14. SEPTEMBER Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Letne radosti deti z detskych domovov

Vsetky deti su rovnake. Nevedia sa dockat, kedy uz konecne zacnu dva mesiace sladkeho odpocinku a nicnerobenia. Hoci teraz uz odkrajuju zo skolskeho chlebika, letne spomienky a zazitky su najhorucejsou temou dnesnych dni. Oslovili sme riaditelky detskych domovov v nasom okrese, aby nam porozpravali, ako prazdninovali ich deti.

"Tak ako vsetky deti sa tesia na prazdniny, tak sa tesia na ne aj deti z nasho detskeho domova. Dokonca v tomto roku sa im splnil davny sen, a tak sa prazdniny pre ne zacali o nieco skor, ked dostali od Nadacie Vaclava Fischera a cestovnej kancelarie Fischer Slovakia rozpravkovy dvojtyzdenny rekreacno-ozdravny pobyt na greckom ostrove Rodos," hovori riaditelka Detskeho domova v Helpe Maria Fedorova. "Vylet bol fantasticky. Zacinal cestou lietadlom z Brna, ked deti za sto minut lh9937c.jpg (24158 bytes)etu sa dostali do exotickeho sveta vonajuceho slanym morom a antickymi pamiatkami. Denne kupanie v mori pomohlo zlepsit zdravotny stav mnohym detom. Vsetko toto este umocnila okruzna cesta po ostrove, historicke mesto Lindos, pamiatky hlavneho mesta a vylet lodou na ostrov Simi. Toto vsetko su zazitky na cely zivot. Prazdniny dalej pokracovali tyzdennym pobytom na kupalisku Margita - Ilona v Leviciach (na snimke), kde bolo strnast deti, sami nakupovali, varili, hospodarili. Tu navstivili skalne obydlia v Brhlovciach. Dolna Strehova je tiez jednym z letovisk, kde nase deti velmi rady chodia na termalne kupalisko. Tu za pomoci dalsich dobrych ludi sa za strnast dni odrekreovalo dvadsat nasich deti. Nase najmensie ratolesti este pobudli strnast dni v rekreacnom zariadeni na Striebornici pri Trencine. Zber hub, cucoriedok, vychadzky do okolia, cyklotury aj do vzdialenejsieho okolia vyplnali dalsie dni prazdnin. Rozlucka s prazdninami bola na lesnej chate Lapinka , kde deti prezili strnast dni v lone panenskej prirody Muranskej planiny. Prazdniny ubehli rychlo, tak ako ubieha voda v Hrone. Deti sa uz tesia aj do skoly, ale uz teraz planuju program na dalsie prazdniny."

Riaditelka Detskeho domova v Brezne PhDr. Katarina Gromova aj ked sa este nestihla "zohriat" na riaditelskej stolicke, bola ochotna odpovedat na nasu otazku: "Do funkcie riaditelky som nastupila az prveho septembra, preto mi je tazko hodnotit priebeh letnych prazdnin, lebo v tom case som v domove este nebola. Na pomoc som si zobrala nasu dvadsatrocnu chovankynu Dadku Bockajovu, ktora pomahala pri ich organizovani a priamo sa podielala na praci ako veduca v troch letnych taboroch. Nase deti mohli prazdninovat vdaka Detskemu centru v Ruzomberku a Nadacii Usmev ako dar. Pripravili pre ne bohaty program pocas celych dvoch mesiacov. Deti sa z taborov vracali spokojne, plne zazitkov a nasli si aj vela novych priatelov. Okrem oddychu nadobudli nove vedomosti a zrucnosti, pretoze jednotlive tabory boli aj tematicky zamerane. V domove mame dvadsatjeden deti, ale len pat z nich prezivalo leto v domacom prostredi, v kruhu svojej rodiny. Dakujeme vsetkym, ktori sa na organizovani prazdnin nasich deti podielali."

Snimka: Maria Fedorova

V Bravacove pribudol novy kulturny stanok

Posledny augustovy tyzden vrcholili prace na dostavbe kulturnospolocenskeho arealu v Bravacove, ktory dokoncili vdaka pomoci sponzorov a rodakov z obce. Za tri mesiace Bravacovcania na nom bezplatne odpracovali viac ako tisictristo brigadnickych hodin. Na jeho slavnostne otvrenie 28. augusta sa prislo pozriet asi patsto divakov z celeho Horehronia a medzi hostami bol primator Brezna Ing. Vladimir Fasko spolu s viceprimatorom druzobneho francuzskeho mesta Meudon Georges Koch. V takmer trojhodinovom kulturnom programe sa predstavil domaci zmiesany spevacky zbor Domovina pod dirigentskou taktovkou Jozefa Gasperana, folklorny subor Bukovinka s ludovou hudbou, ktory vedie vedie Marek Pobis, heligonkar Jozef Dolinsky z Filipova a hostia z Presova muzska spevacka skupina Suche karki. Po skonceni oficialnej casti do skorych rannych hodin do tanca hrala skupina Kiwi z Brezna.h9937d.jpg (25802 bytes)

Vsetkym, ktori sa pricinili o uspesny priebeh otvorenia amfiteatra, patri srdecna vdaka. Obdiv a uctu obcanom Bravacova vyjadril vo svojom pozdravnom liste rodak z Gasparova, poslanec Narodnej rady Slovenskej republiky a predseda Krajskej rady SNS Ing. Dusan Svantner, ktory za Slovensku narodnu stranu odovzdal aj financny dar na rozvoj kultury v obci. Amfiteater bude sluzit na rozne kulturne podujatia v obci a je k dispozicii vsetkym zaujemcom, ktori pridu do Bravacova.

 

Ing. Peter Baliak, starosta obce
Snimka: autor


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT