14. SEPTEMBER 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Zeleznicka zatvara sezonu

V stredu 15. septembra sa zatvara sezona na Ciernohronskej zeleznicke, preto vsetkych pozyvame na posledne pravidelne jazdy vlakom. Pre vsetkych, ktori budu mat zaujem odviest sa vlacikom i po sezone, sme k dispozicii, staci zavolat na c. tel.: 6191500.

Ing. Ales Bilek,riaditel CHZ

Dni mesta sa blizia

S cielom predstavit mesto po stranke kulturno-spolocenskej, historickej a sportovej, umoznit prezentaciu vysledkov svojej cinnosti vsetkym aktivnym organizaciam, spolkom a klubom a prispiet tak k zvyseniu atraktivity mesta ako kulturno-spolocenskeho, administrativneho a hospodarskeho centra regionu planuje mesto organizovat v dnoch 7. az 10. oktobra uz piaty rocnik podujatia, ktore sa stalo tradicnym a zaradilo sa tak do kalendara stalych podujati, ktore maju regionalny charakter. V ramci Dni sa na namesti uskutocni o. i. studentsky divadelny karneval, sutaz Miss a mister strednych skol mesta Brezna, 9. oktobra sa budu prezentovat mestske lesy a poziarnici, kde su pre deti pripravene rozny atrakcie. Hlavnym koordinatorom je organizacny vybor menovany primatorom mesta, ktory na pravidelnych stretnutiach pripravuje priebeh tohto podujatia.

Ceska kultura na Slovensku

Obcianske cesko - slovenske zdruzenie pre kulturu 94 v spolupraci s firmou Arcade pripravuju 6. rocnik Slovensko - ceskeho rendezvous, ktkore sa uskutocni 17. - 19. septembra v Banskej Bystrici. Sucastou podujatia bude aj vystava Zena na konci tisicrocia na fotografickych obrazoch Jadrana Setlika, vystupenie Radosinskeho naivneho divadla, prazskej divadelnej spolocnosti HAIA a dalsich predstavitelov ceskej divadelnej sceny. K pripravovanemu podujatiu sa 6. septembra v Banskej Bystrici uskutocnila tlacova konferencia, na ktorej sa zucastnil aj uumelecky fotograf Jadran Setlik.

Krajske kolo Vansovej Lomnicky

V sobotu 11. septembra privital historicke priestory Muzea v Banskej Bystrici ucastnicky krajskeho kola sutaze poezie a prozy Vansovej Lomnicka. Toto podujatie kazdorocne pripravuje Unia zien Slovenska a v tomto roku to bol uz 32. rocnik. Brezniansky okres reprezentovala Maria Brvenikova, ktora ziskala 2.miesto v prednese poezie. Finale celoslovenskeho kola bude o dva tyzdne v Starej Lubovni.

Opytali sme sa za vas

projektovej manazerky vidieckej rozvojovej aktivity Vydra v Ciernom Balogu Marcely Radoskej:

o Ako hodnotite tohtorocne vydrovske letne tabory?

- Posledny tabor s nazvom Slnovrat uzavrel uz 17. rocnik letnych pracovnych taborov vo Vydrovskej doline pri Ciernom Balogu a spolu s jeho ucastnikmi odisli aj posledne letne teple dni, priatelstva a lasky nielen na leto, dobrodruzstva a zazitky nielen na tyzden. Na dvoch taboriskach sa pocas osmich tyzdnov vystriedalo viac ako tristo ucastnikov vo veku od dvoch do patdesiatstyri rokov, pricom niektori boli na viacerych taboroch. Dovedna prebehlo dvanast taborov, z toho tri pre rodicov s detmi, tri detske pre deti od osem do dvanast rokov, pat mladeznickych a tri medzinarodne, pricom zastupenie statov bolo velmi pestre. Okrem Slovakov od Bratislavy po Kosice a Cechov od Prahy po Brno, navstivili Cierny Balog aj mladi ludia z Talianska, Polska, Nemecka, Francuzska, Svajciarska, Spanielska, Belgicka a Velkej Britanie. Pracovne zameranie sa odzrkadlilo aj na mnozstve vykonanej prace, pretoze za dva mesiace stihli ucastnici taborov polozit a pribit stoosemdesiat podvalov vo Vydrovskej doline, vymenit a pribit sedemdesiatpat podvalov na trati v Hronci, urobit dreveny vlacik so siedmimi vagonikmi, odvodnit luku, opravit mostiky a drevene hracky, ktore boli minuly rok rozkradnute alebo poskodene vandalmi a pozbierat odpad v detskom areali vo Vydrove, osadit turisticke znacky pri Dobrocskom pralese, dorobit plot pri stanicke Ciernohronskej zeleznicky, pomahat pri budovani detskeho ihriska v Ciernom Balogu nosenim skal, natieranim preliezok a laviciek, sadenim krikov a mnozstvom inej menej viditelnej prace okolo stanicky alebo okolo taborisk. V ovzdusi sa este stale vznasa neopakovatelna atmosfera, ktora vladla pocas taborov, zostal aj nezmazatelny dokaz vykonanej prace a prekrasna priroda v Ciernom Balogu, za ktorymi sem cestuju stovky ludi z celeho sveta.

 

Co zistila "soika"

V tridsiatom piatom a tridsiatom siestom tyzdni pracovnici inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj prekontrolovali stodevatnast prevadzkovych jednotiek, kde vykonali osemdesiatdevat kontrolnych nakupov, z nich sestdesiatdva bolo predrazenych.

Pre kvalitativne chyby a nedodrziavanie informacnych povinnosti inspektori v 41 prevadzkach pozastavili 191 druhov tovaru za 308 074 korun. V jedenastich prevadzkach zlikvidovali 24 druhov tovaru za 3 408,70 koruny, ulozili 95 blokovych pokut v hodnote 65 500 korun a spisali tridsatosem protokolov o zacati spravneho konania.

V Breznianskom okrese si na musku zobrali hostinec v Michalovej, ktoreho majitelom je J. T. Dva kontrolne nakupy za 45,60 koruny tu predrazili o 2,40 koruny nedodrzanim miery capovaneho piva a trencianskej vodky. V Hostinci pod hruskou v Bravacove dva kontrolne nakupy za 41,80 koruny predrazili o 2,20 koruny takisto nedodrzanim miery capovaneho piva.

 

Aky bol august v Helpe

Tohtorocny august oznacili meteorologovia za chladny, az podpriemerny, velmi bohaty na zrazky. Napriek tomu sme v Helpe zaznamenali tropicky den 10. augusta, kedy teplomer vystupil na 30 stupnov Celzia. Priemerna teplota za hodnoteny mesiac bola 15,62 stupnov Celzia, co je pokles oproti julu, ktory byva v nasom regione najteplejsim mesiacom o 2,16 stupna. Najchladnejsim dnom bol 23. august s priemerom iba 11,25 stupnov Celzia, nejteplejsim 10. august s priemerom 22,4 stupnov. Najnizsiu teplotu rano sme zaznemaneli 23. augusta 5 stupnov, najteplejsie bolo 10. augusta 19,1 stupnov Celzia. V popoludnajsich hodinach sme namerali najvyssiu teplotu 10. augusta 30 stupnov, najchladnejsie bolo 16. augusta 15 stupnov Celzia. Vo vecernych hodinach bolo najchladnejsie 14. augusta 10,9 stupnov, najteplejsie 9. augusta 22 stupnov Celzia.

Mgr. Jozef Pupis

 

 

h9937b.jpg (19064 bytes) Na jesennej prezentacii spolocnosti Avon vo stvrok 9. septembra v hoteli Dumbier v Brezne sa vystriedali zeny vsetkych generacii. Lakadlom bolo uvedenie novej vone, sluzby profesionalnych vizazistiek, odborne poradenstvo. Jednoducho bolo co obdivovat.

Policia patra

Kriminalna policia ziada obcanov o pomoc a spolupracu pri patrani po Jurajovi Rosikovi, narodenom 4. augusta 1964, trvale bytom Cierny Balog, Nova 364/15. Hladany je 180 cm vysoky, stihlej postavy, ma cierne vlasy, sedozelene oci, ovalnu tvar. Menovany je dovodne podozrivy z viacerych trestnych cinov kradezi vlamanim do rekreacnych chat a obchodov v okrese Brezne. V mieste trvaleho bydliska sa nezdrziava a jeho pobyt nie je znamy. Akekolvek informacie o hladanom oznamte v najblizsom utvare policie alebo na telefonnom cisle 158.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT