Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 15 13. APRIL  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Horehronie zilo detskym folklorom

Uplynuly vikend patril sutaziam mladych folkloristov. V sobotu 10. aprila sa v sale Kulturneho domu v Polomke uskutocnila okresna sutazna prehliadka choreografii detskych folklornych suborov okresu Brezno. Nedela patrila sutazi o Putovnu horehronsku valasku, ktora prebiehala v sale Kulturneho domu v Telgarte.

Organizatormi prehliadky v Polomke boli obec Polomka a Stredoslovenske osvetove stredisko v Banskej Bystrici. Zucastnilo sa jej sedem detskych folklornych suborov - Telgartcok z Telgartu, Sumiacanik zo Sumiaca, Helpancok z Helpy, Radost zo Zavadky nad Hronom, Brezinky z Polomky, Valach z Valaskej a Mala Kycera z Cierneho Balogu. Odborna porota na cele s predsedom Rastislavom Uhrinom, tajomnikom Stredoslovenskeho narodopisneho zdruzenia v Banskej Bystrici a clenmi Janom Palovicom, etnografom, tanecnikom a ludovym hudobnikom z Banskej Bystrice a Vojtechom Tatosom, hudobnym skladatelom a redaktorom Slovenskeho rozhlasu, hudobnej redakcie Banska Bystrica, odporucila na postup do krajskeho kola subory Telgartcok z Telgartu a Brezinky v Polomky.

V nedelu popoludni obec Telgart, zakladna skola a banskobystricke Stredoslovenske osvetove stredisko privitali viac ako stovku sutaziacich, zastupujucich sedem detskych folklornych suborov okresu Brezno - Klasok z Podbrezovej, Valach z Valaskej, Mala Kycera z Cierneho Balogu, Radost zo Zavadky nad Hronom, Helpancok z Helpy, Sumiacanik zo Sumiaca a Telgartcok z Telgartu. Porota v zlozeni Stella Ihringova, Jan Weiss a Jan Dubrava rozhodovala o umiestneni v styroch sutaznych disciplinach a v dvoch vekovych kategoriach. Vysledky: solo spev - I.kategoria: 1.Martina Kanosova, Telgartcok, 2.Dominika Simanova, Helpancok, 3.Andrejka Kanosova, Telgartcok, II.kategoria: 1.Janka Piliarkinova, Helpancok, 2.Kristina Kovacikova, Klasok , 3.Lucia Makova, Sumiacanik, duo - trio spev - I.kategoria: 1.Andrejka a Martina Kanosove, Telgartcok, 2.Ivetka Boselova, Martina Blazeckova, Helpancok, 3.neudelene, II.kategoria: 1.Miro, Rado, Stano Pokosovci, Sumiacanik, 2.Kristina Kovacikova, Miroslava Vasova, Klasok, 3.Mariana a Miroslava Duricove a Janka Piliarkinova, Helpancok, spevacke skupiny - I.kategoria: 1.Dievcenska spevacka skupina z DFS Telgartcok, 2.Dievcenska spevacka skupina z DFS Helpancok, 3. neudelene, II.kategoria: 1. Dievcenska spevacka skupina z DFS Telgartcok, 2.Dievcenska spevacka skupina z DFS Helpancok, 3.Chlapcenska spevacka skupina z DFS Mala Kycera a Dievcenska spevacka skupina z DFS Mala Kycera, instrumentalisti - I.kategoria: 1.neudelene, 2.Martina Kanosova, husle,Telgartcok, 3.Iveta Boselova, flauta, Helpancok, II.kategoria: 1.Miro Pokos, husle, Sumiacanik, 2.Kristina Kovacikova, heligonka, Klasok, 3.Jozef Oravkin, heligonka, Helpancok. Uz druhykrat sa majitelom Putovnej horehronskej valasky stal detsky folklorny subor Telgartcok z Telgartu tesnym jednobodovym rozdielom pred suborom Helpancok z Helpy. Vitaz by sa mal predstavit na Horehronskych slavnostiach spevu a tanca v Helpe.

Martina Kanosova, najlepsia v solo speve v sutazi o Putovnu horehronsku valasku Na sobotnajsej prehliadke choreografii detskych folklornych suborov sa zucastnila aj Mala Kycera z Cierneho Balogu
Pilot balona Zeleziarni Podbrezova, a.s., Karol Slabak (na snimke s trofejou III. rocnika Transcrosingu Portugal) a jeho tim - Anna Nociarova, Ladislav Bockor, clenovia ZP Sport, a.s., - Deltaklub Podbrezova a Michal Santa - clen SBZ sa postarali o najvacsiu senzaciu tejto extravagantnej a v Europe ojedinelej sutaze - osem dni krizom cez Portugalsko, a to vitazstvom nad renomovanym nemeckym pilotom Rudolfom Hoferom a domacim favoritom Jorge Santosom. Nemenej zaujimave boli aj dalsie mena tridsiatky sutaziacich pilotov z Juznej Afriky, Ameriky, Anglicka, Francuzska, Belgicka, Svajciarska, Irska, Nemecka a Portugalska. Viacej o tomto uspechu z konca marca sa dozviete z rozpravania A. Nociarovej na strane 11.

Vyzva

V ramci jarneho upratovania primator mesta vyzyva obcanov, ktori su evidovani v urade prace ako nezamestnani, resp. poberaju socialne davky dlhodobej nezamestnanosti, aby sa jednotlivo alebo po skupinach prihlasili denne v Technickych sluzbach v Brezne od 6. do 7. hodiny, kde dostanu pracovne naradie a bude urceny priestor upratovania v ramci dobrovolnej brigady pre skraslovanie zivotneho prostredia a svojho okolia.

S ukradnutym havaroval

O tristvrte na sest podvecer 6. aprila sa na Chalupkovej ulici v Brezne stala dopravna nehoda, po ktorej vodic modrej Skody Forman z miesta cinu usiel. Preverovanim bolo zistene, ze ide o auto spol. s r. o. M + C Trade, ktore ukradli v Bratislave a bolo po nom vyhlasenie aj patranie.

(pl)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT