13. APRIL 1999 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Krizom cez Portugalsko teplovzdusnym balonom

Vitazstvo je opojna vec, je nadherne porazit pilotov krajin, kde tradicia lietania na balonoch siaha k jej absolutnemu vzniku.

Trasa letov bola dlha 800 km a mala sedem etap. Po ucasti na vlanajsich Majstrovstvach Europy ´98 vo Svedsku a na finale Svetoveho pohara Honda Grand Prix v Japonsku sa Karol Slabak a posadka teplovzdusneho balona ZP, a.s., dockali vytuzeneho vitazstva, ked triumfom na tomto podujati ziskali hned ceny dve. Celkove vitazstvo a aj cenu za doteraz najhodnotnejsi vykon uletenej dlzky a presnosti po vytycenej trase vsetkych doterajsich rocnikov tohto podujatia.

Start sa konal v najsevernejsej casti Portugalska v meste Braganca a pokracovalo sa krizom celym uzemim Portugalska so stanovistami v mestach Lamego - Viseu - Fundao - Estremoz - Serpa - Castro Marim - Vita Real de Sto.Antonio, leziacom pri Atlantickom oceane. Do vedenia sme sa prebojovali uz v prvy den sutaze, naskok sme potvrdili pristatim 10 km pred mestom Viseo. V tretej etape nas postihla smola, nepodarilo sa nam zmanevrovat balon na urcenu trasu, a to nas posunulo az na 4. priecku. Vedeli sme, ze sutazime s vybornymi pilotmi a zohratymi posadkami, ktore poznaju tuto krajinu a jej miestne podmienky. Chceli sme dosiahnut co najlepsi vysledok a aj keby to nebolo vitazstvo, uz tato pozicia pre nas znamenala doteraz nepoznany uspech.

Dalsiu etapu sme trocha okabatili tym, ze Karol Slabak odstartoval ako jeden z dvojice sutaziacich pocas otvoreneho startovacieho okna do narocnych a nestandartnych poveternostnych podmienok. Vyslo to a zisk 900 bodov nam opat otvoril cestu k vitazstvu. Posledne etapy uz boli hlavne skuskou nervov a fyzickej zdatnosti posadok. Niekolko balonov uz pripominalo svojim vzhladom vojnou poznacene "bitevniky". Posadky stihali urazy a po pristatiach v lesnatych pahorkatinach zlyhavala aj zabezpecovacia technika. Nevzdali sme to a po tom, co si nas po prvych dnoch zacali len tak po ocku vsimat, stal sa z nas uz jeden z jasnych favoritov na vitazstvo. Na dennom poriadku boli rozhovory pre satelitnu portugalsku televiziu s Karolom Slabakom a nasim sprievodcom okrem stastia pocas letu bolo lietadlo televizie. Pre Karola, ale aj pre nas to bol opojny pocit, pristavat medzi neznamych portugalskych ludi, ktori sa k nam hlasili ako k znamym preto, ze nas uz poznali z televizie alebo z novin, hlavne nase firemne a statne farby. Ohromna chut sutazit a dosiahnut dobry vysledok nas uplne ovladla. Po tom, co vsetci traja favoriti pri poslednej etape vzajomne sa snaziac o najhodnotnejsi vykon spolu preleteli organizatormi zakazanu hranicu Spanielska a nasledne pristali necely kilometer od mora v carokrasnej spanielskej Andaluzii, sme s malou dusickou ocakavali spolu s posadkami dalsich dvoch balonov konecny vysledok. O vynikajucej atmosfere tohto podujatia svedcil aj fakt, ze nasa vzajomna rivalita vo vzduchu sa na zemi menila na priatelstvo a uprimne hodnotenie uspechu toho druheho. Vitazom sa vsak mohol stat iba jeden a boli sme to prave my a bomba bola na svete. Domov sme odchadzali oslavovani obycajnymi portugalskymi ludmi, obtazkani vitaznymi poharmi od organizatorov a sponzorov podujatia, uprimnym alebo aj menej uprimnym obdivom za vykon od superov, ale hlavne nesmierne stastni, ze to vyslo. Nas maly stat bo odrazu predmetom zaujmu verejnosti, ale aj balonovych timov vsetkych zucastnenych statov.

Mozno v buducnosti usporiadame podujatie podobneho charakteru aj my. K tomu vsak budeme potrebovat podporu nasej materskej organizacie ZP Sport, a.s., Podbrezova a samozrejme aj garanta vsetkeho, co sme doteraz dosiahli, Zeleziarni Podbrezova, a.s., a su to prave tito ludia, ktori su podpisani na nasom uspechu a patri im nasa vdaka za moznost skvelej pripravy na toto podujatie samozrejme aj ludom z uradu primatora mesta Brezna za podporu. Neda sa vsak zabudnut na to, ze sutazna sezona sa este len zacala. Karol Slabak ziskal nominaciu reprezentovat Slovensko na Majstrovstvach sveta ´99 v Rakusku, Mgr. Marian Zima bude na prelome augusta septembra ´99 viest nas tim na tomto podujati, a preto bude vsetka dalsia priprava a trening smerovat k reprezentacii na tomto vrcholnom podujati.

Anna Nociarova

Narodny beh

V nedelu 11. aprila sa uskutocnil 52. rocnik narodneho cestneho behu Devin - Bratislava. Na 12,6-kilometrovej trati zapolilo 900 pretekarov, medzi ktorymi boli aj zahranicni ucastnici i pretekari bezeckeho spolku Zeleziarni Podbrezova, ti vo svojich kategoriach dosiahli dobre vysledky. V kategorii 50-60 rocnych Stanislav Bobak obsadil 11. miesto a v kategorii nad 60 rokov Vojtech Ridzon 12. miesto.

J. Rosko v dobrej forme

Julius Rosko clen AC Mostaren Brezno sa zucastnil na dvoch bezeckych podujatiach. V piatok 9. aprila sa zucastnil Behu oslobodenia v Ziari nad Hronom, kde na 6-kilometrovej trati v kategorii do 60 rokov zvitazil. O den neskorsie sa v Turanoch zucastnil 27. rocnika Behu oslobodenia Turian, ktory bol zaroven 4. kolom Slovenskej bezeckej ligy. Na start nastupilo 63 pretekarov a 10-kilometrovu trat zdolal za 36:12, cim si vo svojej kategorii vybojoval 2. miesto. Tieto vysledky svedcia o dobrej forme, ktoru ma aj vdaka kazdodennym treningom.

 

Sipkarska liga

Aj ked sa liga muzov a zien nehrala, pretoze v Presove boli v dnoch 9. az 11. aprila majstrovstva Slovenska druzstiev a TOP-128 Slovakia, zivot v Dart clube sa nezastavil. Vo stvrtok 8. aprila v sutazi dvojic zvitazili Jaro Jergel - Laco Baliak pred Evou Sitarcikovou a Lenkou Pikulovou. V tyzdni prebehla aj Quatro liga, kde sa z vitazstva tesil Zdeno Pampurik st. pred Matom Hrasnym, treti bol Dusan Dordik. Mladez hrala v nedelu a starsi juniori zaznamenali rekord styridsat hracov v turnaji. Zvitazil Richard Grlicky pred Pavlom Melicherom, treti skoncil Martin Skantar, 4. Milos Naggy, 5. - 6. Marcel Dolinsky a Jan Cernak.

U mladsich juniorov sa najviac darilo Jakubovi Warsavskemu, druhy bol Denis Cupar a treti Marek Pastva. U stredoskolakov sa najviac darilo Igorovi Jedlickovi, druhy skoncil Beno Molitoris a treti Peter Kvietok. V sutazi druzstiev zatial suverenne vedie 1. Dart club Brezno pred Allianzom a treti je HaPeBe-A.

V piatok 9. aprila sa v Presove vo WARM UPE najviac darilo hracovi 1. DC Brezno Petrovi Martinovi. V sobotu sa konala TOP-128 Slovakia Dart Cup, kde medzi muzmi skoncil Peter Martin na druhom mieste, 5. - 6. Jozef Siman, 9. - 12. Dusan Stries. Zeny urobili Dart clubu radost a z vitazstva sa tesila hracka Brezna Martina Medvedova. Za zmienku stoji aj pekne 5. - 6. miesto Evy Sitarcikovej a Ivety Mozerovej. V nedelu prebehli majstrovstva Slovenska druzstiev, kde druzstvo Dart clubu skoncilo na 3. mieste.

Tento tyzden nie je ziadny vacsi turnaj, a tak sa hra v Dart clube podla harmonogramu.

Kam za futbalom

II. liga 24. kolo 17. aprila o 16.00
Nove Zamky - Podbrezova

III. liga 19. kolo 18. aprila o 16.00
Dubova - Bela (Repa - Istokovic, Klacko - Zavaternik)

IV. liga sk. Juh 17. kolo 18. aprila o 16.00
Brezno - Hrochot (Löcsös - Svrcina, Tokar - Jan Hromadka)

V. liga sk. C 17. kolo 18. aprila o 16.00
Lovcica - Predajna (Petrinec - Palik, Kucharsky - Slatinsky), Rakytovce - Valaska (Oruzinsky - Ziakovic, T. Kucera - Chmelik), Brusno - C. Balog (Igor Rostar - Kollar, Bajnok - Siraky)

I. trieda 17. kolo 18. aprila o 16.00
Osrblie - Rakytovce B (Fencl - Turna - Krahulec), P. C. Balog - Balaze (Vanik - Vajs - Turna), Badin - Bravacovo (Melcer - Hikker - Hric), Kraliky - Helpa (Danko - Gonda - Mojzis), Poniky - Myto (Direr - Weiss, Sedliak - Behan)

II. trieda 13. kolo 18. aprila o 16.00
Malachov - Nemecka (Kastiel - Drazdik), Jasenie - Salkova (Sico - Daxner), Podlavice - D. Lehota (Chladek - Kotran), Riecka - Hronec (Zeman - Kadlec)

III. trieda sk. B 11. kolo 18. aprila o 16.00
Benus - P. Polhora (Vrbovsky - Sitarcik ml.), Pohorela - Zavadka (Ridzon - Suchy), Sihla - H. Lehota (Chriastel - Balaz), Michalova - Telgart (Benko - Milan Mojzis)

III. liga dorast 17. kolo 18. aprila o 13.30
Brezno - Radvan B (Tokar - Svrcina, Vrbovsky - Jan Hromadka)

IV. liga dorast sk. Juh 17. kolo 18. aprila o 13.30
Dubova - Zarnovica (Istokovic - Klacko - Zavaternik), Tisovec - Podbrezova (F. Fazekas - Medved - Kniha)

V. liga dorast sk. C 17. kolo 18. aprila o 13.30
Kremnicka - C. Balog (Brtka - M. Filkus - Kondek)

II. liga SZ a MD 17. kolo 17. aprila o 10.00 a 12.00
Brezno - Zilina B (Kralka - Segul, Zeman)

III. liga SZ a MD sk. Stred 13. kolo 17. aprila o 10.00 a 12.00
Dubova - Sasova (Kadlec - Braucok), C. Balog - Kremnicka (M. Krahulec - Cunderlik)

IV. liga ziaci sk. C 13. kolo 18. aprila o 14.15
Brusno - Zavadka (Bajnok - Kollar)

I. trieda sk. B dorast 2. kolo 18. aprila o 13.30
Pohorela - Brusno (Suchy - Ridzon), Polomka - Zavadka (12.00 Daxner - Sico)

I. trieda sk. B ziaci 4. kolo 18. aprila o 10.00
Benus - Pohorela (14.00 Sitarcik ml.), Osrblie - Myto (14.00 Turna), Helpa - Polomka (Balaz), Bravacovo - P. Polhora (Sitarcik ml.)

Mladsi ziaci 17. kolo 17. aprila o 10.00
Brezno B - Radvan A (18.4. o 11.30 Vrbovsky), Dubova - P. C. Balog (18.4. Kotran), Podbrezova - Brezno A (14.15 Suchy)

Oznamy

Miestna unia maleho futbalu Brezno oznamuje zaujemcom o ucast v novom rocniku 1999, ze sa za tymto ucelom uskutocni mimoriadna schodza veducich, resp. zastupcov druzstiev. Ucast je povinna!

Termin: stvrtok 15. aprila o 16. hodine
Miesto: restauracia Autoservis Brezno - Mazornikovo

Klub slovenskych turistov, odbor turistiky MSK, poriada v sobotu 17. aprila vystup na Lubietovsky Vepor - Hrb. Trasa: Osrblie - Cervena jama - Hrb - Kolba - Celno - Lopej.

Blizsie informacie poda Eva Benackova, c. t. 6116213.

Slovensky cykloklub Podbrezova vas v sobotu 17. aprila pozyva na trasu Breznianska Skalka. Zraz o 9. hodine pri zvonici v Brezne, trasa "A": Brezno - Rury - Skalka - Bystra - Tale - Bystra - Myto pod Dumbierom - Vagnar - Brezno. Tura pre horske bicykle. Trasa "B": Brezno - Valaska - Stiavnicka - Bystra - Tale - Bystra - Myto pod Dumbierom - Vagnar - Brezno. Tura pre cestne a trekingove bicykle.

Spod vysokej siete

III. liga muzov

Kvalifikacia o postup do II. volejbalovej ligy mala v sobotu na programe prvy turnaj v Kysuckon Novom Metse. Volejbalisti Hronstavu Dubova B vstupili do bojov o postup uspesne. Vsetky stretnutia vyhrali, ked jediny set stratili vo vyrovnanom a dramatickom suboji s domacimi hracmi. Tento zapas mozno oznacit ako najkvalitnejsi z celeho priebehu turnaja. Zostava Hronstavu: Vanik, Jonak, Stubna, Crepp, Migala, Murgas (Kupec, Berko, Tholt, Vyskoc).

Vysledky: Kysucke Nove Mesto - Povazska Bystrica 2:0, VTJ Zvolen - Hronstav Dubova B 0:2, Povazska Bystrica - Hronstav Dubova B 0:2, Kysucke Nove Mesto - VTJ Zvolen 2:0, VTJ Zvolen - Povazska Bystrica 0:2, Hronstav Dubova B - Kysucke Nove Mesto 2:1.

1. Hronstav Dubova B
2. K. N. Mesto
3. Povazska Bystrica
4. VTJ Zvolen
3 3 0 6:1 6
3 2 1 5:2 5
3 1 2 2:4 4
3 0 3 0:6 3

Buducu sobotu pokracuje kvalifikacia druhym turnajom vo Zvolene na palubovke VTJ.

Lubomir Hugec

 

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT