8.JUN 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Vyhodnotili Eko sutaz

V stredu 2. juna porota vyhodnotila treti rocnik Eko sutaze, ktoru pri prilezitosti Medzinarodneho dna deti a Svetoveho dna zivotneho prostredia zorganizovala Zakladna skola v Polomke v spolupraci s obcianskym zdruzenim TREND (Tradicie Rozvoj Ekologia Nasej Dediny). Ziaci zakladnych skol od Benusa po Telgart sutazili v styroch skupinach: vyrobky z plastov, z odpadoveho papiera, z odpadoveho textilu a z ostatneho odpadoveho materialu. O prvenstvo sa uchadzalo stopatnast vyrobkov. Porota mala tazke rozhodovanie a v niektorych kategoriach udelila mimoriadne ocenenia. Ceny do sutaze venovala nadacia Ekopolis z Banskej Bystrice a diplomy Sprava NAPANTu. Informovala nas o tom riaditelka ZS v Polomke Mgr. Iveta Koharova. Ak chcete vidiet sutazne prace, navstivte tento tyzden spolocensku miestnost Obecneho uradu v Polomke, kde su vystavene.

Pred odchodom

Dvojhodinovym vystupenim sa vo stvrtok 3. juna v Mestskom dome kultury v Brezne predstavil domaci detsky folklorny subor Stastne detstvo. V predpremiere programu, ktorym sa predstavi na zajazde vo Francuzsku v dnoch 15. - 30. juna, spievali solisti suboru, samostatnymi blokmi sa predstavila detska ludova hudba a mladsie i starsie deti tancovali tance nielen z Horehronia, ale i z oblasti Detvy a Sarisa. V Meudone, Parizi a Bretonsku im zelame vela krasnych vystupeni a vnimave publikum, aby uspesne sirili krasu slovenskeho folkloru aj za hranicami.

Deti o zivotnom prostredi

Nadherne kresby, ktore sa objavili v piatok 4. juna napoludnie na chodnikoch v okoli Horehronskeho muzea v Brezne su dielom deti z prveho stupna zo Zakladnej skoly na Skolskej ulici v Brezne. Viac ako stovka detureniec tu prostrednictvom kriedy realizovala svoje skutocne zazitky, predstavy i fantaziu z prirody a jej ochrany. Celu akciu pri prilezitosti Svetoveho dna zivotneho prostredia, ktory sme si pripomenuli 5. juna, zorganizovala Zakladna organizacia Slovenskeho zvazu ochrancov prirody a krajiny v Brezne, ktora prispela aj vecnymi cenami.

Namaluj si zdravie

Do podbrezovskeho regionalneho kola vytvarnej sutaze Namaluj si zdravie, ktore vyhlasila Zdruzena zdravotna poistovna Sideria Istota, sa z oslovenych zakladnych skol prihlasilo trinast. V I. kategorii prve miesto ziskalo kolektivne dielo dvadsiatich dvoch ziakov III. B triedy pod vedenim triednej ucitelky Eleny Slavikovej zo ZS Pionierska 2 v Brezne. Ziaci zo ZS Muran ziskali dalsie umiestnenia - Nikola Musukova druhe a Slavomir Barila tretie miesto. V II. kategorii zvitazila Lucia Fabianova zo ZS Pohorela, druha skoncila Zuzana Kovacikova zo ZS Cierny Balog - Janosovka a tretia bola Zuzana Blazejova zo ZS Zavadka nad Hronom. Vitazne prace postupili do celoslovenskeho kola v Kosiciach a odborna porota rozhodla, ze vitaznou skolou v 2. rocniku vytvarnej sutaze sa stala Zakladna skola Pionierska 2 v Brezne, vitaznymi kresbami sa v I. kategorii stala kolektivna praca ziakov III. B triedy ZS Pionierska 2 v Brezne a praca ziaky Katariny Greckovej zo ZS Komenskeho Smizany. Riaditel podbrezovskej pobocky ZZP Sideria Istota Ondrej Demian 2. juna odovzdal odmenu 6000 korun a vecne ceny pre ziakov III. B triedy riaditelovi vitaznej skoly Mgr. Vladimirovi Kubinovi.

Okienko pre starostov
V dnoch 31. maja az 1. juna sa v Podbanskom uskutocnilo rokovanie rady Zdruzenia miest a obci Slovenska, ktoreho sa zucastnil aj predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria a primator Brezna Ing. Vladimir Fasko. O bohatom programe tohto zasadnutia chce informovat citatelov, ale hlavne starostov obci Breznianskeho okresu:

- Spomeniem len niektore zavazne body, ktore budu zaujimat starostov. Predovsetkym sme prijali stanovisko k podkladovej studii pre navrh strategie decentralizacie a reformy verejnej spravy. Ide o vyznamny dokument, ktory je vychodiskom v dalsom postupe decentralizacie a reformy. Neobmedzuje sa len na miestnu uroven, ale riesi celkovu uroven verejnej spravy na Slovensku. Prioritou ZMOS zostava posilnenie postavenia uzemnej samospravy. Ziadame pristupit k dalsim ustanoveniam Europskej charty najma v ekonomickej a financnej oblasti. Navrh spracovany pracovnou skupinou pod vedenim splnomocnenca vlady hovori o dvoch variantoch: integrovany system a dualny model. My sa hlasime k dualnemu modelu, ktory bol prijaty v roku 1990, ked do platnosti vstupil zakon o samosprave obci c. 369/90. V tejto suvislosti ziadam vsetkych starostov, aby mi poslali stanovisko k miestnym spravnym jednotkam, pretoze pocetne kompetencie zo statnej spravy budu prechadzat na samospravu. Nie je mozne, aby v kazdej obci bol kompletny urad. Preto sa navrhuje, aby miestne spravne jednotky boli v rozmedzi 3000 az 20 000 obcanov. Cize mesto Brezno ako take bude samostatna spravna jednotka, ale obce budu vytvarat miestne spravne jednotky.

Na programe rokovania boli aj navrhy novelizacie ustavy, zaujimave su napriklad navrhy na dlzku volebneho obdobia organov samospravy. Nevyhnutnym bodom bola informacia o prvych zasadnutiach odbornych sekcii, menovanie ich clenov a volba predsedov. V jednotlivych sekciach budu z nasho regionalneho zdruzenia pracovat: predsedom sekcie dopravy a spojov je primator Brezna, v sekcii financnej je starostka Sumiaca, v sekcii energetiky starosta Valaskej a v sekcii statistiky, informatiky a vzdelavania starosta Helpy. Zaoberali sme sa aj najnovsou iniciativou niektorych primatorov zdruzenia, ktori chcu zalozit Zdruzenie miest Slovenska ako dalsi organ na presadzovanie zaujmov miest. Mesta maju naozaj sirsie zabery nez obce, ale prave preto je v ZMOS vytvorena Komora miest a Komora obci, aby svoje zalezitosti riesili samostatne. Netreba triestit sily, treba byt zjednoteni, ved ZMOS uz ma postavenie organizacie, ktoru respektuje vlada Slovenskej republiky. V dalsej casti sme schvalili vysledky hospodarenia za rok 1998 a navrh rozpoctu na tento rok.

Chcem upozornit, ze v ramci nasho regionalneho zdruzenia su este dve obce (starostovia vedia, o koho ide), ktore este nezaplatili zakladny clensky prispevok. Preto pripominam, ze tajomnicke treba zaplatit zakladny clensky prispevok dve koruny na obyvatela (evidovane k 31. decembru 1998) a zvlastny prispevok patdesiat halierov na obyvatela tej-ktorej obce.

V priebehu tohto tyzdna zvolame predsednictvo regionalneho zdruzenia, kde prerokujeme dve zakladne otazky: informaciu o Europskej charte miestnej samospravy a oboznamenie sa so strategiou decentralizacie a reformy verejnej spravy. Ziadam starostov, ktori maju zaujem o tieto informacie, aby sa obratili bud na starostov Polomky a Valaskej alebo na mna, pretoze material je rozsiahly.

Co zistila "soika"

Pocas dvadsiateho druheho tyzdna pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj skontrolovali devatdesiatdva prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali patdesiatdevat kontrolnych nakupov. Statistiku tohto tyzdna tvori styridsatjeden predrazenych nakupov, frekvencia predrazenia 69,5 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov tri koruny desat halierov.

Pre kvalitativne chyby, nedodrzanie doby spotreby a informacnych povinnosti inspektori pozastavili tovar v 51 jednotkach pri 272 druhoch tovaru za 308 271 korun. Tovar nevhodny na konzum, resp. suroviny nevhodne na pripravu jedal zlikvidovali v sedemnastich prevadzkach pri tridsiatich siestich druhoch tovaru za 3101,50 koruny. Na mieste ulozili sedemdesiatjeden blokovych pokut za 48 700 korun a spisali devatnast oznameni o zacati spravneho konania.

V Breznianskom okrese sa zastavili v potravinych Mix Horehronskeho spotrebneho druzstva na Krculovej ulici v Brezne, kde dva kontrolne nakupy v hodnote 81,10 koruny predrazili o sest korun. Dovodom bolo nedodrzanie hmotnosti predaneho pecenoveho syra, salamy Vysocina a redkovku predali v nespravnej cene 6,60 koruny namiesto spravnej 3,60 za zvazok. Dva kontrolne nakupy za 78,20 koruny v potravinach Central na Mazornikove boli predrazene o dve koruny devatdesiat halierov. Nedodrzali hmotnost predanej salamy Vysocina, jemnej salamy, volnej bryndze a papriky. Styri druhy tovaru (pistacie, mandle, jogurt Rajo a lesne oriesky) mali uplynutu dobu spotreby. Kontrolori tu dali prikaz na likvidaciu troch druhov tovaru v hodnote 292,90 koruny ( Oravska slanina, Presovska salama, filetky vo feferonovej omacke) pre zmenenu konzistenciu.

Opytali sme sa za vas

veduceho oddelenia vystavby, zivotneho prostredia Mestskeho uradu v Brezne Ing. Stefana Murina:
* o Hovori sa, ze mineralna voda v Myte pod Dumbierom je skodliva. Je to pravda?

- Zriedlo mineralnej vody v Myte pod Dumbierom, s vyvieranim na pozemku parcelove cislo 7097 v katastralnom uzemi Brezna, nie je oficialne povolene. Mesto Brezno zabezpecuje prevadzkovanie tohto pramena prostrednictvom Technickych sluzieb mesta Brezna, ktore sa staraju o poriadok pravidelnym likvidovanim komunalneho odpadu z igelitovych vriec. Pretoze na pramen neboli vyhlasene ani pasma hygienickej ochrany, je oznaceny tabulou s napisom "Pitie vody je na vlastne riziko."

Zdroje vyvierajuce z utrob zeme, ktore su povolene rozhodnutim v zmysle zakona c. 138/1973 Zb. o vodach, su majetkom statu. Pokial mesto poziada o legalizaciu zdroja mineralnej vody, musi dolozit podrobny rozbor vody, projekt na upravu okolia a oplotenia I. pasma hygienickej ochrany a prevadzkovy poriadok pramena. Na toto su potrebne financne prostriedky, ktore budeme ziadat od statu. V katastralnom uzemi Brezna sa nachadza niekolko podobnych pramenov, ktore volne vyvieraju v prirode, pricom vyvieranie je upravene ochranarmi prirody. Za skodlivost vody z takychto zdrojov mesto nenesie zodpovednost.

riaditela Technickych sluzieb mesta Brezna Ing. Tomasa Gabona:
* o Preco su zatvorene mestske zachody?

- Verejne mestske zachody nie su uzatvorene, bola vsak upravena doba otvorenia. K tomuto kroku nas donutili existujuce financne moznosti, na zaklade ktorych sme z trvaleho stavu prepustili devatnast pracovnikov a navyse jedenast sezonnych pracovnikov, ktorych sme zamestnavali vzdy od aprila do novembra, sme tento rok nevzali. Preto sme museli zredukovat pocty pracovnikov na vsetkych usekoch, aby sme zabezpecili najnutnejsie verejne sluzby, ako odvoz odpadu, opravy verejneho osvetlenia, cintorinske sluzby, opravy miestnych komunikacii, kosenie a uprava zelene. To bol aj dovod upravy otvaracich hodin vo verejnych WC. Zaroven pripravujeme ich rekonstrukciu.

h9923c.jpg (14135 bytes) Pri prilezitosti Medzinarodneho dna deti bol vo Vojenskom utvare 8261 v Brezne Den otvorenych dveri pre deti tunajsich materskych a zakladnych skol. Branou kasarni preslo asi osemstopatdesiat malych navstevnikov, ktori si prezreli vojensku techniku, vojensky material a zavitali do siene cti a slavy brigady.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT