Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 23 8. JUN  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Vodici maju medzery

V maji, ktory je aj Mesiacom bezpecnosti na cestach, sme sa castejsie ako inokedy stretavali s cestnymi kontrolami. Tak tomu bolo aj 28. maja, kedy dopravna policia Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne, kontrolovala technicky stav a povinne vybavenie vozidiel. Clenovia Uzemneho spolku Slovenskeho Cerveneho kriza v spolupraci s Nemocnicou s poliklinikou v Brezne sa zamerali na autolekarnicky, ich obsah a pouzitie pri dopravnych nehodach. Viacej o tejto kontrole nam porozpravala pracovnicka Uzemneho spolku SCK v Brezne Maria Parobekova:

- Zastavili sme sestdesiattri vozidiel roznych evidencnych cisiel (z nasho okresu patdesiat) a len tridsattri malo kompletne vybavenu autolekarnicku, strnast malo nekompletnu a sestnast vodicov autolekarnicku nemalo vobec. Aj ked smernica Ministerstva zdravotnictva Slovenskej republiky o povinnej vybave autolekarnickou plati od 1. oktobra 1996 a bola niekolkrat publikovana v tlaci a aj nasich regionalnych novinach, vodici toto nariadenie nerespektuju. Pri zistovani vedomosti vodicov z oblasti poskytovania prvej predlekarskej pomoci a moznosti pouzitia obsahu autolekarnicky pri urazoch sa ukazalo, ze len sedem vodicov by poskytlo ucinnu prvu pomoc, dvanast ciastocne a ostatni nevedeli, ale ani sa nesnazili. Z uvedeneho vyplyva, ze je potrebne tejto problematike venovat viac pozornosti, hlavne v autoskolach pri vyucbe buducich vodicov, pri preskolovani vodicov z povolania. Pre vodicov amaterov Uzemny spolok SCK v Brezne pripravuje kurz prvej pomoci v jesennych mesiacoch, termin vcas oznamime.

Prietrz mracien nad Breznom
V sobotu popoludni 29. maja postihla Brezno obrovska prietrz mracien, ktora sposobila nemale problemy. Niekolko pritokov Hrona sa vylialo zo svojich koryt a voda zatopila mnozstvo pivnic, ale aj firmy Drevosklad a Mostaren Brezno. Do zachrannych prac sa zapojili okrem okolitych poziarnych jednotiek aj vojaci z breznianskych kasarni a CO. Hned po 16. hodine vznikol krizovy stab pozostavajuci z povodnovej komisie a z vykonnych pracovnikov mesta. Pracovat zacal ihned po vzniku mimoriadnej udalosti, pokracoval v rannych nedelnych hodinach a kazdy den rano po cely tyzden pod vedenim primatora mesta, ktory nam povedal:

- Obcanov sme upozornili na celkovu situaciu a na postup, ktory maju zachovat pri hlaseni skod na majetku. Vyhlasili sme mimoriadnu situaciu, ktora trva. Hodnotime ju kazdy den a spolu s Povodim Hrona rozhodneme o jej zotrvani v utorok 8. juna. O situacii a o odstranovani nasledkov informujeme po zasadani krizoveho stabu denne odbor Civilnej ochrany Okresneho uradu v Brezne. Rokujeme s postihnutymi obcanmi a s organizaciami, ktorych sa tato poveden dotyka. Prijali sme dalsie opatrenia na sprietocnenie jednotlivych tokov v spolupraci s Povodim Hrona. Budeme hladat sily a prostriedky na to, aby sme v co najkratsom case kriticke body v tokoch odstranili, vratane spevnenia brehov. Velku poruchu kanalizacneho potrubia na Dolnej ulici budeme radikalne riesit vymenou potrubi a telesa cesty.

Pomozte pri patrani

Policia sa obracia na obcanov s prosbou o pomoc pri patrani po vozidlach ukradnutych na prelome maja a juna. Akekolvek informacie oznamte na znamom telefonnom cisle 158, pripadne v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru.

Prve z nich, terenne motorove vozidlo Mitschubichi Pajero MT 2,5 TD GL modrej metalizy, ev. c. BR-222AC, zmizlo 28. maja vecer od tristvrte na desat do tristvrte na jedenast z parkoviska pred pohostinskym zariadenim Koliba na Taloch. Kradezou vznikla J. J. z Brezna skoda za 1 037 839 korun a lizingovej spolocnosti Leasing, a. s., Banska Bystrica za 300 000 korun.

K druhej kradezi doslo 1. juna medzi pol osmou a pol jedenastou predpoludnim, kedy v Brezne na Bujakove spred brany rodinneho domu zmizlo motorove vozidlo VAZ Niva 21214, ev. c. BR-494AB tmavomodrej metalizy. Auto spol. s r. o. Lesy mesta Brezna za 415 000 korun je vybavene autoradiom Blaupunkt a vysielackou s mikrofonom Midlant.

h9923b.jpg (15379 bytes)

h9923a.jpg (12778 bytes)
Mozno ste ho videli aj vy, mozno ste dokonca vyuzili jeho sluzby. Rec je o specialnom mikrobuse s nazvom Florabus, upravenom na zaklade najmodernejsej zdravotnej techniky. V piatok 4. juna na breznianskom namesti jeho skusena posadka zaujemcom zmerala cholesterol a krvny tlak, pripadne poskytla odborne rady. Ako dopadli vysetrenia, to sa dozvieme v niektorom s dalsich Horehroni.

Brana rolnicko-remeselnickej usadlosti na Razusovej ulici c. 20 v Brezne je raz do roka otvorena pre navstevnikov muzejneho podujatia Dvor remesiel u Rostarov. V stredu 2. juna sa na jeho stvrty rocnik prislo pozriet asi seststo zaujemcov, ktori mali moznost vidiet pracu ludovych vyrobcov, technicku pamiatku dreveny mangel, zbierkove predmety Horehronskeho muzea a videofilm o praci s kozou.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT