13. APRIL 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Blesk zasiahol trafostanicu

V stredu 7. aprila o 19.15 hodine zasiahol blesk trafostanicu na cisticke odpadovych vod v Brezne pri Valaskej. Poziar znicil trafo a elektricke kable a odstavil cisticku z prevadzky. Staly pritok odpadovych vod na cisticku pretekal cez odlahcovace do toku Hrona. Odstranenie havarie zabezpecili Stredoslovenske vodarne a kanalizacie u rozvodneho zavodu Stredoslovenskych elektrarni na druhy den o 14. hodine.

Mrzi maly zaujem

V utorok 6. aprila sa v rimskokatolickom kostole Don Bosca na sidlisku na Mazornikove uskutocnil velkonocny chramovy koncert. Spevacky zbor mesta Brezna pod dirigentskou taktovkou doc. Dr. Milana Pazurika, CSc., zaspieval niekolko novych skladieb, s ktorymi sa ma predstavit aj na vystupeni vo francuzskom Meudone. Organizatorov i samotnych spevakov mrzi maly zaujem obyvatelov sidliska o tento koncert.

Clovek a pes

Krajska pobocka klubu drzitelov vodiacich psov pozyva vsetkych milovnikov stvrnohych priatelov a siroku verejnost na predvadzanie vykonu vodiacich psov, poslusnosti a specialneho vodenia. Po ukazke sa mozete spytat nielen na pracu vodiacich psov, ale aj vyspovedat odbornu vychovavatelku. Ukazka sa uskutocni v piatok 16. aprila o 15. hodine pred Strednou priemyselnou skolou v Brezne.

Najuspesnejsie dievcata

Jubilejny 25. rocnik olympiady slovenskeho jazyka sa uskutocnil v stredu 7. aprila v Banskej Bystrici a v Brezne. Uz po treti rok sa okresne kola konaju osobitne. Na organizovani olympiady sa podiela poradny zbor zlozeny z ucitelov zakladnych a strednych skol oboch okresov. Ako nas informoval jeho predseda Milan Duda, ucitel Zakladnej skoly Pieninska v Banskej Bystrici, sutaz je dvojkolova a zo skolskeho postupuje z dvoch tried jeden sutaziaci do okresneho kola. V tomto roku vo vsetkych zakladnych skolach Breznianskeho okresu sa do olympiady zapojilo 209 osmakov a do okresneho kola postupilo 25, z nich 22 sutazilo. Na prvom mieste skoncila Jana Spisiakova z Valaskej, na druhom Petra Kamzikova zo Sumiaca a na tretom Lubomira Durcova z Helpy. Je na skodu veci, ze okresne kola su konecne, pretoze ministerstvo skolstva nezahrnulo tuto olympidau do celoslovenskeho meradla.

O kladoch a negativach kultury

V utorok 20. aprila o 15. hodine sa vo velkej zasadacke Mestskeho uradu v Brezne uskutocni pracovne stretnutie pracovnikov a priaznivcov kultury, ktore organizuje mestsky urad, mestske kulturne stredisko a komisia pre kulturu, vzdelanie a mladez pri mestskom zastupitelstve. Pozvani zastupcovia skol, centra volneho casu, zaujmovych kruzkov, zdruzeni, spevackych, folklornych a divadelnych suborov prerokuju klady a negativa kultury v meste a stanovia cielove ulohy do roku 2002 v oblasti kultury, vzdelavania a cinnosti s mladezou.

Opytali sme sa za vas

dramaturga Mestskeho televizneho kanala, spol. s r.o., Brezno Roberta Fabryho:

MTK z technickych pricin nevysielal. Co nove ste za ten cas pripravili pre svojich divakov?

- Mestskemu televiznemu kanalu zalezi na tom, aby mal svojho divaka, a preto ako v infotexte tak v spravodajstve pripravil pre obcanov Brezna novinky. Prvou a hadam najdolezitejsou su nove rubriky spravodajstva, a to Pandorina skrinka, kde bude mat priestor investigativna zurnalistika a skutocne riesenie skutocnych problemov, potom Damska jazda a Panska jazda, ci Studio Senior alebo Miniportret, v ktorom vam chceme predstavit poslancov mestskeho zastupitelstva a zaujimave osobnosti mesta Brezno.

Preto budeme velmi radi, ak sa nam ozvu zeny vyznajuce sa napriklad v kozmetike, odievani, zdravom zivotnom style ci fitnes, ale aj muzi zaoberajuci sa motorizmom, turistikou, kynologiou, zahradkarstvom ci drobnochovom a samozrejme aj nasi seniori, ktori ziju cinorodo a nestracaju vitalitu. Moznosti vasich zaujmov su neobmedzene a vy, vazeni televizni divaci, nam mozete ponuknut akykolvek zaujimavy podnet ci namet, ktory sa nemusi tykat len vas, ale aj vasich susedov ci pribuznych, ktori maju pozoruhodne konicky alebo detailne rozumeju urcitej oblasti ako amateri alebo profesionali.

Ako som spominal, mnohe novinky sa netykaju len spravodajstva, ale aj infotextu MTK. Pribudli recepty jedal a napojov, citaty klasikov, ludove pranostiky, chystaju sa vtipy a horoskopy. Znova prosime o spolupracu vas, mili Breznania. Gazdinky zucastnite sa sutaze o najlepsi recept na jedlo ci napoj, o najzaujimavejsiu radu do domacnosti a vy vsetci ostatni zasielajte nam vtipy do sutaze o ten naj, ale aj stare pranostiky, prislovia a porekadla, oblubene citaty pripadne basne z vlastnej tvorivej dielne. Ostatne podrobnosti tykajuce sa sutazi v infotexte objavite, ak si ho pozorne prezriete.

Budeme velmi radi, ak sa s nami skontaktujete a preto vas, vazeni priatelia - obyvatelia Brezna, oficialne oslovujeme. Najdete nas v dome kultury na 2. poschodi vlavo a na telefonnom cisle 6111662.

Tesime sa na vas!

Medzinarodny rok starsich ludi

Den otvorenych dveri v okresnom urade

Vyhlasenie Medzinarodneho roka starsich ludi (MRSL) patri medzi posledne, ale najvyznamnejsie aktivity OSN v ramci starostlivosti o starsich ludi. Starnutie je spolocensko-politicky fenomen, vyznamnou mierou ovplyvnujuci dalsi vyvoj ludskej spolocnosti. OSN ziada clenske staty, aby rozpracovali koncepcne materialy, vydane OSN, na svoje narodne, narodnohospodarsko-ekonomicke podmienky a vytvorili vlastne programy na MRSL.

Ustredie Jednoty dochodcov na Slovensku, su si vedome velkej zodpovednosti za lepsie postavenie starsej generacie v nasej spolocnosti, za ich socialne, zdravotne, spolocenske, kulturne a vzdelanostne zabezpecenie, vychadzajuc aj zo zasad schvalenych vladou SR k tejto problematike, prichadza s iniciativnym navrhom podla svojich moznosti prispiet k celospolocenskemu rieseniu problemov spadajucich do MRSL v SR.

Projekt UJDS rata s uzkou spolupracou s vladnym vyborom a v riadiacej vertikale pojde o spolupracu krajskych, okresnych, mestskych a zakladnych organizacii JDS s krajskymi, okresnymi uradmi, ako aj s predstavitelmi samospravy.

Projekt k MRSL maju spracovane aj zakladne organizacie JDS v nasom okrese, je spracovany na miestne podmienky a zvyklosti. V okresnom urade je menovana komisia, ktora pripravuje projekt v ramci okresu podla kapacitnych a financnych moznosti. Vo stvrtok 29. aprila od 8. do 12. hodiny bude v okresnom urade na Razusovej ulici 40 Den otvorenych dveri pre vsetkych dochodcov v ramci okresu, kde im zaroven odborne pracovnicky zodpovedaju na rozne otazky z oblasti socialneho zabezpecenia. V okresnom urade je zriadena aj bezplatna poradna socialneho zabezpecenia pocas uradnych hodin pre dochodcov z okresu Brezno. O dalsich aktivitach vas budem priebezne informovat.

Tibor Gilla,
predseda OO JDS Brezno
a podpredseda komisie
Okresneho uradu Brezno

Co zistila "soika"

Pocas strnasteho tyzdna pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj okrem ineho skontrolovali aj velkoobchodny sklad Minimarket v Brezne. V ponuke sa tu nachadzalo sest druhov tovaru s uplynutou dobou spotreby v celkovej hodnote 2 914,40 koruny (slepaci vyvar Magi, cokoladove dukaty, korenie). Kontrolori dali prikaz na likvidaciu jedneho druhu tovaru v hodnote 625 korun.

Dovedna v tomto tyzdni vykonali v kraji kontroly v sestdesiatich troch prevadzkovych jednotkach a v nich dvadsatsest kontrolnych nakupov. Predrazenych bolo patnast, co predstavuje 57,7 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov cini korunu a sestdesiat halierov.

Nevyhovujucu kvalitu tovaru, nedodrzanie doby spotreby a informacnych povinnosti zaznamenali v tridsiatich troch prevadzkovych jednotkach, kde inspektori pozastavili dvestodevatdesiatstyri druhov tovaru za 520 963 korun. V piatich prevadzkach dali prikaz na likvidaciu deviatich druhov tovaru za 2354,30 koruny. Ulozili tridsatpat blokovych pokut za 27 200 korun a spisali dvadsatsest protokolov.

Rozhodne 20. april?

Prepustanie avizovane viacerymi horehronskymi fabrikami na stretnuti 11. marca v Brezne sa stava realitou. K prvemu maju by malo ostat bez roboty dvesto piesockych strojarov. Co s tym?

Ako nas informovala clenka predsednictva Rady OZ KOVO za Banskobystricky kraj Terezia Durikova, do 20. aprila zmapuju situaciu v jedenastich okresoch a vsetky podnety z tychto stretnuti spolu s pozvankou na okruhly stol poslu podpredsedovi vlady Ivanovi Miklosovi, ministerstvam hospodarstva, prace, socialnych veci a rodiny a ministerstvu financii. Okruhly stol na riesenie podmienok podnikania kovopriemyslu, ktory sa uskutocni v utorok 20. aprila v Dome kultury v Banskej Bystrici, naviaze na podobny z lanskeho 18. maja a jeho cielom bude poukazat na problemy podnikania na Slovensku.

Kedze vlani nedosiahli ziadny vysledok, dvadsiateho aprila chcu pocut rozhodnutie, akym sposobom budu problemy riesene nielen v podnikani v kovopriemysle, ale aby sa zavery okruhleho stola stali prinosom pre podnikanie ako take na celom Slovensku.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT