Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7

CISLO

40

5.OKTOBER  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Priblizit vykon statnej spravy k obcanovi

Banska Bystrica (r) - O problemoch okresnych uradov pri vykone statnej spravy, o navrhu rozpoctu, o plneni uloh statu na useku katastra, o uplatnovani jazykoveho zakona vo verejnej sprave informovali v pondelok 27. septembra zastupcovia Krajskeho uradu v Banskej Bystrici novinarov na tlacovej besede.

Brezniansky okres, ktory ma rozlohu 1265 km2, tridsat obci s 60 016 obyvatelmi, spravuje okresny urad rozcleneny na trinast odborov. To boli prvotne udaje, od ktorych sa odvijali informacie o praci okresneho uradu, o ktorych hovoril jeho prednosta Ing. Jaroslav Demian. Jednotlive odbory maju specificke problemy, ale ich spolocnym menovatelom je nedostatocne vybavenie odborov vypoctovou technikou, nedostatok financych zdrojov na materialno-technicke zabezpecenie zakladnych potrieb uradu.

Zlepsit spolupracu a styk s obcami, znizit naklady okresneho uradu vyberanim pokut a trov priestupkovych konani priamo na pojednavani - to su navrhovane riesenia pre odbor vseobecnej vnutornej spravy. Od prechodu spravnych agend z Policajneho zboru na okresny urad v odbore dopravy a cestneho hospodarstva ocakavaju, ze evidencia motorovych vozidiel prejde na tento odbor, cim by sa vykon statnej spravy priblizil k obcanovi a bolo by mozne bez problemov vykonavat kontrolnu cinnost vyplyvajucu zo zakona c. 345/96 o premavke na cestnych komunikaciach. Bez evidencie motorovych vozidiel, bez prislusneho programoveho vybavenia a bez prepojenia na stanice technickej kontroly tuto cinnost totiz nebude mozne efektivne vykonavat. Odbor socialnych veci je pravdepodobne zdrojom problemov vo vsetkych okresoch regionu, a nie je tomu inak ani v Brezne. V okrese tisicosemdesiatjeden obcanov pobera statne socialne davky, pricom v prvom polroku t.r. zaznamenali devatsto novych ziadosti. Na ulahcenie prace pracovnikov tohto odboru by bolo potrebne podmienit podporu zo strany statu plnenim presne definovanych povinnosti poberatelov, pretoze ti si casto neplnia ani ohlasovaciu povinnost pri zmene podmienok a skutocnosti rozhodujucich pre priznanie davok. Situaciu komplikuje aj zmena zakona o socialnej pomoci a o zivotnom minime, vybudovanie posudkoveho oddelenia v okresnom urade a riesenie novej agendy - prispevku na byvanie pri absencii prostriedkov na realizaciu tychto cinnosti. Zatial nevyriesenym problemom je zriadenie krizoveho centra pre deti na docasne umiestnenie pred ich dalsim premiestnenim do ustavov, ktore by bolo v posobnosti okresneho uradu. Prednosta hovoril aj o tom, ze katastralny odbor obcania casto kritizuju pre zdlhave, v niektorych pripadoch az desatmesacne, vybavovanie vkladu do katastra. Na zabezpecenie dalsej prevadzky skol a skolskych zariadeni je nevyhnutne vyriesit financovanie najnutnejsich oprav a revizii zariadeni, na ktore okresny urad potrebuje asi sedem milionov korun.

Pristavili sme sa len pri niektorych odboroch, ale v materiali, ktory Ing. J. Demian predlozil novinarom, nastolil pravdivy obraz problematiky plnenia uloh statnej spravy v podmienkach okresu Brezna a ukazal moznosti, ako riesit naliehave otazky.

Opat sedi

Vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania Policajneho zboru v Brezne vzniesol obvinenie voci dvadsatosemrocnemu nezamestnanemu M. Ch. z Ponik za pokracujucu trestnu cinnost porusovania domovej slobody a za pokracujuci trestny cin kradeze. Len 18. augusta ho podmienecne prepustili z vykonu trestu odnatia slobody v Dubnici pre majetkovu trestnu cinnost a odvtedy uz stihol vykradnut tri chaty. Pri poslednej kradezi ho s pouzitim sluzobneho psa prichytila policajna hliadka z Podbrezovej. Vykradaca umiestnili v cele predbezneho zadrzania a vysetrovatel predlozil navrh na vzatie do vazby.

Nevyslo jej to

V Zavadke nad Hronom a v Helpe v septembri sarapatila zlodejka, ktora Slovenskym telekomunikaciam sposobila skodu za 15 600 korun. Tridsatdevatrocna H. B. z Banskej Bystrice totiz z dvoch ulic v Zavadke a zo styroch v Helpe postupne ukradla trinast hlinikovych dvierok z telefonnych ucastnickych pripojok s umyslom predat ich v zbernych surovinach. Zasluhu na jej vypatrani maju pohorelski policajti.

Dobry den, Francuzsko

h9940a.jpg (11382 bytes)Jesen a Francuzske dni v Brezne patria uz neodmyslitelne k sebe. V tomto roku zacal ich siedmy rocnik v utorok 28. septembra Dnami francuzskej kuchyne v hoteli Dumbier prezentaciou spoluprace Hotelovej akademie Brezno, Lycee Professionel-section hoteliere Meudon a francuzskeho sefkuchara Jeana Pierra Champagnola.

Ako nas informovala zastupkyna konatelky hotela Dumbier Ruzena Polonyova, aj v tomto roku sa speciality francuzskej kuchyne stretli s velkym zaujmom. Pocas troch dni od patnastej do dvadsiatej prvej hodiny v restauracii az tristopatdesiat gurmanov vyberalo z bohateho jedalneho listka. Z predjedal siel najviac na odbyt salat z Nice - zeleninovy salat s tuniakom, z jedal normandska hydina, hovadzia pochutka a burginovska specialita. Z mucnikov najviac chutili cokoladove hribiky, jablkova torta a prekvapenie s karamelom.

Od 7. oktobra do 6 novembra pripravili organizatori pestry program, o ktorom vas budeme este informovat.

V lete firma Hronstav odovzdala do uzivania tridsat bytov na Razusovej ulici, v sucasnosti firma Sikos v prvej etape realizuje vystavbu jedenastich bytov v polyfunkcnom objekte na sidlisku na Mazornikove (na snimke) a firma Gruntstav do konca novembra planuje ukoncit vystavbu siestich bytov v nadstavbe na Nalepkovej ulici. Je to len kvapka v mori bytovych problemov Brezna, ved mesto eviduje viac ako tisic ziadatelov o byt. Otazkou, ako riesit tuto neradostnu situaciu, sa v stredu 29. septembra zaoberal aj seminar o rozvoji byvania, ktory sa uz po tretikrat konal na pode Mestskeho uradu v Brezne. V takmer zaplnenej zasadacej miestnosti sa obcania dozvedeli blizsie informacie o moznostiach vystavby rodinnych a bytovych domov na uzemi mesta.

h9940b.jpg (14967 bytes)

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT