8. JUN 1999 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Na slovicko, pan starosta

V nasej rubrike, v ktorej sa vam postupne predstavovali novozvoleni starostovia obci Breznianskeho okresu, prichadzame k prismenu Z. Skryva sa za nim Zavadka nad Hronom, kde richtarske zezlo prevzal Pavel Hruska. Za sebou ma dlhe roky prace v Sigme Zavadka, kde bol technikom a prevadzkovym zamocnikom. Pocitil aj to, ako chuti nezamestnanost. Ostatne tri roky bol odlievacom v prevadzke taviaren v Zlievarni Hronec. O post starostu sa uchadzal aj v predchadzajucich volbach, kedy skoncil na druhom mieste. Pred rokom 1989 bol poslancom miestneho narodneho vyboru a predsedal komisii na ochranu verejneho poriadku. Ale vratme sa do sucasnosti, kedy je starostom Zavadky nad Hronom...

- Od skoncenia volieb uplynul uz takmer polrok a ako novy starosta som mal uz moznost popasovat sa s prvymi problemami, ktore sprevadzaju dianie v samosprave obce. Niektore su jednoduche a daju sa riesit operativne, ine zlozitejsie a potrebuju viac casu a namahy, ale hlavne financne krytie. Do volieb som isiel s predsavzatim, ze na prvoradom mieste v samosprave je obcan a jeho spokojnost. Na zivot a jeho problemy sa pozeram viac vo vecnej rovine ako vseobecne.

Myslim si, ze statna sprava a samosprava by sa mali najviac venovat regionalnemu rozvoju, vzniku novych pracovnych miest, riesit nezamestnanost, aby doslo k ozdraveniu nasej ekonomiky. Mikroregion Horehronia ma jednu z najvacsich nezamestnanosti a konkretne v Zavadke nad Hronom je priblizne 30-percentna. Je nasou povinnostou vyuzit zrucnost obcanov a ich tvorivu schopnost. Jedno z rieseni, ako priespiet k rozvoju obce, je aj investicna vystavba. Mame rozostavanu telocvicnu, kde je preinvestovana znacna cast financnych zdrojov, dokoncenim je potrebne zabezpecit funkcnost tychto priestorov. V oblasti novych investicii a udrzieb je stale volny priestor na zveladovanie. Spracovana je projektova dokumentacia na cisticku odpadovych vod a kanalizaciu, zacalo sa so sanaciou skladky technickeho odpadu. Potrebna je udrzba miestnych komunikacii, oprava rigolov na odvedenie povrchovych vod a niektorych chodnikov. Na zrealizovanie plynovej kotolne v spolocenskom dome, v ktorom je umiestneny aj obecny urad, boli vzate uvery, ktore v sucasnosti splacame, cim sme ciastocne obmedzovani v nasich aktivitach. Ale zrealizovanie tohto zameru bolo nutne. Na realizaciu nasich aktivit treba zabezpecovat financne zdroje z roznych podpornych fondov, a to aj vlastnou aktivitou, prostrednictvom nasho obecneho hospodarstva.

Podporovat chceme nasich sportovcov, ktori su aktivni vo svojej cinnosti. V nasich podmienkach sa dobre dari hokejistom, ktori su velmi iniciativni, ale aj ziaci vo futbale dosahuju vynikajuce vysledky, a to vsetko za dobrej spoluprace so sponzormi. Na poli kultury nasu obec pekne reprezentuju subory Nadeje a Zavacan programom z nasho prostredia. Folklorny subor nas reprezentoval niekolkokrat aj v zahranici spolu s najmladsimi zo suboru Radost. Prostrednictvom pracovnika miestneho kulturneho strediska a spolocenskymi organizaciami sa pripravilo viacero hodnotnych podujati s bohatou tradiciou s velkou ucastou miestnych obcanov a hosti. Vytvorenie vhodnych podmienok pre sport a kulturne vyzitie je dobrym predpokladom na aktivnu turitisku a agroturistiku. Je to jeden z moznych prijmov pre nasich obcanov a statu do buducnosti vzladom na znacny prepad pracovnych miest v priemysle. Rozvojom turistiky je mozne vhodne zhodnotit nase prirodne bohatstvo, na ktore Horehronci mozu byt pravom hrdi a sucasne si ho chranit a nie devastovat, ako sa to v mnohych pripadoch stava. Turistika v nasich podmienkach vyzaduje zachovat jedinecnost obce v podobe dedicstva nasich otcov a povodnej architektury, ktora vyuzivala prirodne materialy, kamen, drevo ako stavebny material. Kazdy kraj musi turistovi ponuknut nieco, co nikde inde nenajde, nieco neopakovatelne, so silnym a jedinecnym zazitkom. Dobudovanim infrastruktury, zviditelnenim a zachovanim tradicii v Zavadke a ochranou nasho zivotneho prostredia sme schopni spolu s obcanmi vytvorit dobre podmienky pre turistiku a ciastocne ozivovanie ekonomiky v nasich podmienkach. Ako starosta obce v sucinnosti s obecnym zastupitelstvom chcem podporovat tie obcianske a podnikatelske aktivity, ktore budu pomahat, hlavne zriadovat a riesit, nove pracovne miesta. V ramci obce velmi dobre pracuju poziarnici, ktori sa podielaju nielen na ochrane majetku obcanov a organizacii, ale aj na zveladovani obecneho majetku a na ochrane prirody.

V tomto obdobi ma obec prakticky dvoch novych predstavitelov, ktori vyraznou mierou budu ovplyvnovat dianie v najblizsich rokoch. Je to aj nas novy pan farar, ktori svojim prikladnym konanim tiez vyrazne ovplyvnil myslenie krestanov svojou skromnostou a zveladovanim farnosti.

Myslim si, ze v sucinnosti s obcianskymi a podnikatelskymi aktivitami sa da v znacnej miere zveladit obec, jej okolie a vytvorit prijemne prostredie nielen pre obcanov, ale aj turistov, ktori budu u nas vitani.

h9923d.jpg (11231 bytes) V sobotu 5. juna sa bezmala styristo deti vydalo na Cestu rozpravkovym lesom, usporiadatelmi ktorej boli breznianski turisti, Divadelny subor Jana Chalupku, Mestsky urad Brezno, Detske divadelne studio a Lesy mesta Brezna za vydatnej pomoci sponzorov. V priestore pod Skalkou pocasie prialo, a tak na dvanastich stanovistiach deti plnili rozne sportove discipliny, kde ich cakali Lolek a Bolek, prekazkova draha, pernikova chalupka, strasidelny tunel, zbojnici, cert a certicata, lev a medved, horolezecka lanovka a vselico ine. Po absolvovani rozpravkoveho lesa dostali sladke odmeny, spekaciky s chlebikom a ti odvaznejsi si mohli zajazdit na konikoch.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT