8. JUN 1999 Strana 9

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

O tristvrte na devat rano 27. maja Obvodnemu oddeleniu PZ v Brezne S. M., spravca Lesnej spravy Cierny Balog, oznamil, ze den predtym o 13. hodine doslo v Hroncianskej doline k lesnemu poziaru 4300 sadenic jednorocneho a dvojrocnneho porastu smreka a jedle. Poziar lokalizovali prislusnici odboru poziarnej ochrany z Okresneho uradu v Brezne o 18.30 hodine. Pri poziari, ktory sa obisiel bez zraneni, vznikla Odstepnemu lesnemu zavodu v Ciernom Balogu skoda asi za 22 800 korun. Jeho pricinu urci poziarny technik.

O osmej rano 27. maja P. A. z Brezna nasiel na zadnom sedadle Skody 1000 mrtvolu 62-rocneho J. S. Auto, patriace nebohemu, bolo zaparkovanie pred jeho rodinnym domom. Ohliadku mrtveho vykonal sudny znalec z odboru zdravotno-sudneho lekarstva bankosbystrickej nemocnice, ktory konstatoval smrt bez zavinenia inej osoby pravdepodobne zadusenim a nariadil sudnu pitvu.

Z kradeze vlamanim do skladu materialno-technickeho zasobovania HSD v Zadnych Halnoch usvedcili breznianski policajti 16-rocnych chlapcov, Z. S. a M. K. z Brezna. Vlamali sa sem vlani v auguste a kradezou vrtaciek, rozbrusovaciek, striekacich pistoli, letovacky a roznych klucov sposobili spol. s r. o. Crane z Brezna skodu dovedna za 35 175 korun. Cast ukradnutych veci u zlodejov nasli a vratili majitelovi.

Z budovy Slovenskeho plynarenskeho priemyslu v Brezne, kde bola volebna miestnost pre prezidentske volby, 28. maja vecer pat minut pred desiatou hodinou ktosi ukradol zastavu Slovenskej republiky. Mestskemu uradu v Brezne neznamy pachatel sposobil styristokorunovu skodu.

O stvrt na osem rano 31. maja sa na Malinovskeho ulici v Brezne zrazili dve osobne auta. Vodicka E. S. z Brezna nevenovala dostatocnu pozornost vedeniu vozidla a zboku narazila do osobneho auta, za volantom ktoreho sedel J. P. z Bratislavy. Na utach je skoda za 1000 a za 9000 korun, k zraneniu osob nastastie nedoslo a nezistili ani pozitie alkoholu.

O pol dvanastej v noci 29. maja na Vrbovej ulici v Brezne vznikol z nezistenych pricin poziar rodinneho domu, ktory likvidovala poziarna jednotka Poziarneho utvaru z Brezna. Pri poziari bola poskodena strecha a zhorelo zariadenie domu. Ohen sposobil majitelovi J. S. skoda za 200 000 korun.

Pod ruskom noci z 29. na 30. maja v doline Mlynna sa neznamy pachatel vlamal do Volkswagenu Golf zaparkovaneho vedla rekreacnej chaty. Kradezou autoradia Blaupunkt a poskodenim zadnych dveri sposobil majitelovi A. P. z Brezna skodu asi za 13 000 korun.

Obvodnemu oddeleniu PZ v Brezne 30. maja o stvrt na dvanast vecer J. H. z Brezna oznamil, ze jeho 15-rocny syn T. H. je nezsvestny. V ten isty den o stvrt na tri popoludni odisiel z domu, povedal, ze ide ku kamaratovi a o hodinu sa vrati. Chlapec vsak o sebe nepodal ziadnu spravu. Pri odchode z domu zobral sedemtisic korun. Na druhy den popoludni sa vratil domov s tym, ze bol u svojho stryka vo Velkom Krtisi.

Vecer 30. maja pri prechadzke po brehu vodnej nadrze pod hotelom Junior v Krpacove J. D. z Banskej Bystrice nasiel pri opornom mure hradze asi dvadsatrocneho muza. Privolany lekar konstatoval zastavenie cinnosti srdca, ktoru sa mu podarilo obnovit. Znaky nasilia na tele muza nenasli. Identifikovaneho D. K. z Podbrezovej v kritickom stave hospitalizovali v anesteziologicko-resuscitacnom oddeleni breznianskej nemocnice.

Na ceste tretej triedy za Sihlou sa 31. maja o piatej popoludni stala dopravna nehoda. J. F. z Hnuste za volantom nakladneho auta pri vyhybani sa oprotiiducej dodavke, ktoru viedol V. P. z Kokavy nad Rimavicou, zasiel za pravu krajnicu, kde ho od skaly odrazilo do dodavky. Pri nehode neuradoval alkohol, ani sa nikto nezranil, odniesli si to len auta, nakladne so skodou asi za tisic korun a dodavkove asi za 14 000 korun.

Do dvora rodinneho domu v Myte pod Dumbierom sa v noci z 1. na 2. juna vkradol neznamy pachatel. Odniesol si volne polozenu krytinu, cim majitelovi J. H. z Myta pod Dumbierom sposobil skodu asi za 40 000 korun.

Co sa udialo v tyzdni od 28. maja  do 4. juna

Burka a prietrz mracien v Brezne v sobotu 29. maja pripravili pre poziarnikov nemalo prace. Od 16.30 h robili povodnove prace: uvolnovali upchate mosty, cistili koryta potokov a po opadnuti vycerpavali vodu zo zatopenych objektov. Okrem toho v Kamenistej doline v Hronci hasili lesny poziar, pri com im pomahali dobrovolni poziarnici z Hronca, Valaskej a Osrblia. V SLN v Brezne v pivnicnych priestoroch horela elektroinstalacia, ktoru uhasili praskovym hasiacim pristrojom. V noci zo zatial nezistenych pricin vznikol poziar rodinneho domu na Vrbovej ulici. Hasili pomocou Tatry 815. V nedelu pokracovali v odstranovani nasledkov burky, odcerpavali vodu z domov na Mostarenskej ulici. Pomahali im technika z PD Dumbier. Na Ulici MPCL oslobodili zo zaseknuteho vytahu chlapa s dietatom. V pondelok este odcerpavali vodu z pivnic na Ulici M.Benku a cistili od blata a povodnovych nanosov Mostarensku ulicu. Pomocou vyskovej techniky otvorili dvere zabuchnuteho bytu v SLN v Brezne. Prvy junovy den v Telgarte hasili poziar pristavby, ktory ohrozoval susedne objekty. Pomoc poskytli poziarnici z Pohorelej a DPZ z Telgartu. Po dopravnej nehode vo Valaskej vyprostovali a poskytli prvu pomoc vodicke z BMV. V Sihle, cast Tlsty javor, bol cez cestu spadnuty strom. Popilili ho a uvolnili cestu. Prekazku na ceste tvorila i pokazena Avia na Chvatimechu 3. juna. Odtiahli ju na brezniansku SAD.

h155.jpg (2913 bytes)Nie prave najstastnejsie skoncili v nedelu 30. maja narodeniny patnastrocneho chlapca z Podbrezovej. Pri jazde na kolieskovych korculiach, ktore dostal ako darcek, spadol, poranil si tvar, zlomil predlaktie a museli ho operovat. Korculiari by mali pouzivat chranice, potom pady nemaju take vazne nasledky. Dvadsatrocna vodicka v utorok 1. juna vo Valaskej pri havarii osobneho auta utrpela otras mozgu, trzno-pomliazdene rany na hlave, poranenie predlaktia. Pacientku hospitalizovali v breznianskej nemocnici v oddeleni urazovej chirurgie. Z dvadsiatich siestich vyjazdov bolo pat k urazom, sest k nahlym mozgovych prihodam, jeden ku gynekologickej, osem k prihodam srdca a obehu, sest k inym pripadom.

6170026 Horska sluzba
Pod touto znackou budeme od buduceho cisla prinasat informacie o praci Horskej sluzby.

Na zaklade zakona c. 52/1998 Z.z. o ochrane osobnych udajov v informacnych systemoch sme rubriky Uzreli svetlo sveta a Opustili nas museli zrusit.

Spomienky

Kyticu kvetov na hrob davame, v modlitbach s uctou a laskou na teba spominame.
Dna 6. juna uplynuli styri roky odvtedy, co nas opustil nas manzel, otec a stary otec

Jan Vilhan z Valaskej.

Spomina manzelka a synovia s rodinami.

"Najkrajsia hviezdicka z celeho nebicka je tvoja mamicka, co ti Boh dal..."
Dna 8. juna uplynul rok odvtedy, co nas opustila nasa draha mama, stara a prastara mama

Angela Pribilincova z Brezna.

Spominaju dcery s rodinami.

Len kyticku kvetov z lasky, ti mamicka nasa draha, na hrob mozeme dat, modlitbu tichu odriekat a s bolestou v srdci spominat.
Dna 12. juna uplynie rok odvtedy, co nas opustila nasa manzelka, mama a stara mama

Ludmila Laskova z Brezna.

Kto ste ju poznali, venujte jej tichu spomienku.
S laskou spomina manzel a syn s rodinou.

Dna 4. juna po kratkej zakernej chorobe vo veku 63 rokov zomrel Stefan Krsnak, narodeny 19. marca 1936, byvaly obcan Pohorelej. Cely svoj zivot posobil ako herec v divadle J. G. Tajovskeho vo Zvolene. Ucinkoval v slovenskej televizii, v rozhlase, hlavne v banskobystrickom studiu. Venoval sa i literarnej cinnosti. Napisal niekolko divadelnych hier, ktore sa uspesne hrali. V nastudovani divadelnych hercov sa hrali i na Horehroni. V nedalekej minulosti mali jeho hry uspech aj u kanadskych Slovakov. Na pozvanie ich aj sam reziroval. Pohorelu mal rad, casto ju navstevoval, mal tu okrem rodiny i vela priatelov. Prave tu v renovovanom rodicovskom dome sa chcel venovat dalsej tvorbe.

Posledna rozlucka so zosnulym Stefanom Krsnakom bude vo stvrtok 10. juna v banskobystrickom krematoriu. Jeho telesne pozostatky budu ulozene v rodicovskom dome v Pohorelej.

Stisk ruk dnes uz nemozem vam dat,
lucim sa s kazdym, kto ma mal rad.

BARAN
Nespadne vam z hlavy hrebienok, ak budete v komplikovanej situacii vychodisko hladat v kompromise. V skutocnosti ste nedorozumenie vyvolali vy svojou prchkostou. Je to preto, ze nieco vas stale zenie dopredu, neviete vydrzat dlhsie na jednom mieste.

BYK
O vasom pracovnom tempe by sa mohlo povedat, ze je presne a spolahlive ako povestne svajciarske hodinky. Len lubostny partner je trochu nespokojny, upokojte aj jeho. Dobra sprava vas presvedci, ze sa vam oplatilo vydrzat a usilovne cakat.

BLIZENCI
Nespoliehajte sa na nahodu. Je sice pravda, ze niekedy robi zazraky, lenze nemozete zit a pracovat v neistote. Zvazte, co je najsurnejsie a robte. Dobre si rozmyslite, co odpoviete na provokacne otazky. Vyrieknute slovo uz nemozno stiahnut spat.

RAK
Bystry postreh vas upozorni na nebezpecenstvo a nespolahlivych ludi. Presvedcite sa, ze mnohe veci, ktorym ste davali vyznam, su nepravdive. Ini ludia vo vasom pripade by sa rozhodli pre cestu lahsieho odporu. Vy sa rozhodnete pre narocnejsi variant.

LEV
Opat ste vo svojom zivle. Vdaka svojej kondicii a vyrovnanosti mate perfektny pristup k vsetkym zalezitostiam, viete v spravnom smere ovplyvnovat udalosti. Za oblast zivota, ktora vam od isteho casu prinasa radost, podakujte svojmu partnerovi.

PANNA
Ste v dobrej kondicii, aj narocne ulohy dokazete riesit hravo a spolahlivo. Pustili ste sa do tvorivej prace, ako keby vas strhli so sebou jarne prudy prudkych riav. Na riziko vobec nemyslite, aj ked patri k realite. Hreje vas nadej na lasku.

VAHY
Mate dobru naladu a vase pracovne tempo ma dobry rytmus. Par nedokoncenych uloh vam robi problemy, ktore mozu negativne ovplyvnit vikendovy program. Nemali by ste nic dramatizovat. Zvladnete aj ulohy, aj vikendovy program.

SKORPION
Podla vasich sucasnych vykonov neudrzali by ste dlho svoju poziciu. Namiesto sustredenej prace len snivate. Nastastie vas nikto zo sefov nesleduje. Cez vikend by ste nemali opustit svojich najmilsich. Ak predsa odidete, udrziavajte s nimi styk.

STRELEC
Spolupracovnici vam neodpustia, ze ste vdaka svojim odbornym kvalitam sluzobne postupili. Nedajte sa vyprovokovat, obchadzajte konfliktne situacie. Budete mat dost casu i sil, aby ste sa venovali niektorym nedotiahnutym zalezitostiam.

KOZOROZEC
Prenasleduje vas isty nepokoj neznameho povodu. Mate voci partnerovi ciste svedomie? Vela nedorozumeni prameni z toho, ze by ste chceli kazdeho pretvarovat na svoju podobu. Robite to sice formou pomoci, ale ludia to vacsinou nechcu.

VODNAR
Vycerpavaju vas nove pracovne problemy, ktore sa objavuju celkom necakane. Podporujete neoblubenu osobu, z toho mozete mat v kolektive priatelov neprijemnosti. Snazte sa celu zalezitost sikovne vysvetlit, zdovodnit ako svoju velkorysost.

RYBY
Mate pred sebou jedinecnu prilezitost, stojite vsak bezradne ako dieta, ktore si z velkeho mnozstva nevie vybrat hracku. K rozhodnutiu nutne potrebujete radu priatela. Ale nakoniec aj tak budete stastni, dotknete sa aj vaznejsich problemov a vyriesite ich.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT