncepciou rozvoja svojho mesta v termine od 8. marca do 10. aprila. Kompletny uzemny plan je vystaveny vo vestibule domu kultury na Svermovej ulici c. 7, kde si ho mozete pozriet vo stvrtok, v piatok, v sobotu a v nedelu od 10. do 12. hodiny a od 18. do 21.30 hodiny a vo vyklade obchodneho domu. Podrobnejsie informacie ziskate v Mestskom urade v Brezne, v oddeleni zivotneho prostredia a vystavby a u arichitekta mesta v strankovych dnoch: pondelok streda, piatok.

 

O com chceme hovorit?

Dvadsiaty druhy marec Valne zhromazdenie OSN vyhlasilo za Svetovy den vody. V tento den si siroka verejnost pripomina vodu ako zakladnu nositelku zivota na Zemi. Celosvetovym trendom vyspelych statov a principom programu vlady SR, okrem ineho, je aj princip trvalo udrzatelneho rozvoja podla Agendy 21. Agenda 21-ako zakladneho koncepcneho dokumentu, prijateho na konferencii OSN o zivotnom prostredi a rozvoji, konanej v dnoch 3. az 14. jula 1992 v Rio de Janeiru a uznavajucu nedelitelnost a vzajomnu zavislot vsetkeho zivota na Zemi.

Zdravej a biologicky zivej vody s pribudanim rokov k tretiemu tisicrociu vsak neustale ubuda vplyvom cinnosti cloveka a nim sposobenych suvisiacich zmien v celkovej klime Zeme. Roztapanie ladovcov ako dosledok posobenia tzv. sklenikovych plynov. Obohacovanie podzemnych a povrchovych vod o chemicke zluceniny a tazke kovy, ktore priroda vlastnymi silami nie je schopna odburat a niekedy to nedokaze ani um cloveka. Voda cez tok vekov vsetko vie a vsetko si pamata. Pamatajme teda aj my na to, ze chceme pohar cistej vody, ktora nam uhasi smad a ze ho chceme i pre dalsie generacie. Nemozeme chranit vodne zdroje bez toho, aby sme chranili lesy. Ochrana lesa nie je mozna bez ochrany pody a ochrana biodiverzity nie je mozna bez ochrany krajiny. jej stabilita a ekologicka rovnovaha je dolezitym parametrom trvalo udrzatelneho rozvoja. Tu vodu, ktoru vypustame do tokov, aplikujeme na pody totiz v prirodnom kolobehu dostavame spat do toho nasho pohara. Myslime na to nielen v den, ked sme si pripomenuli Svetovy den vody a nezabudajme na to nikdy.

Jarne obdobie nam ako vzdy odhali tvar krajiny. Preto ju neupratujme sposobom - voda zoberie vsetko a daleko. Neorezujme dreviny bezhlavo, lebo nam ich konare zavadzaju. Dychaju pre nas. Aj tu vodnu paru, ktoru nevyhnutne nase pluca potrebuju. Nevypalujme plosne porasty, su koliskou drobnej fauny, ale i rastlinneho pokryvu, ktory drzi v pode vlahu. Ctime si to, co priroda miliardy rokov vytvarala. Ucime to nase deti a nase kazdodenne konanie bude pre nich zarukou dobreho prikladu.

Ing. Elena Gregorova,
veduca odboru tvorby a ochrany zivotneho prostredia Okresneho uradu v Brezne


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT