Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 37 14. SEPTEMBER  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Opravy zo statnej kasy

Na breznianskom namesti v auguste vladol culy stavebny ruch. Teraz sa presunul na Ulicu CSA, ktora je uzavreta a obchadzka je vyznacena dopravnymi znackami. Ako nas informoval veduci oddelenia zivotneho prostredia a vystavby Metskeho uradu v Brezne Ing. Stefan Murin, na statnej ceste I/66 v useku od poziarnej zbrojnice po namestie nevyhovoval stav vozovky, od stolarskej dielne po mestsku policiu boli poklesnute kanalizacne sachty a ulicne vpuste a pre caste poruchy na vodoh9937a.jpg (35740 bytes)vode boli narusene aj nosne vrstvy vozovky. To bol hlavny dovod, pre ktory investor stavby Slovenska sprava ciest, s.p., Sprava a udrzba Banska Bystrica zacal s vymenou obrusnej vrstvy vozovky. Dodavatelom stavby su Cestne stavby, s. r. o., Liptovsky Mikulas. V smere Brezno - Banska Bystrica na pravej strane tejto cesty Stredoslovenske vodarne a kanalizacie, s. p., Odstepny zavod 01 Banska Bystrica zabezpecuju z vlastnych zdrojov vymenu kanalizacneho a vodovodneho potrubia so vsetkymi pripojkami a s napojenim ulicnych vpusti. Obcanov mesta zaujima financovanie tejto stavby. Podla slov Ing. Murina, peniaze necerpaju z mestskej pokladnice, ale zo statneho rozpoctu a vyfrezovana asfaltova drt nekonci na skladke odpadu, ale Technicke sluzby mesta Brezna ju pouzivaju na opravu vytlkov na miestnych komunikaciach. Najneskor do 20. oktobra t. r. by mala byt cesta opat spojazdnena.

Opravy komunikacie su v plnom prude.

 

Polnocna strelba v Podbrezovej

Pripad ako vystrihnuty z kriminalky sa odohral o polnoci tretieho septembra v Podbrezovej. Potom, ako hliadka Krajskeho dopravneho inspektoratu Policajneho zboru v Banskej Bystrici zastavovala osobne motorove vozidlo Skoda 105, resp. 120, so zaciatocnymi pismenami evidencneho cisla BBH svetlosedej farby, v ktorom sedel vodic nezistenej totoznosti, doslo k utoku na policjatov. Vodic po zastaveni vozidla hliadke usiel, ale ta ho prenasledovala dalej. Na jednej z miestnych komunikacii auto zostalo stat, zhaslo svetla a vodic z presne neurceneho miesta opakovane vystrelil na hliadku a usiel na svojom aute. Policajti opatovali strelbu na unikajuce vozidlo. Na mieste cinu sluzobny pes nasiel tri balisticke stopy a pripad vysetruje Okresny urad vysetrovania Policajneho zboru v Brezne.

 

Zastavili ukradnute auto

Breznianski policajti o pol jedenastej v noci 6. septembra pri kontrole vozidla Skoda Felicia zistili, ze cislo na nalepke na prednom skle sa nezhoduje s cislom na tabulke vozidla. Preverovanim odhalili, ze ide o vozidlo, ktore v rannych hodinach odcudzili v Banskej Bystrici. Pri aute, ktore v tom case soferoval 29-rocny F. S. zo Stitnika, zastavili dalsiu Feliciu, v ktorej sedel 26-rocny J. K. z Betliara so spolujazdcom B. B. z Roznavy. Osadky oboch vozidiel policajti zadrzali a dali do cely policajneho zaistenia v Banskej Bystrici. Pripad prevzal Okresny urad vysetrovania v Banskej Bystrici.

Jedna otazka primatorovi Brezna
Ing. Vladimirovi Faskovi

O com rokovalo ostatne mestske zastupitelstvo?

Pred zacatim samotneho zasadnutia mestskeho zastupitelstva 6. septembra poslankyna precitala anonymny list, adresovany konkretnym siestim poslancom, ktory hrubo napadol primatora mesta. Nie som zvyknuty reagovat na anonymy, ale vzhladom na to, ze sa tykal mojej osobnej cti, na inom mieste v novinach davam svoje stanovisko.

Poslanci rokovali o veciach, dolezitych pre zivot celeho mesta. Predovsetkym to bolo plnenie rozpoctu za prvy polrok a zmena rozpoctu mesta na rok 1999. V plneni rozpoctu sme zaviedli samostatnu novu rubriku, v ktorej sme rozclenili percentualne plnenie rozpoctu do jednotlivych kategorii, ako na sport, na kulturu, na socialne vydavky, atd. Tymto sposobom poslanci aj obcania maju prehlad percentualneho podielu vydavkov. Mrzi jedna vec, ze rozpocet je sice ziskovy, ale s urcitou podmienkou a klesaju nam prijmy od fyzickych, pravnickych osob, za sluzby, dane a poplatky, vobec povinnosti obcanov a pravnickych osob voci mestu. Na druhej strane obcan od mesta vyzaduje stopercentne sluzby, nehovorim, ze vsetko je v peniazoch, ale minimalne patdesiatpercentny je financny podiel. Ze zivot v meste a riadenie mesta nie je jednoduche, svedci o tom sprava hlavneho kontrolora, ktory bdie nad spravnostou uctovania, pouzitia prostriedkov nielen vo vlastnom mestskom rozpocte, ale vo vsetkych prispevkovych organizaciach.

Trochu rozporuplnym bodom bolo vseobecne zavazne nariadenie mesta o podmienkach podnikania v Brezne, kde sme sa museli prisposobit vydanym zakonom o sposobe podnikania a vobec o povoleni podnikania.Na zaklade pomerne znacnych pripomienok poslanca s pravnym vzdelanim, som rozhodol toto vseobecne zavazne nariadenie stiahnut z rokovania a dokladne po konzultaciach s odbornikmi pripravit na dalsie rokovanie. Schvalene boli zasady hospodarenia s majetkom mesta, ktore sa tykaju oblasti podpisovych prav, najomnych a predajnych sadzieb za jednotlive druhy majetku.

Odpady ako take su samostatnou kategoriou. Vzhladom na to, ze sa vytvaraju cierne skladky a nie vsetci podnikatelia, cest vynimkam, maju uzatvorene programy odpadoveho hospodarstva, chceme dodatkom k vseobecne zavaznemu nariadeniu upravit normativnu zakladnu aj pre zber ineho ako komunalneho odpadu. Tento doplnok bol prijaty s ulohou pripravit a vytvorit autenticke znenie celeho vseobecne zavazneho nariadenia. Podrobne sme prerokovali spravu o predaji bytov a robime si prehlad o moznosti platenia. Jednym z najvaznejsich bodov bola urgentna ziadost obyvatelov Svermovej ulice na urechlenie predaja bytov. Tento predaj pripravujeme tak, aby sme do kupno-predajnych zmluv mohli zahrnut tarchu buducej moznosti budovania podkrovnych bytov na Laskomerskeho, Svermovej a Sladkovicovej ulici. Je to priestor, ktorym by tato cast mesta ziskala nielen na architektonickej vynimocnosti, skraslilo by sa prostredie a hlavne by sme ziskali dvadsatstyri bytov. Ubezpecujem najomnikov v tejto lokalite, ze v zakonnej lehote budu byty predane.

Mestska policia predlozila spravu o cinnosti vratane pouzivania pultu centralizovanej ochrany za prvy polrok.

Vieme, ze Ekolog je zdruzenie dvadsiatich piatich obci Banskobystrickeho a Breznianskeho okresu, Sekolog je prevadzkovatel verejnej skladky III. stavebnej triedy v Brezne, preto som informoval mestske zastupitelstvo o vysledkoch hospodarenia za rok 1998 aj o sucasnej realizacii budovania druhej etapy skladky. Riaditel technickych sluzieb podal spravu o stave verejneho osvetlenia v meste.

Blizi sa oktober. Oktober v Brezne je znamy Dnami mesta. Poslancom sme predlozili predbezny program dni, ktore maju byt od 7. do 10. okobra. Dufam, ze nielen obcanom mesta, ale i navstevnikom sa bude pacit. Zaujimavym bodom bol aj rozvoj kultury v Brezne, ktory predkladal predseda komisie kultury Ing. Anton Jursa. Jeho vystupenie zasiahlo nielen oblast kultury, ale i investicnej vystavby, sportu, zivota v meste. Spravu poslanci vzali na vedomie s tym, ze bude rozpracovana a prerokovana nasledne v jednotlivych komisiach a stanoviska k bodom budu predlozene na buducom mestskom zastupitelstve. Informoval som poslancov o zamere zaviest bezdrotovy rozhlas. Mam zaujem na tom, aby sa zlepsil tok informacii pre vsetkych obcanov nasho mesta, na Mazornikove, v Zadnych Halnach a vo vsetkych okolitych lokalitach, a jedinym riesenim je bezdrotovy obecny rozhlas. S ponukou prisla jedna ceska firma a na uzemi mesta boli uz vykonane merania. Centrum vysielania by malo zostat v mestskom kulturnom stredisku na namesti s antenou z mestskeho uradu s tym, ze pocutelnost by mala byt aj v tychto okrajovych castiach mesta. Podla financnych moznosti by som chcel, aby s vysielanim sa zacalo uz v tomto roku. V poslednom bode sme rokovali o vnutroorganizacnych zalezitostiach - predmet kupy a predaja majetku a hospodarenie s majetkom mesta.

 

Strasiak dneska - nezamestnanost

Magicka hranica miery nezamestnanosti - dvadsat percent - bola v nasom okrese prekrocena. Pocet evidovanych nezamestnanych je v okrese Brezne takmer osemtisic. Pri pocte tridsatpattisic ekonomicky aktivnych obcanov je skoro kazdy stvrty obcan nezamestnany. Cim to bolo sposobene a aky vyvoj predpokladate? Na tieto otazky odpoveda riaditel Narodneho uradu prace Okresneho uradu prace v Brezne Ing. Roman Porhajas:

- Restrukturalizacia narodneho hospodarstva po roku 1989 najviac zasiahla odvetvie strojarskeho priemyslu, drevarskeho priemyslu a podohospodarstva. Privatizacia do nespravnych ruk, neschopnost manazmentov v niektorych firmach a celosvetova recesia strojarstva sposobili radikalny pokles poctu zamestnancov v tomto odvetvi. Taziva situacia, v ktorej sa nachadza takmer kazde odvetvie hospodarstva v Slovenskej republike, sposobuje aj v okrese Brezne takmer kriticky stav na trhu prace. V dnesnej dobe, kedy Narodny urad prace nema dostatok financnych prostriedkov na aktivnu politiku zamestnanosti (rekvalifikacie, vytvaranie novych pracovnych miest, atd.), je vytvaranie novych pracovnych miest viac nahodne ako systematicke. Ich pocet neustale klesa a pocet evidovanych nezamestnanych stupa. Jednym z pozitivnych znakov na trhu prace v nasom okrese je stabilita zamestnanosti v takych firmach, ako su Zeleziarne Podbrezova a.s., Petrochema Dubova a.s. a ine a stupajuci pocet zivnostnikov.

V najblizsich mesiacoch ocakavame, hlavne po ukonceni sezonnych prac, ze miera nezamestnanosti v okrese Brezne dosiahne hranicu dvadsatpat percent. Na zaklade uvedenych skutocnosti bude hlavnou ulohou Okresneho uradu prace v Brezne venovat viac casu praci s nezamestnanymi. Okresny urad prace sice nemoze nahradit aktivitu obcana pri hladani zamestnania, ale su urcite ludia, ktori nasu pomoc potrebuju a verime, ze im bude u nas poskytnuta. Rozsirenim poradenstva a zvysenim poctu sprostredkovatelov zamestnania chceme dosiahnut, ze nasi zamestnanci budu mat viac casu na to, aby viac hovorili s nezamestnanymi o ich schopnostiach, problemoch, planoch, zaujmoch tak, aby sme spolocne hladali moznosti ich uplatnenia. Osobne som presvedceny, ze vacsia cast evidovanych nezamestnanych pracovat chce, samozrejme za zodpovedajucu mzdu, ktora je nacas vyplacana. Velky pocet nezamestnanych a malo pracovnych prilezitosti sposobuje, ze mnoho ludi z okresu putuje za pracou za jeho hranice i hranice republiky. Je smutne, ze absolventi skol, mladistvi, zeny po ukonceni materskej dovolenky, obcania nad patdesiat rokov a ini nenachadzaju z roznych dovodov uplatnenie. Okresny urad prace nevytvori nove pracovne miesta, ale urobi vsetko preto, aby ten, kto naozaj chce pracovat, sa stale udrzal v pracovnej kondicii, aby citil zaujem o svoju osobu a jeho zrucnosti. Mnoho nezamestnanych nenajde odvahu zacat podnikat, pritom okresny urad prace dokaze zabezpecit mnohe kurzy aj v tejto oblasti. Informacie o inych formach pomoci ziskate v poradensko-pravnom oddeleni Okresneho uradu prace v Brezne na Ulici CSA 3 (byvaly hotel Hron) na poschodi. Rad vyuzivam tuto formu komunikacie s verejnostou a dufam, ze bude v buducnosti pokracovat.

Dvere Okresneho uradu prace v Brezne su otvorene vsetkym obcanom, zamestnancom, nezamestnanym, zamestnavatelom. Dvere riaditelne su otvorene pre kazdeho, kto pride so ziadostou, staznostou, s problemom. Nasou snahou bude, aby sa v najblizsom obdobi zamestnanci okresneho uradu prace odbornymi clankami podielali na vzdelavani verejnosti v oblasti pracovno-pravnych predpisov.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT