5. OKTOBER 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Sieste stretnutie "Medvedov"
V poradi uz sieste stretnutie "Medvedov" - drzitelov priezviska Medved a Medvedova sa uskutocni tradicne v hoteli Biela medvedica v Bystrej v dnoch 15. az 17. oktobra. Prvy den zacne stretnutim pri ohni (kotlikovy gulas a domaca slivovica) a slavnostnym zapisom do kroniky stretnuti. Tazisko pestreho programu stretnutia je v sobotu, kedy organizatori podujatia manzelia Rastislav a Alena Medvedovci naplanovali sportove dopoludnie, jazdu vozidlom Mitsubichi Pajero, kresbu medveda na asfalt o vecne ceny, navstevu Bystrianskej jaskyne a jaskyne Mrtvych netopierov, jazdu na koni, rozne sportove hry, navstevu fitnescentra, kupanie v krytom bazene hotela Partizan, atd. Stretnutie vyvrcholi v nedelu 18. oktobra napoludnie na nedalekom salasi, kde si ucastnici mozu pochutit na kotlikovej varenej baraninke i na zincici a salasnickych vyrobkoch. Zaujemcovia o toto jedinecne podujatie na Slovensku sa mozu prihlasit na riaditelstve hotela Biela medvedica v Bystrej pisomne, faxom, telefonicky alebo osobne najneskor do 13. oktobra, kde im poskytnu podrobnejsie informacie.

Konferencia archeologov
V dnoch od 27. do 30. septembra sa v priestoroch Univerzity Mateja Bela v B. Bystrici uskutocnila 31. medzinarodna konferencia archeologie stredoveku, ktorej hlavnou temou bolo Stredoveke mesto a jeho zazemie. Ako nam povedal Ing. Miroslav Vavrek, povereny riadenim regionalneho strediska Pamiatkoveho ustavu v B. Bystrici, toto vyznamne podujatie sa po prvykrat pocas svojej historie konalo v B. Bystrici. Jeho hlavnym organizatorom bol Pamiatkovy ustav Bratislava a jeho regionalne stredisko v B. Bystrici, Archeoloicky ustav SAV v Nitre a Stredoslovenske muzeum v B. Bystrici pod zastitou ministersva kultury, SAV Bratislava a mesta B. Bystrica. Tri rokovacie dni rozdelili do tematickych blokov. Jednym z prednasajucich bol aj rodak z Cierneho Balogu Mgr. Peter Kovacik, ktory pracuje v Brne vo firme Archai a hovoril na temu Vrcholne stredoveka drevena zastavba v Uherskom Hradisti. Konferencia vyvrcholila celodennou exkurziou po kulturnych pamiatkach okolia B. Bystrice.

Za historiou Cierneho Balogu
V rodisku Jozefa Dekreta - Matejovie, nestora slovenskych lesnych odbornikov, sa v sobotu 2. oktobra uskutocnilo turisticke podujatie Za historickymi pamiatkami do Cierneho Balogu. Jeho organizatori - odbor Klubu slovenskych turistov Lokomotiva B. Bystrica v spolupraci s mestom B. Bystrica a Slovenskou agenturou zivotneho prostredia - do programu zaradili okrem prehliadky muzea Ciernohronskej zeleznicky aj prehliadku pamatnej izby J. D. - Matejovie a exkluzivny vylet do Dobrocskeho pralesa.

Opytali sme sa za vas

kpt. Ing. Martina Detvana, dopravneho inziniera z Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne:

* Ako vyriesite situaciu na pretazenej krizovatke ulic Razusovej, Svermovej a Cernakovej?
- Vzhladom na to, ze uzavierka statnej cesty I/66 z dovodu rekonstrukcie vodovodneho potrubia a kanalizacie na Ulici CSA potrva do 20. oktobra, situaciu v cestnej premavke na uvedenej krizovatke sme upravili docasnym dopravnym znacenim. Od prveho oktobra je obchadzkova trasa vyznacena ako hlavna cesta, t. j. Svermova a Razusova ulica. Na tuto zmenu su vodici zo vsetkych smerov upozorneni aj dopravnou znackou D 60 (zmena miestnej upravy). Verim, ze tato uprava odbremeni pretazenu krizovatku, a tak zabrani dopravnym zapcham najma v case dopravnej spicky.

Nove poplatky

Narodna rada Slovenskej republiky sa 30. augusta 1999 uzniesla na zakone c. 232/1999 Z. z., ktorym sa meni a doplna zakon NR SR c. 145/1995 Z. z. o spravnych poplatkoch v zneni neskorsich predpisov. Tento zakon nadobudol ucinnost 15. septembra 1999. Prilohu k tomuto zakonu tvori sadzobnik spravnych poplatkov, z ktoreho vyberame:

Poplatky za: vydanie preukazu 50 korun, vydanie preukazu ako nahrady za zniceny, strateny, poskodeny 200, predlzenie platnosti preukazu 50, zmeny v preukazoch (priezvisko, trvale bydlisko a pod.) 50, vydanie cestovneho pasu osobam nad 15 rokov 600, vydanie cestovneho pasu osobam do 15 rokov 250, vydanie jednorazovej hranicnej priepustky 100, vydanie cestovneho pasu osobam nad 15 rokov do 24 hodin 2400, vydanie cestovneho pasu osobam do 15 rokov do 24 hodin 800, vydanie cestovneho pasu osobam nad 15 rokov do troch pracovnych dni 1200, vydanie cestovneho pasu osobam do 15 rokov do troch pracovnych dni 500, zapis do evidencie aj s vykonanim uprav v dokladoch, vratane vydania dokladov: nove vozidla - osobne, nakladne, autobusy 2000, ZTP a ZTP-s 1050, pripojne, motocykle, traktory 1500, ZTP a ZTP-s 550, vozidla odhlasene z inych okresov a prihlasovane v okrese Brezno - osobne, nakladne, autobusy 1300, ZTP a ZTP-s 1050, pripojne, motocykle, traktory 800, vymena evidencneho cisla alebo vymena evidencneho cisla za stratene, poskodene, odcudzene - osobne, nakladne, autobusy 1150, pripojne, motocykle, traktory 650, prepis vozidla ZTP a ZTP-s 50, schvalenie uprav na tahanie pripojnych vozidiel 50, zapis zmeny v dokladoch (farba, vymena karoserie a pod.) 150, vymena osvedcenia o evidencii vozidla - po TK 50, predlzenie platnosti 50, vymena za stratene, poskodene 200.

Opat zabodovali ...

V januari vydavatelstvo Penguin v spolupraci s vydavatelom a distributorom ucebnic anglickeho jazyka Longman ELT vyhlasilo autorsku sutaz v anglickom jazyku Be a Penguin Author. Anglicke ucebnice z tohto vydavatelstva sa pouzivaju ako ucebne pomocky v zakladnych a strednych skolach v Brezne.

Do sutaze sa zapojilo dvadsatdevat krajin z celeho sveta a az pattisic autorov, medzi ktorymi nechybali ani studenti z Hotelovej a Obchodnej akademie v Brezne. Devatnast studentov z 3., 4. a 5. rocnika si lamalo hlavicky nad vymyslanim tej pravej "story", ktorou by sa mohlo prezentovat v hlavnom meste Velkej Britanie. Porota mala mimoriadne tazku ulohu vybrat dvesto najlepsich poviedok, z ktorych len dvadsat autorov bolo odmenenych studijnym odborom v Anglicku. Ake bohate je Slovensko na mlade spisovatelske talenty, o tom svedci umiestnenie studentov. Medzi dvesto vybranymi poviedkami sa ocitlo az devat zo slovenskych zakladnych a strednych skol, a to aj poviedka studentky 5.C triedy hotelovej akademie Moniky Teplicancovej. Tento uspech je vernym obrazom vysokej urovne jazykoveho vzdelania v hotelovej a obchodnej akademii a odbornosti ucitelov. Slovenska republika sa po Polsku umiestnila na druhom mieste v pocte odoslanych sutaznych prac.

Vysledky sutaze Be a Penguin Author su dalsim dokazom toho, ako aj za tazkych ekonomickych podmienok si Hotelova a Obchodna akademia v Brezne udrzuje velmi dobry standard medzi slovenskymi strednymi skolami.

Co zistila "soika"

Osemdesiatsedem skontrolovanych prevadzkovych jednotiek, patdesiatdva kontrolnych nakupov, z toho tridsatsest predrazenych, frekvencia predrazenia 69,2 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov dve koruny sedemdesiat halierov. Taka je bilancia pracovnikov Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj pocas tridsiateho deviateho tyzdna.

Pre kvalitativne chyby, prekrocenie doby spotreby a nedodrzanie informacnych povinnosti inspektori pozastavili tovar v styridsiatich osmich prevadzkach pri 197 druhoch tovaru za 823 427 korun. V patnastich prevadzkovych jednotkach zlikvidovali tridsat druhov tovaru za 3886 korun. Dovodom likvidacie bol tovar nevhodny na konzum, resp. suroviny nevhodne na pripavu jedal. Na mieste ulozili sedemdesiatstyri blokovych pokut v hodnote 68 700 korun a spisali strnast oznameni o zacati spravneho konania.

V restauracii Europa na namesti v Brezne pri konzumacii v hodnote 207,60 koruny poskodili spotrebitela o styri koruny styridsat halierov nedodrzanim miery vodky a nedodrzanim hmotnosti hranolcekov o 15 gramov. V odbytovom stredisku restauracia III. skupiny kontrolori zistili nedodrzanie podmienok vyhlasky Ministerstva hospodarstva SR 125/95 Z. z. o kategorizacii pohostinskych a ubytovacich zariadeni, pretoze v muzskom WC chyba pisoar a v umyvarni nie je tepla tecuca voda.

Okienko pre starostov

Zasadnutie rady Zdruzenia miest a obci Slovenska vo stvrtok 23. septembra riesilo niekolko zakladnych problemov zivota miest a obci. Predovsetkym prerokovalo a schvalilo stanovisko rady ZMOS k strategii decentralizacie a reformy verejnej spravy v Slovenskej republike. Upozornujem starostov, ze upravene stanovisko bolo zverejnene v Obecnych novinach 14. septembra a este ho dostanu z regionalneho zdruzenia. Vase pripomienky ziadam oznamit tajomnicke regionalneho zdruzenia do 30. oktobra tak, aby sme za regionalne zdruzenie mohli dalsie navrhy, namety a pripomienky k reforme verejnej spravy zaslat do kancelarie ZMOS.

Druhym dalsim dolezitym bodom bolo schvalenie stanoviska k sucasnej ekonomickej situacii miest a obci.

"Rada ZMOS naliehavo upozornuje vladu Slovenskej republiky na mimoriadne tazku financnu situaciu uzemnej samospravy v dosledku neplnenia zavazkov voci mestam a obciam. Konstatuje, ze neriesenie tejto situacie moze mat vazne dosledky na fungovanie uzemnej samospravy s priamim dopadom na obcanov."

Rada ZMOS sa zaoberala aj novou situaciou v stave transformacie vodarni a kanalizacii. Vzhladom na velky rozsah materialov a novych informacii z rokovani s ministerstvom podohospodarstva starostovia obci budu informovani inou formou. Zaroven oznamujem clenom rady regionalneho zdruzenia miest a obci, ze zasadnutie bude 15. oktobra o 9. hodine v malej zasadacke Mestskeho uradu v Brezne.

Ing. Vladimir Fasko,
primator mesta a predseda R-ZMO-HSRu

h9940c.jpg (12745 bytes) Oddelenie vychovy k zdraviu, Klub dochodcov a Mestsky sportovy klub v Brezne ponukli v piatok 1. oktobra breznianskym dochodcom pohybove aktivity, ktore vyvrcholili v areali dopravneho ihriska pri Hrone. Ceny venovala Vseobecna zdravotna poistovna. Na podujati, ktore piesnami pozdravili deti z Materskej skoly na Ulici 9. maja, sa zucastnilo dvadsatsedem seniorov.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT